
Sprzęt i przybory kuchenne: łyżka, głęboka miska, kubek, mikrofalówka.
Składniki
Jajka | 4 rzeczy. |
Sól | 1 szczypta |
Cukier | 200 gramów |
Cukier waniliowy | 10 gramów |
pomarańcze | 2 szt. |
Mąka | 300g |
Proszek do pieczenia | 10 gramów |
Olej roślinny | 100 ml |
Cukier puder | 100 gramów |
Gotowanie krok po kroku
Cztery jajka podzielić na białka i żółtka. Na razie odłóż żółtka. Dodaj szczyptę soli do białek i ubijaj mikserem, aż powstanie piana. Następnie dodaj jedną łyżkę cukru i ubijaj na białą, gęstą masę. 
Szybko dodać pozostały cukier (180 g) i 10 g cukru waniliowego do żółtek, ubijać mikserem przez minutę, aby żółtka się rozjaśniły, cukier trochę się rozpuścił. Bierzemy dwie duże pomarańcze i pocieramy skórkę drobną tarką. Bardzo ważne jest, aby nie chwytać białej części skórki, w przeciwnym razie gotowe pieczenie będzie miało gorzki posmak. Wysyłamy skórkę na ubite żółtka. 
Wyciśnij sok z dwóch pomarańczy, okaże się, że około 165 ml. Do żółtek wlać 75 ml soku. Przesiej 300 g mąki i dodaj połowę do żółtek i zalej 10 g proszku do pieczenia. Wlej połowę (50 ml) oleju roślinnego i wymieszaj wszystkie składniki mikserem do uzyskania jednorodnej, gęstej masy. Wlej do niego kolejne 75 ml soku, 50 ml oleju roślinnego, wlej 150 g przesianej mąki. Masę ponownie wymieszać mikserem. Msza jest wspaniała. Dzięki proszkowi do pieczenia natychmiast zaczynają się w nim pojawiać bąbelki. 
Teraz w trzech przejściach dodaj do ciasta ubite białka jajek, wymieszaj masę szpatułką lub ręczną trzepaczką. Na tym etapie mikser nie jest już potrzebny. 
Posmaruj tortownicę dużą ilością masła. Używamy formy o średnicy 21 cm, jej wysokość to 10 cm. 
Całe ciasto wlej do formy i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 40-45 minut. Czas pieczenia w każdym piekarniku może być inny. Dlatego po 35-40 minutach, jeśli jest dobrze zaczerwieniony i wyrośnięty, sprawdzamy gotowość. Przebijamy drewnianym patykiem, jeśli ciasto się do niego przyklei, to babeczka nie jest jeszcze gotowa. Gotowy wypiek wyjmujemy, odwracamy do góry nogami na płaskiej półmisku do serwowania i wyjmujemy babeczkę. W takiej formie można go zjeść już po ostygnięciu. Ale jeśli chcesz go udekorować, sugerujemy użycie lukru. 
Wymieszaj 100 g cukru pudru z 15 ml świeżego soku pomarańczowego. Dodawaj sok do proszku stopniowo łyżeczką. Może potrzebować mniejszej ilości. 
Polej ciasto lukrem, w razie potrzeby posyp skórką z pomarańczy. Do dekoracji możesz użyć roztopionej ciemnej czekolady, posiekanych orzechów, płatków kokosowych. 
Przepis
Jeśli chcesz zostać prawdziwym mistrzem pomarańczowych babeczek, sprawdź ten przepis. Dowiesz się, jak prawidłowo wyrabiać ciasto, jak ciasto wypada po upieczeniu. Zrozum, czym jest gotowa glazura.
Zgodnie z tym przepisem ciasto pomarańczowe okazuje się bardzo smaczne, pachnące. Przypomina wypieki serwowane w drogich restauracjach. Jeśli już skorzystałeś z przepisu, zostaw swoją opinię na temat powstałego deseru w komentarzach. Czy gotowy strój do pieczenia, czy twoja rodzina lubiła babeczkę. Jak go udekorowałeś przed podaniem?
Inne przepisy na babeczki
Ciasto Cytrynowo-Kokosowe
Ciastko Brownie
Babeczka bez jajek
Babeczka Zebra
Babeczka z wiśniami
Miłego czytania!