Przepisy na omlety jak zrobić pyszne jajka, gotowanie

Jak ugotować omlet na patelni gotować jajecznicę z serem, proporcje, składniki

Jeśli masz dość jajek sadzonych na śniadanie, obiad i kolację w postaci jajek sadzonych, a nie chcesz gotować skomplikowanych potraw, jest wyjście! Zróbmy omlet ze śmietaną – prosty, szybki i bardzo smaczny. Pomogą Ci w tym nasze przepisy krok po kroku ze zdjęciami.

Przepis na omlet z kwaśną śmietaną jest dość prosty, ale w gotowaniu są pewne niuanse.

tajemnice kulinarne

  • Omlet ze śmietaną jest dość gęsty. Ale jeśli chcesz być jeszcze bardziej gęsty, ugotuj omlet ze śmietaną i mąką.
  • Im grubsza śmietana, tym bogatszy omlet. Dlatego jeśli nie boisz się kalorii, wybierz go z wysoką zawartością tłuszczu.
  • Czas gotowania. Gotowanie omletu na śmietanie zajmuje tylko 10 minut.
  • Jeśli nie lubisz kwaśnej śmietany, możesz użyć śmietanki. Są gęstsze niż mleko, a danie będzie bardziej przewiewne i delikatne.

Proste przepisy na omlety z kwaśną śmietaną

Z zielenią

To łatwe i zdrowe danie. Zieloni można dodać jednego lub kilku rodzajów.

Omlet z zieleniną
Będziesz potrzebować:

  • mąka – 1 łyżka stołowa;
  • śmietana – 40 g;
  • jajka – 3 sztuki;
  • zioła, sól, pieprz.

Gotowanie

  • Dobrze wymieszaj jajka, dodaj sól i pieprz.
  • Stopniowo dodawać śmietanę, a następnie mąkę.
  • Posiekaj warzywa i wymieszaj z masą jajeczną.
  • Smaż omlet ze śmietaną na patelni przez 10 minut.
  • Zieloni nie można mieszać z mieszaniną. Gdy jajka zaczną twardnieć, wylej je na wierzch i dodaj trochę kwaśnej śmietany. Złóż omlet na pół i podgrzewaj przez kolejne 3 minuty.

    Z serem

    Innym prostym przepisem jest omlet ze śmietaną i serem. Danie z nim będzie smaczne i pikantne.

    Omlet z serem
    Będziesz potrzebować:

    • mąka – 1 łyżka stołowa;
    • śmietana – 40 ml;
    • ser – 30 g;
    • jajka – 3 sztuki;
    • pietruszka, koperek, sól i olej.

    Gotowanie

  • Posiekaj warzywa.
  • Zetrzyj ser.
  • Jajka ubić ze śmietaną i mąką, solą.
  • Dodaj zioła i ser.
  • Piecz w piekarniku przez 15 minut.
  • W wolnej kuchence

    Możesz ugotować omlet w powolnej kuchence. Ta wersja dania jest bardzo przydatna, ponieważ przygotowanie nie wymaga kropli oleju.

    Kawałki omleta
    Będziesz potrzebować:

    • jajka – 3 sztuki;
    • śmietana – 100 ml;
    • sól, zioła.

    Gotowanie

  • Jajka dobrze ubić solą, stopniowo dodawać śmietanę. Ubij ponownie.
  • Dodaj posiekane warzywa do masy śmietany jajecznej.
  • Wlać do miski i gotować w trybie „Pieczenie” przez 15 minut.
  • Z kremem

    Jeśli w lodówce nie ma kwaśnej śmietany, możesz zrobić omlet ze śmietaną.

    Omlet z serem i kwaśną śmietaną
    Będziesz potrzebować:

    • jajka – 4 sztuki;
    • krem – 100 ml;
    • sól, olej i pieprz.

    Gotowanie

  • Ubić jajka ze śmietaną. Krem lepiej używać 10% tłuszczu.
  • Smaż omlet, aż będzie gruby pod pokrywką.
  • Podczas serwowania posyp dowolnymi ziołami.
  • To prosty przepis na omlet z kremem. Ale możesz go urozmaicić, dodając różne warzywa, produkty mięsne lub owoce morza.

    Omlet

    Dla odmiany jajecznicę można ugotować ze śmietaną.

    Jajecznica ze śmietaną
    Będziesz potrzebować:

    • jajka – 3 sztuki;
    • zielenie, sól;
    • kwaśna śmietana – 3 łyżki stołowe.

    Gotowanie

  • Włóż śmietanę na patelnię i poczekaj, aż się zagotuje.
  • Ubij jajka na śmietanę. Zrób to ostrożnie, nie uszkadzając żółtka.
  • Sól i zamknij pokrywkę.
  • Pokrój warzywa.
  • Jeśli lubisz płynne żółtko, odczekaj 2 minuty i gotowe.
  • Wolę uzyskać twarde żółtko, odczekaj 4 minuty.
  • Podczas serwowania posyp ziołami.
  • Kompleksowe przepisy na omlety

    Z pomidorami

    Omlet z pomidorami będzie soczysty i piękny.

    Będziesz potrzebować:

    • śmietana – 30 ml;
    • pomidor – 2 sztuki;
    • mąka – 1 łyżka stołowa;
    • ser miękki – 30 g;
    • cebula – 1 sztuka;
    • jajka – 2 sztuki;
    • zielona cebula, sól i pieprz.

