Nie trzeba długo mówić o zaletach owoców morza. Są bogate w witaminy i minerały. Istnieje wiele opcji gotowania: ryby są smażone, duszone, gotowane na parze, grillowane itp. A zapiekanka rybna z ziemniakami może zająć należne jej miejsce na stole i stać się ulubionym daniem nawet dla dzieci. Z prostych i niedrogich produktów z łatwością przygotujesz obfity obiad.
Wskazówki dotyczące wyboru ryb
Najpewniejszą opcją jest świeża ryba – jej żywa, jeśli nie ma takiej możliwości, to przyglądamy się jej uważnie i oceniamy według poniższych parametrów.
- Tułów. Naciśnij palcem w bok, jeśli otwór szybko znika po naciśnięciu, produkt jest świeży.
- Mięso. Należy pamiętać, że nie jest łuszcząca się.
- Skrzela. Wybierz czerwone i czyste. Nie bierz, jeśli widzisz na nich białą lub szarą powłokę.
- Lód. Kupując mrożoną rybę uważnie przyjrzyj się lódowi, powinien być przezroczysty lub lekko biały.
Gotowanie w piekarniku
Zapiekanka z rybą i ziemniakami w piekarniku jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Możesz wziąć każdą rybę, ale bardziej odpowiednie są tłuste.
Klasyczny przepis
Będziesz potrzebować:
- filet rybny – 600 g;
- ziemniaki – 500 g;
- ser twardy – 100 g;
- majonez – 100 ml;
- śmietana – 150 ml;
- cebula – 2 sztuki;
- olej roślinny – do smarowania;
- sól, pieprz – do smaku.
Gotowanie
Zapiekanka z ryb i ziemniaków w piekarniku jest gotowa. Można udekorować ziołami i podawać z warzywami lub surówką ze świeżej kapusty.
Do menu dla dzieci
Ryby muszą być obecne w diecie dziecka. Wzbogaci organizm w witaminy A i D, kwasy omega-3 i omega-6. Zapiekanka rybno-ziemniaczana dla dzieci wykonana jest z niskotłuszczowego fileta rybnego jak na zdjęciu. Możesz zrobić zapiekankę z dorszem w puszkach.
Będziesz potrzebować:
- ziemniaki – 500 g;
- ryba – 300 g;
- masło – 3 łyżki;
- marchewki – 1 sztuka;
- jajko – 2 sztuki;
- śmietana 15% – 150 ml;
- sól – szczypta.
Gotowanie
W razie potrzeby można posypać łagodnym serem lub ziołami. Podawaj dziecku ogórek, pomidor lub jego ulubione warzywa.
Z grzybami
Będziesz potrzebować:
- filet – 600 g;
- grzyby – 300 g;
- ser twardy – 50 g;
- śmietana – 150 ml;
- krakersy mielone – 20 g;
- mąka – 20 g;
- sól, pieprz – do smaku.
Gotowanie
Danie według tego przepisu uzyskuje się z apetyczną skórką, a grzyby urozmaicają znany już smak.
Z pomidorami i ziołami
Nauczyłeś się już robić zapiekankę rybną w puszkach, tym razem spróbuj dodać do niej pomidory.
Będziesz potrzebować:
- ziemniaki – 800 g;
- ryba – 500 g;
- pomidory – 3 sztuki;
- cebula – 2 sztuki;
- ser twardy – 50 g;
- krem – 100 ml;
- zielenie – 50 g;
- sól, pieprz – do smaku.
Gotowanie
Przyprawy pomogą urozmaicić danie. Bazylia, koper włoski, kardamon, kminek, szafran, kurkuma, melisa dobrze komponują się z rybą. Eksperymentuj ze smakami, a zdobędziesz własne arcydzieło.
Z mieloną rybą
Przepis na zapiekankę rybną różni się tym, że składa się z mielonej ryby i gotowych tłuczonych ziemniaków. Możesz gotować mięso mielone samodzielnie lub gotowe. Odpowiedni łosoś mielony, morszczuk, mintaj.
Będziesz potrzebować:
- ziemniaki – 4 sztuki;
- mięso mielone – 350 g;
- jajka – 2 sztuki;
- cebula – 2 sztuki
- ser twardy – 100 g;
- mleko – 2 łyżki stołowe;
- sól, pieprz – do smaku.
Gotowanie
Zapiekanka ziemniaczana z rybą w piekarniku jest gotowa. Przygotuj do tego sos. Wymieszaj koncentrat pomidorowy, śmietanę, przyprawy i zioła.
Zapiekanka rybna z ziemniakami w wolnym naczyniu
Jeśli potrzebujesz szybko ugotować obiad i zrobić minimum wysiłku, pomoże powolna kuchenka. Wypróbuj prosty przepis na zapiekankę z ryb i ziemniaków, który pokocha cała rodzina.
Będziesz potrzebować:
- ziemniaki – 6 sztuk;
- filet – 600 g;
- cebula – 1 sztuka;
- majonez – 100 ml;
- ser twardy – 100 g;
- sól, pieprz – do smaku.
Gotowanie
Po sygnale zapiekanka ziemniaczana z rybą będzie gotowa. Nie spiesz się po to od razu, pozwól mu trochę ostygnąć, aby ser zamarzł, a masa spadła za ścianki miski.
Inne przepisy na zapiekanki
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
Zapiekanka mięsna z makaronem Zapiekanka z
cukinii w piekarniku
Zapiekanka z serem wiejskim z makaronem
Smacznego!