Contents
Sprzęt i przybory kuchenne:
- kuchenka kuchenna (powierzchnia do gotowania);
- wagi kuchenne;
- rondel o pojemności 2 l;
- durszlak;
- patelnia;
- Deski do krojenia mięsa i warzyw;
- nóż;
- łyżka;
- drewniana (silikonowa) szpatułka.
Składniki
Nazwa | Ilość |
Mięso wołowe | 70-80g |
Makaron Udon) | 100 gramów |
Cebula | 30 gramów |
Marchewka | 30 gramów |
Słodka papryka | 30 gramów |
Kapusta | 30 gramów |
Sos sojowy | 3-4 ul. l. |
Olej roślinny | 2-3 łyżki. l. |
Sól | 1 łyżeczka |
Woda | 1-1,5 l |
Pikantny sos sriracha | do smaku (1-2 łyżeczki) |
nasiona sezamu | 2 łyżeczki |
Gotowanie krok po kroku
Pomocne wskazówki
- Do przygotowania tego dania wybierz dobrej jakości steki wołowe, wtedy mięso będzie gotowe w kilka minut.
- Możesz urozmaicić zestaw warzyw. Na przykład dodaj więcej posiekanej cukinii lub bakłażana, czosnku lub pora, kukurydzy w puszkach lub zielonego groszku.
- Możesz dostosować ostrość dania, zmieniając ilość sosu sriracha.
- Sriracha to jaskrawoczerwony ostry sos używany w kuchni tajskiej. To koniecznie zawiera papryczki chili, czosnek, ocet i cukier, wszystkie inne składniki pomocnicze zależą od producenta.
- Jeśli nie możesz znaleźć sriracha, możesz wziąć sos czosnkowy chili lub tabasco. Smakują i pachną jak sriracha, ale nie tak pikantne.
Przepis
Mistrz opowie Ci w przepisie o zawiłościach gotowania japońskiego makaronu udon z wołowiną i warzywami. Nauczysz się gotować makaron, kroić warzywa i mięso, gotować z sosem sojowym.
Lubisz kuchnię japońską? Powiedz nam, jak przygotowujesz te dania. Może masz jakieś tajniki ich przygotowania? Opowiedz nam o tym w komentarzach.
Inne przepisy funchose
Udon z kurczakiem
Soba z kurczakiem i warzywami
Udon z kurczakiem i grzybami
Wok z kurczakiem i warzywami
Udon z kurczakiem i warzywami
Miłego czytania!