Przepis na japoński omlet tamagoyaki w bułkach, sushi

Omlet japoński Tamago jak gotować w domu, zdjęcie

Japoński omlet tamago-yaki

Japoński omlet tamagoyaki to tradycyjne danie orientalne. Jest również nazywany tamago-yaki (tamago – jajko, yaki – smażone). W przygotowaniu tego arcydzieła nie ma nic skomplikowanego, zestaw składników jest bardzo prosty. Dlatego w naszym regionie coraz większą popularnością cieszy się jajecznica po japońsku.

Funkcje gotowania

Mieszkańcy krajów wschodnich gotują danie na specjalnej prostokątnej patelni i przewracają naleśniki z jajek pałeczkami. Wystarczy nam przygotować patelnię do naleśników z nieprzywierającą powłoką i szpatułką. Przepis zawiera białe wino. Można go zastąpić równą ilością octu ryżowego. Japończycy serwują z wasabi lub marynowanym imbirem. Jeśli tych produktów nie ma w lodówce, omlet można polać sosem czosnkowo-kwaśnym i posypać posiekanymi ziołami.

Zgodnie z przepisem omlet tamago powinien składać się z równych i gładkich warstw. Aby osiągnąć ten wynik, musisz monitorować temperaturę patelni. Jeśli wierzchnia warstwa jest pokryta bąbelkami, oznacza to, że temperatura smażenia jest zbyt wysoka. Zdejmij naczynie z ognia, nakłuj bąbelki widelcem i zmniejsz ogień.

Przepis krok po kroku

Pieczenie omleta tamago-yaki
Będziesz potrzebować:

  • jajko (4 całe plus jedno żółtko) – 5 sztuk;
  • sos sojowy – 1 łyżeczka;
  • wytrawne białe wino – 2 łyżki;
  • cukier – 2 łyżki stołowe;
  • sól – 5 g;
  • olej roślinny – 3 łyżki stołowe.

Gotowanie

  • Ubij jajka. Tylko nie mikserem, ale trzepaczką, aby uniknąć pojawienia się bąbelków.
  • Przecedź mieszaninę przez drobne sito.
  • Do jajek dodać wino, cukier, sól i sos sojowy. Ubijaj, aż cukier się rozpuści.
  • Podgrzej patelnię do naleśników. Nasmaruj olejem roślinnym.
  • Wlej jedną trzecią mieszanki na patelnię.
  • Gdy spód jajecznicy zostanie lekko podsmażony, zacznij zwijać go w rulon drewnianą szpatułką. Zostaw to na krawędzi patelni.
  • Wlej kolejną połowę mieszanki tak, aby spłynęła pod skręconą rolkę.
  • Gdy mieszanina stwardnieje, zawiń w nią już przygotowany pakiet jaj.
  • Zrób to samo z trzecią częścią. W rezultacie otrzymasz rolkę trzech warstw omletów.
  • Pokrój je na kawałki i polej sosem sojowym lub orzechowym.
  • Nie ma trudności z gotowaniem japońskiego omleta. Japończycy jedzą tamago najczęściej na śniadanie. Dlatego czasami można urozmaicić poranny posiłek oryginalnym azjatyckim daniem. Jest smaczny i zdrowy. Dodatkowo obfite śniadanie to pełen ładunek energii dla organizmu.

    Japoński Omlet Oyakodon z Ryżem I Kurczakiem

    Omlet Oyakodon z ryżem i kurczakiem jak na zdjęciu

    Oyakodon to rodzaj japońskiej potrawy zwanej donburi lub domburimono. To duża miska ryżu, do której dodawane są różne składniki: mięso, owoce morza, warzywa, tempura. Danie pojawiło się około 1900 roku w Osace. Początkowo na ryż wrzucano kawałki kurczaka, zalewano jajkiem i posypywano ziołami.

    W tłumaczeniu z japońskiego oyakodon oznacza „matkę i dziecko”, ponieważ danie zawiera zarówno kurczaka, jak i jajko. Dla nas to jajecznica z ryżem i kurczakiem.

    Kroki i tajemnice przepisów

    Istnieje kilka przepisów na oyakodon. Wszystkie są podobne, ale są pewne różnice.

    • Filety lub uda. Zamiast ud z kurczaka połóż posiekane kawałki fileta z kurczaka. Ale w ten sposób danie okazuje się nieco suche. Uda są bardziej soczyste. Jeśli używasz filetów, pokrój je na nie za małe kawałki.
    • Bez soli. Sos sojowy sprawia, że ​​danie jest słone. Dlatego do japońskiego omleta nie dodaje się soli na receptę.
    • Ryż dla pary. Aby dodatek był kruchy, lepiej go gotować na parze. Ryż ugotowany w garnku będzie lepki.
    • Dodaj dashi i mirin. W krainie wschodzącego słońca zamiast wody z sosem sojowym używają bulionu dashi (dashi), gotowanego na wodorostach, smażonej, tuńczyku lub suszonych grzybach. Mirin to także słodkie wino ryżowe. Tym samym japoński omlet ryżowy ma dużą paletę aromatów i smaków.
    • Z kiełkami soi lub zieloną fasolką. W niektórych przepisach kiełki soi lub kilka zielonych ziaren (wstępnie ugotowanych) gotuje się na wolnym ogniu z kurczakiem. A potem wszystko jest wypełnione jajkami.

