Przepis na pilaw ze zdjęciem jak gotować klasycznie, pysznie, gotowanie

Jak gotować pilaw wieprzowy poprawnie, w domu

Przepisów na pilaw jest wiele, ale nawet ściśle ich przestrzegając, nie każdy okazuje się prawdziwym orientalnym arcydziełem. Często ci, którzy po raz pierwszy gotują pilaw według przepisów w Internecie lub pod okiem mamy przez telefon, otrzymują zamiast tego owsiankę z mięsem. Co jest ważne dla prawdziwego pilawu? Przede wszystkim jakiego rodzaju mięsa używasz, a także ile wody dodajesz. No i oczywiście ryż, który powinien być kruchy, a także liczne przyprawy, mają znaczenie w pilawu. Jaki rodzaj ryżu jest najlepszy na pilaw? Jak rozkruszyć pilaw? Jak gotować pilaw w kotle, patelni i wolnowarze. Więcej na ten temat dowiesz się później.

Jak gotować pilaw w kotle

Przepis na gotowanie pilawu w kotle praktycznie nie różni się od gotowania w szybkowarze, patelni czy rondlu. Faktem jest, że kocioł ma grube ściany, co pozwala zapewnić równomierną temperaturę. Po poznaniu kilku sekretów, którymi się podzielimy, możesz zrobić dobry pilaw bez kociołka. W takim przypadku wskazane jest użycie naczyń z podwójnym lub potrójnym dnem.

Tak więc przybliżony stosunek produktów:

  • mięso (wieprzowina, jagnięcina) – 300-400 g;
  • ryż – 2 filiżanki;
  • olej roślinny – 200 ml (1 szklanka);
  • marchewki – jedna duża lub dwie małe;
  • cebula -1 szt .;
  • sól – 1 łyżeczka;
  • czosnek;
  • przyprawy;
  • woda (wrząca woda), ilość obliczana.

Proces gotowania

  • Na suchą patelnię, co jest bardzo ważne (jeśli jest mokra, olej będzie się rozpryskiwał) wlej olej i mocno podgrzej, aż pojawi się lekki dym. Jeśli mięso jest tłuste, olej będzie potrzebował o połowę mniej, w przeciwnym razie pilaw okaże się zbyt tłusty.
  • W rozgrzanym oleju ostrożnie, aby nie poparzyć się od latających bryzgów, włóż mięso pokrojone w średnią kostkę i wymieszaj. Mięso najpierw wyda sok, który przy tym wyparuje. Smażyć na złoty kolor.
  • Marchew i cebulę kroimy w drobną kostkę. Dodaj je do garnka i usmaż wszystkie razem. Nie zapomnij zamieszać, aby zawartość nie przykleiła się do dna i nie przypaliła.
  • Wodę gotujemy w czajniku.
  • Ryż myjemy i wysyłamy na patelnię z mięsem i warzywami.
  • Natychmiast dodaj wodę. Tutaj potrzebujesz dokładnych obliczeń. Zazwyczaj kruchy pilaw wymaga wody dwukrotnie większej niż ryż. Na przykład na jedną szklankę płatków zbożowych – dwie szklanki wody. W rzeczywistości potrzebujemy też dwóch szklanek, ale jeśli to zrobimy, dostaniemy owsiankę, ponieważ w umytym ryżu jest trochę wody. Ponadto po dodaniu soli mięso nadal będzie wydzielać płyn. Dlatego bierzemy pełną szklankę wody plus kolejne 4/5 szklanki. Jeśli na przykład wziąłeś szkło fasetowane z rantem, to 4/5 jest bez felgi.
  • Czosnku nie można obrać, a jedynie obrać i umyć. Rozprowadzamy go równomiernie na powierzchni i lekko dociskamy.
  • Dodaj sól, przyprawy i szczelnie zamknij pokrywkę. Jeśli jest dziura, lepiej zamknąć ją kawałkiem ciasta, które łatwo zrobić z mąki i wody. W przypadku gotowania na kuchence elektrycznej, połóż czysty ręcznik złożony w kilka warstw na pokrywie. Ręczników nie wolno używać na kuchence gazowej ze względu na bezpieczeństwo przeciwpożarowe.
  • Po zamknięciu pokrywy zanotuj godzinę. Najpierw gotuj na dużym ogniu przez około pięć minut, a następnie na małym ogniu przez około siedem minut. Następnie trzymamy go na bardzo małym ogniu przez około osiem minut i ostatecznie wyłączamy ogień. Zostawiamy go na kuchence i nie otwieramy pokrywy przez godzinę. Jeśli masz kuchenkę gazową, od czasu do czasu będziesz musiał włączyć najmniejsze światło, jakie można zrobić. Najważniejszą rzeczą w procesie gotowania pilawu jest nie mieszanie go!
  • Godzinę później pilaw jest gotowy. Możesz trochę zaparzyć, a następnie dobrze wymieszać.
  • Korzystanie z wolnowaru oznacza gotowanie smacznej i zdrowej żywności z maksymalną zawartością witamin. Można zrobić pilaw wieprzowy w powolnej kuchence, który okaże się bardziej przydatny niż w kotle, ale smakuje inaczej niż tradycyjne danie orientalne.

