Przepis na zapiekankę z twarogiem bez jajek jest dla wegetarian. Ciastka bez jajek są popularne wśród osób religijnych, które są zaangażowane w kulturę chrześcijańską i wedyjską, które zabraniają spożywania produktów zwierzęcych (z wyjątkiem mleka) w ściśle określonym czasie lub przez całe życie. Według ajurwedy (medycyny indyjskiej) jajko odnosi się do produktów mięsnych, których codzienne stosowanie jest tematem tabu. Przepisy będą również przydatne dla dzieci i osób uczulonych na albuminę, substancję znajdującą się w białku jaja.
Jak zastąpić jajka w pieczeniu
Zdarza się, że gospodynie domowe odmawiają robienia ciastek bez jajek, ale brak produktu z kurczaka w lodówce nie jest przeszkodą dla kompetentnych specjalistów kulinarnych. W słodkich i słonych wypiekach jajka pomogą zastąpić następujące produkty:
- pół ul. l. soda zmieszana z taką samą ilością soku z cytryny i mleka (40 ml);
- 20 g drożdży wymieszać w jednej czwartej szklanki wody;
- puree bananowe lub morelowe;
- paczka żelatyny, rozcieńczona w 2 łyżkach. l. gorąca woda;
- jedna czwarta łyżeczki proszku do pieczenia, rozcieńczonego w 40 ml wody;
- 40 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej;
- 20 g mąki sojowej ubić w 40 ml wody do uzyskania piany;
- 17 ml oleju roślinnego wymieszanego z 40 ml wody i taką samą ilością proszku do pieczenia;
- płatki owsiane zmieszane z wodą;
- woda mineralna.
Aby dodać aromatu żółtka jaja w przygotowaniu drugich dań, stosuje się produkt pochodzenia wulkanicznego – czarną sól, a do nadania potrawom przyjemny żółty kolor – kurkumę.
Przepisy na zapiekankę z twarogiem bez jajek w piekarniku
Z kaszą manną
Zapiekanka z twarogu z kaszą manną bez jajek pozwala zachować lepką konsystencję potrawy. Niektóre gospodynie domowe uważają, że bez jaj danie jest delikatniejsze. Jeśli twarożek jest gruboziarnisty, przed wymieszaniem składników przetrzyj go przez sito. Przed dodaniem kaszy manny do naczynia lepiej wlać śmietanę i pozostawić do spęcznienia – aby zapiekanka okazała się jeszcze bardziej miękka.
Będziesz potrzebować:
- cukier – 60 g;
- śmietana – 60 ml;
- kasza manna – 40 g;
- masło – 80 g;
- twarożek – 0,5 kg.
Gotowanie:
- Wymieszaj 2/3 roztopionego masła z cukrem. Dodaj kaszę mannę, twarożek, dobrze wymieszaj.
- Przed włożeniem masy do formy do pieczenia posyp ją bułką tartą. Po przełożeniu ciasta napełnij je kwaśną śmietaną i pozostałym masłem.
- Gotuj w piekarniku nagrzanym do 190°C przez pół godziny.
Śmietana nada potrawie apetyczną skórkę o jasnozłotym kolorze. Aby zapobiec przypalaniu się dna naczynia, zaleca się podłożenie pod formę ogniotrwałego pojemnika z wodą. Smak zapiekanki można rozjaśnić, dodając do twarogu suchą skórkę z cytryny i wanilię.
Z mąką
Zapiekanka z twarogu bez jajek i kaszy manny przygotowywana jest z mąki – dzięki temu potrawa zachowuje swoją konsystencję podczas pieczenia i nie kruszy się. Aby nie stracić kształtu deseru, nadmiernie ziarnisty twarożek zaleca się przesiać przez sito. Mąkę pszenną w naczyniu z powodzeniem zastąpimy płatkami owsianymi zmiażdżonymi blenderem.
Będziesz potrzebować:
- cukier – 80 g;
- mąka – 20 g;
- twarożek – 400 g;
- śmietana – 60 ml;
- rodzynki – pół szklanki.
Gotowanie
Zapiekanka z twarogu w piekarniku bez jajek podawana z herbatą z sosem mlecznym, mlekiem skondensowanym lub dżemem. Aby urozmaicić danie, oprócz rodzynek, w przepisie mogą być obecne daktyle, suszone morele, jabłka, mrożone i świeże jagody, a także dynia pieczona do połowy ugotowana.
Przygotowując ciastka o bujnej strukturze, 1 jajko można zastąpić sodą (1 łyżeczka) rozpuszczoną w łyżce śmietany, soku z cytryny, octu lub kefiru. Połączenie tych składników doskonale nadaje się do robienia naleśników, placków ziemniaczanych, babeczek i ciastek.
z bananem
Zapiekanka z twarożkiem bez jajek z bananem posłuży jako źródło białka dla osób uprawiających sport, ale nie jedzących jajek ze względu na swoje upodobania smakowe. Przygotowując danie, śmietanę można wykluczyć z przepisu, dodając do masy miąższ kolejnego 1 banana.
Będziesz potrzebować:
- kasza manna – 60 g;
- śmietana – 100 ml;
- banan – 1 szt .;
- twarożek – 0,5 kg;
- cukier – 80 g.
Gotowanie
Zapiekanka z twarogu bez jajek w powolnej kuchence z bananem jest przygotowywana w ten sam sposób, piecząc w trybie „Pieczenie” przez taki sam czas. W składzie przepisu można dodać suszone morele (60 g) i przyprawy (kurkuma, cynamon) – po pół łyżeczki.
Aby zastąpić jajko jako smar do powierzchni ciast i innych ciastek (aby uzyskać piękną skórkę), pomoże 7 g cukru rozpuszczonego w jednej czwartej szklanki herbaty.
Twarożek bez jajek
Twarożek bez jajek ma pyszną, chrupiącą skórkę i przypomina kruche ciasto. Danie nadaje się zarówno na świąteczny stół, jak i na zwykły obiad. Do przygotowania ciasta konieczne jest użycie niewilgotnego, kruchego twarogu; mokry twarożek można wysuszyć, dodając do niego skrobię (20 g). Wskazane jest zgaszenie sody w przepisie sokiem z cytryny lub octem lub zastąpienie go proszkiem do pieczenia (2,5 łyżeczki).
Będziesz potrzebować:
- masło – 250 g;
- wanilina – do smaku;
- cukier – 350 g;
- twarożek – pół kilograma;
- mąka – 3 szklanki;
- soda – 1 łyżeczka;
- kurkuma – 0,5 łyżeczki
Gotowanie
Ciasto okazuje się bardzo słodkie – tym, którzy preferują umiarkowaną słodycz w pieczeniu, lepiej wyjdą nieco zmniejszając proporcje cukru w przepisie. Po upieczeniu ciasto jest schładzane i krojone na porcje, ponieważ danie może się rozpaść na gorąco. Do nadzienia można dodać suszone owoce lub dżem. Do twarogu dobrze komponują się banany, brzoskwinie, gruszki, morele, jabłka, a także suszone jagody.
Zapiekanka z Serem Twarogowym bez jajek to danie bez cholesterolu, które udowadnia, że dieta wegetariańska może być zarówno zdrowa, jak i smaczna. Smacznego!
Inne przepisy na ciasto
Zapiekanka z twarogu i marchewki w piekarniku i powolnej kuchence
Dania z kaszy manny
Ciasto z kapustą z ciasta francuskiego Ciasto
drożdżowe z kapustą
Ciasto z kapustą w powolnej kuchence
Smacznego!