Pulpety rybne: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszne klopsiki rybne

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • nóż;
  • deska kuchenna do krojenia;
  • talerze do żywności;
  • patelnia;
  • rondel z szerokim dnem na sos lub inny rondel z pokrywką;
  • maszynka do mięsa lub blender;
  • głęboka miska lub talerz do wyrabiania mięsa mielonego;
  • duża łyżka;
  • tarka.

Składniki

Produkt Ilość
Filet rybny (morszczuk, czarniak, dorsz) 0,5 – 0,6 kg
Cebula 3 głowy
ogromna marchewka 2 szt.
Słodka czerwona papryka 1 szt.
Przecier Pomidorowy w Puszkach 0,5 kg
jajko 1 szt.
Cukier 1-2 łyżeczki
Sól, mielony czarny pieprz smak
Olej roślinny do smażenia 1 szklanka
Koper świeży do podania mały pakiet

Gotowanie krok po kroku

  • Czyścimy 3 duże główki cebuli. Dwa z nich kroimy na ćwiartki pierścieni, a jeden na duże kwadraty.

    Gotowanie klopsików rybnych

  • Na rozgrzanej patelni wlej 4 – 5 łyżek. l. olej roślinny i wyślij do usmażenia kostek cebuli. Smażymy wszystko do lekkiego złotego odcienia. I na razie połóż ćwiartki krążków cebuli na osobnym talerzu.

    Aby przygotować klopsiki rybne, przygotuj składniki

  • Filet rybny pokroić na małe kawałki i zmielić maszynką do mięsa lub blenderem.

    Aby przygotować klopsiki rybne, posiekaj rybę

  • Mięso mielone przekładamy do osobnego pojemnika. Jedno jajko rozbijamy do tego samego pojemnika, posypujemy mielonym pieprzem i solą. W zasadzie te przyprawy wystarczą. Ale jeśli lubisz specjalne przyprawy do ryb, możesz je dodać.

    Aby przygotować klopsiki rybne, wymieszaj składniki

  • Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę smażoną na złoty kolor. Ale oleju, w którym smażono cebulę, nie trzeba dodawać. Wszystkie składniki mięsa mielonego dobrze wymieszać i odstawić na chwilę.

    Aby ugotować klopsiki rybne, podsmaż cebulę

  • Przygotuj sos: na patelnię, na której smażono cebulę, dodaj kolejne 2-3 łyżki. l. masło i pozostałe plasterki surowej cebuli.

    Aby ugotować klopsiki rybne, rozgrzej patelnię

  • Podczas smażenia cebuli obierz 2 duże marchewki i zetrzyj na grubej tarce.

    Aby przygotować klopsiki rybne, zetrzyj marchewki

  • Umyj jedną czerwoną słodką paprykę, wyjmij rdzeń i ogonek i drobno posiekaj w cienkie plastry o długości 1-1,5 cm.

    Posiekaj cebulę na klopsiki rybne

  • Na patelnię ładujemy startą marchewkę i słodką paprykę, zmniejszamy ogień na nieco mniej niż średni i smażymy wszystko, aż marchewki zmiękną.

    Do przygotowania pulpetów rybnych, smażenia warzyw

  • Teraz potrzebujemy 0,5 kg przecieru pomidorowego. Aby to zrobić, możesz zmielić pomidory z puszki we własnym soku w blenderze lub usmażyć 2-3 świeże pomidory z warzywami i zalać szklanką wody z 1 łyżką. l. koncentrat pomidorowy.

    Aby przygotować klopsiki rybne, przygotuj sos pomidorowy

  • Aby puree nie było kwaśne, dodaj do niego 1 łyżeczkę. cukier i 1 łyżeczka. sól bez zjeżdżalni. Dopraw szczyptą mielonego czarnego pieprzu lub mieszanką papryczek. Można skosztować puree iw razie potrzeby dodać sól lub dodać więcej cukru. Najważniejsze, że lubisz smak. Wlej mieszankę pomidorową na patelnię z warzywami i gotuj na małym ogniu przez 3-4 minuty. Następnie ponownie pobierzemy próbkę na ilość soli i pieprzu.

    Aby przygotować klopsiki rybne, wymieszaj składniki

  • Sos odstaw na bok lub wlej do rondla. Ogrzewamy czystą patelnię, wlewamy do niej olej roślinny. Z mięsa mielonego formujemy małe okrągłe klopsiki i smażymy na średnim ogniu na patelni. Zadaniem tego etapu jest smażenie na złoty kolor ze wszystkich stron.

    Aby przygotować klopsiki rybne, uformuj półprodukt

  • Zrumienione klopsiki przekładamy w jednej warstwie do pojemnika z sosem pomidorowo-warzywnym. Delikatnie zanurzyć kulki rybne w sosie i polać je.

    Gotować klopsiki rybne, polać sosem

  • Przykryj pokrywką i gotuj przez 7-10 minut. Wyłącz ogień i odczekaj chwilę, aż płyn przestanie się gotować. Danie jest gotowe do podania. Podaje się je z sosem jako samodzielne danie lub z puree ziemniaczanym. Do dekoracji pokrój pęczek świeżego koperku i posyp klopsiki na talerzu.

    klopsiki rybne gotowe

  • Czy wiedziałeś?  Jeśli chcesz, aby przepis był jeszcze bardziej dietetyczny, nie smaż mielonej cebuli. Surowe klopsiki również nie smażą na patelni, ale pieczą na blasze w piekarniku.

    Przepis

    Po obejrzeniu przepisu bardzo trudno oprzeć się natychmiastowemu przygotowaniu tego dania. Zobacz, jak apetyczne są klopsiki.

    Pulpety rybne doskonale nadają się na świąteczny i wielkopostny stół. Można je nawet gotować codziennie, bo danie okazuje się dość budżetowe. Koniecznie spróbuj ugotować klopsiki zgodnie z naszym przepisem. Pochwała i podziw w domu będą nagrodą za Twoją kulinarną pracę. Napisz, co myślisz o dzisiejszym przepisie. Jakie inne sekrety gotowania dań rybnych znasz?

    Inne przepisy na klopsiki

    Pulpety w sosie śmietanowym

    Udekoruj klopsiki

    Pulpety w sosie pomidorowym

    Pulpety z sosem mlecznym

    Pulpety w sosie śmietanowym

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author