
Sprzęt i przybory kuchenne:
- Papier do pieczenia;
- piekarnik;
- forma do pieczenia ciasta;
- mikser;
- głęboka pojemność;
- tarka.
Składniki
Produkt | Ilość |
Mąka pszenna | 170 gramów |
Marchewka | 200 gramów |
Cukier | 100 gramów |
Masło | 110 g |
jajka kurze | 2 – 3 szt. |
Obrane orzechy włoskie | 70 gramów |
Cytrynowy | 1/2 sztuki |
Pomarańczowy | 1 szt. |
Proszek do pieczenia | 1 łyżeczka (ze zjeżdżalnią) |
Sól | 1 gram |
Cynamon | 1/2 łyżeczki |
Gotowanie krok po kroku
Obrane orzechy włoskie (70 g) położyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni na 5 do 7 minut. 
Po określonym czasie wyjmujemy orzechy z piekarnika i przekładamy je do małej miski. 
Do gorących orzechów dodaj 1 łyżkę. l. masło i szczypta soli. Wszystko dokładnie mieszamy. 
Odstawić mały kawałek masła do nasmarowania formy i ubić resztę mikserem na gładką, kremową konsystencję. 
Kontynuując ubijanie masła mikserem, stopniowo dodawaj do niego 100 g cukru. 
Po cukrze dodaj 3 jajka kurze do pojemnika (jeśli jajka są duże, wystarczą 2 sztuki) i ponownie wszystko dobrze ubij, aż będzie gładkie. 
Marchewki (około 3 średnie marchewki) umyć, obrać i natrzeć na drobnej tarce. 
Do marchewki dodać sok z połowy jednej cytryny (około 20 ml soku). 
Następnie marchewki doprawione sokiem z cytryny mieszamy z przygotowaną przez nas wcześniej mieszanką. 
Zetrzyj skórkę z jednej pomarańczy na tarce i również dodaj do mieszanki. 
Następnie wysyłamy tam orzechy włoskie i wszystko dokładnie mieszamy. 
Mąkę pszenną (150 g) wymieszać z 1/2 łyżeczki. cynamon i 1 łyżeczka. (czubaty) proszek do pieczenia. 
Stopniowo „wprowadzaj” mąkę do naszej masy marchewkowej, ciągle mieszając, aż będzie gładka. Otrzymane ciasto powinno mieć konsystencję półpłynną. 
Tortownicę posmarować masłem i posypać pozostałą mąką. 
Wrzucamy do niego ciasto i lekko wyrównujemy łyżką lub szpatułką. 
Formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 30 – 35 minut (czas pieczenia może się różnić w zależności od mocy piekarnika i materiału naczynia do zapiekania, dlatego gotowość ciasta należy sprawdzić za pomocą drewniany szpikulec). 
Gdy ciasto będzie gotowe, wyłączamy piekarnik, wyjmujemy z foremki, trochę ostudzamy i kroimy na porcje. Smacznego! 
Sposoby dekorowania i serwowania potraw
Taką babeczkę możesz ozdobić:
- orzechy włoskie i skórkę pomarańczową, odkładając niewielką ilość na bok podczas gotowania
- cukier puder;
- polewą czekoladową.
Możliwości dekoracji jest niesamowita, wszystko zależy od Twojej wyobraźni! Zaleca się podawać takie pyszne z ciepłym mlekiem.
Przepis
W tym przepisie wyraźnie widać, jak przygotowuje się takie ciasto marchewkowe.
Ciasto jest bardzo miękkie i soczyste w środku oraz chrupiące na zewnątrz. To bardzo smaczna i zdrowa uczta! Podobał Ci się ten pyszny przepis na marchewkę? Zostaw swój komentarz na ten temat.
Inne przepisy na babeczki
Ciasto z suszonymi owocami
Babeczka bez jajek
świąteczne ciastko
Babeczka bez mleka
Czekoladowe Ciasto Bananowe
Miłego czytania!