Przepisy na sernik jak ugotować prosty klasyczny deser krok po kroku

Przepis na sernik twarogowy w domu ze zdjęciem

W rzeczywistości kolebką sernika wcale nie jest Ameryka, ale Europa Wschodnia. To właśnie w niektórych regionach Rosji, a także na Ukrainie i Białorusi, gdzie tradycyjnie spożywano twarożek, pojawiły się pierwsze zapiekanki i serniki, które uważane są za „przodków” słynnego deseru. Amerykanie wprowadzili tylko pewne poprawki, zastępując twaróg bardziej tłustymi odmianami sera śmietankowego, w szczególności Philadelphia. Warto jednak zauważyć, że zagraniczna wersja sernika pozwala uzyskać delikatniejszą potrawę. Taki deser można podać przy świątecznym stole wraz z innymi przysmakami: szaszłykami z drobiowego serca czy pasztetem z wątróbek wieprzowych.

Funkcje potraw

Za modną nazwą kryje się ciasto z nadzieniem serowym lub twarogowym, które można przygotować na dwa sposoby.

  • Na gorąco – jako bazę stosuje się starte ciasto biszkoptowe, które służy nie tylko jako spód. Ale pomaga również usunąć nadmiar wilgoci z twarogu. Kiedy gotujemy sernik w domu, należy pamiętać, że „przepisy na ciepło” wymagają cierpliwości: gotowe danie należy przechowywać w lodówce przynajmniej 8 godzin, aby po podaniu ujawniło wszystkie smaki i dobrze się pokroiło.
  • Sernik na zimno – bez pieczenia to mus z serka śmietankowego lub twarogowego. Żelatyna lub inny składnik żelujący pomaga zachować jego kształt. Czasami jest to biała czekolada. Szczególnie atrakcyjny jest przepis na sernik bez pieczenia latem, w połączeniu z sosami owocowymi lub jagodami.

7 sekretów gotowania

Gotowanie serników w domu odniesie sukces, jeśli będziesz przestrzegać 7 zasad.

  • Wyjmij składniki z lodówki wcześniej. Ważne jest, aby miały temperaturę pokojową.
  • Nie ubijaj masy twarogowej na wysokich obrotach lub zbyt długo. Jeśli jest przesycony powietrzem, powierzchnia deseru pęknie.
  • Pieczemy w piekarniku w kąpieli wodnej. Dzięki „pracy” pary proces będzie bardziej jednolity.
  • Nie ustawiaj zbyt wysokiej temperatury pieczenia. Powinien wynosić 165-170 °.
  • Powoli schłódź ciasto. Aby to zrobić, po wyłączeniu ognia lekko otwórz drzwi piekarnika, pozostaw na 15 minut, a dopiero potem wyjmij. Po kolejnych 10 minutach oddziel brzegi ciasta od ścianek formy nożem, ale nie wyjmuj go z niego, tylko pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  • Serek do sernika może być Philadelphia, Bucco, Ricotta, Mascarpone. Ale nie mniej smaczny będzie deser z niskotłuszczowego twarogu.
  • Do nadzienia można dodać inne składniki, na przykład spróbować zrobić sernik dyniowy. Ale ważne jest, aby wziąć pod uwagę, że takie ciasto będzie jeszcze bardziej wilgotne.
  • Pyszne i proste przepisy na sernik krok po kroku

    Skorzystaj z dowolnego przepisu na sernik w domu. I upewnij się, że to danie nie jest trudne do przygotowania.

    Klasyczny przepis

    Aby przygotować klasyczny przepis na sernik (jak na zdjęciu), będziesz potrzebować:

    • Sernik klasyczny
      krakers słodki (można zastąpić dowolnymi kruchymi ciasteczkami) – 300 g;
    • cukier – 2 szklanki;
    • olej – 100 g;
    • serek śmietankowy – 900 g;
    • jajko – 5 szt .;
    • mąka – 3,5 łyżki. łyżki;
    • skórka z połowy cytryny;
    • sok z cytryny – 2 łyżki. łyżki;
    • cukier waniliowy – łyżka stołowa;
    • sól – szczypta.

