Przepis na zupę fasolową z czerwonej fasoli według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Zupa Z Czerwonej Fasoli - Pyszny Przepis Wegetariański

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • talerze na składniki – 5 szt;
  • miarka lub słoik;
  • nóż;
  • deska do krojenia;
  • kuchenka;
  • tarka;
  • patelnia;
  • patelnia;
  • kuchnia łopatkowa.

Składniki

Nazwa składnika Ilość
Fasola gotowana lub w puszkach 250g
Ziemniak 1 szt.
Pomidor 2 szt.
Marchewka 1 szt.
kolendra ½ pęczka
Cebula 1 szt.
Czosnek 1 goździk
Pieprz 1 łyżeczka
Sól 2 łyżeczki
Dowolny bulion lub woda 1,5 litra
Olej roślinny 1 ul. l.

Gotowanie krok po kroku

  • Składniki do gotowania: obrać ziemniaki, marchew, cebulę i czosnek. Myjemy kolendrę pod bieżącą wodą, kładziemy ją na ręczniku, aby woda była szklana. Ziemniaki kroimy w kostkę.

    Pokrój ziemniaki w kostkę.

  • Drobno posiekaj cebulę i czosnek.

    Posiekaj cebulę i czosnek.

  • Pokrój kolendrę osobno.

    Drobno posiekaj kolendrę.

  • Zetrzyj marchewki i pomidory. Zanim zetrzesz pomidora, możesz zdjąć z niego skórkę – zblanszować. Aby zblanszować pomidory, na każdym pomidorze należy wykonać cięcie w kształcie krzyża, włożyć je do wrzącej wody na 60 – 120 sekund. Po ugotowaniu natychmiast przełóż pomidory do zimnej wody z kawałkami lodu. Usuń skórkę, wytnij miejsce, w którym znajdował się ogonek.

    Zetrzyj marchewki i pomidory.

  • Po ugotowaniu wszystkich produktów umieść patelnię na średnim ogniu, dodaj 1 łyżkę. l. olej roślinny. Rozprowadzamy cebulę – 1 szt., Smażymy na złoty kolor.

    Cebulę podsmażyć na patelni z olejem roślinnym.

  • Dodaj marchewki – 1 szt., smaż przez kolejne 2 minuty.

    Dodaj marchewki do cebuli i podsmaż wszystko razem.

  • Wkładamy czosnek – 1 ząbek i pomidory – 2 szt.

    Na patelnię wrzucić czosnek i starte pomidory.

  • Dokładnie wymieszaj i dodaj sól i pieprz – 2 i 1 łyżeczkę. odpowiednio. Gotuj przez 5 minut na małym ogniu.

    Do smażenia dodaj sól i pieprz.

  • Wlać 1,5 litra. wodę (lub bulion) w rondlu i podpalić. Kładziemy ziemniaki, czekamy aż się zagotują, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy do miękkości.

    Stawiamy garnek z wodą na ogniu, dodajemy tam ziemniaki.

  • Po ugotowaniu ziemniaków dodaj smażone warzywa i 250 g fasoli do gotującego się bulionu lub wody z ziemniakami.

    Następnie dodaj pieczeń i fasolę do zupy.

  • Na koniec dodaj kolendrę – 1/2 pęczka, wszystko wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut. W razie potrzeby dodaj więcej soli lub pieprzu do smaku.

    Na koniec dodaj do zupy kolendrę.

  • Zupę podawać w głębokiej misce. Możesz udekorować liśćmi kolendry lub innymi ziołami.

    Wypróbuj ten wspaniały przepis na zupę z czerwonej fasoli.

  • Ważny! Przygotowanie surowej fasoli do gotowania: Aby ułatwić i przyspieszyć proces gotowania, fasolę należy najpierw namoczyć.

    Są dwa sposoby namoczenia.

  • Pierwszy sposób to moczenie przez długi czas. Trzeba wziąć duży pojemnik, wlać fasolę i zalać wodą, najlepiej w nocy, czyli przez 7-10 godzin. Wskazane jest, aby w tym czasie zmieniać wodę 2-3 razy. Aby płyn wypełniający ziarna nie zakwasił się, dodaj do pojemnika wodę sodową: 1 łyżeczkę sody na 1 litr wody. Dzięki temu moczeniu ziarna nie rozpadają się podczas bezpośredniego gotowania i mają bardziej wyrafinowany i delikatny smak.
  • Drugi sposób to szybkie nasączanie. Fasolę należy najpierw opłukać pod bieżącą wodą, następnie wziąć duży rondel i zalać wodą w stosunku 1:3, wsypać fasolę i zagotować. Po zagotowaniu fasoli zdejmij patelnię z ognia i pozostaw we wrzącej wodzie na 60 – 90 minut. Minusem szybkiego namaczania jest ciemniejszy smak i możliwe trzeszczenie fasoli po ugotowaniu.
  • Przepis

    Szczegółowy opis i demonstrację przygotowania zupy z czerwonej fasoli można znaleźć klikając w link:

    Przeczytałeś prosty przepis na pyszną i pożywną zupę fasolową, która pomoże urozmaicić menu podczas postu i spodoba się wegetarianom. A jeśli masz jakieś pytania lub masz własne zdanie na temat sposobu przygotowania tego dania, koniecznie napisz o tym w komentarzach.

    Inne przepisy na zupy

    Zupa serowa z klopsikami
    Barszcz z kiszoną kapustą
    Zupa z puree dyniowego ze śmietaną
    Grochówka z wieprzowiną
    Kalarepa

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author