Przepis na włoską lasagne krok po kroku ze zdjęciem

Arcydzieła lasagne – szczegółowy przepis na niesamowicie pyszne włoskie danie

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • pojemniki na składniki;
  • Łopatka;
  • nóż;
  • łyżka;
  • widelec;
  • naczynie do pieczenia;
  • patelnia;
  • piekarnik;
  • talerz;
  • rondel z grubym dnem;
  • mikser;
  • śmigać.

Składniki

Produkt Ilość
Mięso mielone 500 gramów
pokrojone pomidory 400 gramów
Arkusze lasagne 8 szt.
mleko 400 ml
Masło 60 gramów
Mąka 2 łyżki stołowe. l.
Ser 150 gramów
Cebula 1 szt.
Marchewka 1 szt.
szpik warzyw 1 szt.
Gałka muszkatołowa ½ łyżeczki
Sól 1 łyżeczka
Czerwone wytrawne wino 70 ml
Olej roślinny smak

Gotowanie krok po kroku

  • Postaw patelnię na kuchence i podgrzej. Dodaj olej roślinny, pozwól mu się rozgrzać i rozłóż mięso mielone.

    Najpierw włóż mięso mielone na patelnię.

  • Mięso mielone smażymy ciągle mieszając łopatką. Smaż mięso mielone do połowy ugotowane na dużym ogniu.

    Smażymy mielone mięso.

  • Odłóż mielone mięso na bok. Zacznijmy przygotowywać warzywa. Umyj i oczyść wszystkie warzywa. Marchewkę pokroić w drobną kostkę.

    Marchewkę pokroić w drobną kostkę.

  • To samo robimy z cukinią. Ważne jest, aby usunąć skórę z cukinii!

    Obraną cukinię pokroić w kostkę.

  • Cebulę również kroi się na małe kawałki.

    Cebulę też posiekaj.

  • Bierzemy na przykład patelnię, na której smażono mięso mielone lub patelnię. Podgrzewamy patelnię, wlewamy trochę oleju roślinnego i dodajemy cebulę. Smaż do uzyskania przezroczystości, około 1 minuty. Nie zapomnij ciągle mieszać.

    Podsmaż cebulę w rondelku.

  • Dodać więcej cukinii i marchewki, smażyć również z cebulką przez około 3-4 minuty, cały czas mieszając łopatką.

    Dodać marchewki, cukinię i gotować na wolnym ogniu razem.

  • Wlej wino do rondla i pozwól mu odparować i zanurzyć trochę w warzywach. Warzywa dusić z winem przez około 5 minut na małym ogniu bez przykrycia, cały czas mieszając.

    Dodaj czerwone wytrawne wino i pozwól mu odparować.

  • Do warzyw dodać usmażone mięso mielone, wszystko dobrze wymieszaj i smaż wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty.

    Następnie dodaj mięso mielone do rondla.

  • Dodaj pomidory, zalej 100-150 ml wody i wszystko dobrze wymieszaj.

    Dodaj koncentrat pomidorowy i wodę.

  • Stawiamy patelnię na ogniu, obniżamy ogień i gotujemy sos przez co najmniej godzinę. Przykrywamy patelnię pokrywką i okresowo do niej zaglądamy. W razie potrzeby dodaj trochę wody.

    Gotujemy sos.

  • 10 minut przed przygotowaniem sosu dodaj sól i pieprz do smaku. Odłóż sos mięsny z warzywami i zacznij przygotowywać sos beszamelowy.

    Pod koniec gotowania pieprz i posol sos boloński do smaku.

  • Do drugiego sosu wskazane jest użycie rondla, patelni lub patelni z grubym dnem. Postaw rondel na średnim ogniu i rozpuść masło.

    Rozpuść masło w rondelku.

  • Dodaj mąkę i wszystko dobrze wymieszaj. Smaż mieszaninę przez 1,5-2 minuty.

    Dodaj mąkę do masła i wymieszaj.

  • Wlej mleko i aktywnie wymieszaj mieszaninę mikserem lub trzepaczką.

    Dodaj mleko i wymieszaj sos trzepaczką lub mikserem.

  • Podgrzej sos i ciągle mieszaj. Gdy sos zgęstnieje, dodaj trochę soli, gałki muszkatołowej i trochę pieprzu do smaku.

    Do sosu beszamelowego zdecydowanie dodaje się gałkę muszkatołową.

  • Teraz przygotowujemy naczynie do zapiekania lasagne. Arkuszy lasagne nie trzeba wcześniej gotować. Doskonale gotują się w piekarniku między dwoma wilgotnymi sosami. Składniki układamy w następującej kolejności: pierwszy sos beszamelowy.

    Nasmaruj spód naczynia do pieczenia sosem beszamelowym.

  • Następnie arkusze lasagne.

    Następnie ułóż arkusze lasagne.

  • Następnie sos boloński (mięso mielone z warzywami) i ser.

    Dodać kolejną warstwę sosu bolońskiego i całość posypać startym serem.

  • Powtarzamy układ składników w tej kolejności tyle razy, ile pozwala na to Twoja forma. Zwykle okazuje się, że około 3-4 warstw. Ostatnia warstwa to sos serowo-beszamelowy.

    Naprzemiennie nakładamy warstwy, zbierając naczynie, ostatni powinien być serem i beszamelem.

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i umieść w nim naczynie do lasagne i piecz naczynie przez około 30-40 minut.

    Wysyłamy naszą lasagne do pieczenia w piekarniku.

  • Lasagne wyjmujemy po upływie czasu i pozostawiamy do ostygnięcia przez około 20-30 minut. Połóż lasagne na talerzu i gotowe! Smacznego!

    Jak widać, przepis na lasagne nie jest tak skomplikowany.

  • Przepis

    W tym możesz krok po kroku śledzić proces przygotowania lasagne według specjalnej receptury. Autor podzieli się z Tobą nie tylko łatwym sposobem na upieczenie pysznej lasagne, ale także podzieli się z Tobą swoim dobrym nastrojem. Miłego oglądania!

    Teraz już wiesz, jak łatwo przygotować włoską lasagne z sekretnym składnikiem w środku, który sprawia, że ​​sos jest tak wilgotny i soczysty, jak to tylko możliwe. Czy kiedykolwiek gotowałeś lasagne? Jaki przepis? Podziel się wrażeniami z tego przepisu poniżej w komentarzach i powiedz nam, czy ugotowałbyś dokładnie tę samą lasagne?

    Inne przepisy na lasagne

    Sos beszamelowy

    Lasagne z Beszamelem

    makaron lasagne

    Lasagne z kurczakiem

    lasagne lawasz

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author