    Przepis

    Omlet Oyakodon z kurczakiem i ryżem
    Będziesz potrzebować:

    • udka z kurczaka – 4-5 sztuk (bez skóry i kości);
    • jajka – 2 sztuki;
    • cebula – 2 średnie;
    • sos sojowy – 70 ml;
    • cukier – 30 g;
    • posiekane warzywa – 2 łyżki;
    • ryż do podania.

    Gotowanie

  • Cebulę pokroić w półpierścienie, a kurczaka w cienkie plasterki.
  • Na rozgrzaną patelnię wlej sos sojowy i 3 łyżki wody. Dodaj cukier. Wszystko wymieszaj.
  • Po ugotowaniu wrzuć posiekaną cebulę na patelnię. Gotuj 1-2 minuty.
  • Dodaj udka z kurczaka. Pozostaw na 5 minut, następnie wymieszaj.
  • Ubij jajka z zieleniną. Rozprowadź równomiernie na mięsie.
  • Przykryj pokrywką, aż masa jajeczna będzie gotowa.
  • Wsyp porcję ryżu na głęboki talerz, na wierzch połóż oyakodon – omlet japoński z kurczakiem i ryżem jest gotowy.
  • Podczas serwowania danie można udekorować piórkami zielonej cebuli, rukolą, sałatą lub innymi ziołami. Marynowany imbir nadaje się również do przybrania. Przepis na omlet ryżowy po japońsku jest przeznaczony na 2 porcje.

    koreański omlet

    Składniki i sposób przygotowania koreańskiego omleta są bardzo podobne do japońskiego omletu z ryżem. Tylko kompozycja koreańskiego omletu zawiera różne warzywa, a zamiast kurczaka używa się wołowiny. Warzywa z ryżem zawija się w środek omleta.

    Omlet po koreańsku z owocami morza?
    Będziesz potrzebować:

    • cukinia – 1 sztuka;
    • marchewki – 1 średnia;
    • cebula – 1 sztuka;
    • grzyby – 200 g;
    • wołowina – 250 g;
    • jajka – 4-5 sztuk;
    • ryż – 1 szklanka;
    • sos teriyaki – 5-6 łyżek;
    • olej roślinny – 2-3 łyżki stołowe;
    • sól – szczypta.

    Gotowanie

    Cukinię, pieczarki, marchew i cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Możesz również dodać paprykę do warzyw. Gotuj wszystko, aż do połowy ugotowane na patelni. (W krajach azjatyckich do smażenia używa się woka – głębokiej patelni z wypukłym dnem).

  • Pokrój wołowinę na małe kawałki.
  • Ryż gotować lub gotować na parze.
  • Dodaj sos teriyaki do warzyw i gotuj jeszcze przez kilka minut. (Zamiast teriyaki można użyć marynaty kalbi lub sosu sojowego).
  • Smaż mięso na patelni na złoty kolor, dodaj sos teriyaki i gotuj jeszcze kilka minut na małym ogniu. (Wołowinę można zastąpić koktajlem z owoców morza).
  • Gotowy ryż wrzucić na patelnię, dodać 2-3 łyżki sosu i sól. Dusić pod pokrywką.
  • Ubij jajka ze szczyptą soli i przygotuj omlet na osobnej patelni.
  • Połóż warzywa i mięso po jednej stronie omletu. Owiń drugi koniec.
  • Ugotowanie omletu z ryżem po koreańsku zajmie 20-25 minut. Przepis na 2 porcje. Warzywa z mięsem „w kopercie” służą jako dodatek. Na wierzchu można udekorować ziołami i polać sosem.

    Omlety z krajów azjatyckich przyrządza się łatwo i szybko, dobrze zaspokajają głód i na długo. Oryginalny wygląd i zestaw składników urozmaici Twoje śniadanie lub kolację. Ponadto oyakodon czy tamago zaskoczą gości lub członków rodziny nie tylko niezwykłą nazwą, ale również wykwintnym smakiem.

    Inne przepisy z różnych kuchni świata

    Kurczak w piwie i winie
    Kurczak pieczony po francusku Mięso po francusku
    w
    wolnowarze Lula-kebab
    Mięso i ziemniaki w piekarniku

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author