
Sprzęt i przybory kuchenne:
- patelnia z pokrywką;
- rondel z grubym dnem;
- Łopatka;
- 2 oddzielne miski lub miski;
- łyżeczka do herbaty;
- wagi kuchenne;
- zlewka;
- mikser;
- szpatułka;
- deska do krojenia;
- film spożywczy;
- ostry nóż;
- talerz.
Składniki
Sos beszamelowy
Produkt | Ilość |
mleko | 1 l |
Masło | 100 gramów |
Mąka pszenna | 80 gramów |
Sól | smak |
Zmielony czarny pieprz | smak |
Gałka muszkatołowa | smak |
Sos boloński
Produkt | Ilość |
Mielona wołowina | 500 gramów |
Mostek (boczek lub pancetta) | 300g |
Marchewka (średnia) | 1 szt. |
Seler | 1 łodyga |
koncentrat pomidorowy | 2-3 łyżki. l. |
Pomidory we własnym soku | 500 ml |
Wino wytrawne (białe lub czerwone) | 125 ml |
mleko | 250 ml |
Świeżo zmielony czarny pieprz | smak |
Olej roślinny | 2 łyżki stołowe. l. |
Cebula | 1 szt. |
Czosnek | 2 goździki |
Cukier | 1/2 łyżeczki |
tymianek | 1-1,5 łyżeczki |
Oregano | 1,1,5 łyżeczki |
Rosół (można zastąpić wodą) | 5 ul. l. |
Gotowanie krok po kroku
Sos beszamelowy
Aby przygotować sos beszamelowy, należy podgrzać mleko, ale nie doprowadzać go do wrzenia. Do tego sosu można również użyć mleka o temperaturze pokojowej. 
Rozpuść masło na małym ogniu. Należy pamiętać, że olej nie powinien się gotować, a jedynie powoli topić. 
Gdy masło się rozpuści, dodaj mąkę pszenną. 
Mąkę smażymy na złoty kolor i delikatny aromat, nie zapominając o ciągłym mieszaniu. 
Następnie wlej około jednej trzeciej ciepłego mleka i wszystko dokładnie wymieszaj, aby nie pozostały grudki. 
Następnie dodaj resztę mleka i gotuj jeszcze 5-7 minut, aż sos zgęstnieje, pamiętając o ciągłym mieszaniu. W razie potrzeby możesz nieznacznie zwiększyć ciepło do średniego. Przyspieszy to proces, ale gdy sos zgęstnieje, zmniejsz ogień, aby sos się nie przypalił. 
Gdy sos dostatecznie zgęstnieje, wyłącz ogień, dodaj gałkę muszkatołową do smaku i świeżo zmielony czarny pieprz. 
Wlej sos do szerokiego pojemnika do ostygnięcia i przykryj folią spożywczą tak, aby dotykał jego powierzchni. Sos beszamelowy do lasagne jest gotowy. 
Sos boloński
Najpierw zmiel pomidory we własnym soku do stanu puree. 
Pokrój seler, cebulę, marchewkę i pancettę w drobną kostkę. Zamiast pancetty możesz użyć boczku lub suszonego boczku. 
Drobno posiekaj czosnek. 
Na średnim ogniu podgrzej patelnię wysmarowaną olejem roślinnym i rozłóż na niej mięso mielone. Mięso mielone smażymy przez 5-7 minut, cały czas mieszając, aż cały pozostały sok z niego wyparuje. Farsz powinien stać się kruchy i nabrać jasnozłotego odcienia. Smażone mięso mielone przekładamy z patelni na osobny talerz i odstawiamy na chwilę. 
Na tej samej patelni dodaj olej roślinny, a gdy dobrze się rozgrzeje, dodaj posiekany mostek. Smaż przez 3-4 minuty na złoty kolor. 
Następnie dodaj posiekaną cebulę do mostka i smaż przez kolejne 5-7 minut, aż cebula będzie miękka i lekko zarumieniona. 
Następnie dodaj posiekany seler i marchew. Smaż przez kolejne 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą miękkie. 
Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze przez 1 minutę. 
Do smażonych warzyw dodać przygotowane mięso mielone i wszystko dobrze wymieszać. 
Następnie wlej wino, wymieszaj i smaż przez kolejne 2-3 minuty. 
Gdy wino wyparuje, dodaj pokrojone pomidory i koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj. 
Dodać przyprawy (oregano, tymianek, czarny pieprz i cukier). Sól dla smaku. 
Następnie wlej wodę lub bulion, dokładnie wymieszaj i zagotuj. W razie potrzeby dodaj trochę więcej przypraw. 
Zmniejsz ogień, aby sos stale trochę się zagotował, przykryj pokrywką. Gotuj przez kolejne 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie małymi porcjami wprowadzać stopniowo do sosu 250 ml mleka. 
Po półtorej godzinie zdejmij pokrywkę i często mieszając gotuj sos przez kolejne półtorej godziny, aż zgęstnieje. Sos boloński do lasagne jest gotowy. 
Przepis
Po obejrzeniu tego dowiesz się, jak zrobić dwa klasyczne sosy lasagne. Autor szczegółowo opisuje, w jakiej kolejności należy wymieszać wszystkie składniki. A także wyraźnie pokazuje, jak gotować sos boloński, aż zgęstnieje.
Teraz już wiesz, jak zrobić dwa klasyczne sosy lasagne. Czy robiłeś już te sosy? Podobały Ci się nasze przepisy? Czy jesteś gotów sam je powtórzyć? Podziel się swoimi przemyśleniami w komentarzach.
Inne przepisy na sos
Sos serowy do makaronu
Sos Shawarma
Sos tatarski
Sos serowy
Sos grzybowy
Miłego czytania!