Przepis na owsiankę grochową ze zdjęciem jak ugotować smaczny groszek, jakie proporcje groszku i wody wziąć, aby prawidłowo ugotować pyszną owsiankę

Jak ugotować owsiankę w proporcjach na wodzie, ile ugotować puree z grochu z mięsem lub gulaszem

Kasza grochowa jest obecna w kuchni rosyjskiej od kilku stuleci. Tradycyjnie gotowano go z niełuskanego produktu, z dodatkiem dużej ilości wody. Groch ugotowano w całości, a danie uznano za udane, gdy uzyskało konsystencję przypominającą puree. Jedli ze smażoną cebulą, którą dodawano po ugotowaniu. A reszta masy obiadowej nie została wyrzucona, ale została użyta jako nadzienie do ciast.

Zalety i wady potrawy

Tak duża dbałość o produkt wynika z jego wysokiej wartości odżywczej. Danie wysokokaloryczne (od 180 kalorii), bardzo sycące, nawet bez dodatkowych składników. Jest najbogatszym źródłem białka roślinnego, które może zastąpić białko zwierzęce podczas postu lub gdy potrzebujesz szybkiej regeneracji po ciężkiej pracy.

Dziś przepis na owsiankę z grochu jest interesujący dla wegetarian, którzy unikają jedzenia produktów mięsnych. Musi być obecna w diecie sportowców – lekkoatletyki i kultur siłowych. Ale danie przyniesie korzyści również przeciętnemu człowiekowi, ponieważ jest bogate w pierwiastki śladowe i aminokwasy. Mimo kaloryczności będzie wspomagać dietę, gdyż na długo tłumi uczucie głodu. Owsianka może być pysznie przygotowana z groszku łuskanego.

Zalety produktu to:

  • możliwość wykorzystania jako samodzielne danie. Możesz go napełnić dowolnym olejem roślinnym, ale nie śmietaną. Ta kombinacja jest zbyt ciężka dla żołądka;
  • połączenie z produktami mięsnymi i rybnymi. Prosty i satysfakcjonujący dodatek będzie dobrym dodatkiem do kotletów, gulaszu w dużych kawałkach, pieczonej ryby, smażonych owoców morza.

Ostrożnie zaleca się traktowanie kwestii gotowania kaszki z grochu dla osób z zaburzeniami czynności przewodu pokarmowego. Jeśli u zdrowej osoby powoduje łatwe, ale produktywne oczyszczenie jelit, to u osoby cierpiącej na zapalenie jelita grubego może wywołać napad wzdęć i wzdęć.

Szkody produktu można również prześledzić u osób z chorobą nerek, zapaleniem pęcherzyka żółciowego. Nie należy go nadużywać na anemię, mimo że groszek poprawia morfologię krwi. Skuteczność produktu jest wielokrotnie niższa niż medycznych preparatów żelaza, a prawdopodobieństwo wystąpienia niestrawności lub przybrania na wadze jest wysokie.

Subtelności gotowania

Nie ma drobiazgów w kwestii gotowania smacznej owsianki z puree z grochu. Ważny jest wybór produktu, jego wstępne przygotowanie, proporcje, dobór potraw oraz sam proces gotowania. Nie ma przepisów na gotowanie, wybierz dowolne, najważniejsze jest poznanie zasad przygotowywania i gotowania owsianki.

  • Zielony groszek gotuje się bardzo szybko. Wystarczy gotować przez 20 minut i zmielić blenderem. Ale nie wszystkim spodoba się zielone danie. Tak, a jego tradycyjna wersja jest zrobiona z suszonego żółtego groszku.
  • Wymagane wstępne namoczenie. Wykonuje 2 zadania: pozwala na pęcznienie grysu, co skróci czas gotowania. I usuń specyficzny zapach, który jest uważany za wadę potrawy. Zapachu tego nie nadają same ziarna grochu, ale cienkie przezroczyste folie na nich. Podczas namaczania folie schodzą z jąder, mycie pod bieżącą wodą całkowicie je eliminuje. Optymalny czas namaczania to 8 godzin.
  • Po namoczeniu wodę należy spuścić. Groszek ugotować na świeży, przykrywając kaszę na 1 cm.
  • Jeśli nie masz czasu na moczenie w wodzie, i tak zrobisz dobrą owsiankę z grochu. Receptura bez moczenia pozwala na zanurzenie płatków w wodzie z rozcieńczoną sodą (½ łyżeczki wystarcza na 3 litry). Po 1 godzinie wodę można spuścić, grys umyć i podpalić.
  • Ile ugotować owsiankę z grochu, zależy od jakości grochu i czasu namaczania. Im bardziej jest spuchnięty, tym szybciej zamieni się w puree. Obserwuj proporcje składników. Po 8 godzinach w wodzie wystarczy 1,5 godziny gotowania. Groch można namoczyć przez noc, aby rano można go było ugotować.
  • Używaj sztućców o grubych ściankach. Bardziej prawdopodobne jest, że owsianka się nie przypali. W zwykłym rondlu często mieszaj.
  • Gotuj na kuchence na małym ogniu. Na mocnym białku w groszku zwinie się, przez co stanie się twardy.
  • Nie solij. Zrób to na samym końcu gotowania, w przeciwnym razie gotowanie grochu zajmie więcej czasu.

