Sprzęt i przybory kuchenne: multicooker, waga kuchenna, blender zanurzeniowy, miarka, deska do krojenia, nóż, łyżka stołowa, ręczniki papierowe.
Składniki
dynia | 1 szt. |
sucha śmietana | 100 gramów |
Sól | smak |
woda | 1 l |
Gotowanie krok po kroku
Aby uzyskać pyszne puree, ważne jest, aby wybrać odpowiednią dynię. Możesz użyć dowolnej odmiany. Najważniejsze jest to, że dynia musi być dojrzała. Wskazują na to dojrzałe, gęste nasiona. Zwróć też uwagę na ogon – musi być suchy. Pod względem wielkości najlepiej wybrać średnie dynie, do 4 kg.
Skórka dyni powinna być nienaruszona, bez widocznych uszkodzeń i śladów zepsutego produktu. Aby uzyskać pożywne puree z dyni o każdej porze roku, pokrój świeżą dynię na średniej wielkości kawałki i zamroź do późniejszego użycia. Puree z niego okaże się równie pyszne.
W razie potrzeby możesz uzupełnić i nasycić smak tłuczonych ziemniaków pikantnymi przyprawami i innymi warzywami według własnych upodobań. Na przykład dodaj cebulę, czosnek, trochę czarnego pieprzu i paprykę. Dzięki temu puree będzie bardziej pikantne.
Podawaj pachnące puree z dyni jako samodzielne danie lub jako pełnowartościowy dodatek do wszelkich dań mięsnych i rybnych.
Przepis
Jak ugotować jasne, pachnące i niesamowicie zdrowe puree z dyni w powolnej kuchence, możesz przyjrzeć się bliżej.
Delikatny, lekko słodki puree z dyni przygotowywany jest bardzo prosto, ale jednocześnie okazuje się niesamowicie smaczny i soczysty. Kolorowe danie od pierwszego razu spodoba się nie tylko dorosłym, ale także wybrednym domownikom. Oprócz walorów smakowych niesamowita dynia ma dużą ilość przydatnych substancji, które nie mogą się nie cieszyć.
Jeśli jeszcze nie używałeś dyni w swojej kuchni, koniecznie wypróbuj ten prosty przepis na puree ziemniaczane. Podziel się wrażeniami w komentarzach i powiedz nam, czy stosujesz jakieś dodatkowe składniki do przecieru warzywnego.