Przepis na duszoną cukinię jak dusić z warzywami na patelni

Przepis na duszoną cukinię jak dusić z marchewką, cebulą, pomidorami, duszona cukinia z mięsem jest smaczna i szybka

Owoc z rodziny dyni ma bogaty skład witaminowo-mineralny. Składa się w 95% z wody, pomaga usunąć nadmiar płynów i toksyn z organizmu. Normalizuje pracę układu sercowo-naczyniowego. dietetycy twierdzą, że witamina C w składzie warzyw pomaga wzmocnić układ odpornościowy.

Jak zrobić 100% smaczne?

Aby gulasz był udany, użyj pięciu wskazówek.

  • Owoc. Do duszenia wybierz młodą cukinię. Nie muszą obierać i usuwać nasion. Ponadto są bardziej soczyste, nie kwaśnieją podczas obróbki cieplnej. Stare owoce pokrój w dużą kostkę, aby nie straciły kształtu.
  • Sos. Aby uzyskać gęstsze nadzienie gulaszowe, dodaj do sosu trochę mąki lub mąki kukurydzianej.
  • Gaszenie. Dodaj warzywa na patelnię, gdy wszystkie pozostałe składniki są prawie gotowe. Lub dusić osobno, ponieważ gotuje się bardzo szybko.
  • Woda i sól. Podczas duszenia nie dodawaj nadmiaru płynu i soli na sam koniec, inaczej danie będzie „pływać”.
  • Pikanteria. Czerwone wino nada przystawce niezwykły smak dla smakoszy. Dodaj trochę napoju do gulaszu, wymieszaj.
  • Duszona cukinia z warzywami: wybór przepisów

    Jedną z głównych zalet duszonej cukinii jest szybkość przygotowania. Czynnik ten pozwala zminimalizować niszczenie użytecznych substancji podczas obróbki cieplnej. Owoc absorbuje smak innych składników, dzięki czemu przekąski z nim są pachnące. Cukinię oprócz warzyw można również łączyć z mięsem, grzybami, serem, za każdym razem zyskując nowe dania i smaki. Możesz gotować owoce na kuchence, w wolnej kuchence, w piekarniku i kuchence mikrofalowej. Poniżej znajdziesz szczegółowe przepisy na popularne dania.

    Klasyczny z ziemniakami

    Osobliwości. Duszona cukinia z ziemniakami to obfity dodatek, samodzielne danie na post i dla wegetarian. Przepis jest prosty i niedrogi.

    Z czego to się składa:

    • cukinia – jeden kawałek;
    • ziemniaki – 300 g;
    • papryka bułgarska – 200 g;
    • cebula – 150 g;
    • marchewki – 200 g;
    • bakłażan – 300 g;
    • bulion – 200 g;
    • koperek – pęczek;
    • czosnek – cztery ząbki;
    • olej roślinny – dwie łyżki stołowe;
    • sól pieprz.

    Procedura

  • Kroić cebule. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Podgrzej patelnię, usmaż z posiekanym czosnkiem.
  • Równolegle obierz ziemniaki, pokrój w kwadraty. Włóż na patelnię.
  • Pokrój bakłażana w dużą kostkę.
  • Paprykę obrać z pestek, pokroić wzdłuż w cienkie paski. Połącz z niebieskimi, aby usmażyć do reszty składników.
  • Pokrój cukinię na kwadraty, jeśli owoc jest młody, nie można usunąć skórki. Wrzuć do rondla do smażenia.
  • Wlej bulion na patelnię, dopraw solą i pieprzem.
  • Zamknij pokrywkę, gotuj przez 15 minut – aż ziemniaki będą gotowe.
  • Posyp świeżymi ziołami, podawaj.
  • Z mięsem

    Osobliwości. Przepis na duszoną cukinię z mięsem jest pyszny, sycący i łatwy w przygotowaniu. Nadaje się na obiad z rodziną i do leczenia gości. Taki gulasz można ugotować nie tylko na patelni, ale także w garnkach.

    Z czego to się składa:

    • cukinia – trzy sztuki;
    • wieprzowina – 500 g;
    • cebula – 150 g;
    • pasta pomidorowa – 100 g;
    • olej roślinny – 15 ml;
    • przyprawy – 20 g.

    Procedura

  • Wieprzowinę umyć, pokroić w cienkie słupki. Posolić mięso, zacząć smażyć w rondlu.
  • Gdy nadmiar płynu z wieprzowiny wyparuje, wrzuć krążki cebuli na patelnię. Posyp ulubioną przyprawą.
  • Pastę pomidorową wymieszać w szklance wody, przelać do rondla, wymieszać.
  • Przykryj i duś wieprzowinę przez 30 minut do miękkości.
  • Gdy mięso się gotuje, usuń nasiona i obierz z cukinii, grubo posiekaj. Gdy wieprzowina będzie miękka, wrzuć kawałki do rondla.
  • Dusić przez 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • Cukinię można dusić z wieprzowiną, wołowiną, kurczakiem, indykiem, ale najdelikatniejszy smak uzyskuje się z cielęciną.

