Przepisy Pelmeni jak gotować i gotować domowe pierogi, zdjęcie krok po kroku

Przepis na pierogi gotuj pyszne pierogi z nadzieniem krok po kroku, jak wyrzeźbić się z kluskami w domu

Pierogi – okrągła lub sześciokątna ramka z ukształtowanymi otworami przypominającymi plastry miodu – mogą być metalowe (aluminium) lub plastikowe. Nie należy zadawać sobie pytania, który z nich jest lepszy, ponieważ zasada robienia pierogów przy użyciu dowolnego pierogarza jest taka sama, a reszta to kwestia przyzwyczajenia i osobistych doświadczeń każdej gospodyni domowej. Dla wielu hostess modelowanie dłoni nie stanowi problemu.

Gotowanie odpowiedniego ciasta i farszu w domu

Proponujemy dwa proste sposoby przygotowania ciasta, a także nadzienia do domowych pierogów – przepisy z pierogami nie są trudne, nie ma różnicy w gotowaniu. Wypróbuj i wybierz ten, który najbardziej Ci odpowiada.

Ciasto zwykłe

Będziesz potrzebować:

  • Klasyczne ciasto na kluski
    jajka – 3 sztuki;
  • woda – 150 ml;
  • olej roślinny – 2 łyżki stołowe;
  • wódka – 2 łyżki stołowe (całkowicie wyparuje podczas gotowania);
  • mąka pierwszego lub najwyższego gatunku – 3 szklanki lub tyle, ile ciasto „zabiera”.

Gotowanie

  • Wbij jajka do miski, lekko ubij widelcem.
  • Do mieszanki dodaj wodę i olej, wlej wódkę.
  • Przygotowaną mieszankę wlać do przesianej mąki i zagnieść ciasto o gęstej konsystencji.
  • Ciasto parzone jak na

    Ciasto parzone
    Będziesz potrzebować:

    • mąka pszenna – 3 szklanki;
    • wrząca woda – 1,5 szklanki;
    • jajko – 1 sztuka;
    • olej słonecznikowy – 3 łyżki;
    • sól – 0,5 łyżeczki.

    Gotowanie krok po kroku

  • Przesiej połowę mąki solą, wlej do miski ze zjeżdżalnią, zrób studnię i wlej olej roślinny, a następnie wrzącą wodę. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji i ostudź przez 5 minut.
  • Jajko ubić w osobnej misce, wlać do gorącego ciasta, wymieszać do uzyskania gładkości. Zdobądź puste „kremowe”.
  • Przesiej drugą połowę mąki na powierzchnię roboczą, zrób zagłębienie, ułóż obrabiany przedmiot i zacznij z nim ugniatać.
  • Włóż ciasto do miski, przykryj wilgotnym ręcznikiem na co najmniej pół godziny.
  • Ciasto „custardowe” (gotowane we wrzącej wodzie) jest szczególnie miękkie, elastyczne i nie rwie się nawet po zamrożeniu gotowych produktów. Warstwa dobrze utrzymuje grubość podczas rozwijania i nie „sciąga się”. To ciasto „zabiera” więcej mąki niż zwykle, więc jeśli uznasz to za stosowne, dodaj trochę mąki.

    Nadzienie do pierogów

    Po przygotowaniu ciasta na knedle na pierogi zajmijmy się nadzieniem.

    Pokrojone mięso
    Będziesz potrzebować:

    • mielona wołowina – 1 kg;
    • cebula – 300 g;
    • czysta woda lub bulion mięsny – 150 ml;
    • sól, pieprz (lub przyprawy do mięsa mielonego) – do smaku.

    Gotowanie

  • Włóż mieloną wołowinę do miski, wymieszaj ją z dokładnie posiekaną cebulą.
  • Dodaj bulion wołowy (lub wodę).
  • Posyp solą, pieprzem lub ulubionymi przyprawami do mielonego mięsa.
  • Jeśli używasz domowego mięsa mielonego, spróbuj przekręcić je dwukrotnie w maszynce do mięsa – wtedy będzie szczególnie delikatne i elastyczne.

    Używamy pieroga

    Teraz czas nauczyć się robić pierogi na patelni.