Sprawdzenie gotowości na stan grochu. Jeśli jest jeszcze stały, a woda już się wygotowała, zalać kubkiem wrzącej wody. Dodanie zimnej wody pogorszy smak. Jeśli jest już ugotowany, a pozostała jeszcze woda, po prostu odcedź i trzymaj patelnię na małym ogniu bez pokrywki przez 5 minut.

Pyszny przepis krok po kroku

Spróbuj zrobić prostą, cienką owsiankę, idealną jako dodatek do mięsa i ryb. Lub pełnowartościowe danie, które wymaga minimum wysiłku.

Prosta owsianka

Gotowane na wodzie lub mleku można uznać za danie całkowicie dietetyczne. Uczucie sytości podczas stosowania pojawia się bardzo szybko.

Owsianka przyozdobiona natką pietruszki i zielonym groszkiem
Będziesz potrzebować:

  • groszek suszony – 1 szklanka;
  • sól – szczypta;
  • masło – kawałek.

Gotowanie krok po kroku

  • Groszek nasączony wodą zalać wodą, podpalić.
  • Doprowadzić do wrzenia, usunąć piankę.
  • Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką, gotować, aż woda się zagotuje.
  • Sprawdź gotowość groszku, dopraw masłem, wymieszaj.
  • Jeśli jakiś groszek jest miękki, ale większość zachowuje swój kształt, wystarczy zamieszać owsiankę. Gotowe płatki natychmiast rozpadną się na puree ziemniaczane.

    z gulaszem

    Owsianka grochowa z gulaszem jest bardzo satysfakcjonująca. To kompletne danie na codzienny obiad dla dużej rodziny.

    Gęsty i płonący napar nie pozostawi obojętnym mężczyzny
    Będziesz potrzebować:

    • groszek suszony – 2 szklanki;
    • gulasz mięsny – 1 puszka;
    • cebula – 1 głowa;
    • marchew – 1 warzywo korzeniowe;
    • masło – 40 g;
    • olej roślinny – 2 łyżki. łyżki;
    • woda – 4 szklanki;
    • sól pieprz.

    Gotowanie

  • Tak przygotowany groszek wkładamy do garnka, zalewamy wodą.
  • Doprowadzić do wrzenia, gotować do miękkości na wolnym ogniu pod pokrywką.
  • Sól i dodaj masło, gdy płatki będą gotowe.
  • Cebulę obrać i posiekać z marchewką, podsmażyć na oleju na patelni. Gulasz włożyć do warzyw, wymieszać, podgrzać.
  • Wymieszaj owsiankę z dressingiem mięsnym.
  • Po ugotowaniu skosztuj potrawy. Gulasz zwykle zawiera przyprawy, ale jeśli nie wystarczy, dodaj na patelnię zmielony pieprz, paprykę.

    Z mięsem. Klasyczny przepis

    Takie danie jest konieczne i można je podawać przy świątecznym stole. Kasza grochowa z mięsem wygląda oryginalnie i okazuje się bardzo smaczna (jak na zdjęciu).

    Z mięsem możesz jeść owsiankę z siekiery
    Będziesz potrzebować:

    • groszek suszony – 2 szklanki;
    • woda – 4 szklanki;
    • cebula – 2 duże główki;
    • mięso (wieprzowina) – 300 g;
    • Sól.

    Gotowanie

  • Groszek gotujemy do miękkości na małym ogniu. Sól, wymieszaj, aby uzyskać puree. Jeśli jest nierówny, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
  • Mięso pokroić w plastry.
  • Cebulę obrać, pokroić w półpierścienie.
  • Cebulę podsmażyć do ugotowania, na wierzch ułożyć kawałki wieprzowiny, przykryć pokrywką. Dusić na małym ogniu, dodać przyprawy, sól.
  • Smażone położyć na puree ziemniaczanym, polać sokiem.
  • Piekarnik nagrzać do 180°, wstawić naczynie na 10 minut.
  • Taką owsiankę możesz podać w formie, w jakiej ją przygotowałeś. Więc będzie wyglądać po prostu luksusowo. Dlatego przed pieczeniem włóż go do rozgrzanego ceramicznego pojemnika. Kasza grochowa z wędzonkami – kurczak, żeberka wieprzowe przygotowywana jest na podobnej zasadzie.

    Mamy nadzieję, że nie ma już dla Ciebie tajemnic w kwestii gotowania kaszy grochowej. Przygotowanie i jedzenie takiej owsianki jest bardzo przydatne. A to obfite danie, samodzielne lub z mięsem, zajmie należne mu miejsce na Twoim stole.

    Inne przepisy zbożowe

    Owsianka Hercules Owsianka
    grochowa w wolnej kuchence
    Owsianka Hercules w wolnej kuchence
    Owsianka Guryev Owsianka
    ryżowa z dynią w mleku

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author