Przepis na zapiekankę serową do piekarnika, multicookera i kuchenki mikrofalowej

Jak ugotować pyszną zapiekankę serową - 6 przepisów i kulinarne tajemnice

Na pewno zakochasz się w tym daniu – bardzo delikatnym, satysfakcjonującym i łatwym w przygotowaniu. Każdy może to zrobić. Za każdym razem możesz wypróbować nową opcję, dodając różne składniki. Jak ugotować pyszną zapiekankę serową? Odkryjmy kilka kulinarnych sekretów.

Składniki na pyszną zapiekankę serową

Mogą to być warzywa, mięso i nabiał, owoce, jagody, makaron, ryby, grzyby, zioła, zboża. Wybierz produkty, które lubisz najbardziej.

  • Ser jest głównym składnikiem zapiekanki. Musi być świeży i dobrej jakości, inaczej smak potrawy będzie zepsuty.
  • Jajka są ważne do zapiekanki. Trzymają danie razem i nadają mu soczystości.
  • Produkty mięsne i ryby – spraw, aby danie było bardziej satysfakcjonujące.
  • Warzywa, owoce, zioła, jagody – możesz wybrać świeże sezonowe lub użyć mrożonych półfabrykatów.

Ser

3 przepisy na pikantny piekarnik

Zapiekanka z serem w piekarniku to najbardziej znana metoda gotowania. Jest przygotowywany w temperaturze 180 stopni. Jest to konieczne, aby było całkowicie upieczone. Ale możesz ugotować danie w kuchence mikrofalowej.

Z cukinią

Proste i zdrowe danie. Cukinia to produkt dietetyczny, więc jeśli chcesz zachować sylwetkę, możesz ją bezpiecznie ugotować.

Zapiekanka serowa z cukinią
Będziesz potrzebować:

  • cukinia – 2 szt .;
  • śmietana – 4 łyżki;
  • ser – 150 g;
  • jajka – 2 szt .;
  • musztarda – 1 łyżka stołowa;
  • sól, zioła, czosnek.

Gotowanie

  • Cukinię pokroić w kostkę, sól.
  • Zmiel czosnek i dodaj do warzyw.
  • Drobno posiekaj warzywa, wymieszaj z resztą składników.
  • Zetrzyj ser.
  • Oddzielnie wymieszać musztardę, śmietanę i część sera.
  • Ubij jajka i dodaj do mieszanki musztardowej.
  • Cukinię ułożyć na blasze do pieczenia, polać sosem i posypać resztą sera.
  • Piecz przez pół godziny.
  • Z kapustą, szynką i ryżem

    To danie jest bardziej satysfakcjonujące, ponieważ używa się szynki i ryżu.

    Zapiekanka z serem, ryżem i szynką
    Będziesz potrzebować:

    • ser – 200 g;
    • szynka – 150 g;
    • kapusta – 300 g;
    • sos pomidorowy – 180 ml;
    • ryż – 150 g.

    Gotowanie

  • Drobno posiekaj kapustę.
  • Szynkę i ser pokrój w cienkie plasterki.
  • Ryż ugotować do miękkości.
  • Kapustę wyłożyć na blachę do pieczenia, następnie ryż, polać sosem, następnie włożyć szynkę i ser.
  • Pieczemy około godziny.
  • Obfite zapiekanki można przygotować z mięsa lub ryb, które należy najpierw usmażyć lub ugotować. Ziemniaki i płatki zbożowe dają długotrwałe uczucie sytości.

    Z ziemniakami i mięsem mielonym

    To kolejna opcja na obfitą zapiekankę. Mięso mielone można zastąpić kostkami mięsa.

    Zapiekanka serowo-ziemniaczana z mięsem mielonym
    Będziesz potrzebować:

    • ziemniaki – 3 szt .;
    • cebula – 1 szt .;
    • mięso mielone – 500 g;
    • papryka – 1 szt .;
    • pomidory – 2 szt .;
    • ser – 80 g;
    • majonez, oliwa, pieprz, sól.

    Gotowanie

  • Zetrzyj ziemniaki.
  • Pomidory kroimy w plastry, paprykę w plastry.
  • Cebulę posiekać, wymieszać z mięsem mielonym, solą i pieprzem.
  • Ułożyć w formie mięso mielone, następnie paprykę i pomidory, następnie ziemniaki (solić i posmarować majonezem), posypać serem.
  • Pieczemy w piekarniku około 45 minut.
  • Możesz użyć więcej sera, danie tylko na tym skorzysta.

    Zapiekanka na słodko z rodzynkami i topionym serem

    Jeśli chcesz zrobić zapiekankę ze słodkim serem, wypróbuj poniższy przepis. Zapiekanka z twarogu i sera jest delikatna i ma oryginalny smak. To danie uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci.

