Przepis na zapiekankę z twarogiem w piekarniku, jak gotować z twarogu jak w przedszkolu

Zapiekanka z twarogiem jak w przedszkolu, jak zrobić pysznie i prosto

Zapiekanka kefirowa to smaczne i zdrowe danie. Słowo „kef” w języku tureckim oznacza zdrowie. Produkt pozyskiwany jest z naturalnych grzybów kefirowych, które mają korzystny wpływ na jelita. Podobny wpływ na zdrowie człowieka mają dania zawierające kefir, w tym zapiekanka z twarogu. Fermentowany produkt mleczny wzbogaca ciasto w bakterie mlekowe. Osobliwością zapiekanki kefirowej jest to, że produkt do jej przygotowania może być używany nieświeży – dzięki czemu pieczenie okaże się jeszcze wspanialsze i porowate.

Uwaga!  Dowiedz się, jak zrobić klasyczną zapiekankę z twarogiem – to bardzo proste!

4 tajemnice pieczenia na kefirze

Jak upiec pyszny i szybki twarożek? Aby zapiekanka z twarogiem i kefirem wyrosła, warto skorzystać z kilku wskazówek od doświadczonych kucharzy:

  • Użyj mąki premium. Produkty okażą się smaczniejsze i piękniejsze.
  • Przesiej mąkę przez sito. Dzięki temu zostanie wzbogacony o tlen, a zapiekanka okaże się jak najwyższa.
  • Rozgrzej kefir do temperatury pokojowej, aby ciasto lepiej wyrosło. Nie zaleca się wyjmowania nabiału tylko z lodówki.
  • Nie gasić sody. Do pieczenia z kefirem nie jest to konieczne.
  • Aby zapiekanka była bardziej miękka i puszysta, lepiej pozostawić ciasto z sodą, proszkiem do pieczenia i kaszą manną w ciepłym miejscu.

    Ciasto kefirowe

    Klasyczne przepisy na zapiekankę z twarogiem na kefirze

    Z kaszą manną

    Zapiekanka z twarogu na kefirze z kaszą manną okazuje się wysoka i delikatna. Aby zapobiec osiadaniu ciasta, zaleca się nie bić jajek do jego przygotowania. Zaleca się mieszanie składników blenderem, ale nie przesadzaj, w przeciwnym razie twarożek nie będzie wyczuwalny w naczyniu. Oprócz skórki do zapiekanki można dodać kandyzowane owoce, suszone owoce i mrożone jagody.

    zapiekanka z twarogiem z kaszą manną
    Będziesz potrzebować:

    • kasza manna – 1 szklanka;
    • twarożek – pół kilograma;
    • cukier – 1 szklanka;
    • kefir – 1,5 szklanki;
    • cukier waniliowy – torebka;
    • jajka – 3 szt .;
    • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka;
    • skórka z cytryny – do smaku.

    Gotowanie

  • Wymieszaj kaszę mannę z kefirem. Pozostaw na godzinę do spęcznienia.
  • Twarożek wymieszać z cukrem waniliowym, jajkami i cukrem granulowanym.
  • Dodaj spuchniętą kaszę mannę do powstałej masy.
  • Do ciasta dodać proszek do pieczenia i skórkę z cytryny.
  • Ułóż masę twarogową w natłuszczonej formie i pozostaw na 10 minut.
  • Pieczemy w piekarniku w 190°C przez około 45 minut.
  • Aby danie nie spadło, lepiej trzymać zapiekankę z twarogu z kaszą manną i kefirem w piekarniku przez 6-8 minut, aż ostygnie. Zamiast kefiru w przepisie możesz użyć płynnego jogurtu, acidophilus lub zwykłego jogurtu.

    Ciasto przygotowane na bazie kefiru jest wyjątkowe, ponieważ może służyć do przygotowania zarówno deserów z cukrem, jak i ciastek z niesłodzonymi nadzieniami.

    Z jabłkami i cynamonem

    Połączenie cynamonu i jabłka w deserze uważane jest za klasyczne, jednak nie zabrania się zastępowania przyprawy wyrażonej w smaku „delikatniejszą” wanilią. Danie wyróżnia się niezwykłymi właściwościami: jabłko wzbogaca organizm w witaminy, a cynamon poprawia napięcie i wzmacnia system odpornościowy.

    Zapiekanka z twarogu z jabłkami i cynamonem
    Będziesz potrzebować:

    • kasza manna – 100 g;
    • mielony cynamon – 50 g;
    • jajko – 1 szt .;
    • jabłko – 1 szt .;
    • soda – 6 g;
    • olej roślinny – 4 łyżki. łyżki;
    • cukier puder – 30 g;
    • kefir – 150 ml;
    • twarożek – 250 g.

    Gotowanie

  • Twarożek, kasza manna, jajko, proszek, 1 łyżka. l. wymieszać oleje. Dodaj sodę, ponownie wymieszaj.
  • Jabłko pokroić w kostkę, a następnie wlać do ciasta.
  • Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem i posyp kaszą manną.
  • Posyp masę twarogową resztkami oleju roślinnego i posyp cynamonem.
  • Gotuj w 180-200°C przez około 40 minut.
  • Zapiekanka z twarogu i kaszy manny na kefirze z jabłkiem okazuje się pyszna o lekko cierpkim smaku. Dzięki apetycznej przyprawie deser spodoba się nawet dziecku, które nie spożywa twarogu. Ze względu na obecność w przepisie oleju roślinnego danie nie jest zalecane dla dzieci poniżej półtora roku życia.

    Jedna druga łyżeczka cynamonu dziennie obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, zwiększa odporność organizmu na infekcje – bakteryjne i wirusowe.

    Niesłodzony twarożek z serem i ziemniakami

    Twaróg na kefirze okazuje się obfity, odpowiedni jako drugie danie.

    sernik
    Będziesz potrzebować:

    • kefir – 250 g;
    • jajka – 2 szt .;
    • mąka – 600 g;
    • soda – 6 g;
    • twarożek – 250 g;
    • tarty ser – 200 g;
    • sól dla smaku;
    • masło – 50 g;
    • ziemniaki – 5 szt.

    Gotowanie

  • Ubij jajka z cukrem. Dodaj do nich sodę, mąkę, kefir, 100 g sera (tartego). Zagnieść ciasto.
  • Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie i zetrzyj na puree. Doprawić masłem.
  • Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć do niego pierwszą połowę ciasta. Na ciasto wyłożyć połowę ziemniaków, 100 g sera i ponownie ziemniaki. Pozostałą połowę ciasta rozsmarować na nadzieniu.
  • Gotuj na średnim ogniu przez 50 minut.
  • Aby ciasto dobrze wyrosło, lepiej odstawić ciasto na około kwadrans przed pieczeniem.

    Zapiekanka z twarogu z kefirem w piekarniku jest przygotowywana po prostu, ale okazuje się bardzo apetyczna. Łatwo urozmaicić go słodkimi lub pikantnymi nadzieniami, aby uzyskać zdrową i nietuzinkową potrawę.

    Inne przepisy na ciasto

    Zapiekanka z serem i niesłodzonym kefirem Zapiekanka z serem
    i zapiekanka z wiśniami Zapiekanka z serem
    z nadzieniem jagodowym Zapiekanka z serem
    bez jaj
    Zapiekanka z serem i marchewką w piekarniku i wolnowarze

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author