    Z pomidorami i serem

    Osobliwości. Duszona cukinia z pomidorami to czysto letnie danie. Serowe nadzienie nadaje przystawce sytości, a czosnek korzystnie podkreśla pikantność. Może być podawany na stole jako samodzielna przekąska lub jako dodatek do ryb, mięsa.

    Z czego to się składa:

    • cukinia – dwa kawałki;
    • pomidory – 300 g;
    • cebula – 150 g;
    • zielenie – pęczek;
    • czosnek – dwa ząbki;
    • ser – 100 g;
    • majonez – 50 g;
    • olej roślinny – 15 ml;
    • sól pieprz.

    Procedura

  • Drobno posiekaj cebulę, smaż na złoty kolor.
  • Usuń skórkę z cukinii, pokrój w kostkę. Połóż na patelni.
  • Pomidory zalać wrzątkiem, zdjąć skórkę, wyłożyć resztę składników.
  • Do rondla dodać majonez, posiekany czosnek.
  • Przykryj, gotuj na wolnym ogniu, 15 minut.
  • Po przygotowaniu warzyw posyp je okruchami sera. Trzymaj patelnię na ogniu przez kolejne dwie minuty, aby roztopić ser.
  • W wolnej kuchence

    Osobliwości. Dzięki wolnej kuchence gulasz gotuje się bardzo szybko. Ugotowany w nowoczesnym urządzeniu okazuje się bardziej pachnący i delikatny. Wykorzystywany jest tryb „Gaszenie”. Danie uważane jest za dietetyczne, odpowiednie na szczupłą dietę, dni postu.

    Z czego to się składa:

    • cukinia – trzy sztuki;
    • pomidory – 500 g;
    • dynia – 500 g;
    • cebula – 100 g;
    • czosnek – cztery ząbki;
    • zielenie – pęczek;
    • mielona kolendra – jedna łyżeczka;
    • mielony imbir – jedna łyżeczka;
    • olej roślinny – 15 ml.

    Procedura

  • Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę.
  • Pokrój miąższ dyni na plasterki.
  • Dodaj trochę oleju do miski, włóż do niej przygotowane składniki.
  • Pokrój cukinię w krążki, przykryj nimi pozostałe warzywa w misce. Sól.
  • Pokrój pomidory w kółka, włóż do miski.
  • Gotuj 45 minut.
  • Dziesięć minut przed gotowaniem posyp gulasz świeżymi ziołami.
  • Z grzybami

    Osobliwości. Duszone warzywa i grzyby dobrze do siebie pasują. A sos śmietanowy z powodzeniem uzupełnia gulasz. Preferowane są zwykle pieczarki. Chociaż w przepisie można uwzględnić gatunki leśne.

    Z czego to się składa:

    • cukinia – dwa kawałki;
    • pieczarki – 300 g;
    • cebula – 150 g;
    • marchewki – 200 g;
    • czosnek – dwa ząbki;
    • kwaśna śmietana – 130 g;
    • olej roślinny – do smażenia.

    Procedura

  • Drobno posiekaj cebulę i marchewkę, smaż do miękkości.
  • Duże pieczarki kroimy na pół, małe zostawiamy w całości. Dodaj pieczarki do rondla, dalej smaż.
  • Resztę warzyw pokroić na duże kawałki, wrzucić na patelnię. Dusić we własnym soku przez dziesięć minut.
  • Drobno posiekaj czosnek nożem, wymieszaj ze śmietaną, pieprzem do smaku.
  • Wlej śmietanę do rondla, wymieszaj. Gotuj przez kolejne dziesięć minut. Nie przykrywaj pokrywką, pozwól nadmiarowi wyparować.
  • W razie potrzeby na kilka minut przed końcem gotowania danie można posypać startym serem, otrzymasz pyszną skórkę.
  • Możesz używać zarówno grzybów surowych, jak i konserwowych oraz suszonych. Tylko ten ostatni należy najpierw namoczyć w gorącej wodzie.

    Gulasz z cukinii w misce

    w śmietanie

    Osobliwości. Delikatne i lekkie przybranie z kremowym posmakiem. Jeśli usuniesz z przepisu czosnek i pieprz, danie nadaje się jako pokarm uzupełniający dla dziecka.

    Z czego to się składa:

    • cukinia – trzy sztuki;
    • pomidory – 300 g;
    • czosnek – trzy ząbki;
    • śmietana – 100 g;
    • zielenie – pęczek;
    • olej roślinny – do smaku;
    • sól pieprz.

    Procedura

  • Owoce obrać, pokroić w zgrabne batoniki.
  • Pokrój pomidory na małe kawałki.
  • Połącz cukinię i pomidory, gotuj na średnim ogniu przez siedem minut. Nie dodawaj wody, ponieważ pomidory wypuszczą sok.
  • Zmiel czosnek, wymieszaj ze śmietaną, dopraw sos ulubionymi przyprawami do smaku.
  • Wlej sos do rondla, wymieszaj drewnianą łyżką. Przykryj pokrywką, gotuj przez kolejne 15 minut.
  • Gdy warzywa zmiękną, posyp posiekanymi ziołami, pozwól im trochę zaparzyć przed podaniem.
  • z jajkiem

    Osobliwości. Proste i niedrogie danie. Przepis przyda się matce karmiącej, ponieważ łączy w sobie maksymalnie przydatne składniki.

