Przepis na zapiekankę z twarogu w piekarniku jak ugotować pyszną, prostą zapiekankę z twarogu, jak w przedszkolu, zdjęcie

Klasyczna zapiekanka z twarogiem jak w przedszkolu, jak zrobić, gotowanie krok po kroku

Przepis na zapiekankę z twarogiem bez jajek jest dla wegetarian. Ciastka bez jajek są popularne wśród osób religijnych, które są zaangażowane w kulturę chrześcijańską i wedyjską, które zabraniają spożywania produktów zwierzęcych (z wyjątkiem mleka) w ściśle określonym czasie lub przez całe życie. Według ajurwedy (medycyny indyjskiej) jajko odnosi się do produktów mięsnych, których codzienne stosowanie jest tematem tabu. Przepisy będą również przydatne dla dzieci i osób uczulonych na albuminę, substancję znajdującą się w białku jaja.

Jak zastąpić jajka w pieczeniu

Zdarza się, że gospodynie domowe odmawiają robienia ciastek bez jajek, ale brak produktu z kurczaka w lodówce nie jest przeszkodą dla kompetentnych specjalistów kulinarnych. W słodkich i słonych wypiekach jajka pomogą zastąpić następujące produkty:

  • pół ul. l. soda zmieszana z taką samą ilością soku z cytryny i mleka (40 ml);
  • 20 g drożdży wymieszać w jednej czwartej szklanki wody;
  • puree bananowe lub morelowe;
  • paczka żelatyny, rozcieńczona w 2 łyżkach. l. gorąca woda;
  • jedna czwarta łyżeczki proszku do pieczenia, rozcieńczonego w 40 ml wody;
  • 40 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej;
  • 20 g mąki sojowej ubić w 40 ml wody do uzyskania piany;
  • 17 ml oleju roślinnego wymieszanego z 40 ml wody i taką samą ilością proszku do pieczenia;
  • płatki owsiane zmieszane z wodą;
  • woda mineralna.

Aby dodać aromatu żółtka jaja w przygotowaniu drugich dań, stosuje się produkt pochodzenia wulkanicznego – czarną sól, a do nadania potrawom przyjemny żółty kolor – kurkumę.

Skrobia kukurydziana

Przepisy na zapiekankę z twarogiem bez jajek w piekarniku

Z kaszą manną

Zapiekanka z twarogu z kaszą manną bez jajek pozwala zachować lepką konsystencję potrawy. Niektóre gospodynie domowe uważają, że bez jaj danie jest delikatniejsze. Jeśli twarożek jest gruboziarnisty, przed wymieszaniem składników przetrzyj go przez sito. Przed dodaniem kaszy manny do naczynia lepiej wlać śmietanę i pozostawić do spęcznienia – aby zapiekanka okazała się jeszcze bardziej miękka.

Zapiekanka z twarogu bez jajek z kaszą manną
Będziesz potrzebować:

  • cukier – 60 g;
  • śmietana – 60 ml;
  • kasza manna – 40 g;
  • masło – 80 g;
  • twarożek – 0,5 kg.

Gotowanie:

  • Wymieszaj 2/3 roztopionego masła z cukrem. Dodaj kaszę mannę, twarożek, dobrze wymieszaj.
  • Przed włożeniem masy do formy do pieczenia posyp ją bułką tartą. Po przełożeniu ciasta napełnij je kwaśną śmietaną i pozostałym masłem.
  • Gotuj w piekarniku nagrzanym do 190°C przez pół godziny.

Śmietana nada potrawie apetyczną skórkę o jasnozłotym kolorze. Aby zapobiec przypalaniu się dna naczynia, zaleca się podłożenie pod formę ogniotrwałego pojemnika z wodą. Smak zapiekanki można rozjaśnić, dodając do twarogu suchą skórkę z cytryny i wanilię.

Z mąką

Zapiekanka z twarogu bez jajek i kaszy manny przygotowywana jest z mąki – dzięki temu potrawa zachowuje swoją konsystencję podczas pieczenia i nie kruszy się. Aby nie stracić kształtu deseru, nadmiernie ziarnisty twarożek zaleca się przesiać przez sito. Mąkę pszenną w naczyniu z powodzeniem zastąpimy płatkami owsianymi zmiażdżonymi blenderem.

Zapiekanka z twarogiem z kwaśną śmietaną
Będziesz potrzebować:

  • cukier – 80 g;
  • mąka – 20 g;
  • twarożek – 400 g;
  • śmietana – 60 ml;
  • rodzynki – pół szklanki.

