Puree z dyni przepis krok po kroku ze zdjęciem

Pyszne i delikatne puree z dyni

Sprzęt i przybory kuchenne: multicooker, waga kuchenna, blender zanurzeniowy, miarka, deska do krojenia, nóż, łyżka stołowa, ręczniki papierowe.

Składniki

dynia 1 szt.
sucha śmietana 100 gramów
Sól smak
woda 1 l

Gotowanie krok po kroku

  • Jedną średniej wielkości dynię dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie pokrój dynię na pół i usuń pestki, a następnie obierz dynię. Obraną dynię pokrój na małe kawałki.

    Jak zrobić puree z dyni

  • Umieść posiekaną dynię w misce multicooker i napełnij ją wodą w 2/3. Nie napełniaj dyni całkowicie wodą, ponieważ w tym przypadku puree okaże się płynne. Zamknij pokrywę multicookera, włącz ją i wybierz tryb „Gaszenie” na 1 godzinę. Jeśli nie masz wolnowaru, możesz ugotować puree w przykrytym rondlu na małym ogniu.

    Przygotuj składniki do gotowania

  • Gdy będziesz gotowy, wyjmij miskę multicooker i spuść cały płyn z dyni. Posolić dynię do smaku. Następnie wlej do miski 100 g suchej śmietany i wszystko wymieszaj łyżką.

    Aby przygotować danie, wymieszaj składniki

  • Używając blendera zanurzeniowego, dokładnie zetrzyj dynię na puree bez grudek. Otrzymasz piękną jednorodną masę. Podczas serwowania możesz udekorować puree gałązką świeżych ziół według własnych upodobań.

    Zmiel składniki, aby przygotować danie

  • Aby uzyskać pyszne puree, ważne jest, aby wybrać odpowiednią dynię. Możesz użyć dowolnej odmiany. Najważniejsze jest to, że dynia musi być dojrzała. Wskazują na to dojrzałe, gęste nasiona. Zwróć też uwagę na ogon – musi być suchy. Pod względem wielkości najlepiej wybrać średnie dynie, do 4 kg.

    Skórka dyni powinna być nienaruszona, bez widocznych uszkodzeń i śladów zepsutego produktu. Aby uzyskać pożywne puree z dyni o każdej porze roku, pokrój świeżą dynię na średniej wielkości kawałki i zamroź do późniejszego użycia. Puree z niego okaże się równie pyszne.

    W razie potrzeby możesz uzupełnić i nasycić smak tłuczonych ziemniaków pikantnymi przyprawami i innymi warzywami według własnych upodobań. Na przykład dodaj cebulę, czosnek, trochę czarnego pieprzu i paprykę. Dzięki temu puree będzie bardziej pikantne.

    Podawaj pachnące puree z dyni jako samodzielne danie lub jako pełnowartościowy dodatek do wszelkich dań mięsnych i rybnych.

    Przepis

    Jak ugotować jasne, pachnące i niesamowicie zdrowe puree z dyni w powolnej kuchence, możesz przyjrzeć się bliżej.

    Delikatny, lekko słodki puree z dyni przygotowywany jest bardzo prosto, ale jednocześnie okazuje się niesamowicie smaczny i soczysty. Kolorowe danie od pierwszego razu spodoba się nie tylko dorosłym, ale także wybrednym domownikom. Oprócz walorów smakowych niesamowita dynia ma dużą ilość przydatnych substancji, które nie mogą się nie cieszyć.

    Jeśli jeszcze nie używałeś dyni w swojej kuchni, koniecznie wypróbuj ten prosty przepis na puree ziemniaczane. Podziel się wrażeniami w komentarzach i powiedz nam, czy stosujesz jakieś dodatkowe składniki do przecieru warzywnego.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author