Przepis na suszon膮 ka艂amarnic臋 krok po kroku 馃 ze zdj臋ciem

Suszona kalmary na piwo wed艂ug przepisu krok po kroku ze zdj臋ciem 馃

Sprz臋t i przybory kuchenne:

  • n贸偶 kuchenny;
  • g艂臋boka miska;
  • czajnik;
  • cedzid艂o;
  • 艂y偶ka;
  • durszlak;
  • Suszarka.

Sk艂adniki

Produkt Ilo艣膰
Ka艂amarnice 1 kg
Woda 4-5 litr贸w
S贸l 200 gram贸w

Gotowanie krok po kroku

  • Je艣li kupi艂e艣 mro偶one kalmary, musisz je najpierw rozmrozi膰 w temperaturze pokojowej. Gdy s膮 w po艂owie rozmro偶one, nale偶y je dok艂adnie wyczy艣ci膰, usun膮膰 wszystkie wn臋trze i akord. W sumie zu偶yjemy 1 kg owoc贸w morza.

    Myjemy kalmary, czy艣cimy je z filmu.

  • Oczyszczone kalmary przek艂adamy do g艂臋bokiej miski. W czajniku podgrzewamy oko艂o 2 litry wody i zalewamy wrz膮tkiem kalmary. Pozostaw owoce morza na kilka sekund we wrz膮cej wodzie.

    Zalej wrz膮tkiem kalmary.

  • Do osobnej miski zbieramy oko艂o 2 litry zimnej wody. 艁y偶k膮 cedzakow膮 wyj膮膰 kalmary z wrz膮cej wody i przenie艣膰 do zimnej wody. Jest to wymagane, aby kalmary by艂y dobrze oczyszczone i mia艂y przyjemny, jasny odcie艅.

    Przenosimy kalmary z wrz膮cej wody do zimnej wody.

  • Kroimy ka偶d膮 ka艂amarnic臋 i usuwamy pozosta艂e cienkie folie lub wszelkie wn臋trze.

    Oczyszczamy kalmary z wn臋trzno艣ci i chitynowych talerzy.

  • Ka艂amarnic臋 kroimy w paski o grubo艣ci oko艂o 1,5-2 cm, kalmary mo偶na pokroi膰 wed艂ug w艂asnego uznania, w tym pier艣cienie.

    Owoce morza pokr贸j w paski lub kr膮偶ki.

  • W osobnej misce przygotowujemy mocny roztw贸r soli, w kt贸rym marynujemy kalmary. W tym celu wsyp 200 g soli kuchennej do miski i nape艂nij je 1 litrem wody. Je艣li wzi膮艂e艣 wi臋cej kalmar贸w, policz s贸l 200 g na 1 litr. Wszystko dobrze wymieszaj 艂y偶k膮 sto艂ow膮.

    Przygotuj roztw贸r soli.

  • Przek艂adamy kalmary do soli fizjologicznej i marynujemy przez 5 minut. Od czasu do czasu mieszaj owoce morza, aby r贸wnomiernie rozprowadzi膰 s贸l.

    Rozprowadzamy kalmary w roztworze.

  • Po 5 minutach przenie艣 kalmary do durszlaka, aby spu艣ci膰 nadmiar p艂ynu. Nie trzeba ich p艂uka膰 pod bie偶膮c膮 wod膮.

    Przenosimy kalmary do durszlaka, pozw贸l p艂ynowi sp艂yn膮膰.

  • Pokrojone i solone kalmary roz艂o偶one na ruszcie suszarki.

    Ostro偶nie u艂贸偶 paski kalmar贸w na rusztach suszarki.

  • Instalujemy je w samej suszarce. Ustawiamy 60 stopni i suszymy przez 5 godzin. Czas suszenia kalmar贸w mo偶na nieco skr贸ci膰, ale powinien on wynosi膰 co najmniej 3 godziny.

    W suszarce montujemy ruszty z kalmarami i w艂膮czamy je na 3-5 godzin.

  • Po 3-5 godzinach kalmary wysch艂y, ale jeszcze nie sta艂y si臋 kruche i kruche. Suszone kalmary s膮 gotowe i gotowe do spo偶ycia.

    Ka艂amarnica suszona w domu smakuje znacznie lepiej ni偶 kupowana w sklepie.

  • Z 1 kg surowej ka艂amarnicy uzyskuje si臋 oko艂o 200 g suszonej ka艂amarnicy. Kalmary s膮 umiarkowanie s艂one, ale nie przesolone. Konsystencja jest stosunkowo mi臋kka i przyjemna. Ta domowa przek膮ska jest idealna do piwa.

    Taka suszona ka艂amarnica b臋dzie doskona艂膮 przek膮sk膮 do piwa.

  • Przepis

    Film przedstawia przepis krok po kroku, wed艂ug kt贸rego mo偶na przygotowa膰 pyszn膮 przek膮sk臋 do piwa, a mianowicie suszon膮 ka艂amarnic臋. Wykonanie ich jest bardzo proste, wystarczy mie膰 suszark臋. Ca艂y proces jest szczeg贸艂owo opisany i wskazano wszystkie niezb臋dne sk艂adniki. Aby kalmary okaza艂y si臋 nie przesolone, wa偶ne jest 艣cis艂e przestrzeganie stosunku wody i soli.

    Pr贸bowa艂e艣 suszenia kalmar贸w w domu, czy wolisz kupi膰 gotowy produkt? Czy mia艂e艣 trudno艣ci z czyszczeniem surowej ka艂amarnicy? U偶ywasz suszarki, czy robisz suszone kalmary w inny spos贸b? Podziel si臋 swoim przepisem na zrobienie takiej przek膮ski w komentarzach.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author