Gotowanie

  • Wymieszaj cukier, śmietanę, mąkę, twarożek.
  • Dodaj rodzynki i ponownie wymieszaj.
  • Masę wkładamy do foremki i pieczemy w temperaturze 180°C przez około pół godziny.
  • Zapiekanka z twarogu w piekarniku bez jajek podawana z herbatą z sosem mlecznym, mlekiem skondensowanym lub dżemem. Aby urozmaicić danie, oprócz rodzynek, w przepisie mogą być obecne daktyle, suszone morele, jabłka, mrożone i świeże jagody, a także dynia pieczona do połowy ugotowana.

    Przygotowując ciastka o bujnej strukturze, 1 jajko można zastąpić sodą (1 łyżeczka) rozpuszczoną w łyżce śmietany, soku z cytryny, octu lub kefiru. Połączenie tych składników doskonale nadaje się do robienia naleśników, placków ziemniaczanych, babeczek i ciastek.

    z bananem

    Zapiekanka z twarożkiem bez jajek z bananem posłuży jako źródło białka dla osób uprawiających sport, ale nie jedzących jajek ze względu na swoje upodobania smakowe. Przygotowując danie, śmietanę można wykluczyć z przepisu, dodając do masy miąższ kolejnego 1 banana.

    Zapiekanka z twarogiem z bananami
    Będziesz potrzebować:

    • kasza manna – 60 g;
    • śmietana – 100 ml;
    • banan – 1 szt .;
    • twarożek – 0,5 kg;
    • cukier – 80 g.

    Gotowanie

  • Wymieszaj cukier, twarożek, kaszę mannę, śmietanę.
  • Banana zmiel blenderem i dodaj do masy.
  • Pieczemy w pojemniku wyłożonym folią w 190°C przez 40 minut.
  • Zapiekanka z twarogu bez jajek w powolnej kuchence z bananem jest przygotowywana w ten sam sposób, piecząc w trybie „Pieczenie” przez taki sam czas. W składzie przepisu można dodać suszone morele (60 g) i przyprawy (kurkuma, cynamon) – po pół łyżeczki.

    Aby zastąpić jajko jako smar do powierzchni ciast i innych ciastek (aby uzyskać piękną skórkę), pomoże 7 g cukru rozpuszczonego w jednej czwartej szklanki herbaty.

    Twarożek bez jajek

    Twarożek bez jajek ma pyszną, chrupiącą skórkę i przypomina kruche ciasto. Danie nadaje się zarówno na świąteczny stół, jak i na zwykły obiad. Do przygotowania ciasta konieczne jest użycie niewilgotnego, kruchego twarogu; mokry twarożek można wysuszyć, dodając do niego skrobię (20 g). Wskazane jest zgaszenie sody w przepisie sokiem z cytryny lub octem lub zastąpienie go proszkiem do pieczenia (2,5 łyżeczki).

    Twarożek bez jajek
    Będziesz potrzebować:

    • masło – 250 g;
    • wanilina – do smaku;
    • cukier – 350 g;
    • twarożek – pół kilograma;
    • mąka – 3 szklanki;
    • soda – 1 łyżeczka;
    • kurkuma – 0,5 łyżeczki

    Gotowanie

  • Przygotuj nadzienie, mieszając twarożek, wanilinę, kurkumę, cukier (szkło).
  • Przygotuj ciasto mieszając miękkie masło, sodę, cukier (150 g) i 450 g mąki, dodając je stopniowo.
  • Rozwałkować dwie trzecie masy i umieścić w natłuszczonym naczyniu do pieczenia.
  • Rozłóż nadzienie równomiernie na cieście.
  • Pozostałe ciasto zmiel z połową szklanki mąki na grube okruchy.
  • Rozprowadź powstały proszek na wierzchu nadzienia, lekko dociskając do powierzchni.
  • Gotuj w piekarniku w 180°C przez 25 minut.
  • Ciasto okazuje się bardzo słodkie – tym, którzy preferują umiarkowaną słodycz w pieczeniu, lepiej wyjdą nieco zmniejszając proporcje cukru w ​​przepisie. Po upieczeniu ciasto jest schładzane i krojone na porcje, ponieważ danie może się rozpaść na gorąco. Do nadzienia można dodać suszone owoce lub dżem. Do twarogu dobrze komponują się banany, brzoskwinie, gruszki, morele, jabłka, a także suszone jagody.

    Zapiekanka z Serem Twarogowym bez jajek to danie bez cholesterolu, które udowadnia, że ​​dieta wegetariańska może być zarówno zdrowa, jak i smaczna. Smacznego!

    Inne przepisy na ciasto

    Zapiekanka z twarogu i marchewki w piekarniku i powolnej kuchence
    Dania z kaszy manny
    Ciasto z kapustą z ciasta francuskiego Ciasto
    drożdżowe z kapustą
    Ciasto z kapustą w powolnej kuchence

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author