
Sprzęt i przybory kuchenne:
- nóż kuchenny;
- głęboka miska;
- czajnik;
- cedzidło;
- łyżka;
- durszlak;
- Suszarka.
Składniki
Produkt | Ilość |
Kałamarnice | 1 kg |
Woda | 4-5 litrów |
Sól | 200 gramów |
Gotowanie krok po kroku
Jeśli kupiłeś mrożone kalmary, musisz je najpierw rozmrozić w temperaturze pokojowej. Gdy są w połowie rozmrożone, należy je dokładnie wyczyścić, usunąć wszystkie wnętrze i akord. W sumie zużyjemy 1 kg owoców morza. 
Oczyszczone kalmary przekładamy do głębokiej miski. W czajniku podgrzewamy około 2 litry wody i zalewamy wrzątkiem kalmary. Pozostaw owoce morza na kilka sekund we wrzącej wodzie. 
Do osobnej miski zbieramy około 2 litry zimnej wody. Łyżką cedzakową wyjąć kalmary z wrzącej wody i przenieść do zimnej wody. Jest to wymagane, aby kalmary były dobrze oczyszczone i miały przyjemny, jasny odcień. 
Kroimy każdą kałamarnicę i usuwamy pozostałe cienkie folie lub wszelkie wnętrze. 
Kałamarnicę kroimy w paski o grubości około 1,5-2 cm, kalmary można pokroić według własnego uznania, w tym pierścienie. 
W osobnej misce przygotowujemy mocny roztwór soli, w którym marynujemy kalmary. W tym celu wsyp 200 g soli kuchennej do miski i napełnij je 1 litrem wody. Jeśli wziąłeś więcej kalmarów, policz sól 200 g na 1 litr. Wszystko dobrze wymieszaj łyżką stołową. 
Przekładamy kalmary do soli fizjologicznej i marynujemy przez 5 minut. Od czasu do czasu mieszaj owoce morza, aby równomiernie rozprowadzić sól. 
Po 5 minutach przenieś kalmary do durszlaka, aby spuścić nadmiar płynu. Nie trzeba ich płukać pod bieżącą wodą. 
Pokrojone i solone kalmary rozłożone na ruszcie suszarki. 
Instalujemy je w samej suszarce. Ustawiamy 60 stopni i suszymy przez 5 godzin. Czas suszenia kalmarów można nieco skrócić, ale powinien on wynosić co najmniej 3 godziny. 
Po 3-5 godzinach kalmary wyschły, ale jeszcze nie stały się kruche i kruche. Suszone kalmary są gotowe i gotowe do spożycia. 
Z 1 kg surowej kałamarnicy uzyskuje się około 200 g suszonej kałamarnicy. Kalmary są umiarkowanie słone, ale nie przesolone. Konsystencja jest stosunkowo miękka i przyjemna. Ta domowa przekąska jest idealna do piwa. 
Przepis
Film przedstawia przepis krok po kroku, według którego można przygotować pyszną przekąskę do piwa, a mianowicie suszoną kałamarnicę. Wykonanie ich jest bardzo proste, wystarczy mieć suszarkę. Cały proces jest szczegółowo opisany i wskazano wszystkie niezbędne składniki. Aby kalmary okazały się nie przesolone, ważne jest ścisłe przestrzeganie stosunku wody i soli.
Próbowałeś suszenia kalmarów w domu, czy wolisz kupić gotowy produkt? Czy miałeś trudności z czyszczeniem surowej kałamarnicy? Używasz suszarki, czy robisz suszone kalmary w inny sposób? Podziel się swoim przepisem na zrobienie takiej przekąski w komentarzach.