Sałatka z fasolą i krakersami to smaczne, sycące i zdrowe danie. Do jego przygotowania odpowiednie są różne rodzaje fasoli: biała, czerwona, cętkowana, gotowana, konserwowa lub zielona. Ta sałatka jest bardzo pożywna, bogata w proteiny, witaminy. Fasola ma tak wiele cennych właściwości, że dietetycy zasłużenie zaliczyli ją do dziesięciu najzdrowszych produktów spożywczych.
Fasola: przydatne właściwości i którą wybrać
W naturze występuje około 300 rodzajów fasoli, z czego około 60 jest spożywanych. Fasola jest uważana za roślinny odpowiednik mięsa, ponieważ jest bogatym źródłem białka. Ta właściwość sprawiła, że jest to niezastąpiony produkt dla wegetarian. Zawiera również błonnik, aminokwasy, węglowodany, wiele witamin, a zwłaszcza minerałów. Ta roślina strączkowa pod względem ilości cynku, miedzi, żelaza, wapnia, magnezu, siarki „wyprzedza” wiele zdrowych pokarmów. Przy regularnym spożywaniu fasoli:
- poprawia trawienie;
- stymuluje perystaltykę jelit;
- stymuluje trzustkę;
- obniża poziom cukru we krwi;
- ma działanie moczopędne;
- aktywuje pracę układu mięśniowego;
- delikatnie łagodzi nacisk;
- zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób serca;
- przywraca męskie zdrowie;
- zwiększa libido;
- wzbogaca organizm kwasem foliowym;
- aktywuje procesy metaboliczne;
- spowalnia proces starzenia.
Nie nadużywaj fasoli dla osób starszych, a także w przypadku problemów, takich jak zapalenie żołądka, wrzody, zapalenie okrężnicy. Zabrania się spożywania surowej fasoli, ponieważ bez obróbki cieplnej może spowodować zatrucie.
Świeże, w puszkach lub w puszkach
Do celów kulinarnych fasolę gotuje się w zwykły sposób lub gotuje na parze, piecze, marynuje, dodaje do sałatek, omletów, gulaszu, zup, warzyw, jagnięciny, kurczaka lub ryb. Według odmian dzieli się na obieraną i zieloną fasolkę (rośliny strączkowe). To, z jaką fasolą gotować sałatkę (gotowane czy z puszki) zależy od osobistych preferencji. Zwróć uwagę na niektóre cechy każdego typu.
- Biały. Ma delikatny, kremowy smak. Ma kruchą konsystencję. Zawartość kalorii – 102 kalorie na 100 g.
- Czerwony. Ze wszystkich gatunków najbardziej nasycony składnikami odżywczymi. Sądząc po recenzjach, wiele osób woli to: wygląda „elegancko” w sałatkach, a jego bardziej solidna struktura nie boi się mieszania. Wartość energetyczna – 97 kalorii na 100 g.
- W puszkach. Idealny do zimowego jedzenia. Ma zawartość kalorii od 215 do 230 kalorii na 100 g produktu. Po zakonserwowaniu zachowuje do 80% użytecznych właściwości, jednak dodawane są do niego konserwanty i aromaty. Lepiej kupować w szklanym słoiku. Przed użyciem spłucz bieżącą wodą przez durszlak.
- Strąk. Najmniej kaloryczna ze wszystkich odmian i ma właściwości dietetyczne (31 kalorii na 100 g). Sprzedawane głównie zamrożone.
Jak gotować: 10 zasad
Oczywiście najwygodniejszą opcją jest użycie fasoli w puszkach, ponieważ wszystkie inne odmiany należy najpierw ugotować. Poniższe dziesięć wskazówek pomoże ci to zrobić.
Zalecenia te dotyczą odmian peelingujących. Fasolki szparagowej nie trzeba moczyć przed gotowaniem i nie trzeba długo gotować. Świeży, gotuje się w zaledwie pięć do siedmiu minut, a zamrożony wystarczy 10-15 minut po ugotowaniu.
Przepis na sałatkę z fasolą i krakersami: klasyczna, codzienna, świąteczna
Chcesz pobawić się smakami, dodać bardziej agresywnych lub wręcz przeciwnie miękkich nut do ciekawej chrupiącej konsystencji sałatki? Następnie eksperymentuj, nie łącz się z prostymi przepisami, dobieraj dodatkowe składniki według własnego gustu. Sałatka z fasoli z grzankami może zawierać mięso, kiełbasę, owoce morza, warzywa, grzyby, ser, czosnek, ananasy i winogrona. Jako dressing można użyć majonezu, sosu sojowego, oliwy z oliwek z czosnkiem. Odpowiednie będą również aromatyczne zioła i przyprawy: fasola dobrze komponuje się z czarną i zielem angielskim, kminkiem, goździkami, chili, gałką muszkatołową.
Jeśli chodzi o krakersy, lepiej zrobić je samemu, susząc małe kwadraty zwykłego białego lub czarnego chleba w piekarniku lub na suchej patelni (można lekko posolić). Otrzymujesz więc chrupiący składnik bez szkodliwych sztucznych aromatów, które grzeszą sklepowymi krakersami.