    Gotowanie

  • Omlet z pomidorami
    Posiekaj cebulę i usmaż.
  • Pokrój pomidory w kółka, najpierw usuwając skórkę.
  • Drobno posiekaj zieloną cebulę.
  • Jajka dobrze ubić, ostrożnie dodać śmietanę i mąkę. Sól i pieprz.
  • Wymieszaj zieloną cebulę z mieszanką jajeczną.
  • Wlej wszystko na patelnię z cebulą.
  • Połóż plastry pomidora na wierzchu.
  • Gotuj naczynie przez 5 minut, następnie odwróć i smaż przez kolejne 2 minuty.
  • Podawać z plastrami sera.
  • Kiełbasa

    Zamiast kiełbasy można wziąć dowolne mięso, kiełbaski, owoce morza.

    Omlet z kiełbasą
    Będziesz potrzebować:

    • jajka – 2 sztuki;
    • śmietana – 40 ml;
    • kiełbasa – 50 g;
    • musztarda ziarnista – 2 łyżeczki;
    • pieprz, olej i sól.

    Gotowanie

  • Kiełbasę pokrój w cienkie plasterki.
  • Jajka ubić porcją śmietany, dodać pieprz i sól.
  • Wlej mieszaninę na patelnię.
  • Gdy powierzchnia chwyci, drugą część posmaruj śmietaną i musztardą. Kiełbasę kładziemy na jedną połowę i drugą zamykamy.
  • To danie nadaje się nie tylko na śniadanie, ale także na obiad.

    Z wątróbką drobiową

    Ten omlet jest idealny zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Wątroba zawiera wiele minerałów i witamin, w tym kwas foliowy, niezbędny dla dzieci i kobiet w ciąży. Preparat korzystnie wpływa na tarczycę i mózg, wspomaga widzenie, zapobiega miażdżycy i osteoporozie.

    Omlet z wątróbką drobiową
    Będziesz potrzebować:

    • jajka – 2 sztuki;
    • marchewki – 1 sztuka;
    • wątroba – 500 g;
    • mąka – 2 łyżki stołowe;
    • śmietana – 200 ml;
    • cebula – 1 sztuka;
    • sól i zioła.

    Gotowanie

  • Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę.
  • Pieczone warzywa.
  • Wątróbkę pokroić na małe kawałki i dodać do warzyw. Smaż, aż będzie gotowe.
  • Jajka ubić ze stopniowym dodawaniem mąki i śmietany. Sól.
  • Zmiel warzywa, wymieszaj z miksturą.
  • Warzywa ułożyć z wątróbką w naczyniu do pieczenia.
  • Udekoruj mieszanką jajeczną.
  • Piecz przez 25 minut w niskiej temperaturze.
  • Omlet „Sygnalizacja świetlna”

    To jasny omlet z kwaśnej śmietany i jajek. Ma kolor zielony – zieloną cebulę, czerwony – ketchup, żółty – sam omlet.

    Omlet Sfetofor
    Będziesz potrzebować:

    • jajka – 3 sztuki;
    • kwaśna śmietana – 2 łyżki stołowe;
    • grzyby – 3 sztuki;
    • zielona cebula – kilka piór;
    • ser – 50 g;
    • mąka – 1 łyżka stołowa;
    • ketchup – 3 łyżki stołowe;
    • pieprz, sól, olej.

    Gotowanie

  • Pokrój grzyby i usmaż.
  • Wymieszaj jajko, mąkę, śmietanę. Pieprz i sól. Dobrze ubij.
  • Drobno posiekaj zieloną cebulę i dodaj do masy.
  • Całość przelej na patelnię i posyp tartym serem.
  • Gdy danie będzie gotowe, połóż je na talerzu i zalej keczupem.
  • Ketchup można zastąpić pastą pomidorową.

    Z warzywami i boczkiem

    Ten omlet najlepiej przyrządza się latem i jesienią, kiedy jest wiele różnych warzyw.

    Omlet z boczkiem i warzywami
    Będziesz potrzebować:

    • jajka – 3 sztuki;
    • śmietana – 4 łyżki;
    • cukinia – 1 sztuka;
    • boczek – 60 g;
    • ser – 40 g;
    • pomidor – 2 sztuki;
    • zioła, olej, sól.

    Gotowanie

  • Cukinię pokroić na małe kawałki i usmażyć.
  • Pomidory pokroić w plasterki i wrzucić na patelnię.
  • Boczek pokroić w kostkę i smażyć z warzywami przez 10-15 minut.
  • Ser zetrzyj na grubej tarce.
  • Ubij jajka ze śmietaną, solą. Dodaj ser i dobrze wymieszaj.
  • Warzywa polać masą i posypać posiekanymi ziołami.
  • Omlet ze śmietaną – pyszny i soczysty. Można go ugotować według klasycznej receptury lub urozmaicić dodając do smaku różne składniki. Smacznego!

    Inne przepisy na jajka

    Omlet z mlekiem i mąką

    Omlet i jajecznica ze szpinakiem

    Omlet z cukinią

    Grzanki z jajkiem i mlekiem

    Jajecznica w kuchence mikrofalowej

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author