Przepis na sałatkę krok po kroku z fasolą i krakersami: klasyczna na co dzień, z pieczarkami i kurczakiem na święta, dietetyczna bez majonezu

Jak zrobić sałatkę z fasolą i krakersami: „chrupiące” przepisy z majonezem i opcje dietetyczne

Sałatka z fasolą i krakersami to smaczne, sycące i zdrowe danie. Do jego przygotowania odpowiednie są różne rodzaje fasoli: biała, czerwona, cętkowana, gotowana, konserwowa lub zielona. Ta sałatka jest bardzo pożywna, bogata w proteiny, witaminy. Fasola ma tak wiele cennych właściwości, że dietetycy zasłużenie zaliczyli ją do dziesięciu najzdrowszych produktów spożywczych.

Fasola: przydatne właściwości i którą wybrać

W naturze występuje około 300 rodzajów fasoli, z czego około 60 jest spożywanych. Fasola jest uważana za roślinny odpowiednik mięsa, ponieważ jest bogatym źródłem białka. Ta właściwość sprawiła, że ​​jest to niezastąpiony produkt dla wegetarian. Zawiera również błonnik, aminokwasy, węglowodany, wiele witamin, a zwłaszcza minerałów. Ta roślina strączkowa pod względem ilości cynku, miedzi, żelaza, wapnia, magnezu, siarki „wyprzedza” wiele zdrowych pokarmów. Przy regularnym spożywaniu fasoli:

  • poprawia trawienie;
  • stymuluje perystaltykę jelit;
  • stymuluje trzustkę;
  • obniża poziom cukru we krwi;
  • ma działanie moczopędne;
  • aktywuje pracę układu mięśniowego;
  • delikatnie łagodzi nacisk;
  • zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób serca;
  • przywraca męskie zdrowie;
  • zwiększa libido;
  • wzbogaca organizm kwasem foliowym;
  • aktywuje procesy metaboliczne;
  • spowalnia proces starzenia.

Nie nadużywaj fasoli dla osób starszych, a także w przypadku problemów, takich jak zapalenie żołądka, wrzody, zapalenie okrężnicy. Zabrania się spożywania surowej fasoli, ponieważ bez obróbki cieplnej może spowodować zatrucie.

Świeże, w puszkach lub w puszkach

Do celów kulinarnych fasolę gotuje się w zwykły sposób lub gotuje na parze, piecze, marynuje, dodaje do sałatek, omletów, gulaszu, zup, warzyw, jagnięciny, kurczaka lub ryb. Według odmian dzieli się na obieraną i zieloną fasolkę (rośliny strączkowe). To, z jaką fasolą gotować sałatkę (gotowane czy z puszki) zależy od osobistych preferencji. Zwróć uwagę na niektóre cechy każdego typu.

  • Biały. Ma delikatny, kremowy smak. Ma kruchą konsystencję. Zawartość kalorii – 102 kalorie na 100 g.
  • Czerwony. Ze wszystkich gatunków najbardziej nasycony składnikami odżywczymi. Sądząc po recenzjach, wiele osób woli to: wygląda „elegancko” w sałatkach, a jego bardziej solidna struktura nie boi się mieszania. Wartość energetyczna – 97 kalorii na 100 g.
  • W puszkach. Idealny do zimowego jedzenia. Ma zawartość kalorii od 215 do 230 kalorii na 100 g produktu. Po zakonserwowaniu zachowuje do 80% użytecznych właściwości, jednak dodawane są do niego konserwanty i aromaty. Lepiej kupować w szklanym słoiku. Przed użyciem spłucz bieżącą wodą przez durszlak.
  • Strąk. Najmniej kaloryczna ze wszystkich odmian i ma właściwości dietetyczne (31 kalorii na 100 g). Sprzedawane głównie zamrożone.