Przepis krok po kroku na sałatkę z fasolą i krakersami zawiera jeden ważny punkt. Główną funkcją kulinarną krakersów jest nadanie sałatce pikantnego chrupania, dlatego dodaje się je do dania tuż przed podaniem. W przeciwnym razie zmiękną i zamienią się w nieapetyczny bałagan.
Jak to się wszystko zaczęło
Osobliwość. Klasyczny przepis na sałatkę z fasolą i krakersami ma delikatny smak z przyjemnym chrupaniem. W klasycznym przepisie sałatka jest szybka, satysfakcjonująca, apetyczna. A brak kiełbasy i mięsa w składzie dania sprawia, że jest ono również niedrogie.
Pogarszać:
- fasola – puszka konserwy lub gotowana 400 g;
- domowa lub kupiona w sklepie kukurydza w puszkach to również puszka;
- bułka tarta – pół szklanki;
- gałązki pachnących zieleni;
- majonez – wystarczą dwie do trzech łyżek stołowych.
Instrukcja krok po kroku
„Pięć minut”
Osobliwość. To naprawdę pięciominutowy przepis, wygodny w przypadku, gdy nagle chcesz „pysznego”.
Pogarszać:
- fasola w puszkach (najlepiej czerwona) – puszka;
- pieczarki marynowane – słoik 0,5 l;
- pomidory – kilka sztuk;
- koperek – mała wiązka;
- mała paczka krakersów;
- trzy do czterech łyżek majonezu.
Instrukcja krok po kroku
„Nieoczekiwany gość”
Osobliwość. Czy goście są już na wyciągnięcie ręki? W lodówce gorliwej gospodyni z pewnością znajdą się najbardziej „podróżne” produkty. A mając w swoim arsenale ten przepis na sałatkę z fasolą, krakersami i kiełbasą, nie dasz się zaskoczyć.
Pogarszać:
- czerwona fasola – puszka;
- kukurydza cukrowa (z puszki) – ta sama ilość;
- 200-250 g kiełbasy myśliwskiej lub dowolnej kiełbasy wędzonej;
- kawałek twardego sera – 100-150 g;
- szklanka domowych krakersów;
- sól dla smaku;
- kilka ząbków czosnku;
- sos majonezowy – nie więcej niż cztery łyżki stołowe;
- do dekoracji zielone pióra cebulowe, koperek.
Instrukcja krok po kroku
Równoważnym zamiennikiem wędlin jest szynka. W połączeniu z fasolą i serem nada sałatce równie jasny smak. I urozmaicić przepis na sałatkę fasolą, krakersami i szynką, smażonymi lub marynowanymi grzybami, pomogą świeże warzywa: pomidory, ogórki, słodka papryka.
„Pikantny”
Osobliwość. Danie to zawdzięcza swoją nazwę pikantnemu połączeniu smaku jabłka i marynaty. Jeśli wykluczysz jajko z jego składu, sałatka jest idealna na dni postu.
Pogarszać:
- fasola i krakersy – szklanka każdego produktu;
- ogórek kiszony – jeden lub dwa;
- jedno jabłko;
- jedna żarówka;
- kilka jajek;
- sól, mielona czerwona papryka – po szczyptę;
- oliwa z oliwek – dwie łyżki stołowe;
- trochę zieleni.
Instrukcja krok po kroku
„Tbiliso”
Osobliwość. Fasola, orzechy, zielenina to podstawa gruzińskiej diety. Sałatka „Tbiliso” jest nie tylko smaczna, jest oryginalna i szczera.
Pogarszać:
- puszka czerwonej fasoli;
- 200 g gotowanej wołowiny;
- pół szklanki krakersów i orzechów włoskich;
- słodka papryka – jeden;
- czosnek – dwa ząbki;
- kolendra – pęczek;
- jedna cebula, najlepiej czerwona;
- sól, pieprz czarny do smaku;
- chmiel-suneli – łyżeczka;
- oliwa z oliwek – pięć do sześciu łyżek stołowych;
- ocet winny – łyżka stołowa.
Instrukcja krok po kroku
„Słodkie życie”
Osobliwość. Przygotowanie sałatki z kurczakiem, fasolą i krakersami nie jest trudne: wystarczy wymieszać te produkty z majonezem. Ale jeśli kreatywnie podejdziesz do kulinarnego zadania, możesz zrobić niezwykłe danie, którego przepis będziesz musiał natychmiast podzielić się ze znajomymi.
Pogarszać:
- puszka białej fasoli;
- pierś z kurczaka – około 200-300 g;
- szklanka krakersów z chleba Borodino;
- średnia kiść winogron bez pestek;
- jedno słodkie jabłko;
- kilka ząbków czosnku;
- sos majonezowy – trzy do czterech łyżek.
Instrukcja krok po kroku
„Romantyczny”
Osobliwość. Głównymi składnikami sałatki, którą przygotowuje się w 15 minut, są fasola, paluszki krabowe i ser.
