Przepis na zapiekankę rybną jak zrobić mięso mielone i mintaja

Zapiekanka z rybą w piekarniku jak gotować jak w przedszkolu, foto

Nie trzeba długo mówić o zaletach owoców morza. Są bogate w witaminy i minerały. Istnieje wiele opcji gotowania: ryby są smażone, duszone, gotowane na parze, grillowane itp. A zapiekanka rybna z ziemniakami może zająć należne jej miejsce na stole i stać się ulubionym daniem nawet dla dzieci. Z prostych i niedrogich produktów z łatwością przygotujesz obfity obiad.

Wskazówki dotyczące wyboru ryb

Najpewniejszą opcją jest świeża ryba – jej żywa, jeśli nie ma takiej możliwości, to przyglądamy się jej uważnie i oceniamy według poniższych parametrów.

  • Tułów. Naciśnij palcem w bok, jeśli otwór szybko znika po naciśnięciu, produkt jest świeży.
  • Mięso. Należy pamiętać, że nie jest łuszcząca się.
  • Skrzela. Wybierz czerwone i czyste. Nie bierz, jeśli widzisz na nich białą lub szarą powłokę.
  • Lód. Kupując mrożoną rybę uważnie przyjrzyj się lódowi, powinien być przezroczysty lub lekko biały.

Gotowanie w piekarniku

Zapiekanka z rybą i ziemniakami w piekarniku jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Możesz wziąć każdą rybę, ale bardziej odpowiednie są tłuste.

Klasyczny przepis

Kawałek zapiekanki rybnej na talerzu
Będziesz potrzebować:

  • filet rybny – 600 g;
  • ziemniaki – 500 g;
  • ser twardy – 100 g;
  • majonez – 100 ml;
  • śmietana – 150 ml;
  • cebula – 2 sztuki;
  • olej roślinny – do smarowania;
  • sól, pieprz – do smaku.

Gotowanie

  • Pokrój ziemniaki, cebulę, filety rybne, posiekaj ser.
  • Ziemniaki, filet i cebulę układamy warstwami w formie. Sól, przykryj ziemniakami.
  • Wymieszaj majonez i śmietanę, zalej składniki.
  • Piecz przez 30 minut w 180°C.
  • Posyp naczynie serem i wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut.
  • Zapiekanka z ryb i ziemniaków w piekarniku jest gotowa. Można udekorować ziołami i podawać z warzywami lub surówką ze świeżej kapusty.

    Do menu dla dzieci

    Ryby muszą być obecne w diecie dziecka. Wzbogaci organizm w witaminy A i D, kwasy omega-3 i omega-6. Zapiekanka rybno-ziemniaczana dla dzieci wykonana jest z niskotłuszczowego fileta rybnego jak na zdjęciu. Możesz zrobić zapiekankę z dorszem w puszkach.

    Zapiekanka z czerwoną rybą
    Będziesz potrzebować:

    • ziemniaki – 500 g;
    • ryba – 300 g;
    • masło – 3 łyżki;
    • marchewki – 1 sztuka;
    • jajko – 2 sztuki;
    • śmietana 15% – 150 ml;
    • sól – szczypta.

    Gotowanie

  • Ziemniaki ugotować i rozgnieść na puree.
  • Filety pokroić na małe kawałki.
  • Zetrzyj marchewkę na grubej tarce.
  • Ubij jajka i śmietanę.
  • Rozłóż warstwami puree, filetem i marchewką.
  • Wlej sos jajeczny ze śmietaną.
  • Wysłać do pieczenia w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180°C.
  • W razie potrzeby można posypać łagodnym serem lub ziołami. Podawaj dziecku ogórek, pomidor lub jego ulubione warzywa.

    Z grzybami

    Zapiekanka rybna z pieczarkami
    Będziesz potrzebować:

    • filet – 600 g;
    • grzyby – 300 g;
    • ser twardy – 50 g;
    • śmietana – 150 ml;
    • krakersy mielone – 20 g;
    • mąka – 20 g;
    • sól, pieprz – do smaku.

    Gotowanie

  • Pokrój rybę na małe kawałki.
  • Pieczarki podsmażyć na oleju, na koniec dodać mąkę.
  • Ser zmiel na grubej tarce.
  • Blachę do pieczenia posmarować olejem, włożyć rybę, następnie pieczarki. Wlej śmietanę. Posyp bułką tartą i serem.
  • Pieczemy w 180°C przez 30 minut.
  • Danie według tego przepisu uzyskuje się z apetyczną skórką, a grzyby urozmaicają znany już smak.