Jak gotować: 10 zasad

Oczywiście najwygodniejszą opcją jest użycie fasoli w puszkach, ponieważ wszystkie inne odmiany należy najpierw ugotować. Poniższe dziesięć wskazówek pomoże ci to zrobić.

  • Iść przez. Ważny jest okres trwałości fasoli. Jeśli fasola leżała dłużej niż dwa lata, jest sucha i raczej nie zadowoli Cię dobrym smakiem. Trzeba je uporządkować i pozbyć się pomarszczonej i podejrzanie wyglądającej fasoli, a także suchych łodyg i innych zanieczyszczeń.
  • Moczyć. Przed gotowaniem fasolę w proporcji 1:5 zalewa się wodą przez co najmniej sześć do dziesięciu godzin, wodę zmienia się kilkakrotnie. Jest to konieczne do zniknięcia z fasoli składników antyodżywczych – związków utrudniających wchłanianie składników odżywczych, a także do częściowego rozpuszczenia oligosacharydów, które powodują wzmożone tworzenie się gazów w żołądku. Wstępne moczenie skraca między innymi czas gotowania ziaren, dzięki czemu jest bardziej przewiewne.
  • Wybierz dania. Objętość fasoli po namoczeniu i ugotowaniu zwiększy się od dwóch do trzech razy, dlatego należy od razu wybrać większą patelnię.
  • Wymień wodę. Aby fasola była smaczniejsza, gdy tylko się zagotuje, spuść wodę, zbierz nową zimną wodę i dalej gotuj.
  • Dodaj oleju. Łyżka zwykłego słonecznika lub oliwy z oliwek dodana do przegotowanej wody zmniejszy pienienie.
  • Nie wtrącaj się. Podczas gotowania fasola nie przeszkadza, w przeciwnym razie możesz skończyć na „owsiance-malash”.
  • Nie solić. Podczas gotowania fasola nie jest solona. Sól dodaje się pięć do dziesięciu minut przed końcem gotowania.
  • Nie obejmują. Rośliny strączkowe gotuje się bez pokrywki w otwartym naczyniu.
  • Śledź czas. Średni czas gotowania to 50-60 minut. Jeśli ziarna nie zostaną namoczone, czas trwania zabiegu może wydłużyć się do 2,5 godziny. Mniejszy groszek, a także biała fasola gotują się szybciej. Łyżeczka sody oczyszczonej dodana do wody przyspieszy ten proces.
  • Sprawdź gotowość. Pomoże metoda restauracyjna – „system trzech”. Aby to zrobić, wyjmij z patelni dowolne trzy ziarna i posmakuj ich. Jeśli wszystkie trzy są miękkie, nie ma wątpliwości, że produkt jest gotowy, a jeśli chociaż jeden z nich jest twardy, musisz dalej gotować.
  • Zalecenia te dotyczą odmian peelingujących. Fasolki szparagowej nie trzeba moczyć przed gotowaniem i nie trzeba długo gotować. Świeży, gotuje się w zaledwie pięć do siedmiu minut, a zamrożony wystarczy 10-15 minut po ugotowaniu.

    Przepis na sałatkę z fasolą i krakersami: klasyczna, codzienna, świąteczna

    Chcesz pobawić się smakami, dodać bardziej agresywnych lub wręcz przeciwnie miękkich nut do ciekawej chrupiącej konsystencji sałatki? Następnie eksperymentuj, nie łącz się z prostymi przepisami, dobieraj dodatkowe składniki według własnego gustu. Sałatka z fasoli z grzankami może zawierać mięso, kiełbasę, owoce morza, warzywa, grzyby, ser, czosnek, ananasy i winogrona. Jako dressing można użyć majonezu, sosu sojowego, oliwy z oliwek z czosnkiem. Odpowiednie będą również aromatyczne zioła i przyprawy: fasola dobrze komponuje się z czarną i zielem angielskim, kminkiem, goździkami, chili, gałką muszkatołową.

