Sprzęt kuchenny:
- garnek do gotowania ryżu;
- głęboka miska;
- łyżka;
- deska do krojenia;
- nóż;
- drobna tarka;
- głęboki talerz na sos;
- zlewka;
- wagi kuchenne;
- forma do pieczenia;
- film spożywczy.
Składniki
Produkt | Ilość |
Mielone (dowolne) | 500 gramów |
Ryż | 50-60g |
Cebula | 80-100g |
Marchewka | 70-80g |
Sól i mielony czarny pieprz | smak |
Twardy ser | 100-120g |
Mleko 3,2% tłuszczu | 1 l |
Mąka | 25-30 g |
Masło | 30-35g |
Olej roślinny | do smarowania form i rąk |
Zieloni, czosnek | opcjonalny |
Woda | do gotowania ryżu |
Gotowanie krok po kroku
Przepis
Ten film przedstawia proces robienia klopsików z sosem z serka śmietankowego. Zobaczysz, jak przygotować mięso mielone, aby klopsiki się nie rozpadły, nauczysz się własnoręcznie zrobić pyszny i delikatny kremowy sos.
Pulpety to bardzo smaczne i lubiane przez wielu danie, zwłaszcza jeśli wiesz, jak je ugotować. Sekret soczystości tego przepisu polega na tym, że do mięsa mielonego nie dodaje się jajka, a same klopsiki duszone są w mleku. A sekret jego delikatności tkwi w kremowym sosie serowym, który sprawia, że danie jest wyjątkowe, klopsiki dosłownie rozpływają się w ustach. Jeśli lubisz bogatszy smak, możesz dodać do sosu gałkę muszkatołową, bazylię lub dowolne inne przyprawy i przyprawy. To tylko wzmocni aromat i wzbogaci smak gotowych klopsików i sosu.
Podobały Ci się klopsiki przygotowane według powyższego przepisu? Wszystko się udało, klopsiki nie rozpadły się podczas gotowania? Jeśli wiesz, jak ulepszyć ten przepis lub masz własny sposób na przygotowanie takiej potrawy, podziel się tą informacją w komentarzach!
Inne przepisy na klopsiki
Pulpety w sosie śmietanowym
Klopsiki z mięsa mielonego
Pulpety w kremowym sosie
klopsiki bez mięsa
Pulpety w sosie pomidorowym
Miłego czytania!