Przepisy na owsiankę dyniową z kaszą jaglaną i ryżem

Jak gotować owsiankę z dyni. Wybór warzyw i subtelności gotowania

Jeśli zdecydujesz się zafundować swojej rodzinie coś pysznego… jakie dania przychodzą Ci na myśl przede wszystkim? Z reguły coś wysokokalorycznego i niezbyt zdrowego. A jeśli spróbujesz ugotować coś smacznego i zdrowego? Na przykład krucha kaszka kabash z kaszy jaglano-ryżowej? Owsianka z dyni mlecznej z kaszą jaglaną jest również dobra. To prawda, że ​​nie da się go bardzo szybko ugotować, ale – jaki z tego pożytek!

Gotowana owsianka dyniowa w mleku. Dzięki niemu warzywo staje się jeszcze bardziej delikatne, pachnące. Podczas obróbki cieplnej nie traci swoich właściwości użytkowych. Wręcz przeciwnie, gotowanie sprawia, że ​​dynia jest łatwiejsza do strawienia dla organizmu. Można to śmiało zaproponować dzieciom, które z pewnością docenią oryginalny smak potrawy!

Jak wybrać dynię

Głównym składnikiem dania jest dynia. Smak, konsystencja i zalety produktu końcowego zależą od jego prawidłowego wyboru. Słoneczne warzywo jest niedrogie, jesienią powszechnie dostępne. Ze względu na to, że dynia jest dobrze przechowywana zimą, śmiało można ją uznać za jedną z najbardziej przydatnych zimowych potraw. Ale dynie to różne dynie.

  • Wybierz owoce średniej wielkości. Na naszym terenie uprawiany jest jeden rodzaj warzyw – hardcore. Jej owoce nie rosną duże, zwykle do 5 kilogramów. Optymalny do zakupu dyń o wadze około 3 kilogramów. Będą smakować słodko i soczyście. Jeśli owoc jest większy, w środku może być suchy, bez smaku.
  • Nie kupuj warzyw w kawałkach. Pokrojona dynia, chociaż jest dobrze przechowywana, traci przydatne substancje. Jego mięso wysycha i zaczyna gnić. Co więcej, trudno jest zrozumieć stopień dojrzałości krojonego warzywa (świadczy o tym sucha łodyga). Jeśli planujesz kupić kawałek, wybierz go z gęstą, jednolitą miazgą. Ten został niedawno odcięty.
  • Spójrz na kolor. Jasny pomarańczowy odcień nie wskazuje na dojrzałość owocu. Dostarcza ją witamina A, której zawartość dynia jest mistrzem. Im więcej witamin, tym jaśniejszy kolor.
  • Poczuj skórkę. Powinien być gęsty, ale nie „drewniany”. Najlepiej, gdy można go przekłuć paznokciem. Taka skórka wskazuje na dojrzałość warzywa i jego świeżość.

Aby wybrać dobrą dynię z plasterkiem, pomogą jej nasiona. Wypróbuj jeden. Jeśli jest gęsty, słodki, chrupiący, to owoc jest dojrzały i niedawno pokrojony. Jeśli nasiona zdążyły wyschnąć, odmów zakupu.

Grube plastry pomarańczowej dyni

Subtelności gotowania

Tak więc warzywo jest wybrane. Jak gotować owsiankę z dyni? Danie można gotować na kuchence lub w piekarniku. Na kuchence owsianka gotuje się szybciej, zwykle owsianka z dyni i ryżu jest gotowana przy użyciu tej technologii. W piekarniku zboża są lepiej gotowane na parze, więc do przepisu można użyć słabo ugotowanych składników. Do piekarnika użyj przepisu na owsiankę kukurydzianą z dynią, dania z kaszy jaglanej.

Oto jeszcze kilka subtelności dania.

