Przepis na makaron do woka krok po kroku ze zdjęciem

Przepis na makaron z woka w domu - udon z wołowiną i warzywami

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • kuchenka kuchenna (powierzchnia do gotowania);
  • wagi kuchenne;
  • rondel o pojemności 2 l;
  • durszlak;
  • patelnia;
  • Deski do krojenia mięsa i warzyw;
  • nóż;
  • łyżka;
  • drewniana (silikonowa) szpatułka.

Składniki

Nazwa Ilość
Mięso wołowe 70-80g
Makaron Udon) 100 gramów
Cebula 30 gramów
Marchewka 30 gramów
Słodka papryka 30 gramów
Kapusta 30 gramów
Sos sojowy 3-4 ul. l.
Olej roślinny 2-3 łyżki. l.
Sól 1 łyżeczka
Woda 1-1,5 l
Pikantny sos sriracha do smaku (1-2 łyżeczki)
nasiona sezamu 2 łyżeczki

Gotowanie krok po kroku

  • Podpalić garnek z 1-1,5 litra wody (w przeliczeniu na co najmniej 1 litr wody na 100 g udonu), dodać 1-1,5 łyżeczki. Sól. Po ugotowaniu zmniejsz ogień do średniego.

    W rondelku zagotuj wodę.

  • Zanurz 100 g makaronu udon (1 paczka z 300 g opakowania) we wrzącej wodzie i gotuj na średnim ogniu przez 5-7 minut.

    Gotuj makaron, aż będzie gotowy.

  • Wrzuć makaron do durszlaka i opłucz pod bieżącą zimną wodą, odcedź. Włóż udon z powrotem do garnka, dodaj 1 łyżkę. l. olej roślinny i wymieszaj – aby makaron się nie sklejał.

    Ugotowany makaron opłucz.

  • Mięso opłukać (70-80 g na porcję), oczyścić z folii i tłuszczu i pokroić w kostkę o grubości 5-6 mm.

    Pokrój wołowinę na kawałki.

  • Oczyść i umyj warzywa. Na jedną porcję potrzebujesz około 30 g cebuli, marchewki, papryki i kapusty pekińskiej. Cebula pokroić w cienkie półpierścienie.

    Cebulę kroimy w półpierścienie.

  • Marchewki są albo starte do koreańskich sałatek, albo cienko pokrojone w paski.

    Marchewki kroimy w paski.

  • Bułgarska papryka również pokrojona w paski.

    Paprykę również kroimy w paski.

  • Pokrój górną część liści kapusty pekińskiej (bez dolnych twardych żyłek) na wąskie wstążki, a następnie pokrój je na 2-3 części (w zależności od wielkości widelca kapusty).

    Pokrój kapustę pekińską.

  • Podgrzej 1-2 łyżki na patelni na dużym ogniu. l. olej roślinny. Włóż mięso i smaż przez 2-3 minuty, ciągle obracając kawałki.

    Połóż mięso na patelni, aby usmażyć.

  • Dodaj 2-3 łyżki. l. sosem sojowym i dusić wszystko razem przez kolejne 1-2 minuty, aby sos nasączył mięso.

    Dodaj sos sojowy do mięsa.

  • Umieść pokrojone warzywa na patelni i wymieszaj. Smażyć 2-3 min.

    Dodaj warzywa na patelnię.

  • Do mięsa i warzyw dodać ugotowany udon, zalać 2 łyżkami. l. sos sojowy i 1-2 łyżeczki. pikantny sos sriracha.

    Włóż makaron na patelnię, dodaj sos sojowy i sos sriracha.

  • Wymieszaj i gotuj 1-2 minuty.

    Wymieszaj i danie gotowe.

  • Gotowe danie posyp sezamem (lepiej lekko wysuszyć na suchej patelni). Możesz podawać go w pudełkach na dania japońskie i chińskie lub po prostu położyć na talerzu. Smacznego!

    Makaron z woka przygotowany według tego przepisu będzie wyglądał bardzo oryginalnie podany w pudełku.

  • Pomocne wskazówki

    • Do przygotowania tego dania wybierz dobrej jakości steki wołowe, wtedy mięso będzie gotowe w kilka minut.
    • Możesz urozmaicić zestaw warzyw. Na przykład dodaj więcej posiekanej cukinii lub bakłażana, czosnku lub pora, kukurydzy w puszkach lub zielonego groszku.
    • Możesz dostosować ostrość dania, zmieniając ilość sosu sriracha.
    • Sriracha to jaskrawoczerwony ostry sos używany w kuchni tajskiej. To koniecznie zawiera papryczki chili, czosnek, ocet i cukier, wszystkie inne składniki pomocnicze zależą od producenta.
    • Jeśli nie możesz znaleźć sriracha, możesz wziąć sos czosnkowy chili lub tabasco. Smakują i pachną jak sriracha, ale nie tak pikantne.

    Przepis

    Mistrz opowie Ci w przepisie o zawiłościach gotowania japońskiego makaronu udon z wołowiną i warzywami. Nauczysz się gotować makaron, kroić warzywa i mięso, gotować z sosem sojowym.

    Lubisz kuchnię japońską? Powiedz nam, jak przygotowujesz te dania. Może masz jakieś tajniki ich przygotowania? Opowiedz nam o tym w komentarzach.

    Inne przepisy funchose

    Udon z kurczakiem

    Soba z kurczakiem i warzywami

    Udon z kurczakiem i grzybami

    Wok z kurczakiem i warzywami

    Udon z kurczakiem i warzywami

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author