Przepis na smażone pierogi smażyć odpowiednio i smacznie mrożone, foto

Jak smażyć pierogi na patelni jak gotować pierogi gotowane, jak długo gotować,

Pierogi można smażyć na kuchence, w piekarniku, w wolnej kuchence, a nawet w kuchence mikrofalowej. Danie łatwe do przygotowania zarówno w domu, jak iw pracy, w hostelu, w podróży. Początkowo ta opcja została wymyślona przez Japończyków, którzy w domu nazywają ją „gyoza”, jedyną różnicą jest nadzienie, w którym oprócz mięsa dodają kapustę.

Mimo prostoty i bezpretensjonalności dania, smażone pierogi można ugotować na wiele sposobów, nawet na zwykłej patelni.

Pierogi smażymy na patelni jak na zdjęciu

Prosty i szybki sposób na gotowanie smażonych pierogów

Nie ma nic prostszego niż zrobienie smażonych pierogów, mając pod ręką patelnię, olej i paczkę gotowych półproduktów.

Łatwy przepis na smażone pierogi
Będziesz potrzebować:

  • mrożone pierogi – 40 sztuk;
  • zielenie – pęczek;
  • olej do smażenia;
  • sól, pieprz – do smaku.

Gotowanie

  • Wlej spód patelni tak, aby nie był widoczny.
  • Rozgrzej olej na małym ogniu.
  • Delikatnie zanurz pierogi z jednej strony.
  • Smażyć na małym ogniu przez 20 minut.
  • Odwracaj co 5 minut.
  • Przed wyjęciem naczynia z ognia dodaj przyprawy.
  • Na samym początku można przykryć patelnię pokrywką, aby olej nie rozpryskiwał się na powierzchni kuchenki, wtedy warto smażyć bez niego. Jako sos doskonale sprawdza się kwaśna śmietana zmieszana z wyciśniętym czosnkiem i startym serem.

    Klasyczny przepis

    Czy smażone pierogi z masłem są pyszne? Dla tych, którzy nie boją się tłustych potraw i nie cierpią na choroby przewodu pokarmowego, przepis na smażone pierogi na patelni z większą ilością oleju wyda się smaczniejszy. W tym przypadku produkty smażone są prawie jak głęboki tłuszcz.

    Klasyczne smażone pierogi
    Będziesz potrzebować:

    • mrożone pierogi – 40 sztuk;
    • zielenie – pęczek;
    • olej do smażenia;
    • sól, pieprz – do smaku.

    Gotowanie

  • Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej.
  • Ułożyć knedle, smażyć z każdej strony po 10 minut.
  • Dodaj przyprawy przed podaniem.
  • Warto smażyć bez pokrywki, jeśli podczas obracania pierogów olej nie sięga do środka, dodaj więcej. Po przygotowaniu potrawy należy ją wyjąć na ręcznik papierowy, aby spuścić nadmiar oleju.

    Panierowany

    Dzięki bułce tartej pierogi nabierają bardziej oryginalnego i chrupiącego wyglądu. Będziesz mógł pysznie usmażyć pierogi, jeśli wybierzesz mniejsze produkty, spróbuj też dodać koncentratu pomidorowego dla smaku podczas smażenia, a przy wyborze oleju zatrzymaj się na oliwie z oliwek.

    Panierowane Smażone Knedle
    Będziesz potrzebować:

    • mrożone pierogi – 40 sztuk;
    • jajka – 3 sztuki;
    • mleko – 125 ml;
    • zielenie – pęczek;
    • olej do smażenia;
    • bułka tarta;
    • sól, pieprz – do smaku.

    Gotowanie

  • Ubij jajka z mlekiem, solą.
  • Trochę rozmrozić knedle, zanurzyć w jajkach.
  • Obtocz bułkę tartą.
  • Na patelni rozgrzać olej.
  • Smażyć z każdej strony przez 20 minut na małym ogniu.
  • Dodaj przyprawy podczas przerzucania.
  • Nie wiesz, jak usmażyć pierogi na patelni, żeby się nie sklejały? Niech po zamrożeniu lekko się rozmrozi, wymieszaj, aby każdy knedel był posmarowany olejem, po przygotowaniu dania zostaw knedle pod pokrywką na kilka minut, poza tym skórka nie będzie tak sucha. Do smaku takie pierogi będą przypominać mini-czebureki.

    W wolnej kuchence

    Wiele osób wie, jak gotować smażone pierogi na patelni, ale w przypadku wolnej kuchenki ta opcja gotowania może wydawać się bardzo niezwykła. Ale zachowuje przydatność potrawy, równomiernie podgrzewa jedzenie, chroni przed przypaleniem. Przepis na smażone pierogi w powolnej kuchence nie wymaga dodawania soli, w razie potrzeby nawet oleju, danie i tak się idealnie zarumieni.

