Przepis na koktajl owocowy krok po kroku ze zdjęciem

Koktajl owocowy trójkolorowy - rano rozweseli

Sprzęt i przybory kuchenne: blender, dwie szklanki, nóż, deska.

Składniki

Banan 1,5 szt.
kiwi 2 szt.
Persymona 1 szt.
wiśnia 1 garść
Kefir o dowolnej zawartości tłuszczu 150 ml
Miód 3 łyżeczki

Gotowanie krok po kroku

  • Aby uzyskać warstwę zielonego smoothie, użyj 2 kiwi i pół banana. Obierz owoce ze skórki i pokrój na kawałki.

    Kiwi i banana obrać i pokroić w plastry.

  • Do miski blendera wrzuć posiekane kiwi i pół banana, dodaj około 50 ml kefiru i 1 łyżeczkę. miód.

    Owoce wkładamy do miski blendera, dodajemy kefir i miód.

    Ważny!  Możesz bezpiecznie zmieniać ilość kefiru i miodu dla każdej warstwy smoothie w zależności od uzyskanej konsystencji i smaku. Jeśli chcesz, aby napój był bardziej płynny – dodaj kefir, gęstszy – wlej mniej niż wskazano w przepisie. Jeśli koktajl jest wystarczająco słodki lub jeśli chcesz poczuć bardziej kwaśny, miód można pominąć.

  • Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj w blenderze.

    Przerywamy masę, aż będzie gładka.

  • Zielona warstwa jest gotowa, przelej ją z blendera do dowolnego pojemnika i umyj miskę, aby przygotować kolejną warstwę.

    Otrzymany napój wlej do innego pojemnika i umyj miskę blendera.

  • Weź 1 persimmon, obierz ze skóry i kości, pokrój miąższ na małe kawałki. Obierz i pokrój pół banana.

    Persimmon oczyszczamy ze skóry i nasion, kroimy na kawałki.

  • W blenderze wymieszaj posiekane owoce, 50 ml kefiru i 1 łyżeczkę. miód.

    Wkładamy persimmon do blendera, dodajemy kawałki banana, kefiru i miodu.

  • Ubijaj, aż będzie gładka.

    Ubijaj składniki, aż uzyskasz jednorodną masę.

  • Po przygotowaniu blendera do kolejnej warstwy weź garść wiśni – świeżych lub mrożonych. Jeśli jagody są bez pestek, obierz je.

    Włóż wiśnie bez pestek do blendera.

  • Pokrój pół banana na plasterki i wyślij wszystko do blendera, dodając 50 ml kefiru i 1 łyżeczkę. miód.

    Do wiśni dodać plastry banana, kefir i miód sowi.

  • Dobrze ubij warstwę.

    Pokonujemy trzecią warstwę naszego napoju.

  • Weź dwie szklanki. Delikatnie wlej połowę gotowego zielonego smoothie do jednej z nich jako pierwszą warstwę, a czerwonego do drugiej.

    W jednej szklance wlej pierwszą warstwę zieleni, a drugą warstwę różowych koktajli.

  • Wlać koktajl z żółtej persimmon i banana do obu szklanek jako drugą warstwę.

    Druga warstwa w obu napojach to smoothie z persimmon z bananem.

    Ważny! Aby zapobiec mieszaniu się warstw, należy najpierw rozprowadzić smoothie łyżką, pokrywając pierwszą warstwę. A potem możesz po prostu doładować.

  • Na wierzchnią warstwę użyj pozostałego smoothie: czerwony napój wlej do jednej szklanki, a zielony do drugiej.

    Dodaj pozostałe koktajle na wierzchu: odpowiednio czerwony i zielony.

  • Opcje dekorowania i serwowania

    Oryginalność podania tego owocowo-jagodowego smoothie polega na tym, że napój wlewa się do wysokich przezroczystych szklanek w trzech wielokolorowych warstwach. Ten koktajl wygląda pięknie i apetycznie.

    Możesz ozdobić napój gałązką mięty, kładąc go na wierzchniej warstwie. Również obowiązkowym elementem przy serwowaniu jest tuba. Picie koktajli będzie wygodniejsze przez szeroką słomkę. Przyda się również ozdobny parasol koktajlowy.

    Podając koktajl owocowy, możesz udekorować listkami mięty i musisz go wypić przez słomkę.

    Jeśli chcesz, aby warstwa środkowa miała bardziej żywy żółty kolor, możesz dodać do niej trochę kurkumy. Składniki pozostałych dwóch warstw można również zmienić, na przykład zamiast wiśni możesz użyć czerwonej porzeczki lub dowolnej innej czerwonej jagody.

    Możesz utrzymać napój w chłodnym lecie, dodając lód do każdej warstwy, jednocześnie ubijając składniki w blenderze.

    Przepis

    Jak przygotować wielokolorowy koktajl i wlać go do szklanek bez mieszania warstw, przekonasz się patrząc na przepis na ten niezwykły owocowo-jagodowy napój.

    Dzisiaj poznałeś oryginalny przepis na robienie koktajli owocowo-jagodowych w domu.   Czy robiłeś wcześniej koktajle? Jakich owoców i jagód lubisz używać do przygotowania tego zdrowego napoju? Co możesz doradzić czytelnikom tego artykułu? Podziel się swoją opinią i wrażeniami w komentarzach.

    Inne przepisy na napoje

    Kawa z kardamonem
    Kawa z lodami
    Koktajl jabłkowo-bananowy z sokiem pomarańczowym Sok
    żurawinowy
    Koktajl z kiwi i banana z sokiem pomarańczowym

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author