    Zapiekanka serowa na słodko z rodzynkami
    Będziesz potrzebować:

    • twarożek – 500 g;
    • ser topiony słodki – 150 g;
    • rodzynki – 80 g;
    • jajko – 3 szt .;
    • kasza manna – 100 g;
    • wanilina – 1 saszetka;
    • soda – ćwierć łyżeczki;
    • sól, jogurt i miód.

    Gotowanie

  • Ubij żółtka.
  • Wymieszaj twarożek, kaszę mannę i żółtka i odstaw na pół godziny.
  • Dodaj rodzynki i ser, dobrze wymieszaj.
  • Ubij białka na pianę, połącz z sodą i wanilią, solą.
  • Białka wlać do zapiekanki z semoliny i piec przez 40 minut.
  • Gotową zapiekankę można polać sosem. Aby go przygotować, wymieszaj miód i jogurt naturalny. Zdobądź prawdziwe ciasto serowo-twarogowe.

    W tym daniu możesz dodać nie tylko rodzynki, ale także inne suszone owoce, świeże owoce, jagody. Do zapiekanki z serem na słodko z serem dobrze jest dodać marchew i dynię, kaszę jaglaną i ryż, orzechy. Możesz ugotować zapiekankę z twarogiem z serem Adyghe, ale wtedy wskazane jest dodanie cukru lub miodu.

    Przepis w kuchence mikrofalowej

    Jak gotować w kuchence mikrofalowej? Produkty powinny być prawie gotowe – warzywa są smażone, mięso gotowane. Wszystkie składniki włożyć do specjalnej formy i wstawić do kuchenki mikrofalowej na 15 minut przy maksymalnej mocy. A potem kolejne 10 minut w trybie „Konwekcja” lub „Grill”.

    Zapiekanka serowa w pomarańczowej pleśni
    Będziesz potrzebować:

    • ziemniaki – 4 szt .;
    • mięso mielone – 200 g;
    • jajka – 2 szt .;
    • mleko – 2 łyżki stołowe;
    • cebula – 1 szt .;
    • pasta pomidorowa – 1 łyżka stołowa.

    Gotowanie

  • Pokrój ziemniaki w kostkę i umieść w naczyniu nadającym się do kuchenki mikrofalowej.
  • Dodaj trochę wody i piecz w piekarniku przez 5 minut przy 800W.
  • Kroić cebule.
  • Mięso mielone wymieszać z solą, pieprzem, koncentratem pomidorowym.
  • Zetrzyj ser, ubij jajka z mlekiem.
  • Tak przygotowane ziemniaki włożyć do szerokiego naczynia, posypać mielonym mięsem, polać mieszanką jajeczno-mleczną i posypać serem.
  • Gotuj na tej samej mocy przez 10 minut. Podawać ze śmietaną lub keczupem.
  • Zapiekanka z serem na chlebku pita w powolnej kuchence

    Zapiekanka serowa w powolnej kuchence okazuje się delikatna, jak w przedszkolu. Nie ma znaczenia, która firma – Redmond, Panasonic czy Polaris – w każdym razie wynik będzie Ci odpowiadał. Ta opcja gotowania jest najbardziej przydatna, więc danie jest odpowiednie dla każdego, nawet dla matek karmiących. Czas gotowania zależy od konkretnej maszyny, ale generalnie zapiekanka gotuje się od 30 minut do półtorej godziny.

    Zapiekanka serowa z ziemniakami na chlebie pita
    Będziesz potrzebować:

    • jajko – 3 szt .;
    • kefir – 250 ml;
    • cienki chleb pita – 1 szt .;
    • różne warzywa – 1 opakowanie;
    • ser – 150 g.

    Gotowanie

  • Z chleba pita wytnij koło.
  • Nasmaruj miskę olejem i włóż chleb pita.
  • Zetrzyj ser.
  • Wymieszaj kefir, ser i jajka i zalej chlebem pita.
  • Wylej mieszankę warzywną na wierzch.
  • Ustaw tryb „Pieczenie” na 45 minut.
  • Zapiekanka serowa to soczyste, obfite i smaczne danie. Piękno tego polega na tym, że za każdym razem można ugotować coś nowego i oryginalnego. Dlatego eksperymentuj i fantazjuj.

    Inne przepisy na zapiekanki

    Zapiekanka z twarożkiem na patelni
    Zapiekanka z twarogiem w wolnowarze Redmond
    Zapiekanka z twarogiem w
    wolnowarze Zapiekanka z twarożkiem w mikrofali
    Zapiekanka z ziemniaków

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author