Puff chinkal krok po kroku przepis ze zdjęciem

Chinkal francuski z kurczakiem – sekrety kuchni kaukaskiej

Sprzęt i przybory kuchenne:  rondel, deska do krojenia, nóż, wałek do ciasta, zestaw pojemników różnej wielkości, maszynka do mięsa

Składniki

Mąka pszenna 500 gramów
jajko 1 szt.
Sól 1 łyżeczka
Woda 300 ml
tusza z kurczaka 1 szt.
Ziemniak 600-700g
Olej roślinny 2 łyżki stołowe. l.
kolendra 1 pęczek
Cebula 1 szt.
Przyprawy smak

Gotowanie krok po kroku

Ciasto

  • Przesiej 500 g mąki do głębokiego pojemnika, dodaj do niego 1 jajko kurze i łyżeczkę soli i wszystko wymieszaj.

    Aby przygotować chinkali francuskie, przygotuj składniki

  • Dodać 300-320 ml przegotowanej wody i zagnieść ciasto na kluski. Powinien być miękki i elastyczny.

    Aby przygotować chinkali francuskie, przygotuj ciasto

  • Po 3-5 minutach wyrabiania ciasto pozostawić w pojemniku do dalszej obróbki. Aby ciasto nie zwietrzeło, można je włożyć do torby lub owinąć folią spożywczą.

    Aby przygotować francuskie chinkali, zagnieść ciasto

  • Nadzienie i przybranie

  • Umyj i osusz tuszkę z kurczaka. Wycinamy go całkowicie, bez marnotrawstwa. Oddzielamy pierś, usuwamy z niej skórę oraz usuwamy kości i chrząstki, pozostawiając tylko filet. Skrzydła, nogi, uda i inne części mięsa są oddzielane i składane oddzielnie. Nie wyrzucamy grzbietu, pozostałych kości i skóry – przydadzą się do przygotowania np. bulionu.

    Aby przygotować francuskie chinkali, pokrój mięso

  • Zmiel filet za pomocą maszynki do mięsa lub blendera; cebulę obrać i pokroić w cienkie ćwiartki; Kolendrę umyć i posiekać nożem. Wszystkie te składniki mieszamy w osobnym pojemniku, dodajemy sól i ulubione przyprawy – mięso mielone jest gotowe.

    Aby przygotować chinkali francuskie, ugotuj mięso mielone

  • Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w plasterki. W głębokim rondlu lub kotle wlej 2 łyżki. l. olej roślinny, podgrzej i ułóż przygotowane wcześniej udka, udka i skrzydełka z kurczaka.

    Aby przygotować chinkali francuskie, usmaż mięso

  • Smaż mięso z obu stron przez 2-3 minuty na złoty kolor. Następnie ułożyć posiekane ziemniaki, posolić i dodać przyprawy do smaku (kurkuma, kolendra, tymianek, koperek, bazylia itp.).

    Aby przygotować francuskie chinkali, posolić ziemniaki

  • Wlej wodę do rondla tak, aby przykryła ziemniaki, przykryj pokrywką i gotuj przez 20 minut.

    Aby przygotować chinkali francuskie, dodaj wodę

  • chinkal

  • Stół posyp mąką i wałkiem do ciasta rozwałkuj na jego obszarze bryłę ciasta tak, aby stała się szeroka na 2-3 mm. Nasmaruj powstałą warstwę olejem roślinnym.

    Aby przygotować francuskie chinkali, rozwałkuj ciasto

  • Cienką, równą warstwą rozprowadź nadzienie z posiekanej cebuli i kolendry. Ciasto zawijamy w cienką bułkę, pilnując, aby do środka dostało się jak najmniej powietrza.

    Aby przygotować chinkali francuskie, zwiń opaskę uciskową

  • Pokrój bułkę na porcje o szerokości 3-5 cm.

    Aby przygotować francuskie chinkali, pokrój ciasto

  • Umieść kawałki na wierzchu ziemniaków w rondlu. Nie martw się, nie będą się sklejać, więc możesz je ułożyć na kilku warstwach. Gotuj naczynie w ten sposób przez kolejne 30 minut na średnim ogniu.

    Aby przygotować chinkali francuskie, przygotuj składniki

  • Gotowy chinkal podawaj razem z ziemniakami i kawałkami kurczaka. Do serwowania używamy również świeżych ziół, śmietany, różnych sosów i ulubionych napojów.

    chinkali francuskie jest gotowe

  • Przepis

    Przepis na robienie chinkal jest wielopoziomowy, więc miejscami można się pomylić. Aby temu zapobiec, zabezpiecz każdy krok za pomocą .

    Więc teraz wiesz, jak przygotowuje się chinkal z dodatkiem ziemniaków i kurczaka. Danie jest bardzo nietuzinkowe, z pewnością urozmaici Twoją dietę o nowe smaki i będzie doskonałym kulinarnym eksperymentem dla Ciebie i Twoich bliskich. Czy próbowałeś już podobnych potraw? Jakiego wypełnienia użyłeś? Opowiedz nam o tym w komentarzach, a także napisz, jeśli chcesz dodać, skrytykować lub pochwalić przepis. Życzymy smacznego i najsmaczniejszych dań!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author