    Jeśli chodzi o krakersy, lepiej zrobić je samemu, susząc małe kwadraty zwykłego białego lub czarnego chleba w piekarniku lub na suchej patelni (można lekko posolić). Otrzymujesz więc chrupiący składnik bez szkodliwych sztucznych aromatów, które grzeszą sklepowymi krakersami.

    Przepis krok po kroku na sałatkę z fasolą i krakersami zawiera jeden ważny punkt. Główną funkcją kulinarną krakersów jest nadanie sałatce pikantnego chrupania, dlatego dodaje się je do dania tuż przed podaniem. W przeciwnym razie zmiękną i zamienią się w nieapetyczny bałagan.

    Jak to się wszystko zaczęło

    Osobliwość. Klasyczny przepis na sałatkę z fasolą i krakersami ma delikatny smak z przyjemnym chrupaniem. W klasycznym przepisie sałatka jest szybka, satysfakcjonująca, apetyczna. A brak kiełbasy i mięsa w składzie dania sprawia, że ​​jest ono również niedrogie.

    Pogarszać:

    • fasola – puszka konserwy lub gotowana 400 g;
    • domowa lub kupiona w sklepie kukurydza w puszkach to również puszka;
    • bułka tarta – pół szklanki;
    • gałązki pachnących zieleni;
    • majonez – wystarczą dwie do trzech łyżek stołowych.

    Instrukcja krok po kroku

  • Suszymy kwadraty chleba lub używamy opakowania krakersów sklepowych (50 g).
  • Fasolę i kukurydzę rozkładamy w salaterce, po spuszczeniu z nich wody.
  • Oba składniki dopraw majonezem, wymieszaj.
  • Bezpośrednio przed zjedzeniem potrawy dodaj do niej grzanki.
  • Udekoruj posiekanymi ziołami.
  • „Pięć minut”

    Osobliwość. To naprawdę pięciominutowy przepis, wygodny w przypadku, gdy nagle chcesz „pysznego”.

    Pogarszać:

    • fasola w puszkach (najlepiej czerwona) – puszka;
    • pieczarki marynowane – słoik 0,5 l;
    • pomidory – kilka sztuk;
    • koperek – mała wiązka;
    • mała paczka krakersów;
    • trzy do czterech łyżek majonezu.

    Instrukcja krok po kroku

  • Włóż fasolę do durszlaka, spłucz.
  • Pieczarki marynowane pokroić na małe kawałki.
  • Dodaj pieczarki do fasoli.
  • Pomidora pokroić w kostkę, połączyć z resztą składników.
  • Siekamy koperek.
  • Mieszamy wszystkie składniki.
  • Dopraw sosem majonezowym.
  • Dodaj bułkę tartą przed podaniem.
  • „Nieoczekiwany gość”

    Osobliwość. Czy goście są już na wyciągnięcie ręki? W lodówce gorliwej gospodyni z pewnością znajdą się najbardziej „podróżne” produkty. A mając w swoim arsenale ten przepis na sałatkę z fasolą, krakersami i kiełbasą, nie dasz się zaskoczyć.

    Pogarszać:

    • czerwona fasola – puszka;
    • kukurydza cukrowa (z puszki) – ta sama ilość;
    • 200-250 g kiełbasy myśliwskiej lub dowolnej kiełbasy wędzonej;
    • kawałek twardego sera – 100-150 g;
    • szklanka domowych krakersów;
    • sól dla smaku;
    • kilka ząbków czosnku;
    • sos majonezowy – nie więcej niż cztery łyżki stołowe;
    • do dekoracji zielone pióra cebulowe, koperek.