  • Im mniejsze pokroisz warzywo, tym szybciej danie się ugotuje. Dynię można zmielić na kawałki lub zetrzeć na tarce.
  • Najpierw ugotuj dynię do ugotowania, a następnie ułóż kaszę. Warzywa należy gotować w wodzie. Jeśli płyn pozostanie na patelni, można go spuścić.
  • Można kontrolować nasycenie smaku dyni. Dla trwałego smaku pozostaw wodę, w której ugotowano kawałki i wlej mniej mleka. Dla delikatnego smaku woda jest całkowicie spuszczana, a płatki zbożowe gotowane w świeżym mleku.
  • Kasza jaglana z dynią będzie smaczniejsza, jeśli obficie doprawisz ją olejem. Dania na bazie ryżu lub kukurydzy nie wymagają dużej ilości masła.
  • Użyj śmietanki, aby uzyskać bogaty kremowy smak. Mogą zastąpić część mleka, aby uzyskać bardziej delikatną konsystencję i wyeliminować masło z receptury.
  • Zmień konsystencję potrawy według własnego uznania. Po doprowadzeniu do gotowości warzywo można pozostawić w kawałkach. Wtedy owsianka dyniowa z kaszą jaglaną lub ryżem będzie grubsza. Możesz utrzeć go na puree lub zmiksować mikserem. To danie nadaje się do karmienia niemowląt.
  • Użyj przypraw. Nie zapomnij o doskonałych nutach używanych w słodkich potrawach: wanilii, cynamonu, imbiru, kardamonach. Doskonale podkreśla smak warzyw i mlecznej gałki muszkatołowej.

Pyszne danie stanie się jeszcze ciekawsze dzięki zdrowym dodatkom. Użyj rodzynek lub suszonych śliwek, które należy dodać do masy ze zbożami. Możesz dodać świeże jabłka, posypując nimi gotową owsiankę lub wkładając je do rondla.

proste przepisy

Oferujemy przepisy na gotowanie kaszy jaglanej z dynią i pachnącym daniem ryżowym. Pierwszego ugotujemy w garnku, do drugiego użyjemy rondla.

Z kaszą jaglaną

Wiek owsianki dyniowej z kaszą jaglaną w kuchni rosyjskiej sięga wieków. Według klasycznej receptury będziemy mogli przygotować danie, które z przyjemnością cieszyło się w chłopskich rodzinach i było używane w zamożnych domach. Używamy miodu jako pysznego dodatku do niego. Aby nadać konsystencji oryginalności, możesz dodać do niej orzechy.

Prawdziwa rosyjska owsianka z dyni i kaszy jaglanej
Będziesz potrzebować:

  • kasza jaglana – 1 szklanka;
  • mleko – 200 ml;
  • woda – 200 ml;
  • dynia – 600 g;
  • miód – 2 łyżki. łyżki;
  • masło – 40 g.

Gotowanie

  • Kasza jaglana opłukać i sparzyć wrzątkiem, zalać wodą.
  • Warzywa obrać, drobno posiekać.
  • Włóż dynię do rondla, zalej wodą. Gotuj do miękkości na małym ogniu.
  • Włóż płatki do garnka, wymieszaj z masłem. Przykryj miękką dynią.
  • Wlać podgrzane mleko, szczelnie przykryć folią.
  • Przechowywać w piekarniku przez 1 godzinę w średniej temperaturze.
  • Podawać skropione miodem.
  • Ten przepis na gotowanie owsianki dyniowej nadaje się na rodzinne śniadanie. Zamiast garnka użyj formy do pieczenia, którą możesz ciasno owinąć folią lub przykryć pokrywką. Możesz w nim podawać jedzenie.

    z ryżem

    Przepis na owsiankę dyniową z ryżem jest prosty i oryginalny. Danie okazuje się słodkie, umiarkowanie gęste.

    Owsianka dyniowa i ryżowa w zielonej misce
    Będziesz potrzebować:

    • dynia – 800 g;
    • ryż – 80 g (1/2 szklanki);
    • mleko – 1 l;
    • cukier – 3 łyżki. łyżki;
    • Sól;
    • masło – 70 g.

    Gotowanie

  • Dynię oczyścić i drobno posiekać.
  • Kawałki włożyć do rondla, zalać wodą. Powinien zakrywać tylko warzywa na wierzchu.
  • Gotuj kawałki przez 30 minut.
  • Umyty ryż włożyć do rondla, wlać mleko.
  • Dodaj masło, cukier, wymieszaj.
  • Dusić na małym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Delikatna i pachnąca owsianka jest pyszna sama w sobie. Ale orzechy, nasiona lnu, sezam, rodzynki tego nie zepsują.

    Teraz znasz subtelności, jak gotować owsiankę z dyni i uniwersalne przepisy na dania z kaszą jaglaną i ryżem. Użyj innych zbóż w połączeniu z tym zdrowym warzywem. A Twoja zimowa dieta zawsze będzie smaczna i bogata w witaminy!

    Inne przepisy zbożowe

    Kasza jaglana Kasza
    jaglana w wolnej
    kuchence Kasza
    pszenna Kasza jaglana w wolnej kuchence
    Jak gotować owsiankę w wolnej kuchence

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author