W rzeczywistości kolebką sernika wcale nie jest Ameryka, ale Europa Wschodnia. To właśnie w niektórych regionach Rosji, a także na Ukrainie i Białorusi, gdzie tradycyjnie spożywano twarożek, pojawiły się pierwsze zapiekanki i serniki, które uważane są za „przodków” słynnego deseru. Amerykanie wprowadzili tylko pewne poprawki, zastępując twaróg bardziej tłustymi odmianami sera śmietankowego, w szczególności Philadelphia. Warto jednak zauważyć, że zagraniczna wersja sernika pozwala uzyskać delikatniejszą potrawę. Taki deser można podać przy świątecznym stole wraz z innymi przysmakami: szaszłykami z drobiowego serca czy pasztetem z wątróbek wieprzowych.
Funkcje potraw
Za modną nazwą kryje się ciasto z nadzieniem serowym lub twarogowym, które można przygotować na dwa sposoby.
- Na gorąco – jako bazę stosuje się starte ciasto biszkoptowe, które służy nie tylko jako spód. Ale pomaga również usunąć nadmiar wilgoci z twarogu. Kiedy gotujemy sernik w domu, należy pamiętać, że „przepisy na ciepło” wymagają cierpliwości: gotowe danie należy przechowywać w lodówce przynajmniej 8 godzin, aby po podaniu ujawniło wszystkie smaki i dobrze się pokroiło.
- Sernik na zimno – bez pieczenia to mus z serka śmietankowego lub twarogowego. Żelatyna lub inny składnik żelujący pomaga zachować jego kształt. Czasami jest to biała czekolada. Szczególnie atrakcyjny jest przepis na sernik bez pieczenia latem, w połączeniu z sosami owocowymi lub jagodami.
7 sekretów gotowania
Gotowanie serników w domu odniesie sukces, jeśli będziesz przestrzegać 7 zasad.
Pyszne i proste przepisy na sernik krok po kroku
Skorzystaj z dowolnego przepisu na sernik w domu. I upewnij się, że to danie nie jest trudne do przygotowania.
Klasyczny przepis
Aby przygotować klasyczny przepis na sernik (jak na zdjęciu), będziesz potrzebować:
krakers słodki (można zastąpić dowolnymi kruchymi ciasteczkami) – 300 g;- cukier – 2 szklanki;
- olej – 100 g;
- serek śmietankowy – 900 g;
- jajko – 5 szt .;
- mąka – 3,5 łyżki. łyżki;
- skórka z połowy cytryny;
- sok z cytryny – 2 łyżki. łyżki;
- cukier waniliowy – łyżka stołowa;
- sól – szczypta.
Gotowanie
Sernik Nowojorski
Przepis na sernik nowojorski jest również bardzo prosty. Będziesz potrzebować:
kruche ciasteczka – 200 g;- masło – 100 g;
- serek śmietankowy lub twarożek – 750 g;
- cukier – 200 g;
- cukier waniliowy – 10 g;
- jajka – 3 szt .;
- śmietanka o zawartości tłuszczu 35% – 180 ml;
- skórka z cytryny – łyżeczka.
Gotowanie
Sernik czekoladowy. Łatwy szybki przepis krok po kroku
To domowe ciasto na sernik czekoladowy jest przygotowywane bez włączania piekarnika. Upiecze go nawet nastolatek.
Będziesz potrzebować:
- kruche ciasteczka – 150 g;
- masło – 50 g;
- cukier – 100 g;
- tłusta śmietana – 120 ml;
- gorzka czekolada – 150 g;
- kakao – 2 łyżki. łyżki;
- serek śmietankowy – 200 g.
Gotowanie
Teraz mamy nadzieję, że wiesz dokładnie, jak zrobić sernik w domu. I możesz to zrobić bez problemów!
Inne przepisy na ciasto
Ciasto naleśnikowe
Sernik w powolnym
naczyniu Ciasto tiramisu z ciasteczkami Savoiardi i zwykłym biszkoptem
Ciasto czekoladowe z wiśniami
Ciasto twarogowe bez pieczenia z żelatyną
Smacznego!