    Instrukcja krok po kroku

  • Pokrój biały chleb lub bochenek na kwadraty, wysusz na suchej patelni.
  • Ser zetrzyj na grubej tarce.
  • Kiełbasę pokroić w cienkie paski.
  • Składniki w puszkach ze słoików wrzuć do salaterki.
  • Łączymy wszystko.
  • Wymieszaj majonez ze szczyptą soli i posiekanym czosnkiem.
  • Polej sałatkę sosem i delikatnie wymieszaj.
  • Przed podaniem ułóż pozostały składnik – grzanki.
  • Ostatnim akcentem jest udekorowanie potrawy posiekanymi piórami koperku i cebuli.
  • Równoważnym zamiennikiem wędlin jest szynka. W połączeniu z fasolą i serem nada sałatce równie jasny smak. I urozmaicić przepis na sałatkę fasolą, krakersami i szynką, smażonymi lub marynowanymi grzybami, pomogą świeże warzywa: pomidory, ogórki, słodka papryka.

    „Pikantny”

    Osobliwość. Danie to zawdzięcza swoją nazwę pikantnemu połączeniu smaku jabłka i marynaty. Jeśli wykluczysz jajko z jego składu, sałatka jest idealna na dni postu.

    Pogarszać:

    • fasola i krakersy – szklanka każdego produktu;
    • ogórek kiszony – jeden lub dwa;
    • jedno jabłko;
    • jedna żarówka;
    • kilka jajek;
    • sól, mielona czerwona papryka – po szczyptę;
    • oliwa z oliwek – dwie łyżki stołowe;
    • trochę zieleni.

    Instrukcja krok po kroku

  • Gotuj fasolę, aż będzie gotowa.
  • Wysuszyć krakersy na złoty kolor.
  • Jajka na twardo obrać, posiekać.
  • Cebulę obrać i drobno posiekać, w razie potrzeby zalać wrzątkiem.
  • Kiszone ogórki i jabłko pokroić w kostkę.
  • Wymieszaj wszystkie składniki w misce sałatkowej.
  • Dopraw olejem, solą, dodaj czerwoną paprykę.
  • Na koniec dodaj grzanki do sałatki z fasoli, udekoruj ziołami i od razu podawaj.
  • „Tbiliso”

    Osobliwość. Fasola, orzechy, zielenina to podstawa gruzińskiej diety. Sałatka „Tbiliso” jest nie tylko smaczna, jest oryginalna i szczera.

    Pogarszać:

    • puszka czerwonej fasoli;
    • 200 g gotowanej wołowiny;
    • pół szklanki krakersów i orzechów włoskich;
    • słodka papryka – jeden;
    • czosnek – dwa ząbki;
    • kolendra – pęczek;
    • jedna cebula, najlepiej czerwona;
    • sól, pieprz czarny do smaku;
    • chmiel-suneli – łyżeczka;
    • oliwa z oliwek – pięć do sześciu łyżek stołowych;
    • ocet winny – łyżka stołowa.

    Instrukcja krok po kroku

  • Półpierścienie cebuli umieszcza się na 30-60 sekund w gorącej wodzie.
  • Pieprz pokroić w cienkie paski.
  • Ugotowaną wcześniej polędwicę wołową kroimy w kostkę.
  • Przełóż czosnek przez praskę do czosnku.
  • Rozłóż fasolę.
  • Mielimy kolendrę.
  • Upiecz drobno posiekane pestki orzecha włoskiego.
  • Suszenie krakersów.
  • Łączymy wszystkie komponenty.
  • Sól, dodaj przyprawy.
  • Skrop oliwą z oliwek wymieszaną z octem winnym.
  • Na stole podaje się „Tbiliso”, nie zapominając o dodaniu grzanek do sałatki.
  • „Słodkie życie”

    Osobliwość. Przygotowanie sałatki z kurczakiem, fasolą i krakersami nie jest trudne: wystarczy wymieszać te produkty z majonezem. Ale jeśli kreatywnie podejdziesz do kulinarnego zadania, możesz zrobić niezwykłe danie, którego przepis będziesz musiał natychmiast podzielić się ze znajomymi.

