Przepis na kaszę jęczmienną w powolnej kuchence z mlekiem, mięsem i gulaszem

Kasza jęczmienna w powolnej kuchence: 4 przepisy i subtelności gotowania

Powolna kuchenka zawsze pomaga gospodyni, gdy trzeba ugotować źle ugotowane potrawy. Do nich należy również Perlovka. Dzieci nie lubią tego ze względu na szorstką fakturę, sztywność. Ale te niedociągnięcia nie są nieodłączne od prawidłowo ugotowanych płatków zbożowych! W Rosji długo marniała w kąpieli wodnej, w wyniku czego kasza jęczmienna stała się tak delikatna, że ​​dosłownie rozpływała się w ustach. Nasz asystent kulinarny Philips lub Polaris pozwala ożywić starą technikę gotowania, ale znacznie skróci czas doprowadzenia płatków do stanu gotowości. W powolnej kuchence jęczmień można ugotować tak pysznie, że z przyjemnością go zjedzą nawet dzieci.

Funkcje gotowania

Aby uzyskać idealną miękką konsystencję, płatki zbożowe powinny być odpowiednio przygotowane. Istnieje kilka sekretów owsianki o bogatym, delikatnym smaku.

  • Wybierz małe ziarna. Taki jęczmień wrze szybciej niż duży jęczmień. A liczba przydatnych elementów w nim nie jest mniejsza.
  • Spłucz przed gotowaniem. Jęczmień zalać zimną wodą, kilkakrotnie odcedzić. Dzięki temu usuwasz kurz, który osadza się na ziarnach podczas przechowywania i transportu.
  • Moczyć przez 12 godzin. Idealnie jest zostawić płatki na całą noc. Ziarna zbóż pęcznieją, będzie można je szybciej ugotować. Jeśli pominiesz proces moczenia, jęczmień nie osiągnie gotowości podczas standardowego trybu multicooker. Gotowanie kaszy jęczmiennej w wolnym naczyniu przez dłuższy czas może sprawić, że będzie ciężko.
  • Do namaczania użyj proporcji 1:5. Szklankę suchego ziarna zalać pięcioma szklankami zimnej wody.
  • Proporcje do wrzenia 1:3. Zmierz liczbę szklanek już namoczonych i spuchniętych płatków! I dla każdego użyj 3 szklanek wody, mleka, aby owsianka okazała się krucha.
  • Dusić w trybie „Owsianka”. Doskonale nawiązuje do klasycznej technologii gotowania jęczmienia w kąpieli wodnej. W tym trybie w multicookerach Redmond, Panasonic masa nie wrze, ale równomiernie nagrzewa się do 90 °. Ze względu na brak wrzenia białko w zbożu nie koaguluje, a ziarna pozostają miękkie i delikatne.
  • Gotuj 50 minut. Jest to standardowy okres w trybie „Owsianka”. Jeśli powolna kuchenka oferuje 1 godzinę gotowania, nie musisz zmieniać okresu. Przez 50 minut masa będzie marnieć w temperaturze 90 °, następnie multicooker wyłączy dziesięć i pozwoli masie osiągnąć gotowość pod parą.
  • Odpowiednie tryby „Ryż”, „Pilaw”. Utrzymują tę samą temperaturę gotowania.

Nie żałuj masła! Możesz go dodać od razu po dodaniu do zakładek produktów. Poprawia smak produktu, czyni go bardziej luksusowym, kremowym, delikatnym. Pamiętaj, aby użyć oleju, jeśli gotujesz produkt w wodzie. Ale nie odmawiaj tego podczas gotowania z mlekiem.

Przepis na idealną przystawkę

Na dodatek ugotuj owsiankę w wodzie. Wykorzystuje minimum składników. I możesz podawać danie z kurczakiem, wołowiną, dowolną sałatką warzywną, z sosem.

Rustykalny jęczmień z boczkiem w fajansie
Będziesz potrzebować:

  • jęczmień perłowy – 2 filiżanki;
  • woda – 6 szklanek;
  • masło – 50 g.

Gotowanie

  • Namocz płatki, spuść wodę.
  • Włóż do powolnej kuchenki, dodaj olej.
  • Wlej zimną wodę.
  • Ustaw tryb na „Owsianka”.
  • Owsianka będzie gotowa za 1 godzinę. Owsianka okaże się krucha, bardzo miękka. Jeśli nie ma wystarczającej ilości soli do smaku, możesz posolić produkt po prostu w miskach. A następnym razem dodaj szczyptę płatków przed gotowaniem.

    oryginalne przepisy

    Danie można przygotować na śniadanie, zawsze z mlekiem. Lub z produktami mięsnymi, które sprawią, że będzie to świetna opcja na obiad. Szybkowar znacznie skraca czas doprowadzenia zboża do gotowości w porównaniu z technologią klasyczną, ale rezultat jest niezmiennie smaczny.