    Gotowanie

  • Ciasteczka zmielić, dodać 4 łyżki cukru, wlać roztopione masło i dobrze wymieszać. Ugniataj jednolitą masę rękami.
  • Ułożyć w okrągły, zdejmowany kształt, mocno ubić łyżką lub dnem szklanki.
  • Piecz w nagrzanym do 180° piekarniku przez 10 minut.
  • Ser ubić z cukrem, sokiem i skórką z cytryny, solą, wanilią.
  • Dodaj mąkę i kontynuuj ubijanie.
  • Wprowadzaj jajka pojedynczo.
  • Masę serową wlać do formy ze schłodzonym ciastem. Wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę. Umieść pod spodem mniejszą miskę wypełnioną wodą.
  • Gotowy sernik jest zarumieniony po bokach, ale zachowuje drżący, galaretowaty środek.
  • Schłodzić w temperaturze pokojowej i wstawić do lodówki.
  • Sernik Nowojorski

    Przepis na sernik nowojorski jest również bardzo prosty. Będziesz potrzebować:

    • Sernik na talerzu ozdobiony syropem malinowym
      kruche ciasteczka – 200 g;
    • masło – 100 g;
    • serek śmietankowy lub twarożek – 750 g;
    • cukier – 200 g;
    • cukier waniliowy – 10 g;
    • jajka – 3 szt .;
    • śmietanka o zawartości tłuszczu 35% – 180 ml;
    • skórka z cytryny – łyżeczka.

    Gotowanie

  • Przygotowując kruche ciasto należy zmielić ciasteczka w blenderze, wlać roztopione masło, wymieszać, szczelnie zapakować i piec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°.
  • Wyjmij formę, ostudź, zawiń ją kilkoma warstwami folii.
  • Obierz skórkę z cytryny, posiekaj.
  • W młynku do kawy zmiel cukier na proszek.
  • Wymieszaj ser z cukrem, wanilią, ubij mikserem z minimalną prędkością. Dodaj skórkę, wlej śmietanę i ponownie ubij.
  • Krem maślany wlewamy do foremki z gotowym spodem, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na łaźni wodnej. Pieczemy około 80 minut.
  • Schłodzić i podawać.
  • Sernik czekoladowy. Łatwy szybki przepis krok po kroku

    To domowe ciasto na sernik czekoladowy jest przygotowywane bez włączania piekarnika. Upiecze go nawet nastolatek.

    Apetyczny sernik czekoladowy
    Będziesz potrzebować:

    • kruche ciasteczka – 150 g;
    • masło – 50 g;
    • cukier – 100 g;
    • tłusta śmietana – 120 ml;
    • gorzka czekolada – 150 g;
    • kakao – 2 łyżki. łyżki;
    • serek śmietankowy – 200 g.

    Gotowanie

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić.
  • Ciasteczka pokruszyć na okruchy, wymieszać z jedną łyżką cukru i roztopionym masłem. Zmiel i ubij. Włóż obrabiany przedmiot do lodówki.
  • Śmietanę ubić na miękką piankę, dodać czekoladę i kakao, uprzednio rozcieńczone niewielką ilością ciepłej wody. Zamieszać.
  • Ser ubić z cukrem, wymieszać z masą czekoladową.
  • Wlać do foremki i wstawić na godzinę do zamrażarki.
  • Następnie wstaw do lodówki na 30 minut, podawaj.
  • Teraz mamy nadzieję, że wiesz dokładnie, jak zrobić sernik w domu. I możesz to zrobić bez problemów!

    Inne przepisy na ciasto

    Ciasto naleśnikowe
    Sernik w powolnym
    naczyniu Ciasto tiramisu z ciasteczkami Savoiardi i zwykłym biszkoptem
    Ciasto czekoladowe z wiśniami
    Ciasto twarogowe bez pieczenia z żelatyną

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author