    Pogarszać:

    • puszka białej fasoli;
    • pierś z kurczaka – około 200-300 g;
    • szklanka krakersów z chleba Borodino;
    • średnia kiść winogron bez pestek;
    • jedno słodkie jabłko;
    • kilka ząbków czosnku;
    • sos majonezowy – trzy do czterech łyżek.

    Instrukcja krok po kroku

  • Pokrój wstępnie ugotowaną lub upieczoną pierś na równe kwadraty.
  • Małe kawałki chleba Borodino smażymy na suchej patelni. Nie powinny być chrupiące, ale twarde.
  • Winogrona kroimy na pół lub w kółko na trzy części.
  • Pokrój jabłko na małe kwadraty.
  • Myjemy fasolę.
  • Mieszamy wszystkie produkty.
  • Z czosnku wycisnąć majonez i tym sosem doprawić sałatkę.
  • Posyp krakersami 20 minut przed jedzeniem i daj im czas na wchłonięcie się smaków.
  • „Romantyczny”

    Osobliwość. Głównymi składnikami sałatki, którą przygotowuje się w 15 minut, są fasola, paluszki krabowe i ser.

    Pogarszać:

    • puszka fasoli w puszkach lub 400-500 g wstępnie ugotowanej;
    • paluszki krabowe – 250 g;
    • ser twardy -100 g;
    • dwa lub trzy pomidory;
    • jedna papryka;
    • sól dla smaku;
    • ząbek czosnku;
    • pęczek koperku;
    • trzy do czterech łyżek majonezu.

    Instrukcja krok po kroku

  • Wysuszyć kwadraty chleba w piekarniku.
  • Pokrój paluszki krabowe w kostkę.
  • Papryki obrane z pestek pokroić w podobny kształt.
  • Wypłucz fasolę w puszkach.
  • Łączymy fasolę z gotowymi składnikami.
  • Zetrzyj twardy ser.
  • Pokrój pomidory w drobną kostkę.
  • Łączymy wszystko, wyciskamy czosnek na wierzch.
  • Dodaj sól i posiekane zioła.
  • Dopraw majonezem i wymieszaj.
  • Przed postawieniem na stole rozłóż grzanki na wierzchu naczynia.
  • „Rozkosz”

    Osobliwość. W swej istocie jest to sałatka z białej fasoli, koreańskiej marchewki i grzanek. Wymienione produkty są podstawowe. Jednak na tej codzienności można stworzyć wersję odświętną, która swoją harmonią smaku zaskoczy nawet wyrafinowanych smakoszy. Najpierw musisz ugotować fasolę i mięso z kurczaka.

    Pogarszać:

    • puszka gotowej białej fasoli lub 400 g wstępnie ugotowanej;
    • 200 g marchewki po koreańsku;
    • pierś z kurczaka – kilka filetów;
    • puszka krążków ananasa w puszkach lub posiekana;
    • szklanka bułki tartej;
    • dwie lub trzy łyżki majonezu.

    Instrukcja krok po kroku

  • Osusz kwadraty chleba.
  • Drobno posiekaj ananasa w puszkach i gotowane mięso.
  • Łączymy fasolę z koreańską marchewką, kurczakiem i ananasem.
  • Polać majonezem, delikatnie wymieszać.
  • Złote grzanki dodaje się tuż przed podaniem.
  • Ubierając danie, nie przesadzaj: dodatkowy majonez nie przyniesie korzyści tej sałatce. Przed podaniem „Rozkosz” powinien parzyć przez pół godziny. Razem z krakersami do tego oryginalnego dania można dodać pokruszone orzechy włoskie, a gotowaną pierś można zastąpić wędzonymi udkami z kurczaka.

    „Ciepła dieta”

    Osobliwość. Ta niskokaloryczna sałatka wykorzystuje zieloną fasolkę i grzanki z chleba żytniego. Mimo swoich wartości odżywczych takie danie nie przyczynia się do przybierania na wadze i powstawania złogów tłuszczu po bokach.

