To danie jest ściśle związane z kuchnią światową. Jego przodkiem jest starożytny Rzym, gdzie pasztet z kaczej wątróbki był podawany na uczty dla szlachty. Potem przez kilka stuleci zapomniano o jedzeniu. A po tym, jak odrodził się w średniowiecznej Francji i przeżył rozkwit swojej popularności. Przygotowywano go również na dworach, a na biesiadach używano go jako „akordu wykończeniowego”. Jednocześnie dekoracja naczynia była godna podziwu. Podano go jako misternie zdobiony placek zawinięty w cienkie ciasto. Nawiasem mówiąc, słowo „pastata” w tłumaczeniu z łaciny oznacza „danie zawinięte w ciasto”. Jednak ze względu na drugorzędne znaczenie testu w tym daniu szybko przestało się ono w ogóle kojarzyć i podawać z pasztetami.
Sekrety właściwego pasztetu z wątroby
Jak zrobić pasztet w domu własnymi rękami. Oto kilka podstawowych subtelności idealnego dania.
- Pasztet z wątróbki drobiowej jest najłatwiejszy do przyrządzenia, ponieważ główny składnik nie wymaga wcześniejszego przygotowania. Jeśli używasz wołowiny lub wieprzowiny, należy ją zanurzyć na minutę w gorącej wodzie, aby łatwo pozbyć się filmów. I pamiętaj, aby namoczyć w mleku, aby smak był bardziej delikatny. Czas namaczania jest indywidualny i zależny od wielkości kawałków wątroby: im większe, tym dłużej je moczyć.
- Używaj tylko świeżych składników. Domowy pasztet z wątróbki wołowej i jakikolwiek inny pasztet z mrożonych składników nie będzie miał zrównoważonego smaku. Podczas obróbki cieplnej otrzyma nuty słodyczy i nieprzyjemne „plamy” goryczy.
- Główny składnik powinien mieć jednolitą intensywną czerwoną barwę i gładką, elastyczną powierzchnię.
- Dodanie śmietanki do dania sprawi, że będzie ono bardziej soczyste.
- Aby uzyskać jednorodną konsystencję, bez grudek, masę należy przepuścić przez maszynkę do mięsa 2-3 razy.
- Gotuj pasztet z wątróbki w powolnej kuchence lub na patelni – nie wpływa to na smak potrawy.
Przepisy z wątroby ptaka ze zdjęciem
Aby ugotować pasztet z gęsiej wątróbki w domu, zajmie to minimum czasu. A wynik będzie dziesięć razy bardziej godny niż kupione w sklepie „naczynia” z puszek. To samo można powiedzieć o przepisie na kurczaka.
Z wątróbki drobiowej
Aby zrobić pasztet z wątróbki drobiowej, będziesz potrzebować:
wątróbka drobiowa – 800 g;- marchewki – 4 szt. średni rozmiar;
- cebula – 4 głowy;
- masło – 100 g;
- suszona bazylia, czarny pieprz i sól.
Gotowanie krok po kroku
Z gęsiej wątroby
Do przygotowania pasztetu z gęsiej wątróbki potrzebne będą:
- wątróbka z kaczki – 500 g;
- masło – 100 g;
- marchewki – 2 szt .;
- cebula – 3 głowy;
- przyprawy do smaku.
Gotowanie
Przepisy na wątrobę zwierząt
Aby ugotować pyszny pasztet z wątróbki w domu, przepis można urozmaicić nie tylko śmietaną, ale także skwarkami. Wtedy danie będzie miało wyraźniejszy smak.
Z wątroby wieprzowej
Aby zrobić pasztet z wątróbki wieprzowej, będziesz potrzebować:
wątróbka wieprzowa – 250 g;- pulpa mięsna (szynka, łopatka) – 700 g;
- boczek – 200 g;
- jajka – 3 szt .;
- cebula – 3 głowy;
- rozmaryn – 2 gałązki;
- liść laurowy – 1 szt .;
- brandy – 2 łyżki. łyżki;
- czarny pieprz – 1 łyżeczka;
- marynowana zielona papryka – 2 łyżki. łyżki;
- tymianek – ½ łyżeczki;
- Sól.
Gotowanie
Z wątroby wołowej
Do przygotowania pasztetu z wątróbki wołowej potrzebne będą:
wątroba – 500 g;- tłuszcz z boczku – 100 g;
- masło – 100 g;
- marchewki – 2 szt .;
- cebula – 1 głowa;
- mleko – 1,5 łyżki. łyżki;
- pieprz i sól.
Gotowanie
Gotowanie pasztetu z wątróbki w domu jest niezwykle proste. A przepisów jest wiele, bo odcieniami smaków można bawić się nie tylko różnymi rodzajami wątróbek, ale także dodając przyprawy, grzyby, zioła, oliwki, pistacje, paprykę… Z wątróbki jagnięcej można uzyskać bardzo smaczny pasztet. W trakcie kulinarnych eksperymentów można osiągnąć swój idealny smak dania, którego nie wstydzi się zaserwować na świątecznym stole wraz z puszystym sernikiem czy faszerowaną kałamarnicą.
Inne przepisy mięsne
Jak gotować shawarma
PP shawarma
Shawarma z kurczakiem
Nadzienie do shawarma
Dieta shawarma
Miłego czytania!