    Jak gotować pilaw w wolnej kuchence

    Ostatnio bardzo popularne stały się multicookery. Gotują zupy, dania mięsne i rybne, dodatki, manti itp. Przepis na zrobienie pilawu w powolnej kuchence jest dość prosty. Składniki i proporcje są takie same jak w poprzednim przepisie. Tylko niczego nie smaż. Jeśli wiesz, jak gotować pilaw wieprzowy lub jak gotować pilaw na patelni i masz swój własny przepis, ale nigdy nie robiłeś go w powolnej kuchence, możesz go użyć! Aby to zrobić, zanurz wszystkie wstępnie przygotowane składniki w powolnej kuchence w ścisłej kolejności:

    • mięso,
    • marchewka,
    • cebula,
    • Ryż,
    • Sól,
    • przyprawy,
    • woda,
    • masło.

    Mamy nadzieję, że za pierwszym razem udało Ci się pilaw. A jeśli nie, nie martw się, doświadczenie przychodzi z czasem.

    Jak gotować pilaw w kotle i który ryż jest lepszy do pilawu?

    Który ryż jest najlepszy na pilaw?

    Trudno udzielić jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ, jak mówią, nie ma towarzyszy co do smaku i koloru. Każdy uważa, że ​​odpowiedni plov to ten przygotowany przez matkę lub babcię. Dlatego istnieje wiele odpowiedzi na pytanie, który ryż jest lepszy dla pilawu. Jednak nadal będziemy rozmawiać o odpowiednim ryżu na pilaw. Po ugotowaniu z niego nie będziesz chciał eksperymentować z innymi odmianami ryżu.

    Tak więc prawdziwy pilaw przygotowywany jest z ryżu durum. Jego ziarna są mlecznobiałe, lekko przezroczyste i wydłużone. Zawierają amylozę, polisacharyd, który nadaje zbożom kruchość. Jednak niektóre gospodynie domowe uważają, że pilaw jest trochę suchy z takiego ryżu. Faktem jest, że przygotowanie go zajmuje więcej czasu niż „okrągłego brata”, dlatego należy zwiększyć ilość płynu. Wyciągamy wnioski.

    • Ryż długoziarnisty – idealny na pilaw. Do pilawu najlepiej nadają się odmiany ryżu devzira, sparz. Po umyciu należy go namoczyć przez kilka godzin przed gotowaniem. Taki ryż można kupić na targu u handlarzy przyprawami i suszonymi owocami. Jednak devzira jest często podrabiana, ponieważ ryż ten nie jest tani i należy do elitarnych odmian. Oryginał ma czerwonobrązowy odcień i jasny pasek z boku. Podróbka jest pomalowana czerwoną cegłą roztrzepaną na kurz. Odróżnienie go w domu jest dość proste: po umyciu na dole nie powinien pojawić się brązowy osad.
    • Ryż gotowany na parze (poddany obróbce cieplnej) może być użyty do pilawu. Był kochany przez współczesne gospodynie domowe za kruchość i zawartość witamin. Jednak taki ryż ma specyficzny smak i tradycyjny orientalny pilaw z niego nie wyjdzie.
    • Ryż okrągły nie nadaje się na pilaw. Zawiera dużo skrobi, dzięki czemu ma dobrą kleistość. W Rosji uprawia się tylko ten rodzaj ryżu. Służy do robienia sushi.
    • Ryż średnioziarnisty jest gdzieś pomiędzy „okrągłym” a „długim”. Jest dość miękki i nie klei się za bardzo. Nie zrobi z tego idealnego pilawu, ale owsianka wyjdzie znakomicie!
    • Z polerowanego lub kruszonego ryżu robi się lepką owsiankę.
    • Ryż tajski (jaśmin) i wietnamski (basmati) również nie nadają się na pilaw: bardzo szybko się gotują.

    I więcej porad. Okres przechowywania płatków ryżowych może wynosić od pięciu do dziesięciu lat, ale nigdy nie bierz go do użytku w przyszłości, a przy zakupie zwracaj uwagę na datę produkcji. Lepiej jest dawać pierwszeństwo ryżowi, który leży na blacie nie dłużej niż rok, ma bardziej użyteczne właściwości i smakuje znacznie lepiej.

    Teraz wiesz, jak gotować pilaw w kotle i jaki rodzaj ryżu jest najlepszy do pilawu. Zadawaj pytania i udostępniaj wyniki w komentarzach. A potem powiemy Ci, jak gotować przepis na pilaw jagnięcy i pilaw z małżami. Aby absolutnie uzyskać orientalne arcydzieło, oprócz przestrzegania technologii i proporcji, włóż w to duszę i dopraw miłością. Smacznego!

    Inne przepisy na pilaw

    Pilaw w piekarniku z kurczakiem
    Pilaw w powolnej kuchence z wieprzowiną
    Pilaw uzbecki z jagnięciną
    Pilaw z kurczakiem w kotle Pilaw
    wołowy

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author