Pogarszać:
- puszka fasoli w puszkach lub 400-500 g wstępnie ugotowanej;
- paluszki krabowe – 250 g;
- ser twardy -100 g;
- dwa lub trzy pomidory;
- jedna papryka;
- sól dla smaku;
- ząbek czosnku;
- pęczek koperku;
- trzy do czterech łyżek majonezu.
Instrukcja krok po kroku
„Rozkosz”
Osobliwość. W swej istocie jest to sałatka z białej fasoli, koreańskiej marchewki i grzanek. Wymienione produkty są podstawowe. Jednak na tej codzienności można stworzyć wersję odświętną, która swoją harmonią smaku zaskoczy nawet wyrafinowanych smakoszy. Najpierw musisz ugotować fasolę i mięso z kurczaka.
Pogarszać:
- puszka gotowej białej fasoli lub 400 g wstępnie ugotowanej;
- 200 g marchewki po koreańsku;
- pierś z kurczaka – kilka filetów;
- puszka krążków ananasa w puszkach lub posiekana;
- szklanka bułki tartej;
- dwie lub trzy łyżki majonezu.
Instrukcja krok po kroku
Ubierając danie, nie przesadzaj: dodatkowy majonez nie przyniesie korzyści tej sałatce. Przed podaniem „Rozkosz” powinien parzyć przez pół godziny. Razem z krakersami do tego oryginalnego dania można dodać pokruszone orzechy włoskie, a gotowaną pierś można zastąpić wędzonymi udkami z kurczaka.
„Ciepła dieta”
Osobliwość. Ta niskokaloryczna sałatka wykorzystuje zieloną fasolkę i grzanki z chleba żytniego. Mimo swoich wartości odżywczych takie danie nie przyczynia się do przybierania na wadze i powstawania złogów tłuszczu po bokach.
Pogarszać:
- 400 g zielonej fasoli;
- 200 g pomidorków koktajlowych;
- 50 g krakersów;
- łyżka nasion sezamu;
- jedna cytryna;
- świeża bazylia i mięta – nie więcej niż pięć liści każdego zioła;
- trzy łyżki oliwy z oliwek;
- sól, pieprz do smaku.
Instrukcja krok po kroku
Każdy przepis na sałatkę z fasolą i krakersami bez majonezu jest już dietetyczny. A znalezienie substytutu majonezu wcale nie jest trudne. Spróbuj wymieszać musztardę ze śmietaną i sokiem z cytryny, śmietanę z sosem sojowym, czosnkiem i ziołami. Dobrym dressingiem do sałatek fasolowych jest klasyczny sos pesto.
Już kilka ciekawych sposobów na przygotowanie sałatki z fasolą i krakersami urozmaici nie tylko codzienne, ale i świąteczne menu. Co więcej, może służyć nie tylko jako samodzielne danie, ale również jako nadzienie do chleba pita, tartletów czy kanapek. Jednak taka sałatka powinna być ograniczona w diecie z tendencją do wzdęć. Fasola, jak wszystkie rośliny strączkowe, powoduje zwiększoną akumulację gazów w jelitach. Aby zapobiec wzdęciom, podczas gotowania fasoli do wody dodaje się liście mięty i tymianku. Nawiasem mówiąc, fasola jest tak popularna w Anglii, że słynny brytyjski biolog Colin Leakey opracował nową odmianę, która w ogóle nie powoduje wzdęć.
gospodynie domowe
Dzięki, właśnie myślałem o tym, jaką sałatkę zrobić na lunch. Uwielbiam fasolę i cała moja rodzina też. Ponieważ nie jemy mięsa, zawsze gotujemy chudy barszcz z fasolą, często z fasoli robię gruzińskie danie lobio. Ogólnie rzecz biorąc, rośliny strączkowe są czymś, co może zastąpić naszą żywność pochodzenia zwierzęcego i dobrze nasycić organizm białkiem. Polecam wszystkim tę sałatkę, uważam, że jest bardzo smaczna!
Gość, http://mjusli.ru/gotovim_vkusno/salaty/konservirovannaya-fasol-v-salatax
Sałatka jest cudowna, ale kupione w sklepie grzanki, moim zdaniem, psują smak, robię grzanki do sałatki, po prostu smaż czarny chleb z solą i pokrój w kwadraty, okazuje się super …
Sofia, http://gotowanie. net/1_2851.htm
Świetnie, też to robię. Ale wrzucam dużo więcej zieleniny (pietruszki, kolendry), szczególnie latem, z ogrodu. I często bez majonezu, bo fasolę wlewam prosto z solanką. Na wsi, ogólnie rzecz biorąc, nieodzowna opcja na szybką sałatkę, gdy przyjeżdżają goście lub w dniu dżemu.
Żuraw, http://forum.say7.info/topic60892.html
Inne przepisy na sałatkę z kurczaka
Pędzel do
sałatek Sałatka Sałatka Żółw
Sałatka Francuska
z kurczakiem i suszonymi śliwkami
Sałatka Rosyjska piękność
Smacznego!