Przepis na sos lasagne krok po kroku z zdjęcie

Klasyczny sos lasagne - boloński i beszamelowy

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • patelnia z pokrywką;
  • rondel z grubym dnem;
  • Łopatka;
  • 2 oddzielne miski lub miski;
  • łyżeczka do herbaty;
  • wagi kuchenne;
  • zlewka;
  • mikser;
  • szpatułka;
  • deska do krojenia;
  • film spożywczy;
  • ostry nóż;
  • talerz.

Składniki

Sos beszamelowy

Produkt Ilość
mleko 1 l
Masło 100 gramów
Mąka pszenna 80 gramów
Sól smak
Zmielony czarny pieprz smak
Gałka muszkatołowa smak

Sos boloński

Produkt Ilość
Mielona wołowina 500 gramów
Mostek (boczek lub pancetta) 300g
Marchewka (średnia) 1 szt.
Seler 1 łodyga
koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki. l.
Pomidory we własnym soku 500 ml
Wino wytrawne (białe lub czerwone) 125 ml
mleko 250 ml
Świeżo zmielony czarny pieprz smak
Olej roślinny 2 łyżki stołowe. l.
Cebula 1 szt.
Czosnek 2 goździki
Cukier 1/2 łyżeczki
tymianek 1-1,5 łyżeczki
Oregano 1,1,5 łyżeczki
Rosół (można zastąpić wodą) 5 ul. l.

Gotowanie krok po kroku

Sos beszamelowy

  • Aby przygotować sos beszamelowy, należy podgrzać mleko, ale nie doprowadzać go do wrzenia. Do tego sosu można również użyć mleka o temperaturze pokojowej.

    Najpierw podgrzej mleko.

  • Rozpuść masło na małym ogniu. Należy pamiętać, że olej nie powinien się gotować, a jedynie powoli topić.

    Następnie rozpuść masło.

  • Gdy masło się rozpuści, dodaj mąkę pszenną.

    Dodaj mąkę do masła.

  • Mąkę smażymy na złoty kolor i delikatny aromat, nie zapominając o ciągłym mieszaniu.

    Wymieszaj masę, aby zaparzyć mąkę.

  • Następnie wlej około jednej trzeciej ciepłego mleka i wszystko dokładnie wymieszaj, aby nie pozostały grudki.

    Do zagęszczonej masy wprowadzamy mleko.

  • Następnie dodaj resztę mleka i gotuj jeszcze 5-7 minut, aż sos zgęstnieje, pamiętając o ciągłym mieszaniu. W razie potrzeby możesz nieznacznie zwiększyć ciepło do średniego. Przyspieszy to proces, ale gdy sos zgęstnieje, zmniejsz ogień, aby sos się nie przypalił.

    Gotuj sos beszamelowy, aż zgęstnieje.

  • Gdy sos dostatecznie zgęstnieje, wyłącz ogień, dodaj gałkę muszkatołową do smaku i świeżo zmielony czarny pieprz.

    Do gotowego sosu dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową.

  • Wlej sos do szerokiego pojemnika do ostygnięcia i przykryj folią spożywczą tak, aby dotykał jego powierzchni. Sos beszamelowy do lasagne jest gotowy.

    Sos beszamelowy lasagne jest gotowy.

  • Sos boloński

  • Najpierw zmiel pomidory we własnym soku do stanu puree.

    Kroimy pomidory.

  • Pokrój seler, cebulę, marchewkę i pancettę w drobną kostkę. Zamiast pancetty możesz użyć boczku lub suszonego boczku.

    Pokrój seler, mostek, cebulę.

  • Drobno posiekaj czosnek.

    Siekamy czosnek.

  • Na średnim ogniu podgrzej patelnię wysmarowaną olejem roślinnym i rozłóż na niej mięso mielone. Mięso mielone smażymy przez 5-7 minut, cały czas mieszając, aż cały pozostały sok z niego wyparuje. Farsz powinien stać się kruchy i nabrać jasnozłotego odcienia. Smażone mięso mielone przekładamy z patelni na osobny talerz i odstawiamy na chwilę.

    Mięso mielone smażymy na patelni.

  • Na tej samej patelni dodaj olej roślinny, a gdy dobrze się rozgrzeje, dodaj posiekany mostek. Smaż przez 3-4 minuty na złoty kolor.

    Oddzielnie usmaż mostek.

  • Następnie dodaj posiekaną cebulę do mostka i smaż przez kolejne 5-7 minut, aż cebula będzie miękka i lekko zarumieniona.

    Dodaj cebulę do mostka.

  • Następnie dodaj posiekany seler i marchew. Smaż przez kolejne 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą miękkie.

    Dodaj marchewki, seler i duś wszystko, aż warzywa będą miękkie.

  • Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze przez 1 minutę.

    Następnie dodaj czosnek.

  • Do smażonych warzyw dodać przygotowane mięso mielone i wszystko dobrze wymieszać.

    Mięso mielone zwracamy na patelnię.

  • Następnie wlej wino, wymieszaj i smaż przez kolejne 2-3 minuty.

    Dodaj wino, pozwól mu wyparować.

  • Gdy wino wyparuje, dodaj pokrojone pomidory i koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj.

    Dodaj pokrojone pomidory i pastę pomidorową.

  • Dodać przyprawy (oregano, tymianek, czarny pieprz i cukier). Sól dla smaku.

    Czas dodać przyprawy.

  • Następnie wlej wodę lub bulion, dokładnie wymieszaj i zagotuj. W razie potrzeby dodaj trochę więcej przypraw.

    Następnie dodaj do sosu wodę lub bulion.

  • Zmniejsz ogień, aby sos stale trochę się zagotował, przykryj pokrywką. Gotuj przez kolejne 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie małymi porcjami wprowadzać stopniowo do sosu 250 ml mleka.

    Stopniowo dodawać mleko do sosu.

  • Po półtorej godzinie zdejmij pokrywkę i często mieszając gotuj sos przez kolejne półtorej godziny, aż zgęstnieje. Sos boloński do lasagne jest gotowy.

    Sos boloński jest dość gęsty.

  • Przepis

    Po obejrzeniu tego dowiesz się, jak zrobić dwa klasyczne sosy lasagne. Autor szczegółowo opisuje, w jakiej kolejności należy wymieszać wszystkie składniki. A także wyraźnie pokazuje, jak gotować sos boloński, aż zgęstnieje.

    Teraz już wiesz, jak zrobić dwa klasyczne sosy lasagne. Czy robiłeś już te sosy? Podobały Ci się nasze przepisy? Czy jesteś gotów sam je powtórzyć? Podziel się swoimi przemyśleniami w komentarzach.

    Inne przepisy na sos

    Sos serowy do makaronu

    Sos Shawarma

    Sos tatarski

    Sos serowy

    Sos grzybowy

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author