    Z pomidorami i ziołami

    Nauczyłeś się już robić zapiekankę rybną w puszkach, tym razem spróbuj dodać do niej pomidory.

    Zapiekanka rybna z ziemniakami
    Będziesz potrzebować:

    • ziemniaki – 800 g;
    • ryba – 500 g;
    • pomidory – 3 sztuki;
    • cebula – 2 sztuki;
    • ser twardy – 50 g;
    • krem – 100 ml;
    • zielenie – 50 g;
    • sól, pieprz – do smaku.

    Gotowanie

  • Pokrój ryby i ziemniaki.
  • Cebulę pokroić w półpierścienie, pomidory w plasterki, ser w cienkie plasterki. Posiekaj warzywa.
  • Rozłóż ziemniaki w formie, sól. Góra – cebula, ryba, sól i zalewamy śmietaną, posypujemy ziołami. Góra – pomidory. Wyłożyć serami i polać resztą śmietany.
  • Pieczemy w 200°C przez 30 minut.
  • Przyprawy pomogą urozmaicić danie. Bazylia, koper włoski, kardamon, kminek, szafran, kurkuma, melisa dobrze komponują się z rybą. Eksperymentuj ze smakami, a zdobędziesz własne arcydzieło.

    Z mieloną rybą

    Przepis na zapiekankę rybną różni się tym, że składa się z mielonej ryby i gotowych tłuczonych ziemniaków. Możesz gotować mięso mielone samodzielnie lub gotowe. Odpowiedni łosoś mielony, morszczuk, mintaj.

    Zapiekanka z ziemniakami i mieloną rybą
    Będziesz potrzebować:

    • ziemniaki – 4 sztuki;
    • mięso mielone – 350 g;
    • jajka – 2 sztuki;
    • cebula – 2 sztuki
    • ser twardy – 100 g;
    • mleko – 2 łyżki stołowe;
    • sól, pieprz – do smaku.

    Gotowanie

  • Przygotuj tłuczone ziemniaki.
  • Drobno posiekaj cebulę.
  • Połącz jajka, mleko, sól i pieprz.
  • Ser zetrzyj na grubo.
  • Ułóż tłuczone ziemniaki i cebulę na posmarowanej olejem formie. Następnie mięso mielone doprawione solą i pieprzem, znowu cebula. Kolejna warstwa puree i top z ubitym jajkiem.
  • Gotuj w 180°C przez 30 minut.
  • Po pół godzinie posyp serem i pozostaw w piekarniku na kolejne 10 minut.
  • Zapiekanka ziemniaczana z rybą w piekarniku jest gotowa. Przygotuj do tego sos. Wymieszaj koncentrat pomidorowy, śmietanę, przyprawy i zioła.

    Zapiekanka rybna z ziemniakami w wolnym naczyniu

    Jeśli potrzebujesz szybko ugotować obiad i zrobić minimum wysiłku, pomoże powolna kuchenka. Wypróbuj prosty przepis na zapiekankę z ryb i ziemniaków, który pokocha cała rodzina.

    Kawałek zapiekanki rybnej na talerzu
    Będziesz potrzebować:

    • ziemniaki – 6 sztuk;
    • filet – 600 g;
    • cebula – 1 sztuka;
    • majonez – 100 ml;
    • ser twardy – 100 g;
    • sól, pieprz – do smaku.

    Gotowanie

  • Ziemniaki pokroić w plasterki, wymieszać z majonezem.
  • Filety pokroić na małe kawałki. Dodaj pieprz, sól.
  • Cebulę pokroić w półpierścienie.
  • Zetrzyj twardy ser na grubej tarce.
  • Nasmaruj multicooker olejem roślinnym.
  • Ułożyć warstwę ziemniaków, następnie filety i cebulę. Posyp serem.
  • Wybierz tryb „Pieczenie”, ustaw minutnik na 50 minut i piecz.
  • Po sygnale zapiekanka ziemniaczana z rybą będzie gotowa. Nie spiesz się po to od razu, pozwól mu trochę ostygnąć, aby ser zamarzł, a masa spadła za ścianki miski.

    Inne przepisy na zapiekanki

    Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
    Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
    Zapiekanka mięsna z makaronem Zapiekanka z
    cukinii w piekarniku
    Zapiekanka z serem wiejskim z makaronem

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author