Przepis na pomarańczową babeczkę krok po kroku 🍩 ze zdjęciem

Fajna pomarańczowa babeczka - od stanie się Twoim ulubionym

Sprzęt i przybory kuchenne: łyżka, głęboka miska, kubek, mikrofalówka.

Składniki

Jajka 4 rzeczy.
Sól 1 szczypta
Cukier 200 gramów
Cukier waniliowy 10 gramów
pomarańcze 2 szt.
Mąka 300g
Proszek do pieczenia 10 gramów
Olej roślinny 100 ml
Cukier puder 100 gramów

Gotowanie krok po kroku

  • Cztery jajka podzielić na białka i żółtka. Na razie odłóż żółtka. Dodaj szczyptę soli do białek i ubijaj mikserem, aż powstanie piana. Następnie dodaj jedną łyżkę cukru i ubijaj na białą, gęstą masę.

    Aby zrobić ciasto pomarańczowe, przygotuj składniki

  • Szybko dodać pozostały cukier (180 g) i 10 g cukru waniliowego do żółtek, ubijać mikserem przez minutę, aby żółtka się rozjaśniły, cukier trochę się rozpuścił. Bierzemy dwie duże pomarańcze i pocieramy skórkę drobną tarką. Bardzo ważne jest, aby nie chwytać białej części skórki, w przeciwnym razie gotowe pieczenie będzie miało gorzki posmak. Wysyłamy skórkę na ubite żółtka.

    Wymieszaj składniki, aby zrobić ciasto pomarańczowe

  • Wyciśnij sok z dwóch pomarańczy, okaże się, że około 165 ml. Do żółtek wlać 75 ml soku. Przesiej 300 g mąki i dodaj połowę do żółtek i zalej 10 g proszku do pieczenia. Wlej połowę (50 ml) oleju roślinnego i wymieszaj wszystkie składniki mikserem do uzyskania jednorodnej, gęstej masy. Wlej do niego kolejne 75 ml soku, 50 ml oleju roślinnego, wlej 150 g przesianej mąki. Masę ponownie wymieszać mikserem. Msza jest wspaniała. Dzięki proszkowi do pieczenia natychmiast zaczynają się w nim pojawiać bąbelki.

    Aby zrobić ciasto pomarańczowe, ubij jajka.

  • Teraz w trzech przejściach dodaj do ciasta ubite białka jajek, wymieszaj masę szpatułką lub ręczną trzepaczką. Na tym etapie mikser nie jest już potrzebny.

    Aby zrobić ciasto pomarańczowe, wymieszaj białko i żółtko.

  • Posmaruj tortownicę dużą ilością masła. Używamy formy o średnicy 21 cm, jej wysokość to 10 cm.

    Aby przygotować ciasto pomarańczowe, przygotuj foremkę

  • Całe ciasto wlej do formy i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 40-45 minut. Czas pieczenia w każdym piekarniku może być inny. Dlatego po 35-40 minutach, jeśli jest dobrze zaczerwieniony i wyrośnięty, sprawdzamy gotowość. Przebijamy drewnianym patykiem, jeśli ciasto się do niego przyklei, to babeczka nie jest jeszcze gotowa. Gotowy wypiek wyjmujemy, odwracamy do góry nogami na płaskiej półmisku do serwowania i wyjmujemy babeczkę. W takiej formie można go zjeść już po ostygnięciu. Ale jeśli chcesz go udekorować, sugerujemy użycie lukru.

    Aby przygotować ciasto pomarańczowe, włóż ciasto do foremki

  • Wymieszaj 100 g cukru pudru z 15 ml świeżego soku pomarańczowego. Dodawaj sok do proszku stopniowo łyżeczką. Może potrzebować mniejszej ilości.

    Przepis na pomarańczową babeczkę krok po kroku ze zdjęciem

  • Polej ciasto lukrem, w razie potrzeby posyp skórką z pomarańczy. Do dekoracji możesz użyć roztopionej ciemnej czekolady, posiekanych orzechów, płatków kokosowych.

    Fajna pomarańczowa babeczka - od stanie się Twoim ulubionym

  • Przepis

    Jeśli chcesz zostać prawdziwym mistrzem pomarańczowych babeczek, sprawdź ten przepis. Dowiesz się, jak prawidłowo wyrabiać ciasto, jak ciasto wypada po upieczeniu. Zrozum, czym jest gotowa glazura.

    Zgodnie z tym przepisem ciasto pomarańczowe okazuje się bardzo smaczne, pachnące. Przypomina wypieki serwowane w drogich restauracjach. Jeśli już skorzystałeś z przepisu, zostaw swoją opinię na temat powstałego deseru w komentarzach. Czy gotowy strój do pieczenia, czy twoja rodzina lubiła babeczkę. Jak go udekorowałeś przed podaniem?

    Inne przepisy na babeczki

    Ciasto Cytrynowo-Kokosowe

    Ciastko Brownie

    Babeczka bez jajek

    Babeczka Zebra

    Babeczka z wiśniami

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author