Przepis na sos hamburgerowy krok po kroku 🍔 ze zdjęciem

Sos hamburgerowy - jak w McDonalds 🍔

Sprzęt i przybory kuchenne: głęboka miska lub miska, miarka, nóż, deska do krojenia, łyżeczka i łyżka stołowa.

Składniki

majonez 400 ml
Musztarda 1,5 łyżeczki
Cukier 1,5 ul. l.
Kurkuma 2 łyżeczki
Cebula ¼ części

Gotowanie krok po kroku

  • Wlej 400 ml majonezu do głębokiej miski lub miski. Do takiego dressingu należy wybrać produkt o wysokiej zawartości tłuszczu. Sos na bazie takiego majonezu nie będzie zbyt płynny, okaże się, że ma gęstą konsystencję, nie będzie płynąć, ale jednocześnie dobrze wchłonie się w bułkę.

    Przygotowanie sosu hamburgerowego

  • Ćwiartkę małej cebuli (można wziąć jedną szalotkę) pokroić wzdłuż w cienkie paski i posiekać w małą kostkę. Im mniejsze cząstki, tym delikatniejszy będzie smak gotowego sosu. Do miski z majonezem dodaj posiekaną cebulę i dobrze wymieszaj składniki.

    Przygotuj składniki na sos

  • Do powstałej mieszaniny odmierz 2 łyżeczki. Kurkuma. Dodaj do sosu i dokładnie wymieszaj składniki. Jeśli kolor wydaje ci się wyblakły, dodaj trochę więcej kurkumy do swojego gustu. Nie przesadzaj, nadmiar tej przyprawy może zepsuć smak sosu.

    Dodaj przyprawy, aby zrobić sos

  • Odmierz 1,5 łyżki. l. cukier granulowany i wyślij do miski z sosem. Aby uzyskać pikantność i lekkość, dodaj do mieszanki 1,5 łyżeczki. musztarda. Dobrze wymieszaj składniki. Jeśli wolisz bardziej ostry sos, możesz dodatkowo dodać do kompozycji gorący sos Tabasco.

    Aby przygotować sos, wymieszaj składniki

  • Sos jest gotowy. Przed użyciem musi trochę stać, aby smaki składników zmieszały się w jeden, ten, który wszyscy tak bardzo kochają w hamburgerach McDonald’s.

    sos hamburgerowy gotowy

  • Proponowany sos można wykorzystać nie tylko do gotowania hamburgerów. Nadaje się do wszelkich kanapek, kanapek, lekkich przekąsek. Ten dressing dobrze komponuje się z głównymi daniami mięsnymi i rybnymi, dopełnia smak każdego dodatku, niezależnie od tego, czy jest to frytki, czy w stylu wiejskim. Ponadto może być stosowany jako dressing do wieloskładnikowych sałatek warzywnych i mięsnych.

    Czy wiedziałeś?  Technologia stojąca za klasycznym sosem do hamburgerów z jednej z największych sieci restauracji typu fast food była pilnie strzeżoną tajemnicą od prawie 50 lat. Receptura, oficjalnie ogłoszona w 2012 roku z ekranów telewizyjnych, wskazywała na składniki zawarte w składzie, ale ich proporcja do dziś pozostaje ścisłą tajemnicą.

    Przepis

    Zwróciliśmy uwagę na mały film, w którym można przyjrzeć się bliżej całemu procesowi przygotowania sosu na bazie majonezu według proponowanej receptury.

    Drodzy czytelnicy, chciałbym poznać Waszą opinię na temat proponowanego przepisu. Podziel się swoim doświadczeniem i wiedzą, powiedz nam, czy artykuł był dla Ciebie przydatny? Czy skończyłeś z sosem, którego szukałeś? Czy naprawdę smakuje jak dressing do hamburgerów McDonald’s?

    Co dodałbyś do sosu? Może masz własny przepis na dressing, który w niczym nie ustępuje, a może nawet przewyższa ten opisany? Twoje i komentarze będą bardzo pomocne dla wszystkich miłośników domowych burgerów.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author