Przepis na omlet bez mleka na wodzie, jak gotować na patelni

Omlet bez mleka jak zrobić jajka na wodzie

Chcąc zapewnić sobie pyszne i zdrowe, a nawet niezbyt kaloryczne śniadanie, poszukujemy coraz to nowych przepisów. W końcu jedzenie również powinno być urozmaicone. Ale bez względu na to, ile przepisów przejrzysz, jajecznica często pozostaje najlepszą opcją na tradycyjne śniadanie w pośpiechu. A żeby zmniejszyć ilość kalorii – podczas smażenia po prostu zastępujemy olej wodą. Jeśli jednak masz dość robienia na śniadanie jajek smażonych w wodzie, spróbujmy zrobić omlet z wodą według naszych przepisów krok po kroku ze zdjęciem.

Jajka ubijane wodą to klasyczne francuskie śniadanie, gdzie mąki i produktów płynnych (woda, mleko) tradycyjnie nie dodaje się do potraw jajecznych. Piękno tego omletu polega na tym, że francuscy kucharze serwują go na zwiniętym stole, który może służyć jako pikantna baza do dodatków – szynki, pieczarek, warzyw, sera. Jeśli pokroisz taki omlet w bułki i posiekasz wykałaczką, otrzymasz pyszną i niezwykłą przekąskę na świąteczny stół.

Jajka na wodzie w naszym kraju są preferowane do gotowania w kontekście żywienia dietetycznego lub klinicznego, na przykład dla osób z nietolerancją laktozy. Omlet z wodą ma tylko 96 kalorii, dzięki czemu nadaje się do większości diet odchudzających, takich jak dieta Dukana.

tajemnice kulinarne

  • Użyj żeliwnej patelni z grubym dnem. W przypadku dania składającego się z 3-4 jajek patelnia powinna mieć do 15 cm średnicy. Rozgrzewając się powoli i równomiernie zapewnia dokładne pieczenie. Eksperci kulinarni uważają, że patelni do omletów nie należy używać do gotowania innych potraw. Aby jajka nie przyklejały się do naczyń, naciera się ich powierzchnię solą lub bułką tartą.
  • Gotuj ze świeżymi jajkami. Uważa się, że im dłużej jajko jest przechowywane, tym gorzej bije. Optymalna świeżość jajka na omlet to 5 dni po złożeniu. Aby określić jego przydatność, zanurz jajko w szklance zimnej wody. Świeżo złożone jajo zatonie i stanie w pozycji pionowej, reszta uniesie się lub przyjmie przechyloną pozycję.
  • Ubij omlet widelcem. Podczas korzystania z miksera masa omletowa jest zbyt jednorodna i nie rośnie dobrze podczas gotowania. Z tego samego powodu kucharze nie zalecają dłuższego przechowywania mieszanki – 1-2 minuty po wymieszaniu jajka powinny znajdować się na patelni.
  • Składniki w lodówce. Jajka, masło, wodę schłodzić do temperatury +3 °C, lepiej wymieszać i nie tworzyć „wysp”.
  • Wymieszaj omlet na patelni. Zaraz po przelaniu mieszanki na patelnię, energicznie mieszaj gumową szpatułką, aż zgęstnieje. Tak więc jajecznica na wodzie okaże się wyższa i bardziej porowata.

Omlet z cebulą i surówką

Omlet na wodzie według diety Dukana

System Dukana opiera się na zwiększeniu udziału produktów białkowych w diecie. Zdaniem lekarza posiłki z czystych białek zmniejszają uczucie głodu i przyczyniają się do dodatkowego wydatkowania energii na trawienie (nazywane są też posiłkami z ujemnymi kaloriami). Omlet na wodzie według Dukana przygotowywany jest na etapie „Ataku”, przeznaczonym do aktywnego spalania nadwagi. W tym okresie zaleca się spożywanie wyłącznie pokarmów białkowych – jajek, niektórych części koniny, wołowiny, mięsa króliczego, drobiu i owoców morza.

Omlet z plastrami cebuli i pomidora
Będziesz potrzebować:

  • jajka – 3 sztuki;
  • woda – 3 łyżki stołowe;
  • koperek – szczypta;
  • bazylia – 1,5 łyżeczki;
  • sól pieprz.

Gotowanie

  • Oddziel białka od dwóch jajek i dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj jedno całe jajko, wodę, resztę składników do białek i ponownie wymieszaj.
  • Wlej miksturę do nieprzywierającej patelni. Smaż omlet na średnim ogniu z obu stron, aż pojawi się jasna skórka.
  • Według Dukana tofu, paluszki krabowe i krewetki można dodać do przepisu na omlet z wodą bez szkody dla systemu. Nie zabrania się również zastępowania wody chudym mlekiem oraz urozmaicenia zieleni pietruszką, zieloną cebulką i oregano.

    francuskie omlety

    Klasyczny przepis

    Główną zasadą francuskiego omletu jest to, że nigdy za dużo masła. Prowansalscy kucharze dodają masło do masy z omletami i smarują nim patelnię podczas pieczenia. Grubość tradycyjnego francuskiego omleta wynosi co najmniej 1 cm, ale nie więcej niż 3 cm, po podaniu bardziej przypomina zwinięty naleśnik niż suflet z omletu. Smażą omlet w wodzie na patelni bez pokrywki, potrząsając nim lekkimi ruchami w przód iw tył, aby masa nie przyklejała się do dna. Możesz też ugotować omlet na wodzie w powolnej kuchence – nie traci wilgoci i okazuje się wspanialszy.

