
Sprzęt i przybory kuchenne: płyta grzewcza, rondel, miska głęboka, deska do krojenia, nóż, łyżka stołowa, tarka, szpatułka, popychacz, trzepaczka.
Składniki
Składnik | Ilość |
szparagi sojowe | 1 opakowanie |
Ziemniak | 10-12 szt. główny |
Cebula | 2 szt. |
Marchewka | 2 szt. |
Sos sojowy | 3 art. l. |
Masło | 20 gramów |
Mleko śmietankowe lub roślinne | 50-100 ml |
koperek | 1 pęczek |
Sól | smak |
Mieszanka pieprzowa | smak |
Curry | smak |
czerwona papryka | smak |
Olej słonecznikowy | do pieczenia |
Gotowanie krok po kroku
Na wstępnym etapie szparagi sojowe należy moczyć w ciepłej, osolonej wodzie przez 2-3 godziny. 
Obrane ziemniaki wkładamy do rondla i wysyłamy do gotowania na kuchence. 
Z namoczonych szparagów spuść wodę. A następnie pokrój nożem na odcinki około 2-3 centymetrów. 
Wlej posiekane szparagi do głębokiej miski. 
Do miski ze szparagami wlej 3 łyżki sosu sojowego. Ponieważ składnik ten nadaje specyficzny smak całej potrawie, jego ilość można zmieniać w zależności od gustu. 
Posyp szparagi w misce mieszanką pieprzu do smaku. 
Posyp szparagami curry i czerwoną papryką. 
Wymieszaj składniki w misce rękoma tak, aby przyprawy zostały rozprowadzone między kawałkami szparagów. A następnie odłóż na bok, aby szparagi były nasycone przyprawami. 
Pokrój dwie cebule w drobną kostkę. 
Zetrzyj obie marchewki na grubej tarce. 
Na rozgrzaną patelnię zalaną olejem słonecznikowym wlej posiekaną cebulę i startą marchewkę. Smaż składniki, ciągle mieszając je łopatką. W tej chwili należy je posolić i dodać inne przyprawy według własnego uznania. 
Gdy pieczeń jest prawie gotowa, dodaj do niej szparagi sojowe z miski. Aby gulasz był lepszy, możesz użyć niewielkiej ilości wody. Przykryj pojemnik pokrywką i trzymaj w ogniu do ugotowania. 
W tym czasie ziemniaki powinny być ugotowane. Dodajemy do niego mały kawałek masła, a także trochę, dosłownie 50-100 mililitrów, śmietanki lub mleka do wyboru. 
Używając tłuczka do ziemniaków, dokładnie rozgnieć ziemniaki do konsystencji puree. 
Drobno posiekaj koperek. Możesz użyć pietruszki lub bazylii według własnych upodobań. 
Dodaj posiekane zioła do puree. Za pomocą trzepaczki dokładnie wymieszaj warzywa, aby zostały rozprowadzone w masie tłuczonych ziemniaków. 
Pozostaje położyć na talerzu tłuczone ziemniaki i dodać do niego szparagi sojowe ze smażeniem. To kończy proces gotowania, smacznego. 
Przepis
przedstawia przygotowanie puree ze szparagów sojowych. Autor towarzyszy wszystkim swoim działaniom komentarzami, więc jeśli przepis krok po kroku opisuje coś niezrozumiałego, możesz zwrócić się o pomoc do filmu. Ponadto możesz go obejrzeć z wyprzedzeniem, aby zrozumieć całą sekwencję czynności, a wiedząc wszystko z góry, zacząć gotować samodzielnie.
Szparagi sojowe z puree to smaczne i sycące danie, które zachwyci delikatną konsystencją i smakiem ziemniaków i mleka sojowego, uzupełnionych smakami smażonych warzyw i sosu sojowego. Do przygotowania potrzeba kilku składników, sam proces jest bardzo prosty, a jeśli nie weźmiemy pod uwagę długiego czasu moczenia szparagów, zajmuje to trochę czasu. To w sumie z doskonałym smakiem sprawia, że jest to dobra opcja jako codzienny posiłek. Co sądzisz o puree ze szparagów sojowych? Podziel się swoimi przemyśleniami na ten temat w komentarzach.