Przepis na zapiekankę z twarogu w piekarniku jak gotować pyszne, proste, z twarogu jak w przedszkolu, zdjęcie

Zapiekanka z twarogiem jak w przedszkolu jak zrobić soczyście, gotując

Zapiekanka z twarożkiem Kamelena z rodzynkami jest bardzo smaczna i wzbogacona witaminami. Zawartość składników odżywczych w rodzynkach (witaminy C, B1, B2, B5, B6, A, wapń, fosfor, chlor, magnez, bor, żelazo) jest dziesięciokrotnie wyższa niż w winogronach. Suszona jagoda jest ceniona jako przeciwutleniacz, środek uspokajający i produkt zwiększający poziom hemoglobiny. Rodzynki polecane są w celu wzmocnienia układu odpornościowego, dlatego to danie jest szczególnie atrakcyjne w diecie dzieci – zarówno dzięki suszonym owocom, jak i twarogowi bogatemu w wapń.

Uwaga!  Sprawdź klasyczny przepis na zapiekankę z twarogiem – jest bardzo smaczny i łatwy!

Ile kalorii ma zapiekanka z rodzynkami z twarogu? 198 kcal / 100 g. Zapiekanka z twarożkiem z rodzynkami i kaszą manną, z którą najczęściej gotuje się danie, zawiera kalorie 209 kcal. Wszystkie węglowodany zawarte w suszonych owocach (0,09 g/1 łyżka stołowa) są „szybkie” i lekkostrawne, dlatego dania nie można nazwać dietetycznym, ale jest doskonałym towarzyszem diety kobiet karmiących, kobiet w ciąży i dzieci.

Jak wybrać odpowiednie rodzynki

  • Kup „brzydki” produkt. Bezwodnik siarkowy nadaje jednolity złoty odcień, połysk i miękkość suszonym owocom. Naturalnie suszone rodzynki są pomarszczone, mięsiste i mają matowy ciemnobrązowy kolor.
  • Weź rodzynki z łodygą. W tym przypadku, wraz z integralnością jagód, zachowane są również jej korzyści dla organizmu.
  • Spróbuj tego. Wysokiej jakości rodzynki mają słodki smak – ale nie kwaśny i w żaden sposób nie przypalony, co jest uważane za oznakę przetwarzania suszonych owoców „płynnym dymem” zawierającym substancje rakotwórcze.
  • Wyrzuć jagodę. Dobry suszony owoc, gdy spadnie na podłogę, wyda głuchy łomot, jak mały kamyk. Słaba jakość – opadnie delikatnie i prawie bezgłośnie.
  • Ugniataj palcami. Produkt wysokiej jakości nie ma śladów zgnilizny, pleśni, uszkodzeń spowodowanych przez owady i żywych larw.

rodzynki

Przepisy klasyczne

W piecu

Przepis na twarożek z rodzynkami to klasyczne, obfite i bardzo zdrowe śniadanie dla dzieci. Do robienia domowych wypieków lepiej jest użyć rodzynek „kiszmish” – jest słodki, miękki i nie ma pestki. Różne ciemne i jasne odmiany suszonych owoców nadadzą potrawie apetyczny wygląd i oryginalny smak (jak na zdjęciu).

Zapiekanka z rodzynkami
Będziesz potrzebować:

  • rodzynki – 100 g;
  • kasza manna – 2 łyżki. l.;
  • twarożek – pół kilograma;
  • kwaśna śmietana – 3 łyżki. l.;
  • sól – 0,5 łyżeczki;
  • jajko – 1 szt .;
  • masło – 3 łyżki. l.;
  • cukier – 2 łyżki. l.

Gotowanie:

  • Suszone owoce namoczyć w ciepłej wodzie przez kwadrans.
  • Doprowadź twaróg, aż będzie gładki.
  • Jajko ubić z cukrem.
  • Wymieszaj sól, kaszę mannę, rodzynki, masło i ubite jajko z twarogiem.
  • Masę wysmarowaną kwaśną śmietaną przekładamy do płytkiej formy. Piec naczynie przez pół godziny w piekarniku na średnim ogniu – 180-200 ° C.
  • Gospodynie nie zalecają dodawania sody do przepisu na zapiekankę twarogową z rodzynkami i kaszą manną w piekarniku – ciasto wyrośnie, ale odpadnie podczas pieczenia i będzie nieprzyjemnie smakować. Uważa się, że kasza manna w zapiekance z powodzeniem zastępuje zarówno sodę, jak i mąkę: dzięki temu danie okazuje się soczyste, niepłynne i dobrze zachowuje swój kształt.

    Pomimo oczywistych korzyści rodzynki mają przeciwwskazania do otyłości, zapalenia jelit, wrzodów żołądka, gruźlicy i cukrzycy.

    W wolnej kuchence

    Przepis na zapiekankę z twarogiem z rodzynkami w powolnej kuchence jest prosty i szybki. Danie okazuje się bujne, delikatne i zdrowe. Aby zapiekanka dobrze się upiekła, nie zmniejszaj ani nie zwiększaj ilości porcji: zbyt cienka warstwa potrawy pieczonej w trybie automatycznym może się przypalić, gruba może pozostać surowa.