    Z czego to się składa:

    • cukinia – dwa kawałki;
    • jajko kurze – trzy kawałki;
    • mleko – 100 ml;
    • cebula – 200 g;
    • masło – do smaku;
    • sól pieprz.

    Procedura

  • Cebulę obrać, drobno posiekać, smażyć na maśle przez pięć minut.
  • Cukinię pokroić w średnią kostkę. Używaj młodych owoców, są delikatniejsze, szybciej gotują.
  • Dodaj je do patelni. Zamknij pokrywę.
  • Gotuj przez 20 minut. Nie mieszaj.
  • Jajka ubijamy z mlekiem, mieszankę wlewamy do rondla. Przykryj pokrywką, gotuj cukinię na patelni przez kolejne pięć minut, aż się ugotuje.
  • Gulasz warzywny

    Z kremem

    Osobliwości. Delikatna delikatność o wyjątkowym mlecznym smaku. Podawać jako samodzielną przystawkę lub jako dodatek do mięsa. Zawartość tłuszczu w kremie można dostosować do własnych upodobań. Im są grubsze, tym gęstszy będzie kremowy sos.

    Z czego to się składa:

    • cukinia – jeden kawałek;
    • cebula – 150 g;
    • marchewki – 200 g;
    • czosnek – dwa ząbki;
    • krem – 150 ml;
    • zielenie – pęczek;
    • posiekana gałka muszkatołowa – jedna łyżeczka;
    • olej roślinny – do smaku;
    • sól pieprz.

    Procedura

  • Marchewki obrać, pokroić w cienkie plasterki. Smażyć w kropli oleju roślinnego.
  • Cebulę pokroić w półpierścienie, cukinię w batoniki.
  • Przygotowane składniki wkładamy na patelnię do marchewki. Smażyć przez pięć minut.
  • Do rondla wlać śmietanę, posypać przyprawami, posiekanym czosnkiem, składniki dusić pod przykryciem przez siedem minut.
  • Pod koniec gotowania posyp ziołami, podawaj na gorąco.
  • z ryżem

    Osobliwości. Obfity gulasz bez oleju. Wszystkie składniki są delikatne, a ryż ugotowany w soku warzywnym nabiera kruchej struktury.

    Z czego to się składa:

    • cukinia – dwa kawałki;
    • ryż – 200 g;
    • pomidory – 150 g;
    • marchewki – 200 g;
    • cebula – 150 g;
    • czosnek – trzy ząbki;
    • koperek – pęczek
    • śmietana – 50 g;
    • sól pieprz.

    Procedura

  • Obierz owoce ze skórki i pestek, pokrój w kostkę.
  • Pokrój cebulę na półpierścienie.
  • Pokrój marchewki w cienkie plasterki.
  • Pomidora pokroić w drobną kostkę.
  • Na patelni podsmaż cebulę, posiekany czosnek i marchewkę do miękkości.
  • Następnie dodaj cukinię i pomidora, smaż przez kolejne dziesięć minut.
  • W tym samym czasie ugotuj ryż.
  • Teraz potrzebujemy rondla. Włóż do niego warstwę ryżu.
  • Przykryj płatki warzywami, posyp posiekanym koperkiem. Sól i pieprz.
  • Dodaj śmietanę i trochę wody. Dusić, aż płyn wyparuje.
  • Gulasz z cukinii

    z marchewką

    Osobliwości. Duszona cukinia z marchewką i cebulą to proste i smaczne danie na wodzie, które idealnie nadaje się na ścisły post. Aby skorzystać z przepisu w okresie zimowej abstynencji, cukinia musi być w sezonie zamrożona.

    Z czego to się składa:

    • cukinia – dwa kawałki;
    • cebula – 150 g;
    • marchewki – 200 g;
    • olej słonecznikowy – do smaku;
    • sól pieprz.

    Procedura

  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
  • Dusić w niewielkiej ilości wody, aż będzie przezroczysty.
  • Pokrój marchewkę w cienkie paski.
  • Gotuj przez pięć minut na małym ogniu.
  • Pokrój cukinię na małe kawałki.
  • Włóż warzywo do pozostałych składników, dopraw solą i pieprzem.
  • Przykryj patelnię pokrywką, gotuj przez 15 minut.
  • Przepisy na duszoną cukinię pozostawiają miejsce na eksperymenty. Łącz warzywa z mięsem, przyprawami, przyprawami, płatkami zbożowymi, a nawet kiełbasą bez obaw o kulinarne fantazje.

    Inne przepisy warzywne

    Jak usmażyć pieczarki

    Nadziewana cukinia

    marynowany imbir

    Faszerowana papryka

    kandyzowana dynia

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author