    Pierogi smażone na wolnym ogniu
    Będziesz potrzebować:

    • mrożone pierogi – 500 g;
    • olej do smażenia.

    Gotowanie

  • Wlej trochę oleju do miski multicooker lub po prostu ją nasmaruj.
  • Ułóż knedle mocno, tak aby leżały płasko na dnie.
  • W trybie „Pieczenie” gotuj przez 40 minut.
  • Odwróć się po 20 minutach.
  • Gdy danie będzie gotowe, natychmiast je wyjmij, w przeciwnym razie pojawi się kondensacja i pierogi puchną. Cudowny rumiany obiad gotowy, można nawet poczęstować dziecko takimi pierogami, bo są o wiele zdrowsze niż te smażone na patelni.

    w kuchence mikrofalowej

    Najszybsze gotowanie smażonych pierogów w pośpiechu odbywa się w kuchence mikrofalowej. Nawet uczeń może to zrobić tutaj. Oczywiście lepiej, żeby sprzęt AGD miał funkcję grilla.

    Pierogi smażone w mikrofalówce
    Będziesz potrzebować:

    • mrożone pierogi – 500 g;
    • masło do smażenia;
    • woda – 250 ml;
    • ser – 200 g.

    Gotowanie

  • Zamrożone knedle włożyć do naczynia do kuchenki mikrofalowej.
  • Napełnij wodą i gotuj z maksymalną mocą przez 10 minut.
  • Na gotowe danie natrzyj twarde masło.
  • Grilluj przez 5 minut.
  • Posyp tartym serem i odrobiną masła.
  • Gotuj danie przez 4 minuty.
  • Pod skórką serową knedle okażą się bardzo rumiane, złociste. Idealny dla nich jest majonez, śmietana, pikle i zioła.

    W piecu

    A dla zwolenników zdrowej diety, którzy czasami jeszcze oddają się małym porcjom zakazanych kulinarnych przyjemności, istnieje możliwość gotowania smażonych pierogów w piekarniku. Staraj się robić pierogi własnymi rękami, bez szkodliwych dodatków i niezrozumiałych składników.

    Pierogi smażone na patelni
    Będziesz potrzebować:

    • mąka pszenna – 500 g;
    • jajko – 2 sztuki;
    • ciepła woda – 300 ml;
    • mięso – 800 g;
    • cebula – 3 sztuki;
    • mleko – 3 łyżki stołowe;
    • śmietana – 100 ml;
    • majonez – 100 ml;
    • ser twardy – 100 g;
    • masło – 100 g;
    • sól i przyprawy do smaku.

    Gotowanie

  • Odetnij kawałek świeżego mięsa, dwukrotnie przełóż przez maszynkę do mięsa.
  • Sól, pieprz i dopraw mięso mielone przyprawami.
  • Dwie cebule obrać, przepuścić przez maszynkę do mięsa i dodać do mięsa.
  • Wlej mleko do mięsa mielonego na soczystość.
  • Wsyp mąkę na stół, zrób dołek na środku, wlej do niego jajka, sól.
  • Stopniowo dodawać ciepłą wodę, zagnieść ciasto.
  • Zrób bułkę, pozostaw na zimno na 20 minut.
  • Zaparzyć ciasto w opaskę uciskową, podzielić na 2 części.
  • Uformuj dwa naleśniki, uformuj kółka szklanką.
  • Zaślep knedle, dodając nadzienie do ciasta.
  • Włóż masło do formy do pieczenia i pozwól mu się roztopić w piekarniku.
    Knedle włożyć do rozgrzanego oleju, przykryć i smażyć w 200 stopniach przez 20 minut.
  • Po 10 minutach odwróć produkty i dodaj 150 ml wody.
  • Pozostałą cebulę obrać i pokroić w półpierścienie, sól.
  • Wymieszaj śmietanę z cebulą i majonezem.
  • Zetrzyj ser.
  • Pierogi polać sosem, posypać serem.
  • Odstawić knedle do piekarnika na kolejne 20 minut.
  • Udekoruj powstałe piękno gałązkami zieleni i podawaj z sosem sojowym. Takie danie stanie się prawdziwą ozdobą stołu.
  • Teraz, kiedy już wiesz, jak smażyć pierogi, Twoja rodzina nigdy nie będzie głodna. Wymyśl własne sosy, usmaż pierogi z pieczarkami, cebulą i boczkiem, posyp je musztardą lub octem, dopraw nadzienie pikantnym dodatkiem marynowanej papryki lub ostrego sera. Niech ludowe danie nigdy nie zostanie zapomniane, ale z biegiem lat będzie coraz lepsze.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author