
Sprzęt i przybory kuchenne:
- pojemniki na składniki;
- Łopatka;
- nóż;
- łyżka;
- widelec;
- naczynie do pieczenia;
- patelnia;
- piekarnik;
- talerz;
- rondel z grubym dnem;
- mikser;
- śmigać.
Składniki
Produkt | Ilość |
Mięso mielone | 500 gramów |
pokrojone pomidory | 400 gramów |
Arkusze lasagne | 8 szt. |
mleko | 400 ml |
Masło | 60 gramów |
Mąka | 2 łyżki stołowe. l. |
Ser | 150 gramów |
Cebula | 1 szt. |
Marchewka | 1 szt. |
szpik warzyw | 1 szt. |
Gałka muszkatołowa | ½ łyżeczki |
Sól | 1 łyżeczka |
Czerwone wytrawne wino | 70 ml |
Olej roślinny | smak |
Gotowanie krok po kroku
Postaw patelnię na kuchence i podgrzej. Dodaj olej roślinny, pozwól mu się rozgrzać i rozłóż mięso mielone. 
Mięso mielone smażymy ciągle mieszając łopatką. Smaż mięso mielone do połowy ugotowane na dużym ogniu. 
Odłóż mielone mięso na bok. Zacznijmy przygotowywać warzywa. Umyj i oczyść wszystkie warzywa. Marchewkę pokroić w drobną kostkę. 
To samo robimy z cukinią. Ważne jest, aby usunąć skórę z cukinii! 
Cebulę również kroi się na małe kawałki. 
Bierzemy na przykład patelnię, na której smażono mięso mielone lub patelnię. Podgrzewamy patelnię, wlewamy trochę oleju roślinnego i dodajemy cebulę. Smaż do uzyskania przezroczystości, około 1 minuty. Nie zapomnij ciągle mieszać. 
Dodać więcej cukinii i marchewki, smażyć również z cebulką przez około 3-4 minuty, cały czas mieszając łopatką. 
Wlej wino do rondla i pozwól mu odparować i zanurzyć trochę w warzywach. Warzywa dusić z winem przez około 5 minut na małym ogniu bez przykrycia, cały czas mieszając. 
Do warzyw dodać usmażone mięso mielone, wszystko dobrze wymieszaj i smaż wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty. 
Dodaj pomidory, zalej 100-150 ml wody i wszystko dobrze wymieszaj. 
Stawiamy patelnię na ogniu, obniżamy ogień i gotujemy sos przez co najmniej godzinę. Przykrywamy patelnię pokrywką i okresowo do niej zaglądamy. W razie potrzeby dodaj trochę wody. 
10 minut przed przygotowaniem sosu dodaj sól i pieprz do smaku. Odłóż sos mięsny z warzywami i zacznij przygotowywać sos beszamelowy. 
Do drugiego sosu wskazane jest użycie rondla, patelni lub patelni z grubym dnem. Postaw rondel na średnim ogniu i rozpuść masło. 
Dodaj mąkę i wszystko dobrze wymieszaj. Smaż mieszaninę przez 1,5-2 minuty. 
Wlej mleko i aktywnie wymieszaj mieszaninę mikserem lub trzepaczką. 
Podgrzej sos i ciągle mieszaj. Gdy sos zgęstnieje, dodaj trochę soli, gałki muszkatołowej i trochę pieprzu do smaku. 
Teraz przygotowujemy naczynie do zapiekania lasagne. Arkuszy lasagne nie trzeba wcześniej gotować. Doskonale gotują się w piekarniku między dwoma wilgotnymi sosami. Składniki układamy w następującej kolejności: pierwszy sos beszamelowy. 
Następnie arkusze lasagne. 
Następnie sos boloński (mięso mielone z warzywami) i ser. 
Powtarzamy układ składników w tej kolejności tyle razy, ile pozwala na to Twoja forma. Zwykle okazuje się, że około 3-4 warstw. Ostatnia warstwa to sos serowo-beszamelowy. 
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i umieść w nim naczynie do lasagne i piecz naczynie przez około 30-40 minut. 
Lasagne wyjmujemy po upływie czasu i pozostawiamy do ostygnięcia przez około 20-30 minut. Połóż lasagne na talerzu i gotowe! Smacznego! 
Przepis
W tym możesz krok po kroku śledzić proces przygotowania lasagne według specjalnej receptury. Autor podzieli się z Tobą nie tylko łatwym sposobem na upieczenie pysznej lasagne, ale także podzieli się z Tobą swoim dobrym nastrojem. Miłego oglądania!
Teraz już wiesz, jak łatwo przygotować włoską lasagne z sekretnym składnikiem w środku, który sprawia, że sos jest tak wilgotny i soczysty, jak to tylko możliwe. Czy kiedykolwiek gotowałeś lasagne? Jaki przepis? Podziel się wrażeniami z tego przepisu poniżej w komentarzach i powiedz nam, czy ugotowałbyś dokładnie tę samą lasagne?
Inne przepisy na lasagne
Sos beszamelowy
Lasagne z Beszamelem
makaron lasagne
Lasagne z kurczakiem
lasagne lawasz
Miłego czytania!