Przepis na koktajl jagodowy krok po kroku ze zdjęciem

Pyszne koktajle jagodowe to świetna opcja na obfite śniadanie

Sprzęt i przybory kuchenne:  miska do mieszania, łyżka, tarka, blender, szklanka do serwowania.

Składniki

mrożone jagody 100 gramów
mrożony banan 1 szt.
mleko 100 ml
jogurt naturalny 150 ml
Płatki owsiane 3 art. l.
skórki z cytryny ½ łyżeczki

Gotowanie krok po kroku

  • Do naczynia miksującego wsyp 100 g wcześniej rozmrożonych jagód. Jagody mogą być mrożone lub świeże.

    Wlej jagody do miski blendera.

  • Jagody polać 100 ml mleka i 150 ml jogurtu naturalnego. Możesz używać zarówno mleka krowiego, jak i mleka pochodzenia roślinnego. Na przykład płatki owsiane lub sojowe. Jeśli chcesz uzyskać rzadszą konsystencję, możesz dodać więcej mleka na 50 ml.

    Do jagód dodać mleko i jagody.

  • Do całego pojemnika należy również dodać zamrożonego banana, który został wcześniej pokrojony na 4 części. Możesz również dodać świeży banan, ale po ubiciu zamrożony banan będzie miał bardziej „puszystą” konsystencję i delikatną konsystencję. Do przepisu można też dodać trochę cukru lub miodu.

    Dodaj zamrożonego banana.

  • Trzy na drobnej skórce z cytryny na tarce. Potrzebujemy tylko ½ łyżeczki. skórka, ale da to nutę cytrusową i przyjemny świeży aromat. Dodaj do wszystkich składników w misce i wymieszaj. Jeśli chcesz mieć pikantny smak, możesz dodać inne przyprawy do smaku. Do przepisu można również dodać orzechy, orzechy laskowe lub migdały.

    Na tarce nacieramy odrobinę skórki z cytryny i również wysyłamy do miski.

  • Następnie wylej 3 łyżki. l. owsianka. Płatki owsiane można wstępnie zaparzyć niewielką ilością wrzącej wody. Lub w ogóle nie dodawaj płatków owsianych do koktajli, jeśli naprawdę ich nie lubisz. Smak bez płatków owsianych będzie bardziej jagodowy.

    Na koniec dodaj płatki owsiane.

  • Następnym krokiem jest ubijanie wszystkich składników przez 2-3 minuty przy średniej mocy blendera. Konsystencja powinna być gęsta i delikatna.

    Za pomocą blendera zanurzeniowego przerywamy składniki napoju, aż będzie gładkie.

  • Podczas serwowania napój można udekorować kilkoma jagodami i listkami mięty.

    Tutaj mamy taki apetyczny koktajl jagodowy.

  • Czy wiedziałeś?  Aby urozmaicić smak, możesz dodać do koktajli suszone owoce, jabłka, cynamon, wiśnie, morele, śliwki wiśniowe, porzeczki, liście mięty i inne ulubione składniki. Koktajle można podawać zamiast śniadania lub przekąsek. Schłodź koktajl w lodówce przed podaniem. Wlać do szklanek i udekorować kilkoma jagodami i listkiem mięty lub posypać nasionami chia.

    Przepis

    Możesz również sprawdzić przepis na koktajl jagodowy. Szczegółowo przeanalizuje każdy etap gotowania i podawania napoju.

    Teraz wiesz, jak zrobić pyszne i niesamowicie zdrowe smoothie z mrożonych jagód. A jeśli zamiast śniadania wypijesz takie smoothie rano, możesz naładować swoje samopoczucie i energię na cały dzień. Czy zrobiłeś już zdrowe koktajle? Którą opcję smoothie lubisz najbardziej? Napisz o tym w komentarzach. Napisz również, jeśli masz uwagi, uzupełnienia lub pochwały do ​​przepisu. Dziękuję za uwagę i smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author