Pulpety w piekarniku z sosem mlecznym krok po kroku przepis ze zdjęciem

Delikatne klopsiki w piekarniku z sosem mlecznym na dowolny dodatek

Sprzęt kuchenny:

  • garnek do gotowania ryżu;
  • głęboka miska;
  • łyżka;
  • deska do krojenia;
  • nóż;
  • drobna tarka;
  • głęboki talerz na sos;
  • zlewka;
  • wagi kuchenne;
  • forma do pieczenia;
  • film spożywczy.

Składniki

Produkt Ilość
Mielone (dowolne) 500 gramów
Ryż 50-60g
Cebula 80-100g
Marchewka 70-80g
Sól i mielony czarny pieprz smak
Twardy ser 100-120g
Mleko 3,2% tłuszczu 1 l
Mąka 25-30 g
Masło 30-35g
Olej roślinny do smarowania form i rąk
Zieloni, czosnek opcjonalny
Woda do gotowania ryżu

Gotowanie krok po kroku

  • Włóż 50-60 g ryżu i gotuj do połowy.

    Gotujemy ryż.

  • Do głębokiej miski wrzuć 500 g dowolnego mięsa mielonego. Drobno posiekaj 80-100 g cebuli, zetrzyj 70-80 g marchewki na drobnej tarce i przełóż warzywa do miski z mielonym mięsem. Sól i pieprz do smaku, w razie potrzeby dodaj zioła i czosnek, wymieszaj.

    Dodaj posiekaną cebulę, marchew, zieleninę do mielonego mięsa.

  • Teraz odetnij mięso mielone. Po prostu weź go do ręki i wrzuć z powrotem do miski. Dzięki temu stanie się sprężysty, a klopsiki nie rozpadną się podczas gotowania.

    Wymieszaj i ubij mięso mielone.

  • Do mięsa mielonego dodać ugotowany i schłodzony ryż, dobrze wymieszać. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 20-30 minut.

    Dodaj ryż do mielonego mięsa, wymieszaj i przykryj folią spożywczą.

  • Nasmaruj naczynie do pieczenia i ręce olejem roślinnym. Rozwałkuj mięso mielone w kulki i włóż je do formy w niewielkiej odległości od siebie.

    Formujemy klopsiki i wkładamy je do naczynia do pieczenia.

  • Klopsiki zalać 1 litrem mleka. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200ºС.

    Napełnij klopsiki mlekiem.

  • Gdy powierzchnia mleka pokryje się pienistą warstwą, zmniejsz temperaturę do 160ºС i gotuj klopsiki przez kolejne 30 minut.

    Gdy podczas pieczenia klopsików mleko zacznie się pienić, obniż temperaturę.

  • Zetrzyj 100-120 g twardego sera na drobnej tarce.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce.

  • W misce wymieszaj 30-35 g masła i 25-30 g mąki.

    Masło wymieszać z mąką.

  • Wyjmij naczynie do pieczenia z piekarnika i wlej trochę mleka do mieszanki masła z mąką, cały czas mieszając.

    Do masy maślano-mącznej wlej gorące mleko z foremki z klopsikami.

  • Następnie dodaj starty ser do przyszłego sosu, wymieszaj.

    Dodaj ser do powstałego sosu.

  • Przygotowany sos wlać do formy na klopsiki.

    Klopsiki polać przygotowanym sosem i włożyć do piekarnika.

  • W temperaturze 160ºС piec klopsiki w piekarniku przez kolejne 10-15 minut.

    Formę z klopsikami wkładamy do piekarnika na kolejne 15 minut.

  • Następnie możesz dostać danie i podać je na gorąco na stole. Smacznego!

    Te klopsiki, gotowane w piekarniku z sosem, wspaniale uzupełniają każdą przystawkę.

  • Przepis

    Ten film przedstawia proces robienia klopsików z sosem z serka śmietankowego. Zobaczysz, jak przygotować mięso mielone, aby klopsiki się nie rozpadły, nauczysz się własnoręcznie zrobić pyszny i delikatny kremowy sos.

    Pulpety to bardzo smaczne i lubiane przez wielu danie, zwłaszcza jeśli wiesz, jak je ugotować. Sekret soczystości tego przepisu polega na tym, że do mięsa mielonego nie dodaje się jajka, a same klopsiki duszone są w mleku. A sekret jego delikatności tkwi w kremowym sosie serowym, który sprawia, że ​​danie jest wyjątkowe, klopsiki dosłownie rozpływają się w ustach. Jeśli lubisz bogatszy smak, możesz dodać do sosu gałkę muszkatołową, bazylię lub dowolne inne przyprawy i przyprawy. To tylko wzmocni aromat i wzbogaci smak gotowych klopsików i sosu.

    Podobały Ci się klopsiki przygotowane według powyższego przepisu? Wszystko się udało, klopsiki nie rozpadły się podczas gotowania? Jeśli wiesz, jak ulepszyć ten przepis lub masz własny sposób na przygotowanie takiej potrawy, podziel się tą informacją w komentarzach!

    Inne przepisy na klopsiki

    Pulpety w sosie śmietanowym

    Klopsiki z mięsa mielonego

    Pulpety w kremowym sosie

    klopsiki bez mięsa

    Pulpety w sosie pomidorowym

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author