Przepis na ciasto marchewkowe krok po kroku z zdjęciem

Idealne ciasto marchewkowe - prosty przepis na pyszny deser

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • Papier do pieczenia;
  • piekarnik;
  • forma do pieczenia ciasta;
  • mikser;
  • głęboka pojemność;
  • tarka.

Składniki

Produkt Ilość
Mąka pszenna 170 gramów
Marchewka 200 gramów
Cukier 100 gramów
Masło 110 g
jajka kurze 2 – 3 szt.
Obrane orzechy włoskie 70 gramów
Cytrynowy 1/2 sztuki
Pomarańczowy 1 szt.
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (ze zjeżdżalnią)
Sól 1 gram
Cynamon 1/2 łyżeczki

Gotowanie krok po kroku

  • Obrane orzechy włoskie (70 g) położyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni na 5 do 7 minut.

    Orzechy wysyłamy do wyschnięcia w piekarniku.

  • Po określonym czasie wyjmujemy orzechy z piekarnika i przekładamy je do małej miski.

    Przełóż gorące orzechy do miski.

  • Do gorących orzechów dodaj 1 łyżkę. l. masło i szczypta soli. Wszystko dokładnie mieszamy.

    Dodaj kawałek masła, szczyptę soli do orzechów i wymieszaj.

  • Odstawić mały kawałek masła do nasmarowania formy i ubić resztę mikserem na gładką, kremową konsystencję.

    Miękkie masło ubić mikserem na biało.

  • Kontynuując ubijanie masła mikserem, stopniowo dodawaj do niego 100 g cukru.

    Ubijając masło, dodaj do niego cukier.

  • Po cukrze dodaj 3 jajka kurze do pojemnika (jeśli jajka są duże, wystarczą 2 sztuki) i ponownie wszystko dobrze ubij, aż będzie gładkie.

    Dodaj jajka do masy maślanej i ponownie ubij.

  • Marchewki (około 3 średnie marchewki) umyć, obrać i natrzeć na drobnej tarce.

    Zetrzyj marchewki na drobnej tarce.

  • Do marchewki dodać sok z połowy jednej cytryny (około 20 ml soku).

    Posyp marchew sokiem z połowy cytryny.

  • Następnie marchewki doprawione sokiem z cytryny mieszamy z przygotowaną przez nas wcześniej mieszanką.

    Dodaj marchewki do ciasta, wszystko wymieszaj.

  • Zetrzyj skórkę z jednej pomarańczy na tarce i również dodaj do mieszanki.

    Zetrzyj skórkę z cytryny i dodaj ją również do ciasta.

  • Następnie wysyłamy tam orzechy włoskie i wszystko dokładnie mieszamy.

    Do ciasta dodajemy również orzechy.

  • Mąkę pszenną (150 g) wymieszać z 1/2 łyżeczki. cynamon i 1 łyżeczka. (czubaty) proszek do pieczenia.

    Mąkę wymieszać z cynamonem i proszkiem do pieczenia.

  • Stopniowo „wprowadzaj” mąkę do naszej masy marchewkowej, ciągle mieszając, aż będzie gładka. Otrzymane ciasto powinno mieć konsystencję półpłynną.

    Do ciasta dodać mąkę i wymieszać.

  • Tortownicę posmarować masłem i posypać pozostałą mąką.

    Tortownicę posmarować masłem i lekko posypać mąką.

  • Wrzucamy do niego ciasto i lekko wyrównujemy łyżką lub szpatułką.

    Ciasto przekładamy do formy, wyrównując szpachelką.

  • Formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 30 – 35 minut (czas pieczenia może się różnić w zależności od mocy piekarnika i materiału naczynia do zapiekania, dlatego gotowość ciasta należy sprawdzić za pomocą drewniany szpikulec).

    Formularz z ciastem wysyłamy do piekarnika.

  • Gdy ciasto będzie gotowe, wyłączamy piekarnik, wyjmujemy z foremki, trochę ostudzamy i kroimy na porcje. Smacznego!

    Ciasto marchewkowe można ozdobić orzechami, cukrem pudrem.

  • Sposoby dekorowania i serwowania potraw

    Taką babeczkę możesz ozdobić:

    • orzechy włoskie i skórkę pomarańczową, odkładając niewielką ilość na bok podczas gotowania
    • cukier puder;
    • polewą czekoladową.

    Możliwości dekoracji jest niesamowita, wszystko zależy od Twojej wyobraźni! Zaleca się podawać takie pyszne z ciepłym mlekiem.

    Przepis

    W tym przepisie wyraźnie widać, jak przygotowuje się takie ciasto marchewkowe.

    Ciasto jest bardzo miękkie i soczyste w środku oraz chrupiące na zewnątrz. To bardzo smaczna i zdrowa uczta! Podobał Ci się ten pyszny przepis na marchewkę? Zostaw swój komentarz na ten temat.

    Inne przepisy na babeczki

    Ciasto z suszonymi owocami

    Babeczka bez jajek

    świąteczne ciastko

    Babeczka bez mleka

    Czekoladowe Ciasto Bananowe

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author