Przepis na pasztet z wątroby gotowanie, jak gotować pyszny pasztet z wątroby w domu

Pasztet z wątroby gotuj w domu z wątróbki wołowej i drobiowej

To danie jest ściśle związane z kuchnią światową. Jego przodkiem jest starożytny Rzym, gdzie pasztet z kaczej wątróbki był podawany na uczty dla szlachty. Potem przez kilka stuleci zapomniano o jedzeniu. A po tym, jak odrodził się w średniowiecznej Francji i przeżył rozkwit swojej popularności. Przygotowywano go również na dworach, a na biesiadach używano go jako „akordu wykończeniowego”. Jednocześnie dekoracja naczynia była godna podziwu. Podano go jako misternie zdobiony placek zawinięty w cienkie ciasto. Nawiasem mówiąc, słowo „pastata” w tłumaczeniu z łaciny oznacza „danie zawinięte w ciasto”. Jednak ze względu na drugorzędne znaczenie testu w tym daniu szybko przestało się ono w ogóle kojarzyć i podawać z pasztetami.

Sekrety właściwego pasztetu z wątroby

Jak zrobić pasztet w domu własnymi rękami. Oto kilka podstawowych subtelności idealnego dania.

  • Pasztet z wątróbki drobiowej jest najłatwiejszy do przyrządzenia, ponieważ główny składnik nie wymaga wcześniejszego przygotowania. Jeśli używasz wołowiny lub wieprzowiny, należy ją zanurzyć na minutę w gorącej wodzie, aby łatwo pozbyć się filmów. I pamiętaj, aby namoczyć w mleku, aby smak był bardziej delikatny. Czas namaczania jest indywidualny i zależny od wielkości kawałków wątroby: im większe, tym dłużej je moczyć.
  • Używaj tylko świeżych składników. Domowy pasztet z wątróbki wołowej i jakikolwiek inny pasztet z mrożonych składników nie będzie miał zrównoważonego smaku. Podczas obróbki cieplnej otrzyma nuty słodyczy i nieprzyjemne „plamy” goryczy.
  • Główny składnik powinien mieć jednolitą intensywną czerwoną barwę i gładką, elastyczną powierzchnię.
  • Dodanie śmietanki do dania sprawi, że będzie ono bardziej soczyste.
  • Aby uzyskać jednorodną konsystencję, bez grudek, masę należy przepuścić przez maszynkę do mięsa 2-3 razy.
  • Gotuj pasztet z wątróbki w powolnej kuchence lub na patelni – nie wpływa to na smak potrawy.

Przepisy z wątroby ptaka ze zdjęciem

Aby ugotować pasztet z gęsiej wątróbki w domu, zajmie to minimum czasu. A wynik będzie dziesięć razy bardziej godny niż kupione w sklepie „naczynia” z puszek. To samo można powiedzieć o przepisie na kurczaka.

Z wątróbki drobiowej

Aby zrobić pasztet z wątróbki drobiowej, będziesz potrzebować:

  • Krakersy z pasztetem z wątróbek drobiowych
    wątróbka drobiowa – 800 g;
  • marchewki – 4 szt. średni rozmiar;
  • cebula – 4 głowy;
  • masło – 100 g;
  • suszona bazylia, czarny pieprz i sól.

Gotowanie krok po kroku

  • Cebulę i marchew obrać i posiekać.
  • Rozpuść 50 g masła na patelni i smaż warzywa do miękkości.
  • Oddzielnie usmaż wątrobę w drugiej połowie oleju. Dodaj sól i pieprz, pod koniec smażenia dodaj bazylię.
  • Połącz składniki, zmiel w blenderze lub w maszynce do mięsa.
  • Włóż domowy pasztet z wątróbki drobiowej do lodówki.
  • Z gęsiej wątroby

    Do przygotowania pasztetu z gęsiej wątróbki potrzebne będą:

    • wątróbka z kaczki – 500 g;
    • masło – 100 g;
    • marchewki – 2 szt .;
    • cebula – 3 głowy;
    • przyprawy do smaku.

