Przepis na szparagi sojowe krok po kroku z ­čŹŻzdj─Öciem

Szparagi sojowe Fuzhu z rosyjskim puree ­čŹŻ

Sprzęt i przybory kuchenne: płyta grzewcza, rondel, miska głęboka, deska do krojenia, nóż, łyżka stołowa, tarka, szpatułka, popychacz, trzepaczka.

Składniki

Sk┼éadnik Ilo┼Ť─ç
szparagi sojowe 1 opakowanie
Ziemniak 10-12 szt. główny
Cebula 2 szt.
Marchewka 2 szt.
Sos sojowy 3 art. l.
Masło 20 gramów
Mleko ┼Ťmietankowe lub ro┼Ťlinne 50-100 ml
koperek 1 p─Öczek
S├│l smak
Mieszanka pieprzowa smak
Curry smak
czerwona papryka smak
Olej słonecznikowy do pieczenia

Gotowanie krok po kroku

  • Na wst─Öpnym etapie szparagi sojowe nale┼╝y moczy─ç w ciep┼éej, osolonej wodzie przez 2-3 godziny.

    Szparagi sojowe nale┼╝y najpierw namoczy─ç.

  • Obrane ziemniaki wk┼éadamy do rondla i wysy┼éamy do gotowania na kuchence.

    Ziemniaki myjemy, nape┼éniamy wod─ů i gotujemy.

  • Z namoczonych szparag├│w spu┼Ť─ç wod─Ö. A nast─Öpnie pokr├│j no┼╝em na odcinki oko┼éo 2-3 centymetr├│w.

    Szparagi ods─ůczy─ç na durszlaku, a nast─Öpnie posieka─ç.

  • Wlej posiekane szparagi do g┼é─Öbokiej miski.

    Przełóż szparagi sojowe do miski.

  • Do miski ze szparagami wlej 3 ┼éy┼╝ki sosu sojowego. Poniewa┼╝ sk┼éadnik ten nadaje specyficzny smak ca┼éej potrawie, jego ilo┼Ť─ç mo┼╝na zmienia─ç w zale┼╝no┼Ťci od gustu.

    Dodaj sos sojowy do szparag├│w.

  • Posyp szparagi w misce mieszank─ů pieprzu do smaku.

    Dodaj pieprz i s├│l.

  • Posyp szparagami curry i czerwon─ů papryk─ů.

    Do szparag├│w doda─ç curry i papryk─Ö.

  • Wymieszaj sk┼éadniki w misce r─Ökoma tak, aby przyprawy zosta┼éy rozprowadzone mi─Ödzy kawa┼ékami szparag├│w. A nast─Öpnie od┼é├│┼╝ na bok, aby szparagi by┼éy nasycone przyprawami.

    Dobrze wymieszaj szparagi z marynat─ů.

  • Pokr├│j dwie cebule w drobn─ů kostk─Ö.

    Posiekaj cebul─Ö no┼╝em.

  • Zetrzyj obie marchewki na grubej tarce.

    Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  • Na rozgrzan─ů patelni─Ö zalan─ů olejem s┼éonecznikowym wlej posiekan─ů cebul─Ö i start─ů marchewk─Ö. Sma┼╝ sk┼éadniki, ci─ůgle mieszaj─ůc je ┼éopatk─ů. W tej chwili nale┼╝y je posoli─ç i doda─ç inne przyprawy wed┼éug w┼éasnego uznania.

    Sma┼╝y─ç marchewki z cebul─ů na patelni z olejem ro┼Ťlinnym.

  • Gdy piecze┼ä jest prawie gotowa, dodaj do niej szparagi sojowe z miski. Aby gulasz by┼é lepszy, mo┼╝esz u┼╝y─ç niewielkiej ilo┼Ťci wody. Przykryj pojemnik pokrywk─ů i trzymaj w ogniu do ugotowania.

    Do marchewki i cebuli doda─ç szparagi sojowe i gotowa─ç pod przykryciem.

  • W tym czasie ziemniaki powinny by─ç ugotowane. Dodajemy do niego ma┼éy kawa┼éek mas┼éa, a tak┼╝e troch─Ö, dos┼éownie 50-100 mililitr├│w, ┼Ťmietanki lub mleka do wyboru.

    Do ugotowanych ziemniak├│w doda─ç mas┼éo i ┼Ťmietan─Ö.

  • U┼╝ywaj─ůc t┼éuczka do ziemniak├│w, dok┼éadnie rozgnie─ç ziemniaki do konsystencji puree.

    Zetrzyj ziemniaki tłuczkiem do ziemniaków.

  • Drobno posiekaj koperek. Mo┼╝esz u┼╝y─ç pietruszki lub bazylii wed┼éug w┼éasnych upodoba┼ä.

    Posiekaj koperek no┼╝em.

  • Dodaj posiekane zio┼éa do puree. Za pomoc─ů trzepaczki dok┼éadnie wymieszaj warzywa, aby zosta┼éy rozprowadzone w masie t┼éuczonych ziemniak├│w.

    Dodaj koperek do puree ziemniaczanego i wymieszaj.

  • Pozostaje po┼éo┼╝y─ç na talerzu t┼éuczone ziemniaki i doda─ç do niego szparagi sojowe ze sma┼╝eniem. To ko┼äczy proces gotowania, smacznego.

    Szparagi sojowe ┼Ťwietnie komponuj─ů si─Ö z dodatkiem puree ziemniaczanego.

  • Przepis

    przedstawia przygotowanie puree ze szparag├│w sojowych. Autor towarzyszy wszystkim swoim dzia┼éaniom komentarzami, wi─Öc je┼Ťli przepis krok po kroku opisuje co┼Ť niezrozumia┼éego, mo┼╝esz zwr├│ci─ç si─Ö o pomoc do filmu. Ponadto mo┼╝esz go obejrze─ç z wyprzedzeniem, aby zrozumie─ç ca┼é─ů sekwencj─Ö czynno┼Ťci, a wiedz─ůc wszystko z g├│ry, zacz─ů─ç gotowa─ç samodzielnie.

    Szparagi sojowe z puree to smaczne i syc─ůce danie, kt├│re zachwyci delikatn─ů konsystencj─ů i smakiem ziemniak├│w i mleka sojowego, uzupe┼énionych smakami sma┼╝onych warzyw i sosu sojowego. Do przygotowania potrzeba kilku sk┼éadnik├│w, sam proces jest bardzo prosty, a je┼Ťli nie we┼║miemy pod uwag─Ö d┼éugiego czasu moczenia szparag├│w, zajmuje to troch─Ö czasu. To w sumie z doskona┼éym smakiem sprawia, ┼╝e ÔÇőÔÇőjest to dobra opcja jako codzienny posi┼éek. Co s─ůdzisz o puree ze szparag├│w sojowych? Podziel si─Ö swoimi przemy┼Ťleniami na ten temat w komentarzach.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author