    Z mlekiem

    Przygotowanie owsianki z mleka jęczmiennego w powolnej kuchence jest znacznie łatwiejsze niż na kuchence. Dolewanie wody do kąpieli wodnej nie wymaga kontroli i regularnego udziału gospodyni. Potrzebne jest mniej mleka, ponieważ nie wyparowuje z miski. Aby jednak owsianka miała bardziej płynną konsystencję, dodaj więcej mleka niż do kruchej owsianki.

    Delikatny mleczny kasza jęczmienny rozpływa się w ustach
    Będziesz potrzebować:

    • jęczmień perłowy – 1 szklanka;
    • masło – 20 g;
    • cukier – 2 łyżeczki;
    • sól – ¼ łyżeczki;
    • woda – 2 szklanki;
    • mleko – 4 szklanki.

    Gotowanie

  • Włóż namoczone płatki do miski.
  • Wlej wodę, mleko, dodaj cukier, sól. Wlej olej, wymieszaj.
  • Wybierz tryb „Owsianka”.
  • Podawać po sygnale, gorące.
  • Jeśli przez całą noc moczyłeś kaszę, wystarczy godzina, aby była miękka. Ale jeśli nie udało się namoczyć, po godzinie otwórz pokrywę multicookera, wymieszaj masę i pozostaw ją w trybie „Gaszenie”. Utrzymuje minimalną temperaturę grzania, przy której masa osiągnie parę w ciągu 2 godzin.

    Z mięsem

    Gotowanie jęczmienia z mięsem jest wygodne. Możesz użyć dowolnego: kurczaka, wieprzowiny, królika. Co więcej, nie jest wymagane wstępne duszenie kawałków mięsa, nawet jeśli jest to twarda wołowina. Podczas przygotowywania owsianki i osiągnie gotowość.

    Gotowa owsianka z mięsem pachnie pysznie
    Będziesz potrzebować:

    • mięso (miazga) – 400 g;
    • cebula i marchewka – po 2 duże główki;
    • jęczmień perłowy – 2 filiżanki;
    • woda – 6 szklanek;
    • sól, pieprz, liść laurowy.

    Gotowanie

  • Pokrój mięso.
  • Obierz, posiekaj marchewki, cebulę.
  • Smaż mięso w misce przez 10 minut (odpowiednie są tryby „Pieczenie”, „Pieczenie”).
  • Włóż warzywa, smaż przez 10 minut.
  • Włóż namoczone płatki, wlej wodę.
  • Dodaj przyprawy.
  • Ustaw tryb „Pilaf”, gotuj do sygnału.
  • Ten przepis jest dobry na zimową dietę, a latem możesz bezpiecznie dodać do potrawy dowolne warzywa. Słodka papryka, cukinia, pomidory – wszystko się da! Rozłóż je na mięsie duszonym z cebulą i marchewką.

    z gulaszem

    Owsianka jęczmienna z gulaszem okazuje się bardzo satysfakcjonująca. Ale przygotowanie go zajmuje minimum czasu. Dobra opcja na szybką kolację, którą notabene można również przygotować w trybie opóźnionego startu.

    Warzywa, mięso i płatki zbożowe układa się warstwami w misce multicooker
    Będziesz potrzebować:

    • jęczmień perłowy – 2 filiżanki;
    • woda – 6 szklanek;
    • gulasz wołowy – 1 puszka;
    • cebula, marchewka – po 1 głowie;
    • pomidor – 2 szt .;
    • sól pieprz.

    Gotowanie

  • Obierz, posiekaj cebulę, pomidory, marchew.
  • Cebulę podsmażyć, marchewki w misce, dodać pomidory, dusić.
  • Włożyć namoczony jęczmień, dodać gulasz.
  • Dodaj przyprawy.
  • Wlej wodę, gotuj w trybie „Pilaf”.
  • Przed podaniem wystarczy wymieszać owsiankę. Aby nasycić smak pomidora, do masy można dodać koncentrat pomidorowy.

    Jak widać, kasza jęczmienna w wolnym naczyniu jest łatwa do przygotowania. Ale zawsze okazuje się pyszny, ponieważ nie można go zepsuć odpowiednim trybem gotowania. Zapoznaj się z nowym smakiem zdrowych płatków zbożowych i zachwyć bliskich obfitymi daniami z mięsem, gulaszem.

    Inne przepisy zbożowe

    Korzyści i szkody związane z płatkami owsianymi
    Płatki owsiane Płatki
    owsiane w powolnej
    kuchence Kasza
    z kaszy manny Korzyści z kaszy manny

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author