  • Stół posyp mąką, ciasto podziel na pół. Jedną połowę zostaw pod ręcznikiem, drugą rozwałkuj – grubość arkusza nie powinna przekraczać 2 mm, średnica powinna być nieco większa niż knedle.
  • Rozłóż arkusz ciasta na suchej, czystej formie, posyp mąką (lub nasmaruj olejem roślinnym). Delikatnie dociśnij arkusz rękoma, nie ciągnąc go.
  • Delikatnie wciśnij palcami lub łyżeczką zagłębienia w komórkach kluska. Za pomocą łyżeczki lub widelca rozprowadź mięso mielone w tych zagłębieniach.
  • Przygotuj drugi arkusz ciasta i przykryj obrabiany przedmiot od góry. Naciśnij lekko rękoma. Nie ma potrzeby mąkiwania tego arkusza mąką.
  • Za pomocą wałka delikatnie rozwałkuj go po powierzchni formy tak, aby granice komórek prześwitywały przez ciasto – najpierw lekko, potem trudniej rozdzielić obrabiany przedmiot na osobne kawałki. W tym czasie przyszłe pierogi będą „sprzedawane” od tyłu.
  • Usuń nadmiar ciasta, odwróć pielmieni „do góry nogami” i mocno potrząśnij lub kilkakrotnie uderz w stół – gotowe pielmieni wypadnie z zagłębień.
  • Ułóż knedle na posypanej mąką blasze do pieczenia, desce do krojenia lub talerzach.
  • Jak widać, robienie pierogów na patelni jest łatwe. Do tego urządzenia trzeba się trochę przyzwyczaić, jeśli wcześniej go nie używałeś.

    Nadmiar ciasta pozostały po „wykrojeniu” zaślepia się w bułkę. Następnie można go rozwałkować i ponownie wykorzystać na nową porcję pierogów.

    Modelowanie pierogów z pierogami

    Kilka sekretów

    Pozostaje podzielić się kilkoma sekretami przygotowania pysznego dania, które może Ci się przydać zarówno podczas gotowania, jak i po nim.

    • Co mogę zrobić, aby ciasto się nie kleiło? Podczas wyrabiania możesz dodawać mąkę: dopóki ciasto ją „przyjmie”, nie pomylisz się. Ale na początku lepiej umieścić dokładnie tyle, ile wskazano w przepisie na pierogi z pierogami.
    • Jak długo ciasto powinno „dojrzewać” pod ręcznikiem? Idealnie, co najmniej pół godziny, możesz wytrzymać godzinę (najważniejsze jest to, że mokry ręcznik nie wysycha). W tym czasie gluten pęcznieje w mące, dodatkowo wilgoć przechodzi z ręcznika.
    • Jak wyrzeźbić pierogi w rondlu, żeby szwy były mocne i nie przebijały się? Najprawdopodobniej tak się nie stanie, ale możesz zwilżyć pierwszy arkusz ciasta wokół komórek mielonym mięsem wodą. Wtedy ciasto będzie bardziej lepkie. Upewnij się, że warstwa przy wgłębieniach nie jest poplamiona mięsem mielonym, w przeciwnym razie knedle będą się słabo sklejać.
    • Co zrobić, gdy pierogi są słabo wyjęte z formy? Sprawdź, czy dobrze posypałeś knedle mąką. Upewnij się, że nie wkładasz zbyt dużo farszu do komórek (im lżejsze są twoje pierogi, tym łatwiej je wyjąć z formy).
    • Co zrobić, aby mrożone pierogi nie sklejały się i dobrze utrzymywały gęste nadzienia? Przepis na ciasto budyniowe wykorzystuje jajko, a połowa mąki nie jest parzona – dzięki temu ciasto okazuje się gęstsze, a knedle nie sklejają się po zamrożeniu.

    Oto taki prosty przepis na domowe knedle na klusce, tak jak knedle na klusce można szybko ugotować. Jedna partia może wynosić od 35 sztuk, wszystko zależy od wielkości pierogów. Trochę wprawy – a przy pomocy tego cudownego narzędzia bardzo łatwo i szybko przygotujesz pierogi dla dużej rodziny, grupy znajomych i po prostu zamrozisz do wykorzystania w przyszłości.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author