    Pogarszać:

    • 400 g zielonej fasoli;
    • 200 g pomidorków koktajlowych;
    • 50 g krakersów;
    • łyżka nasion sezamu;
    • jedna cytryna;
    • świeża bazylia i mięta – nie więcej niż pięć liści każdego zioła;
    • trzy łyżki oliwy z oliwek;
    • sól, pieprz do smaku.

    Instrukcja krok po kroku

  • Wysuszyć dwie garście krakersów z czarnego chleba.
  • Pokrój ugotowaną zieloną fasolę na dwucentymetrowe paski.
  • Pomidory kroimy na połówki.
  • Wymieszaj oliwę z sokiem z jednej cytryny, dodaj sól, czarny pieprz i drobno posiekane zioła.
  • Do ciepłej fasoli dodajemy połówki pomidora i sezam.
  • Po zaprawieniu wymieszać z sosem.
  • Top z chrupiącą czarną bułką tartą.
  • Każdy przepis na sałatkę z fasolą i krakersami bez majonezu jest już dietetyczny. A znalezienie substytutu majonezu wcale nie jest trudne. Spróbuj wymieszać musztardę ze śmietaną i sokiem z cytryny, śmietanę z sosem sojowym, czosnkiem i ziołami. Dobrym dressingiem do sałatek fasolowych jest klasyczny sos pesto.

    Już kilka ciekawych sposobów na przygotowanie sałatki z fasolą i krakersami urozmaici nie tylko codzienne, ale i świąteczne menu. Co więcej, może służyć nie tylko jako samodzielne danie, ale również jako nadzienie do chleba pita, tartletów czy kanapek. Jednak taka sałatka powinna być ograniczona w diecie z tendencją do wzdęć. Fasola, jak wszystkie rośliny strączkowe, powoduje zwiększoną akumulację gazów w jelitach. Aby zapobiec wzdęciom, podczas gotowania fasoli do wody dodaje się liście mięty i tymianku. Nawiasem mówiąc, fasola jest tak popularna w Anglii, że słynny brytyjski biolog Colin Leakey opracował nową odmianę, która w ogóle nie powoduje wzdęć.

    Czerwona i biała fasola w drewnianej łyżce

    gospodynie domowe

    Dzięki, właśnie myślałem o tym, jaką sałatkę zrobić na lunch. Uwielbiam fasolę i cała moja rodzina też. Ponieważ nie jemy mięsa, zawsze gotujemy chudy barszcz z fasolą, często z fasoli robię gruzińskie danie lobio. Ogólnie rzecz biorąc, rośliny strączkowe są czymś, co może zastąpić naszą żywność pochodzenia zwierzęcego i dobrze nasycić organizm białkiem. Polecam wszystkim tę sałatkę, uważam, że jest bardzo smaczna!

    Gość, http://mjusli.ru/gotovim_vkusno/salaty/konservirovannaya-fasol-v-salatax

    Sałatka jest cudowna, ale kupione w sklepie grzanki, moim zdaniem, psują smak, robię grzanki do sałatki, po prostu smaż czarny chleb z solą i pokrój w kwadraty, okazuje się super …

    Sofia, http://gotowanie. net/1_2851.htm

    Świetnie, też to robię. Ale wrzucam dużo więcej zieleniny (pietruszki, kolendry), szczególnie latem, z ogrodu. I często bez majonezu, bo fasolę wlewam prosto z solanką. Na wsi, ogólnie rzecz biorąc, nieodzowna opcja na szybką sałatkę, gdy przyjeżdżają goście lub w dniu dżemu.

    Żuraw, http://forum.say7.info/topic60892.html

    Inne przepisy na sałatkę z kurczaka

    Pędzel do
    sałatek Sałatka Sałatka Żółw
    Sałatka Francuska
    z kurczakiem i suszonymi śliwkami
    Sałatka Rosyjska piękność

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author