Przepisy na kurczaka z jabłkami w piekarniku

Przepis na kurczaka z jabłkami w piekarniku: zapiekać w kształcie, rękaw, ze śliwkami lub ziemniakami

Głównym urokiem kurczaka nadziewanego jabłkami w piekarniku jest wszechstronność. Ułożony na półmisku ze złotą skórką wygląda bardzo efektownie. Smak dania jest zawsze na wierzchu, ale ich nuty można zmieniać, tworząc słodkawy lub pikantny smak, o znakomitym aromacie. Jednocześnie przygotowanie takiego dania jest znacznie łatwiejsze niż np. Ciasto z kapusty. Całkowity czas przygotowania jedzenia nie przekracza 15 minut.

Wybór produktów

  • Wybierz główny składnik w zależności od przeznaczenia potrawy. Na obfity lunch lub spotkanie w gronie przyjaciół użyj 2 kg kurczaka. Pamiętaj jednak, że takie ptaki są dość tłuste, więc danie okaże się pożywne, wysokokaloryczne. Dzięki tłuszczowi mięso można z powodzeniem łączyć z warzywami, np. tymi samymi ziemniakami. Planując romantyczną kolację, uwzględnij w przepisie kurczaka z jabłkami w piekarniku nie dorosłego ptaka, ale kurczaka o wadze około 1 kg. Szybciej się upiecze i zachwyci delikatnym mięsem.
  • Użyj jabłek słodko-kwaśnych. Po upieczeniu zapewniają bogatą paletę smaków i niesamowity aromat. Jabłka powinny być jędrne, a nie kruszące się, zwłaszcza jeśli planujesz podawać je jako dodatek. Jeśli Twój pomysł zakłada użycie do serwowania musu jabłkowego, możesz wybrać owoce z luźnym rdzeniem i obrać z nich skórkę – w trakcie pieczenia po prostu się rozpuszczą, zostanie tylko sok.
  • Nie zapomnij o marynacie. Właściwą decyzją o tym, jak upiec kurczaka w piekarniku z jabłkami, jest wstępne marynowanie tuszy. Dzięki marynacie stanie się znacznie bardziej miękka, delikatniejsza, bardziej pachnąca. Wystarczy trzymać kurczaka w marynacie w lodówce przez około 2 godziny, większego kurczaka zostawić na co najmniej 4 godziny.

Klasyczny przepis

Proponujemy Ci proste, a jednocześnie wykwintne rozwiązanie, jak ugotować całego kurczaka w piekarniku z jabłkami. Punktem kulminacyjnym przepisu jest subtelne połączenie nadzienia jabłkowo-śliwkowego oraz spektakularny smak marynaty.

Kurczak z ziemniakami faszerowanymi jabłkami w piekarniku
Będziesz potrzebować:

  • tuszka z kurczaka – około 1 kg;
  • jabłka – 3 duże owoce;
  • suszone śliwki – ¼ szklanki, bez pestek;
  • czosnek – 2 ząbki;
  • whisky (bourbon) – 2 łyżki. łyżki;
  • pieprz, sól;
  • miód i skórka z cytryny – 2 łyżki. łyżki;
  • rozmaryn i tymianek – po ¼ łyżeczki.

Gotowanie

  • Do nadzienia wymieszaj pokrojone jabłka z posiekanymi śliwkami i czosnkiem. Napełnij whisky, pozostaw do zaparzenia.
  • W tym czasie przygotuj tuszkę z kurczaka – natrzyj wnętrze solą, tam umieść nadzienie.
  • Wymieszaj miód z aromatycznymi ziołami, skórką, pieprzem, solą. Jeśli uzyskana mieszanka jest zbyt gęsta, możesz dodać do niej kilka łyżek oliwy z oliwek.
  • Natrzyj kurczaka tą mieszanką, włóż do formy. Rozłóż pozostałe jabłka dookoła. Wstawić do piekarnika na 45 minut. Temperatura powinna wynosić 200°.
  • Jeśli gotujesz nie kurczaka, tylko kurczaka, zwiększ czas przebywania tuszy w piekarniku, ale po 45 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Kurczak o wadze 2 kg będzie pieczony przez co najmniej półtorej godziny.

    Jeszcze dwa pyszne przepisy

    Proponujemy ugotować kurczaka w rękawie iz ziemniakami. Pierwszy przepis spodoba ci się nie tylko ze względu na delikatny smak, ale także brak brudnej blachy do pieczenia po ugotowaniu, a drugi będzie świetnym rozwiązaniem na obfity rodzinny obiad.

    Gotujesz rękaw

    Do kurczaka z jabłkami w piekarniku w rękawie potrzebne będą:

    • kurczak – o wadze do 2 kg;
    • jabłka – 7 twardych owoców;
    • Twoje ulubione przyprawy (odpowiednie są majeranek, kolendra, papryka, kurkuma);
    • czarny pieprz, sól.

    Gotowanie

  • Włącz piekarnik – będziesz miał czas na wykonanie wszystkich prac przygotowawczych, gdy rozgrzeje się do 220 °.
  • Opłucz i osusz tuszę, natrzyj solą i przyprawami.
  • Z jabłek wyjąć środek, pokroić w plasterki. Umieść je mocno w tuszce z kurczaka.
  • Przenieś go do rękawa, uszczelnij z obu stron, wybij wykałaczką kilka otworów.
  • Gotuj przez 25 minut, zmniejsz temperaturę do 200 stopni i trzymaj tuszę przez kolejne 20 minut.
  • Z ziemniakami i jabłkami

    Do kurczaka w piekarniku z ziemniakami i jabłkami będziesz potrzebować:

    • Kurczak gotowany w rękawie
      kurczak – ważący nie więcej niż 1,5 kg;
    • ziemniaki – 800 g;
    • jabłka – 3 owoce;
    • majonez – 3 łyżki. łyżki;
    • cytryna – sok z 1 owocu;
    • sól, pieprz czarny, oregano;
    • czosnek – 2 ząbki;
    • oliwa z oliwek – 2 łyżki. łyżki;
    • bułka tarta – 2 łyżki. łyżki.

    Gotowanie

  • Do marynaty wymieszać sok z cytryny, czosnek, oliwę z oliwek, oregano. Marynować dobrze oczyszczoną tuszę, moczyć przez co najmniej 3 godziny.
  • Jabłka obrać i pokroić w plasterki.
  • Dopraw kurczaka pieprzem i solą, do środka włóż jabłka.
  • Ziemniaki obrać i posolić, wymieszać z majonezem.
  • Ułóż tuszkę z kurczaka w formie, obłóż ziemniaki i jabłka. Pieczemy 1,5 godziny w piekarniku (rozgrzej do 200 stopni).
  • Kurczak pieczony w piekarniku z jabłkami zawsze okazuje się inny w zależności od tego, jakich dodatkowych składników użyjesz. Świetnie prezentuje się w naczyniu do pieczenia wyłożonym owocami lub ziemniakami. Dlatego możesz podawać go do stołu po prostu w blasze do pieczenia.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author