Pierogi można smażyć na kuchence, w piekarniku, w wolnej kuchence, a nawet w kuchence mikrofalowej. Danie łatwe do przygotowania zarówno w domu, jak iw pracy, w hostelu, w podróży. Początkowo ta opcja została wymyślona przez Japończyków, którzy w domu nazywają ją „gyoza”, jedyną różnicą jest nadzienie, w którym oprócz mięsa dodają kapustę.
Mimo prostoty i bezpretensjonalności dania, smażone pierogi można ugotować na wiele sposobów, nawet na zwykłej patelni.
Pierogi smażymy na patelni jak na zdjęciu
Prosty i szybki sposób na gotowanie smażonych pierogów
Nie ma nic prostszego niż zrobienie smażonych pierogów, mając pod ręką patelnię, olej i paczkę gotowych półproduktów.
Będziesz potrzebować:
- mrożone pierogi – 40 sztuk;
- zielenie – pęczek;
- olej do smażenia;
- sól, pieprz – do smaku.
Gotowanie
Na samym początku można przykryć patelnię pokrywką, aby olej nie rozpryskiwał się na powierzchni kuchenki, wtedy warto smażyć bez niego. Jako sos doskonale sprawdza się kwaśna śmietana zmieszana z wyciśniętym czosnkiem i startym serem.
Klasyczny przepis
Czy smażone pierogi z masłem są pyszne? Dla tych, którzy nie boją się tłustych potraw i nie cierpią na choroby przewodu pokarmowego, przepis na smażone pierogi na patelni z większą ilością oleju wyda się smaczniejszy. W tym przypadku produkty smażone są prawie jak głęboki tłuszcz.
Będziesz potrzebować:
- mrożone pierogi – 40 sztuk;
- zielenie – pęczek;
- olej do smażenia;
- sól, pieprz – do smaku.
Gotowanie
Warto smażyć bez pokrywki, jeśli podczas obracania pierogów olej nie sięga do środka, dodaj więcej. Po przygotowaniu potrawy należy ją wyjąć na ręcznik papierowy, aby spuścić nadmiar oleju.
Panierowany
Dzięki bułce tartej pierogi nabierają bardziej oryginalnego i chrupiącego wyglądu. Będziesz mógł pysznie usmażyć pierogi, jeśli wybierzesz mniejsze produkty, spróbuj też dodać koncentratu pomidorowego dla smaku podczas smażenia, a przy wyborze oleju zatrzymaj się na oliwie z oliwek.
Będziesz potrzebować:
- mrożone pierogi – 40 sztuk;
- jajka – 3 sztuki;
- mleko – 125 ml;
- zielenie – pęczek;
- olej do smażenia;
- bułka tarta;
- sól, pieprz – do smaku.
Gotowanie
Nie wiesz, jak usmażyć pierogi na patelni, żeby się nie sklejały? Niech po zamrożeniu lekko się rozmrozi, wymieszaj, aby każdy knedel był posmarowany olejem, po przygotowaniu dania zostaw knedle pod pokrywką na kilka minut, poza tym skórka nie będzie tak sucha. Do smaku takie pierogi będą przypominać mini-czebureki.
W wolnej kuchence
Wiele osób wie, jak gotować smażone pierogi na patelni, ale w przypadku wolnej kuchenki ta opcja gotowania może wydawać się bardzo niezwykła. Ale zachowuje przydatność potrawy, równomiernie podgrzewa jedzenie, chroni przed przypaleniem. Przepis na smażone pierogi w powolnej kuchence nie wymaga dodawania soli, w razie potrzeby nawet oleju, danie i tak się idealnie zarumieni.
Będziesz potrzebować:
- mrożone pierogi – 500 g;
- olej do smażenia.
Gotowanie
Gdy danie będzie gotowe, natychmiast je wyjmij, w przeciwnym razie pojawi się kondensacja i pierogi puchną. Cudowny rumiany obiad gotowy, można nawet poczęstować dziecko takimi pierogami, bo są o wiele zdrowsze niż te smażone na patelni.
w kuchence mikrofalowej
Najszybsze gotowanie smażonych pierogów w pośpiechu odbywa się w kuchence mikrofalowej. Nawet uczeń może to zrobić tutaj. Oczywiście lepiej, żeby sprzęt AGD miał funkcję grilla.
Będziesz potrzebować:
- mrożone pierogi – 500 g;
- masło do smażenia;
- woda – 250 ml;
- ser – 200 g.
Gotowanie
Pod skórką serową knedle okażą się bardzo rumiane, złociste. Idealny dla nich jest majonez, śmietana, pikle i zioła.
W piecu
A dla zwolenników zdrowej diety, którzy czasami jeszcze oddają się małym porcjom zakazanych kulinarnych przyjemności, istnieje możliwość gotowania smażonych pierogów w piekarniku. Staraj się robić pierogi własnymi rękami, bez szkodliwych dodatków i niezrozumiałych składników.
Będziesz potrzebować:
- mąka pszenna – 500 g;
- jajko – 2 sztuki;
- ciepła woda – 300 ml;
- mięso – 800 g;
- cebula – 3 sztuki;
- mleko – 3 łyżki stołowe;
- śmietana – 100 ml;
- majonez – 100 ml;
- ser twardy – 100 g;
- masło – 100 g;
- sól i przyprawy do smaku.
Gotowanie
Knedle włożyć do rozgrzanego oleju, przykryć i smażyć w 200 stopniach przez 20 minut.
Teraz, kiedy już wiesz, jak smażyć pierogi, Twoja rodzina nigdy nie będzie głodna. Wymyśl własne sosy, usmaż pierogi z pieczarkami, cebulą i boczkiem, posyp je musztardą lub octem, dopraw nadzienie pikantnym dodatkiem marynowanej papryki lub ostrego sera. Niech ludowe danie nigdy nie zostanie zapomniane, ale z biegiem lat będzie coraz lepsze.