Przepis na placki ziemniaczane: z mięsem mielonym, cebulą, cukinią

Jak gotować placki ziemniaczane: z mięsem mielonym, cebulą i cukinią

Subtelności gotowania draniki najlepiej znają białoruskie hostessy. Jak wiadomo, dania ziemniaczane to podstawa kuchni białoruskiej, gdzie dużą popularnością cieszą się zrazy, sterowce, a nawet knedle ukraińskie z grzybami i ziemniakami. Jednak placki ziemniaczane są również obecne w diecie Żydów, Polaków, Rumunów i oczywiście Rosjan. Ponieważ nie jest trudno je ugotować, a danie okazuje się delikatne, smaczne, pachnące.

Klasyczny przepis na placki ziemniaczane z cebulą to minimum składników, a co za tym idzie niskie placki, które zazwyczaj podaje się „na gorąco, na gorąco”, zawsze z kwaśną śmietaną lub masłem. Dlatego nauka gotowania placków ziemniaczanych nie jest trudna do opanowania!

Klasyczny przepis na naleśniki

Będziesz potrzebować:

  • 6-7 dużych ziemniaków (około 700 gramów),
  • 2 żarówki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki (30 gram)
  • olej roślinny,
  • sól pieprz.

Proces gotowania

  • Obierz cebulę i ziemniaki.
  • Składniki zetrzyj na drobnej tarce.
  • Wmieszać jajko, doprawić solą i pieprzem.
  • Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
  • Rozgrzej patelnię olejem roślinnym. Zgarnij masę dużą łyżką i umieść na patelni. Gdy naleśniki się zrumienią, odwróć je. Gdy druga strona będzie gotowa, wyjmij je z patelni i ułóż kolejne.
  • Jak widać, wszystko jest proste! Należy jednak pamiętać o kilku rzeczach, które szczegółowo omówimy.

    Sekrety robienia doskonałych placków ziemniaczanych

    • Zmiel ziemniaki z cebulą, aby nie dopuścić do przyciemnienia masy.
    • Do siekania ziemniaków z cebulą lepiej jest użyć kombajnu lub blendera. Dzięki temu oszczędzasz czas i sprawiasz, że masa jest bardziej jednolita, bez kawałków.
    • Nie rób dużo mielonego mięsa ziemniaczano-cebulowego. Zwykle na patelnię mieszczą się nie więcej niż 4 naleśniki. I nie będziesz miał czasu na smażenie wszystkiego, dopóki masa nie zacznie ciemnieć. Jeśli jego kolor zmieni się przed momentem smażenia, danie nie będzie złote, ale niebieskie.
    • Na pytanie, jak smażyć placki ziemniaczane, jest jedna odpowiedź: nie oszczędzaj oleju! Powinno być go dużo, aby naleśniki były dobrze ugotowane i nie przypalone. Smaż je na średniej wielkości palniku, ale nie gaś ognia. Gotowość sprawdza się poprzez zdobycie złotej skórki z każdej strony.
    • Aby placki ziemniaczane równomiernie usmażyły ​​się i szybko ugotowały, wyrównaj masę układając ją na rondelku.
    • Jeśli przygotowujesz danie dla dzieci, możesz nieco zmienić przepis na placki ziemniaczane. Na przykład zetrzyj je na grubej tarce, a otrzymasz zabawne „włochate”. A gdy naleśniki będą gotowe, nie wyjmuj ich natychmiast z patelni, ale zmniejsz ogień i gotuj pod pokrywką przez kilka minut.
    • Pamiętaj, aby po usmażeniu rozłożyć naczynie na serwetce. Draniki zawsze pochłaniają dużo oleju roślinnego, a aby usunąć jego nadmiar, trzeba będzie położyć je na serwetce z jednej strony, a następnie wysłać na inny talerz z serwetką z drugiej strony. I dopiero wtedy podawaj go do stołu.

    Placki Ziemniaczane Z Cebulą

    Wróćmy do klasyki!

    Trudno znaleźć tradycyjny przepis na kuchnię narodową, który nie zmienił się z biegiem czasu. Oferujemy 2 przepisy na gotowanie placków ziemniaczanych z ciekawymi składnikami.

    Placki z cukinii i ziemniaków

    Doskonałe danie, które urozmaici letnie menu. Takie placki ziemniaczane różnią się od placków ziemniaczanych delikatniejszą strukturą i blaskiem.

    Będziesz potrzebować:

    • 3 duże ziemniaki (ok 300 gram),
    • 3 cukinie (około 400 gramów),
    • 1 jajko
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki mąki (30 gram)
    • olej roślinny,
    • sól pieprz.

    Proces gotowania

  • Ziemniaki obrać, zetrzeć razem z cukinią.
  • Odcedź płyn z powstałej masy, ale nie ściskaj.
  • Dodać przepuszczone przez prasę jajko i czosnek, sól i pieprz. W razie potrzeby dodaj drobno posiekane zioła. Zamieszać.
  • Dodaj mąkę i ponownie wymieszaj.
  • Smażyć w zwykły sposób.
  • Placki ziemniaczane z mięsem mielonym

    Na Białorusi to danie nazywane jest również „czarownikami”, prawdopodobnie wskazując na szczególną łatwość jego przygotowania. Jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki dostaniesz delikatne placki ziemniaczane z pysznym mięsnym farszem!

    Będziesz potrzebować:

    • 6-7 dużych ziemniaków (około 700 gramów),
    • 2 średnie cebule;
    • mielona wieprzowina i wołowina (300 gramów),
    • 2 jajka,
    • 2 łyżki mąki (30 gram)
    • olej roślinny,
    • sól pieprz.

    Proces gotowania

  • Obierz cebulę i ziemniaki. Zetrzyj ziemniaki razem z 1 cebulą. Ubij jajka, sól, pieprz, wymieszaj. Dodaj mąkę i ponownie wymieszaj.
  • Do mielonego mięsa dodać drobno posiekaną cebulę, sól, pieprz, wymieszać.
  • Umieść masę ziemniaczaną na patelni rozgrzanej olejem roślinnym, wypoziomuj ją. Mięso mielone nabieramy łyżką deserową i układamy na placku ziemniaczanym. Na wierzch dodaj kolejną łyżkę mieszanki ziemniaczanej.
  • Smaż na złoty kolor, odwróć i smaż przez kilka minut. Następnie zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i gotuj placki ziemniaczane przez co najmniej 5 minut.
  • Teraz wiesz dokładnie, jak zrobić placki ziemniaczane. A to proste i smaczne danie na pewno zagości w Twoim codziennym menu!

    – przepisy na placki ziemniaczane

    Inne przepisy na sałatki

    Galaretka z udźców wieprzowych
    Sałatka z tuńczykiem w puszce i warzywami
    Sałatka Funchose z kurczakiem i warzywami
    Sałatka z awokado, jajkiem i warzywami
    Sałatka przekładana z awokado i łososiem

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author