Głównym urokiem kurczaka nadziewanego jabłkami w piekarniku jest wszechstronność. Ułożony na półmisku ze złotą skórką wygląda bardzo efektownie. Smak dania jest zawsze na wierzchu, ale ich nuty można zmieniać, tworząc słodkawy lub pikantny smak, o znakomitym aromacie. Jednocześnie przygotowanie takiego dania jest znacznie łatwiejsze niż np. Ciasto z kapusty. Całkowity czas przygotowania jedzenia nie przekracza 15 minut.
Wybór produktów
- Wybierz główny składnik w zależności od przeznaczenia potrawy. Na obfity lunch lub spotkanie w gronie przyjaciół użyj 2 kg kurczaka. Pamiętaj jednak, że takie ptaki są dość tłuste, więc danie okaże się pożywne, wysokokaloryczne. Dzięki tłuszczowi mięso można z powodzeniem łączyć z warzywami, np. tymi samymi ziemniakami. Planując romantyczną kolację, uwzględnij w przepisie kurczaka z jabłkami w piekarniku nie dorosłego ptaka, ale kurczaka o wadze około 1 kg. Szybciej się upiecze i zachwyci delikatnym mięsem.
- Użyj jabłek słodko-kwaśnych. Po upieczeniu zapewniają bogatą paletę smaków i niesamowity aromat. Jabłka powinny być jędrne, a nie kruszące się, zwłaszcza jeśli planujesz podawać je jako dodatek. Jeśli Twój pomysł zakłada użycie do serwowania musu jabłkowego, możesz wybrać owoce z luźnym rdzeniem i obrać z nich skórkę – w trakcie pieczenia po prostu się rozpuszczą, zostanie tylko sok.
- Nie zapomnij o marynacie. Właściwą decyzją o tym, jak upiec kurczaka w piekarniku z jabłkami, jest wstępne marynowanie tuszy. Dzięki marynacie stanie się znacznie bardziej miękka, delikatniejsza, bardziej pachnąca. Wystarczy trzymać kurczaka w marynacie w lodówce przez około 2 godziny, większego kurczaka zostawić na co najmniej 4 godziny.
Klasyczny przepis
Proponujemy Ci proste, a jednocześnie wykwintne rozwiązanie, jak ugotować całego kurczaka w piekarniku z jabłkami. Punktem kulminacyjnym przepisu jest subtelne połączenie nadzienia jabłkowo-śliwkowego oraz spektakularny smak marynaty.
Będziesz potrzebować:
- tuszka z kurczaka – około 1 kg;
- jabłka – 3 duże owoce;
- suszone śliwki – ¼ szklanki, bez pestek;
- czosnek – 2 ząbki;
- whisky (bourbon) – 2 łyżki. łyżki;
- pieprz, sól;
- miód i skórka z cytryny – 2 łyżki. łyżki;
- rozmaryn i tymianek – po ¼ łyżeczki.
Gotowanie
Jeśli gotujesz nie kurczaka, tylko kurczaka, zwiększ czas przebywania tuszy w piekarniku, ale po 45 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Kurczak o wadze 2 kg będzie pieczony przez co najmniej półtorej godziny.
Jeszcze dwa pyszne przepisy
Proponujemy ugotować kurczaka w rękawie iz ziemniakami. Pierwszy przepis spodoba ci się nie tylko ze względu na delikatny smak, ale także brak brudnej blachy do pieczenia po ugotowaniu, a drugi będzie świetnym rozwiązaniem na obfity rodzinny obiad.
Gotujesz rękaw
Do kurczaka z jabłkami w piekarniku w rękawie potrzebne będą:
- kurczak – o wadze do 2 kg;
- jabłka – 7 twardych owoców;
- Twoje ulubione przyprawy (odpowiednie są majeranek, kolendra, papryka, kurkuma);
- czarny pieprz, sól.
Gotowanie
Z ziemniakami i jabłkami
Do kurczaka w piekarniku z ziemniakami i jabłkami będziesz potrzebować:
kurczak – ważący nie więcej niż 1,5 kg;- ziemniaki – 800 g;
- jabłka – 3 owoce;
- majonez – 3 łyżki. łyżki;
- cytryna – sok z 1 owocu;
- sól, pieprz czarny, oregano;
- czosnek – 2 ząbki;
- oliwa z oliwek – 2 łyżki. łyżki;
- bułka tarta – 2 łyżki. łyżki.
Gotowanie
Kurczak pieczony w piekarniku z jabłkami zawsze okazuje się inny w zależności od tego, jakich dodatkowych składników użyjesz. Świetnie prezentuje się w naczyniu do pieczenia wyłożonym owocami lub ziemniakami. Dlatego możesz podawać go do stołu po prostu w blasze do pieczenia.