Przepis na pudding bananowy krok po kroku 🍌 ze zdjęciem

Pudding bananowy to bardzo przewiewny deser i bardzo łatwy w przygotowaniu 🍌

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • mikser lub robot kuchenny;
  • mikser;
  • patelnia;
  • rondel;
  • nóż kuchenny;
  • deska do krojenia;
  • łopatka do gotowania;
  • wagi kuchenne;
  • zlewka;
  • 3 szklanki na deser;
  • film spożywczy.

Składniki

Nazwa Ilość
mleko 300 ml
Banan świeży 2 szt.
Duże jaja kurze 3 szt.
Mąka pszenna 20 gramów
Skrobia kukurydziana 3 łyżeczki
Cukier waniliowy 8 gramów
Cukier granulowany
Krakers 50g
Mięta pieprzowa 1 oddział

Gotowanie krok po kroku

  • Podziel 3 duże jajka na żółtka i białka. Możesz to zrobić w zwykły sposób, przebijając skorupkę nożem w środku i dzieląc jajko na 2 połówki. I możesz użyć specjalnego urządzenia – separatora jaj. Umieść żółtka w głębokiej misce.

    Gotowanie puddingu bananowego

  • Do żółtek dodać 3 łyżki cukru pudru. Weź drobny cukier, lepiej rozchodzi się w masie.

    Przygotuj składniki na pudding

  • Mieszankę żółtko-cukier ubić mikserem z nasadką trzepaczki, aż powstanie puszysta masa bez ziaren cukru.W małym rondelku podgrzać 300 ml mleka z 8 gramami cukru waniliowego do temperatury 37-38 ° C. Zamiast cukru waniliowego możesz wziąć szczyptę waniliny lub kilka strąków wanilii. Wymieszaj w filiżance 3 łyżeczki skrobi kukurydzianej i 20 g mąki pszennej. Składniki dodawać porcjami do masy żółtkowej, ubijając mieszankę mikserem na niskich obrotach. Pudding jest jak budyń. W celu uzyskania gęstości masy dodaje się skrobię kukurydzianą, a nie skrobię ziemniaczaną. To on zapewnia taką konsystencję kompozycji, że można ją jeść łyżką.

    Połącz składniki, aby zrobić budyń

  • Ubijając na niskich obrotach, wlej do miski mleko o smaku waniliowym cienkim strumieniem. Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.

    Dodaj mleko do budyniu

  • Powstałą mieszaninę wlej do rondla, rozpal mały ogień. Doprowadź mieszaninę do wrzenia. Podczas podgrzewania i gotowania mieszaj zawartość rondla trzepaczką, aby nie powstały grudki.

    Aby przygotować budyń, podgrzej składniki.

  • Ubijać krem ​​waniliowy wyjęty z ognia mikserem na niskich obrotach przez 1-2 minuty, aby masa się nie zacięła.

    Wymieszaj składniki na budyń.

  • Kremową masę wlej do głębokiej miski lub miski. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw, aby mieszanina ostygła. Włóż ciepły budyń do lodówki na 30-40 minut, aż całkowicie ostygnie.

    Aby przygotować budyń, przykryj składniki folią.

  • Obierz 1 banana, ubij blenderem do stanu puree.

    Rozgnieć banana na budyń

  • Masę bananową przełożyć na schłodzone mleko i śmietankę jajeczną. Ubij krem ​​bananowy mikserem, aż będzie gładki.

    Wymieszaj składniki, aby zrobić budyń

  • Połam na małe kawałki 50 gramów chrupiących suchych herbatników, takich jak krakersy. Podziel powstały okruch na 3 części. Umieść każdy kawałek w szklance do serwowania.

    Zmiażdż ciasteczka, aby zrobić budyń

  • Obierz 1 banana. Pokrój w cienkie krążki. Do każdej szklanki włożyć 3 kawałki owoców.

    Pokrój banana na budyń

  • Przenieś krem ​​bananowy do worka do szprycowania. Napełnij szklanki masą do góry. Jeśli nie masz torebki do ciasta, użyj łyżki do przelania kremu. Możesz zrobić kilka warstw ciastek i bananów, wypełniając każdą warstwę budyniem.

    Aby przygotować budyń, przygotuj dania

  • Aby udekorować deser, weź listki mięty (wcześniej umyj i wysusz).

    Pudding bananowy jest bardzo przewiewnym deserem i jest bardzo łatwy w przygotowaniu.

  • Udekoruj deser kawałkami czekolady, wiórkami kokosowymi, bitą śmietaną, lukrem, kandyzowanymi owocami, świeżymi jagodami i owocami.

    Przepis

    Zobacz poniższy przewodnik, aby dowiedzieć się, jak zrobić budyń bananowy o smaku waniliowym z mlekiem. Szczegółowy wyświetlacz gotowania i jasne objaśnienia ułatwiają przygotowanie deseru.

    Mamy nadzieję, że po przestudiowaniu opisu ze zdjęciem i obejrzeniu go łatwo i szybko przygotujesz pyszny i zdrowy deser.
    Z jakich owoców i jagód robisz desery mleczne?

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author