    Będziesz potrzebować:

    • cukier – 3 łyżki. l.;
    • kasza manna – 3 łyżki. l.;
    • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka;
    • jajka – 3 szt .;
    • rodzynki – 1 szklanka.

    Kawałek zapiekanki z rodzynkami na widelcu
    Gotowanie

  • Jajka ubić z cukrem, aż się spienią.
  • Doprowadzony do jednorodności twarożek wymieszać z masą jajeczną.
  • Do mieszanki wsyp proszek do pieczenia i kaszę mannę. Pozostaw na kwadrans do spęcznienia.
  • Do mieszaniny wymieszać umyte i wysuszone rodzynki.
  • Piecz naczynie w bezwonnej misce multicooker nasmarowanej olejem w trybie „Pieczenie” przez 35 minut.
  • Wierzch gotowej zapiekanki w powolnej kuchence uzyskuje się bez złotej skórki. Aby rozwiązać ten problem, wystarczy odwrócić go podczas serwowania lub piec drugą stronę w tym samym trybie przez kolejne kwadrans. Gotową zapiekankę pozostawić do ostygnięcia w misce, po czym można ją wyjąć za pomocą parowaru i pokroić na porcje.

    Zapiekanka z twarogu z rodzynkami w piekarniku będzie smaczniejsza i bardziej pachnąca, jeśli suszone owoce namoczymy nie w wodzie, ale w rumie, koniaku, porto lub winie (dla dorosłych).

    Z masy twarogowej

    Aby przygotować zapiekankę z twarogu, nie trzeba dodawać do potrawy cukru i śmietany. Zgodnie z przepisem zapiekanka z twarogu z suszonymi morelami jest przygotowywana z podobnej masy twarogowej i nie wymaga różnic w gotowaniu.

    Zapiekanka twarogowa z rodzynkami
    Będziesz potrzebować:

    • masa twarogowa z rodzynkami – 400 g;
    • jajko – 2 szt .;
    • kasza manna – 4 łyżki. l.;
    • sól jest na końcu noża.

    Gotowanie

  • Wymieszaj kaszę mannę, jajka, masę twarogową i sól. Pozostaw mieszaninę na pół godziny do zaparzenia.
  • Piec naczynie przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
  • Zapiekanka z twarogu z rodzynkami jest przewiewna, delikatna i słodka, co jest szczególnie lubiane przez dzieci. Bardziej akceptowalne jest jednak domowe danie z twarogu w diecie dziecka – zawiera więcej wapnia, a mniej substancji słodzących i konserwujących.

    Wskazówka od doświadczonych szefów kuchni: aby zapiekanka była bardziej wspaniała, nie dodawaj drożdży ani sody do przepisu na zapiekankę z twarogiem z kaszą manną i rodzynkami. Po prostu odstaw na pół godziny przed pieczeniem.

    Twaróg z rodzynkami

    W przeciwieństwie do zapiekanki, zapiekanka z twarożku jest bardziej krucha, a dzięki dużej ilości mąki i cukru jest bardziej kaloryczna (267 kcal/100 g). Aby ciasto było łatwiejsze do wyjęcia z formy, spód wyłóż pergaminem.

    Twaróg z rodzynkami
    Będziesz potrzebować:

    • cukier – szklanka;
    • twarożek – 500 g;
    • mąka – 1,5 szklanki;
    • masło – 250 g;
    • jajka – 4 sztuki;
    • wanilina – torba;
    • rodzynki – do smaku;
    • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

    Gotowanie

  • Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, łyżką cukru i startym twardym masłem, robiąc rękami okruchy masła.
  • Wyrób ciasto twarogowe mieszając jajka, cukier, twarożek, wanilinę i suszone owoce (mikserem).
  • Umieść 2/3 okruchów masła w naczyniu do pieczenia wyłożonym pergaminem. Wylej na wierzch ciasto twarogowe i posyp resztą.
  • Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.
  • Wskazówka: jeśli nie ma wystarczającej ilości twarogu na ciasto, uzupełnij brak taką samą ilością niesolonych tłuczonych ziemniaków. Według ekspertów kulinarnych jego obecność w naczyniu nie jest odczuwalna. Gotowość twarogu z rodzynkami można łatwo sprawdzić za pomocą drewnianego patyczka. Oprócz suszonych owoców do dania można dodać skórkę ze średniej cytryny, owoce kandyzowane, posiekane migdały.

    Jak ugotować zapiekankę z twarogiem z rodzynkami? Korzystaj z wysokiej jakości produktów i sprawdzonych receptur. Trochę wysiłku – a otrzymasz smaczne, zdrowe i pożywne danie.

    Inne przepisy na zapiekanki

    Zapiekanka z serem Dukana Zapiekanka z twarogiem
    dietetycznym Zapiekanka z serem i
    bananem Zapiekanka
    z kurczaka i makaronu w piekarniku
    Zapiekanka z kapustą w piekarniku

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author