Przepis na pomara艅czow膮 babeczk臋 krok po kroku 馃崺 ze zdj臋ciem

Fajna pomara艅czowa babeczka - od stanie si臋 Twoim ulubionym

Sprz臋t i przybory kuchenne: 艂y偶ka, g艂臋boka miska, kubek, mikrofal贸wka.

Sk艂adniki

Jajka 4 rzeczy.
S贸l 1 szczypta
Cukier 200 gram贸w
Cukier waniliowy 10 gram贸w
pomara艅cze 2 szt.
M膮ka 300g
Proszek do pieczenia 10 gram贸w
Olej ro艣linny 100 ml
Cukier puder 100 gram贸w

Gotowanie krok po kroku

  • Cztery jajka podzieli膰 na bia艂ka i 偶贸艂tka. Na razie od艂贸偶 偶贸艂tka. Dodaj szczypt臋 soli do bia艂ek i ubijaj mikserem, a偶 powstanie piana. Nast臋pnie dodaj jedn膮 艂y偶k臋 cukru i ubijaj na bia艂膮, g臋st膮 mas臋.

    Aby zrobi膰 ciasto pomara艅czowe, przygotuj sk艂adniki

  • Szybko doda膰 pozosta艂y cukier (180 g) i 10 g cukru waniliowego do 偶贸艂tek, ubija膰 mikserem przez minut臋, aby 偶贸艂tka si臋 rozja艣ni艂y, cukier troch臋 si臋 rozpu艣ci艂. Bierzemy dwie du偶e pomara艅cze i pocieramy sk贸rk臋 drobn膮 tark膮. Bardzo wa偶ne jest, aby nie chwyta膰 bia艂ej cz臋艣ci sk贸rki, w przeciwnym razie gotowe pieczenie b臋dzie mia艂o gorzki posmak. Wysy艂amy sk贸rk臋 na ubite 偶贸艂tka.

    Wymieszaj sk艂adniki, aby zrobi膰 ciasto pomara艅czowe

  • Wyci艣nij sok z dw贸ch pomara艅czy, oka偶e si臋, 偶e oko艂o 165 ml. Do 偶贸艂tek wla膰 75 ml soku. Przesiej 300 g m膮ki i dodaj po艂ow臋 do 偶贸艂tek i zalej 10 g proszku do pieczenia. Wlej po艂ow臋 (50 ml) oleju ro艣linnego i wymieszaj wszystkie sk艂adniki mikserem do uzyskania jednorodnej, g臋stej masy. Wlej do niego kolejne 75 ml soku, 50 ml oleju ro艣linnego, wlej 150 g przesianej m膮ki. Mas臋 ponownie wymiesza膰 mikserem. Msza jest wspania艂a. Dzi臋ki proszkowi do pieczenia natychmiast zaczynaj膮 si臋 w nim pojawia膰 b膮belki.

    Aby zrobi膰 ciasto pomara艅czowe, ubij jajka.

  • Teraz w trzech przej艣ciach dodaj do ciasta ubite bia艂ka jajek, wymieszaj mas臋 szpatu艂k膮 lub r臋czn膮 trzepaczk膮. Na tym etapie mikser nie jest ju偶 potrzebny.

    Aby zrobi膰 ciasto pomara艅czowe, wymieszaj bia艂ko i 偶贸艂tko.

  • Posmaruj tortownic臋 du偶膮 ilo艣ci膮 mas艂a. U偶ywamy formy o 艣rednicy 21 cm, jej wysoko艣膰 to 10 cm.

    Aby przygotowa膰 ciasto pomara艅czowe, przygotuj foremk臋

  • Ca艂e ciasto wlej do formy i wy艣lij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 40-45 minut. Czas pieczenia w ka偶dym piekarniku mo偶e by膰 inny. Dlatego po 35-40 minutach, je艣li jest dobrze zaczerwieniony i wyro艣ni臋ty, sprawdzamy gotowo艣膰. Przebijamy drewnianym patykiem, je艣li ciasto si臋 do niego przyklei, to babeczka nie jest jeszcze gotowa. Gotowy wypiek wyjmujemy, odwracamy do g贸ry nogami na p艂askiej p贸艂misku do serwowania i wyjmujemy babeczk臋. W takiej formie mo偶na go zje艣膰 ju偶 po ostygni臋ciu. Ale je艣li chcesz go udekorowa膰, sugerujemy u偶ycie lukru.

    Aby przygotowa膰 ciasto pomara艅czowe, w艂贸偶 ciasto do foremki

  • Wymieszaj 100 g cukru pudru z 15 ml 艣wie偶ego soku pomara艅czowego. Dodawaj sok do proszku stopniowo 艂y偶eczk膮. Mo偶e potrzebowa膰 mniejszej ilo艣ci.

    Przepis na pomara艅czow膮 babeczk臋 krok po kroku ze zdj臋ciem

  • Polej ciasto lukrem, w razie potrzeby posyp sk贸rk膮 z pomara艅czy. Do dekoracji mo偶esz u偶y膰 roztopionej ciemnej czekolady, posiekanych orzech贸w, p艂atk贸w kokosowych.

    Fajna pomara艅czowa babeczka - od stanie si臋 Twoim ulubionym

  • Przepis

    Je艣li chcesz zosta膰 prawdziwym mistrzem pomara艅czowych babeczek, sprawd藕 ten przepis. Dowiesz si臋, jak prawid艂owo wyrabia膰 ciasto, jak ciasto wypada po upieczeniu. Zrozum, czym jest gotowa glazura.

    Zgodnie z tym przepisem ciasto pomara艅czowe okazuje si臋 bardzo smaczne, pachn膮ce. Przypomina wypieki serwowane w drogich restauracjach. Je艣li ju偶 skorzysta艂e艣 z przepisu, zostaw swoj膮 opini臋 na temat powsta艂ego deseru w komentarzach. Czy gotowy str贸j do pieczenia, czy twoja rodzina lubi艂a babeczk臋. Jak go udekorowa艂e艣 przed podaniem?

    Inne przepisy na babeczki

    Ciasto Cytrynowo-Kokosowe

    Ciastko Brownie

    Babeczka bez jajek

    Babeczka Zebra

    Babeczka z wi艣niami

    Mi艂ego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author