Przepis na nadzienie do pizzy bez sera, co można wymienić

Przepis na nadzienie do pizzy jak zrobić bez kiełbasy, w piekarniku

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • piekarnik;
  • Papier do pieczenia;
  • pergamin;
  • wałek do ciasta;
  • nóż;
  • deska do krojenia;
  • głęboka pojemność;
  • kilka talerzy na posiekane warzywa.

Składniki

Produkt Ilość 
mąka żytnia 350 gramów
Woda mineralna 200 gramów
Proszek do pieczenia 12 gramów
Bakłażan 1 szt.
Pomidor 3 szt.
papryka 1 szt.
Oliwki 230 gramów
Por 1/2 sztuki
koncentrat pomidorowy 70 gramów
chudy majonez 70 gramów
Sól smak
Pieprz smak

Gotowanie krok po kroku

  • W głębokiej misce wymieszaj 350 g mąki żytniej, 200 g czystej wody, 12 g proszku do pieczenia.

    Aby przygotować ciasto, wymieszaj wodę, mąkę i proszek do pieczenia.

  • Zagnieść sztywne ciasto.

    Zagnieść ciasto wystarczająco szybko.

  • Płaską powierzchnię posyp mąką, wyłóż na nią ciasto i rozwałkuj wałkiem. Blachę do pieczenia przykrywamy pergaminem, lekko posypujemy mąką i układamy warstwę ciasta.

    Ciasto cienko rozwałkować i przełożyć na blachę do pieczenia.

  • Umyj dokładnie wszystkie warzywa. Pokrój w kółko trzy pomidory, jeden bakłażan, pół łodygi pora, 230 gram oliwek. Jedną paprykę kroimy również w paski.

    pokroić warzywa na nadzienie.

  • Smaruj ciasto 70 gramami koncentratu pomidorowego.

    Smaruj spód pizzy sosem pomidorowym.

  • Rozłóż grubą warstwę bakłażana.

    Na sosie ułożyć plastry bakłażana.

  • Następnie równomiernie nakładamy posiekaną paprykę na bakłażany.

    Połóż paprykę na bakłażanie.

  • Następnie ułóż kółka pomidorów i posyp je porem.

    Na wierzch papryki robimy warstwę pomidorów i posypujemy porem.

  • Smaruj wszystko na wierzchu chudym majonezem.

    Zamiast sera posmaruj nadzienie chudym majonezem.

  • Rozłóż posiekane oliwki równomiernie na majonezie.

    Na wierzchu majonezu ułóż pokrojone oliwki.

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wkładamy do niego blachę do pieczenia z pizzą na 45-50 minut.

    Pizzę wysyłamy do piekarnika.

  • Po upływie tego czasu wyjmij blachę do pieczenia z gotową pizzą, ostudź lekko, pokrój na kawałki i podawaj.

    Pizza bez sera jest gotowa.

  • Opcje dekorowania i serwowania

    • Jeśli masz czas i ochotę, możesz zrobić małe dzieło sztuki ze zwykłej pizzy bez sera. Aby to zrobić, odetnij dwa długie paski o szerokości około 0,7 milimetra od reszty ciasta i splot je razem w wiązkę. Połóż tę opaskę uciskową wokół krawędzi swojej pizzy i posmaruj żółtkiem jajka. W efekcie otrzymasz piękne danie z oryginalną dekoracją.
    • Pizza o oryginalnej formie zadowoli nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Aby to zrobić, wytnij serce, gwiazdkę, kwiatek z rozwałkowanej warstwy ciasta, na ogół coś, co wystarczy wyobraźni. Następnie gotuj zgodnie z przepisem.
    • Pizzę bez sera podawaj w porcjach ciepłych i gorących, wtedy zachwyci swoją miękkością i aromatem.
    • Doskonałym dodatkiem do tego ciasta będzie gorąca czarna herbata, soki pomidorowe i warzywne.
    • Przed podaniem danie można posypać drobno posiekanymi świeżymi ziołami.

    Przepis

    Polecamy obejrzeć krótki film, który szczegółowo pokazuje proces przygotowania bardzo smacznej dietetycznej pizzy bez sera.

    Pizza to jeden z ulubionych przysmaków wielu osób. Dlatego dzisiaj przeanalizowaliśmy bardzo ciekawą i niezwykłą wersję przygotowania tego dania. Nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym sera. Drodzy czytelnicy, spróbowalibyście tej pizzy? Podobał Ci się ten przepis i co chciałbyś do niego dodać? Daj nam znać w komentarzach!

    Inne przepisy na pizzę

    Pizza ziemniaczana
    Pizza z kiełbaskami
    Pizza calzone
    Pizza pie
    Pizza z kwaśną śmietaną i majonezem na patelni

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author