    Będziesz potrzebować:

    • jajka – 3 sztuki;
    • woda – 1 łyżka stołowa;
    • masło – 3 łyżki;
    • sól pieprz;
    • koperek, pietruszka.

    Omletowa bułka z ziołami na talerzu
    Gotowanie

  • Jajka ubić z wodą, solą, pieprzem i 2/3 masła na gładką masę.
  • Pozostałe masło roztopić na patelni i wlać do niego jajecznicę. Gotuj na małym ogniu. Po 2-3 minutach, gdy górna część omleta jest już prawie gotowa, wyjmij patelnię z pieca. Naczynie posyp ziołami i zwiń w tubę, podawaj do stołu.
  • Oprócz patelni i wolnej kuchenki w piekarniku można ugotować francuski omlet na wodzie. Aby to zrobić, przygotowaną mieszankę w naczyniu do pieczenia umieszcza się w piekarniku nagrzanym do 200 ° i piecze przez 30-40 minut bez otwierania drzwi podczas pieczenia (aby uniknąć wypadnięcia omletu). Do gotowego dania można dodać starty parmezan, pieczarki, zielony groszek, szynkę, a nawet kawałki śledzia.

    Aby uzyskać słynną, intensywnie żółtą barwę francuskiego omleta, użyj jajek wiejskich lub weź 2 razy więcej żółtek niż białek. Toulouse szefowie kuchni polecają podbarwianie mieszanki omletów szafranem – naturalna przyprawa nada potrawie zarówno oryginalny smak, jak i odpowiednią barwę.

    Z grzybami

    Aby przygotować taki omlet, możesz wziąć dowolne grzyby (miodowe, kurki, boczniaki), ale lepiej użyć pieczarek. Danie dobrze komponuje się również z warzywami (ogórki, pomidory), cebulą i zieleniną liściastą.

    Omlet z grzybami
    Będziesz potrzebować:

    • jajka – 2 sztuki;
    • woda – 1 łyżka stołowa;
    • por – 1 sztuka;
    • papryka słodka – trzecia część;
    • pieczarki – 3 sztuki;
    • masło – 2 łyżki;
    • ser – 30 g;
    • sól, zielona sałata, pieprz.

    Gotowanie

  • Pokrój cebulę (krążki) i pieczarki (cienkie talerze). Ser zetrzyj na grubo.
  • Cebulę i pieczarki podsmażamy na patelni z ½ masła przez 1-2 minuty. Usuń z patelni.
  • Pokrój sałatę i paprykę na małe kawałki do przybrania.
  • Jajka ubić z wodą, solą i pieprzem i wlać na rozgrzaną patelnię z pozostałym masłem. Gdy środek omleta jest jeszcze płynny, posyp pieczarkami, cebulą i dopraw serem. Gotuj jeszcze przez 1-2 minuty.
  • Na środku naczynia połóż paprykę z liśćmi sałaty i po zwinięciu połóż na talerzu. Smacznego!
  • Do francuskiego omleta nadają się klasyczne warzywa i bardziej nietypowe produkty, takie jak wędzony łosoś. Jeśli ugotujesz omlet na wodzie z mąką, danie okaże się bardziej gęste i elastyczne.

    Oprócz dania na główny posiłek, omlet na wodzie może być doskonałym deserem: w tym celu sól w swoim składzie zastępuje się cukrem, a jako twarożek, owoce, suszone owoce, jagody, miód, orzechy nadzienia.

    Omlet z warzywami w podwójnym bojlerze

    Omlet parowy na wodzie jest idealny dla dziecka od pierwszego roku życia: jest delikatny, soczysty i zdrowy. Na jeden posiłek dziecko otrzyma wystarczającą ilość witamin i aminokwasów zawartych w jajkach. Zimą nie wolno używać mrożonych warzyw. Przed gotowaniem nie trzeba ich rozmrażać – wystarczy spłukać pod ciepłą wodą i dodać do naczynia.

    Omlet z warzywami i serem
    Będziesz potrzebować:

    • jajka – 4 sztuki;
    • woda – 3 łyżki stołowe;
    • warzywa pokrojone w kostkę – 1,5 szklanki;
    • Sól.

    Gotowanie

  • Ubij jajka z wodą i solą.
  • Masę warzywną (można wziąć cukinię, słodką paprykę, zielony groszek, cebulę, brokuły) do miski. Warzywa polać masą omletową, wymieszać.
  • Włącz parowiec na dwadzieścia minut. Po wyłączeniu półproduktu ponownie zamieszaj i ustawiając tryb 10 minut poczekaj na zakończenie. Gotowe!
  • Omlet na wodzie w podwójnym bojlerze nie musi być odwracany: okazuje się lekki, delikatny, bez smażonej skórki, odpowiedni dla dziecka i oszczędnego jedzenia. Aby uniknąć reakcji alergicznej u dzieci, nie dodawaj do potrawy pomidorów i marchwi. Z tego samego powodu pediatrzy zalecają zastąpienie jaj kurzych jajami przepiórczymi – w tempie 1:4.

    Teraz wiesz, jak ugotować omlet na wodzie – tylko zwykłe składniki, 10 minut – i obfite danie gotowe. Korzystając z prostych przepisów, możesz szybko nakarmić rodzinę, a także w oryginalny sposób nakryć świąteczny stół.

    Inne przepisy na jajka

    obfite śniadanie

    Omlet dietetyczny

    przewiewny omlet

    Omlet w kuchence mikrofalowej

    Omlet dla pary

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author