    Tost z pasztetem z gęsiej wątróbki
    Gotowanie

  • Namocz wątrobę przez 2 godziny w mleku.
  • Marchewki ugotować, ostudzić, obrać.
  • Cebulę obrać i pokroić w krążki, smażyć na złoty kolor na maśle.
  • Wrzucić wątróbkę na patelnię, smażyć do pożądanego stanu. Jeśli użyjesz go do dania w „sam soku”, smak okaże się delikatny. A jeśli usmażysz wątrobę na skórkę, danie nabierze jaśniejszego, bardziej pikantnego smaku.
  • Ostudzić, połączyć wątrobę, marchewki, masło, dodać pieprz i sól. Umieść w lodówce.
  • Przepisy na wątrobę zwierząt

    Aby ugotować pyszny pasztet z wątróbki w domu, przepis można urozmaicić nie tylko śmietaną, ale także skwarkami. Wtedy danie będzie miało wyraźniejszy smak.

    Z wątroby wieprzowej

    Aby zrobić pasztet z wątróbki wieprzowej, będziesz potrzebować:

    • Domowy pasztet z wątróbki wieprzowej
      wątróbka wieprzowa – 250 g;
    • pulpa mięsna (szynka, łopatka) – 700 g;
    • boczek – 200 g;
    • jajka – 3 szt .;
    • cebula – 3 głowy;
    • rozmaryn – 2 gałązki;
    • liść laurowy – 1 szt .;
    • brandy – 2 łyżki. łyżki;
    • czarny pieprz – 1 łyżeczka;
    • marynowana zielona papryka – 2 łyżki. łyżki;
    • tymianek – ½ łyżeczki;
    • Sól.

    Gotowanie

  • Mięso, wątróbkę i 50 g boczku przekręcić na mięso mielone.
  • Cebulę obrać i drobno posiekać, dodać do mięsa. Dodajemy też surowe jajka, 2 rodzaje pieprzu, tymianek, brandy, sól i dobrze mieszamy.
  • Boczek pokroić w cienkie plasterki, wyłożyć nim dno patelni. Połóż mięso mielone na wierzchu, który jest pokryty rozmarynem, liściem laurowym, kawałkami boczku.
  • Piecz w piekarniku przez 75 minut w temperaturze 165°.
  • Z wątroby wołowej

    Do przygotowania pasztetu z wątróbki wołowej potrzebne będą:

    • Delikatny pasztet z wątróbki wołowej
      wątroba – 500 g;
    • tłuszcz z boczku – 100 g;
    • masło – 100 g;
    • marchewki – 2 szt .;
    • cebula – 1 głowa;
    • mleko – 1,5 łyżki. łyżki;
    • pieprz i sól.

    Gotowanie

  • Cebulę i marchewki drobno posiekać, podsmażyć na patelni z boczkiem.
  • Wątróbkę pokroić w plasterki, dodać do warzyw. Smażyć do ugotowania, pieprzu i soli.
  • Przełóż schłodzoną masę przez maszynkę do mięsa co najmniej dwa razy. Wlej mleko, dodaj masło i dobrze wymieszaj. Ochłonąć.
  • Gotowanie pasztetu z wątróbki w domu jest niezwykle proste. A przepisów jest wiele, bo odcieniami smaków można bawić się nie tylko różnymi rodzajami wątróbek, ale także dodając przyprawy, grzyby, zioła, oliwki, pistacje, paprykę… Z wątróbki jagnięcej można uzyskać bardzo smaczny pasztet. W trakcie kulinarnych eksperymentów można osiągnąć swój idealny smak dania, którego nie wstydzi się zaserwować na świątecznym stole wraz z puszystym sernikiem czy faszerowaną kałamarnicą.

    Inne przepisy mięsne

    Jak gotować shawarma

    PP shawarma

    Shawarma z kurczakiem

    Nadzienie do shawarma

    Dieta shawarma

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author