Przepis na świetne azu po tatarsku na obiad

Przepis na świetne azu po tatarsku na obiad 🍲

Sprzęt i przybory kuchenne: patelnia z wysokimi bokami (2 szt.) lub kociołek, deska do krojenia, nóż, sitko, rondel, łyżka stołowa, kuchenka, talerz do serwowania.

Składniki

Składniki Ilość
Mięso (dojrzała cielęcina, wołowina lub jagnięcina) 1 kg
Cebula 1 szt.
Marchewka 1 szt.
Ogórki solone lub kiszone 2 szt.
koncentrat pomidorowy 3-4 ul. l.
Liść laurowy 2 szt.
ziarnka pieprzu 4-6 szt.
Sól smak
Olej roślinny do smażenia 4-6 art. l.
Mąka pszenna 1 ul. l.
Woda 1-1,5 litra

Gotowanie krok po kroku

  • Pulpa wołowa (1 kg) pokrojona w kostkę lub cienkie paski, jak stroganow wołowy. Pokrój mięso w poprzek ziarna. Umieść na kuchence patelnię lub grubościenny rondel lub mały kociołek i wlej do niego olej roślinny (2-3 łyżki stołowe) i dobrze podgrzej. Włóż pokrojoną w kostkę wołowinę na rozgrzany olej i smaż z jednej strony, aż na dużym ogniu powstanie chrupiąca skórka. Po rozłożeniu mięsa nie mieszaj go na patelni.

    Podstawy gotowania w Tatar

  • Jak tylko mięso usmaży się z jednej strony, zamieszaj je, zmniejsz ogień i zacznij gotować na wolnym ogniu. Ogórki solone lub kiszone (2 sztuki), przekroić wzdłuż na pół, a następnie rozłożyć i przeciąć w wąskich półpierścieniach. Ogórki najlepiej obrać, jeśli są grube i szorstkie.

    Aby przygotować podstawy po tatarsku, przygotuj składniki

  • Wlej wodę (0,5-0,7 litra) na patelnię i ułóż ogórki, aby wygotować z nich nadmiar kwasu i soli.

    Aby przygotować podstawy po tatarsku, usuń nadmiar wody

  • Cebula (1 sztuka), obrana i pokrojona w drobną kostkę.

    Aby przygotować podstawy po tatarsku, posiekaj cebulę

  • Połóż drugą patelnię na ogniu i dodaj do niej olej roślinny (2-3 łyżki stołowe). Włóż cebulę do rozgrzanego oleju i ciągle mieszaj, aż się skarmelizuje.

    Aby przygotować podstawy po tatarsku, podgrzej patelnię

  • Jeśli cały płyn w mięsie wyparuje, wlej gorącą wodę (300 ml) i gotuj mięso przez kolejne 30-40 minut. Marchewki (1 szt.) obrać i pokroić na takie same kawałki jak ogórki: marchewki najpierw przeciąć wzdłuż na pół, a następnie rozłożyć i przeciąć na niezbyt szerokie półpierścienie).

    Aby przygotować podstawy po tatarsku, posiekaj cebulę

  • Na patelnię z cebulą wrzuć marchewki, wymieszaj i usmaż.

    Aby przygotować podstawy po tatarsku, usmaż warzywa

  • Do podsmażonej cebuli i marchewki dodać koncentrat pomidorowy (3-4 łyżki stołowe) i dalej smażyć.

    Aby przygotować podstawy po tatarsku, dodaj pastę pomidorową

  • Gdy makaron trochę się usmaży, wlej trochę wody (100-150 ml) na patelnię, wymieszaj i posmakuj sosu. Jeśli nie jest wystarczająco słodka, dodaj cukier do smaku. Spróbuj wody, w której gotowano ogórki. Jeśli nie jest bardzo kwaśna i słona to całą zawartość patelni wraz z ogórkami wsypać do patelni z cebulą, marchewką i pomidorami, a jeśli woda jest bardzo słona to przełożyć tylko ogórki i dodać trochę woda, w której były gotowane.

    Aby przygotować podstawy po tatarsku, przygotuj sos

  • Do duszonego mięsa dodać liść laurowy (2 sztuki) i ziarna czarnego pieprzu (4-6 sztuk).

    Wspaniałe podstawy w języku tatarskim według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Przygotowany sos wlać na patelnię do rondla z mięsem i wymieszać.

    Przepis na świetne azu po tatarsku na obiad

  • Gdy mięso staje się miękkie, konieczne jest uzyskanie odpowiedniej konsystencji sosu. W tym celu przesiej mąkę (łyżkę stołową) na patelnię i dobrze wymieszaj. Lepiej przesiać mąkę, inaczej utworzy grudki, których trudno się pozbyć.

    Azu po tatarsku już prawie gotowe

  • Zgaś azu przez kolejne 10 minut, ten czas jest niezbędny, aby mąka spęczniła i wyłącz piec. Azu po tatarsku jest gotowe.

    Azu po tatarsku jest gotowe

  • Opcje dekorowania i serwowania

    Azu po tatarsku podawane z puree ziemniaczanym przygotowanym według klasycznej receptury z dodatkiem mleka i masła. Na talerz układamy stos tłuczonych ziemniaków i robimy w nim zagłębienie, które wypełniamy azu po tatarsku. Udekoruj danie gałązkami świeżej pietruszki lub koperku i podawaj.

    Przepis

    Zobacz wszystkie niuanse gotowania azu po tatarsku.

    Poznałeś przepis na gotowanie azu po tatarsku. Proces gotowania zajmuje trochę czasu, ale wynik jest tego wart, a męska połowa Twojej rodziny doceni to danie. Przygotuj obfity obiad według powyższego przepisu i napisz w komentarzach, co dostałeś.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author