Japoński omlet tamago-yaki
Japoński omlet tamagoyaki to tradycyjne danie orientalne. Jest również nazywany tamago-yaki (tamago – jajko, yaki – smażone). W przygotowaniu tego arcydzieła nie ma nic skomplikowanego, zestaw składników jest bardzo prosty. Dlatego w naszym regionie coraz większą popularnością cieszy się jajecznica po japońsku.
Funkcje gotowania
Mieszkańcy krajów wschodnich gotują danie na specjalnej prostokątnej patelni i przewracają naleśniki z jajek pałeczkami. Wystarczy nam przygotować patelnię do naleśników z nieprzywierającą powłoką i szpatułką. Przepis zawiera białe wino. Można go zastąpić równą ilością octu ryżowego. Japończycy serwują z wasabi lub marynowanym imbirem. Jeśli tych produktów nie ma w lodówce, omlet można polać sosem czosnkowo-kwaśnym i posypać posiekanymi ziołami.
Zgodnie z przepisem omlet tamago powinien składać się z równych i gładkich warstw. Aby osiągnąć ten wynik, musisz monitorować temperaturę patelni. Jeśli wierzchnia warstwa jest pokryta bąbelkami, oznacza to, że temperatura smażenia jest zbyt wysoka. Zdejmij naczynie z ognia, nakłuj bąbelki widelcem i zmniejsz ogień.
Przepis krok po kroku
Będziesz potrzebować:
- jajko (4 całe plus jedno żółtko) – 5 sztuk;
- sos sojowy – 1 łyżeczka;
- wytrawne białe wino – 2 łyżki;
- cukier – 2 łyżki stołowe;
- sól – 5 g;
- olej roślinny – 3 łyżki stołowe.
Gotowanie
Nie ma trudności z gotowaniem japońskiego omleta. Japończycy jedzą tamago najczęściej na śniadanie. Dlatego czasami można urozmaicić poranny posiłek oryginalnym azjatyckim daniem. Jest smaczny i zdrowy. Dodatkowo obfite śniadanie to pełen ładunek energii dla organizmu.
Omlet Oyakodon z ryżem i kurczakiem jak na zdjęciu
Oyakodon to rodzaj japońskiej potrawy zwanej donburi lub domburimono. To duża miska ryżu, do której dodawane są różne składniki: mięso, owoce morza, warzywa, tempura. Danie pojawiło się około 1900 roku w Osace. Początkowo na ryż wrzucano kawałki kurczaka, zalewano jajkiem i posypywano ziołami.
W tłumaczeniu z japońskiego oyakodon oznacza „matkę i dziecko”, ponieważ danie zawiera zarówno kurczaka, jak i jajko. Dla nas to jajecznica z ryżem i kurczakiem.
Kroki i tajemnice przepisów
Istnieje kilka przepisów na oyakodon. Wszystkie są podobne, ale są pewne różnice.
- Filety lub uda. Zamiast ud z kurczaka połóż posiekane kawałki fileta z kurczaka. Ale w ten sposób danie okazuje się nieco suche. Uda są bardziej soczyste. Jeśli używasz filetów, pokrój je na nie za małe kawałki.
- Bez soli. Sos sojowy sprawia, że danie jest słone. Dlatego do japońskiego omleta nie dodaje się soli na receptę.
- Ryż dla pary. Aby dodatek był kruchy, lepiej go gotować na parze. Ryż ugotowany w garnku będzie lepki.
- Dodaj dashi i mirin. W krainie wschodzącego słońca zamiast wody z sosem sojowym używają bulionu dashi (dashi), gotowanego na wodorostach, smażonej, tuńczyku lub suszonych grzybach. Mirin to także słodkie wino ryżowe. Tym samym japoński omlet ryżowy ma dużą paletę aromatów i smaków.
- Z kiełkami soi lub zieloną fasolką. W niektórych przepisach kiełki soi lub kilka zielonych ziaren (wstępnie ugotowanych) gotuje się na wolnym ogniu z kurczakiem. A potem wszystko jest wypełnione jajkami.
Przepis
Będziesz potrzebować:
- udka z kurczaka – 4-5 sztuk (bez skóry i kości);
- jajka – 2 sztuki;
- cebula – 2 średnie;
- sos sojowy – 70 ml;
- cukier – 30 g;
- posiekane warzywa – 2 łyżki;
- ryż do podania.
Gotowanie
Podczas serwowania danie można udekorować piórkami zielonej cebuli, rukolą, sałatą lub innymi ziołami. Marynowany imbir nadaje się również do przybrania. Przepis na omlet ryżowy po japońsku jest przeznaczony na 2 porcje.
koreański omlet
Składniki i sposób przygotowania koreańskiego omleta są bardzo podobne do japońskiego omletu z ryżem. Tylko kompozycja koreańskiego omletu zawiera różne warzywa, a zamiast kurczaka używa się wołowiny. Warzywa z ryżem zawija się w środek omleta.
Będziesz potrzebować:
- cukinia – 1 sztuka;
- marchewki – 1 średnia;
- cebula – 1 sztuka;
- grzyby – 200 g;
- wołowina – 250 g;
- jajka – 4-5 sztuk;
- ryż – 1 szklanka;
- sos teriyaki – 5-6 łyżek;
- olej roślinny – 2-3 łyżki stołowe;
- sól – szczypta.
Gotowanie
Cukinię, pieczarki, marchew i cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Możesz również dodać paprykę do warzyw. Gotuj wszystko, aż do połowy ugotowane na patelni. (W krajach azjatyckich do smażenia używa się woka – głębokiej patelni z wypukłym dnem).
Ugotowanie omletu z ryżem po koreańsku zajmie 20-25 minut. Przepis na 2 porcje. Warzywa z mięsem „w kopercie” służą jako dodatek. Na wierzchu można udekorować ziołami i polać sosem.
Omlety z krajów azjatyckich przyrządza się łatwo i szybko, dobrze zaspokajają głód i na długo. Oryginalny wygląd i zestaw składników urozmaici Twoje śniadanie lub kolację. Ponadto oyakodon czy tamago zaskoczą gości lub członków rodziny nie tylko niezwykłą nazwą, ale również wykwintnym smakiem.
Inne przepisy z różnych kuchni świata
Kurczak w piwie i winie
Kurczak pieczony po francusku Mięso po francusku
w
wolnowarze Lula-kebab
Mięso i ziemniaki w piekarniku
Smacznego!