Przepis na suszoną kałamarnicę krok po kroku 🦑 ze zdjęciem

Suszona kalmary na piwo według przepisu krok po kroku ze zdjęciem 🦑

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • nóż kuchenny;
  • głęboka miska;
  • czajnik;
  • cedzidło;
  • łyżka;
  • durszlak;
  • Suszarka.

Składniki

Produkt Ilość
Kałamarnice 1 kg
Woda 4-5 litrów
Sól 200 gramów

Gotowanie krok po kroku

  • Jeśli kupiłeś mrożone kalmary, musisz je najpierw rozmrozić w temperaturze pokojowej. Gdy są w połowie rozmrożone, należy je dokładnie wyczyścić, usunąć wszystkie wnętrze i akord. W sumie zużyjemy 1 kg owoców morza.

    Myjemy kalmary, czyścimy je z filmu.

  • Oczyszczone kalmary przekładamy do głębokiej miski. W czajniku podgrzewamy około 2 litry wody i zalewamy wrzątkiem kalmary. Pozostaw owoce morza na kilka sekund we wrzącej wodzie.

    Zalej wrzątkiem kalmary.

  • Do osobnej miski zbieramy około 2 litry zimnej wody. Łyżką cedzakową wyjąć kalmary z wrzącej wody i przenieść do zimnej wody. Jest to wymagane, aby kalmary były dobrze oczyszczone i miały przyjemny, jasny odcień.

    Przenosimy kalmary z wrzącej wody do zimnej wody.

  • Kroimy każdą kałamarnicę i usuwamy pozostałe cienkie folie lub wszelkie wnętrze.

    Oczyszczamy kalmary z wnętrzności i chitynowych talerzy.

  • Kałamarnicę kroimy w paski o grubości około 1,5-2 cm, kalmary można pokroić według własnego uznania, w tym pierścienie.

    Owoce morza pokrój w paski lub krążki.

  • W osobnej misce przygotowujemy mocny roztwór soli, w którym marynujemy kalmary. W tym celu wsyp 200 g soli kuchennej do miski i napełnij je 1 litrem wody. Jeśli wziąłeś więcej kalmarów, policz sól 200 g na 1 litr. Wszystko dobrze wymieszaj łyżką stołową.

    Przygotuj roztwór soli.

  • Przekładamy kalmary do soli fizjologicznej i marynujemy przez 5 minut. Od czasu do czasu mieszaj owoce morza, aby równomiernie rozprowadzić sól.

    Rozprowadzamy kalmary w roztworze.

  • Po 5 minutach przenieś kalmary do durszlaka, aby spuścić nadmiar płynu. Nie trzeba ich płukać pod bieżącą wodą.

    Przenosimy kalmary do durszlaka, pozwól płynowi spłynąć.

  • Pokrojone i solone kalmary rozłożone na ruszcie suszarki.

    Ostrożnie ułóż paski kalmarów na rusztach suszarki.

  • Instalujemy je w samej suszarce. Ustawiamy 60 stopni i suszymy przez 5 godzin. Czas suszenia kalmarów można nieco skrócić, ale powinien on wynosić co najmniej 3 godziny.

    W suszarce montujemy ruszty z kalmarami i włączamy je na 3-5 godzin.

  • Po 3-5 godzinach kalmary wyschły, ale jeszcze nie stały się kruche i kruche. Suszone kalmary są gotowe i gotowe do spożycia.

    Kałamarnica suszona w domu smakuje znacznie lepiej niż kupowana w sklepie.

  • Z 1 kg surowej kałamarnicy uzyskuje się około 200 g suszonej kałamarnicy. Kalmary są umiarkowanie słone, ale nie przesolone. Konsystencja jest stosunkowo miękka i przyjemna. Ta domowa przekąska jest idealna do piwa.

    Taka suszona kałamarnica będzie doskonałą przekąską do piwa.

  • Przepis

    Film przedstawia przepis krok po kroku, według którego można przygotować pyszną przekąskę do piwa, a mianowicie suszoną kałamarnicę. Wykonanie ich jest bardzo proste, wystarczy mieć suszarkę. Cały proces jest szczegółowo opisany i wskazano wszystkie niezbędne składniki. Aby kalmary okazały się nie przesolone, ważne jest ścisłe przestrzeganie stosunku wody i soli.

    Próbowałeś suszenia kalmarów w domu, czy wolisz kupić gotowy produkt? Czy miałeś trudności z czyszczeniem surowej kałamarnicy? Używasz suszarki, czy robisz suszone kalmary w inny sposób? Podziel się swoim przepisem na zrobienie takiej przekąski w komentarzach.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author