Pyszna babeczka w powolnej kuchence według przepisu krok po kroku 🍩 ze zdjęciem

Proste i pyszne ciasto na śmietanie - piecz w powolnej kuchence

Sprzęt i przybory kuchenne:  wolnowar, mikser, miarka lub waga, tarka, łyżka stołowa, łyżeczka, nóż, miska głęboka, deska kuchenna, drewniana lub silikonowa szpatułka kuchenna.

Składniki

Jajka 4 rzeczy.
Cukier 1 stos
Kwaśna śmietana 200 gramów
Soda 1 łyżeczka
Mąka 2 stosy
Sól szczypać
Cytrynowy 1/2 sztuki
Masło 20 gramów

Gotowanie krok po kroku

  • Najpierw musisz zrobić cytrynę. Umyj i wytrzyj do sucha. Odciąć połowę. Za pomocą drobnej tarki usuń skórkę z połowy cytryny, pozostawiając białą skórkę nienaruszoną.

    Aby przygotować ciasto w powolnej kuchence, przygotuj składniki

  • W osobnej misce rozbij 4 jajka z lodówki (lepiej nie brać jajek o temperaturze pokojowej), dodaj do nich szczyptę soli. Zacznij ubijać je mikserem na niskich obrotach, aż utworzy się biała piana.

    Aby zrobić ciasto w powolnej kuchence, ubij jajka

  • Zacznij wprowadzać do jajek 1 szklankę cukru w ​​częściach, kontynuując ubijanie. Generalnie ubijanie powinno zająć 10 minut. Powinieneś otrzymać puszystą i gęstą białą piankę.

    Aby zrobić ciasto w powolnym naczyniu, dodaj cukier

  • Dodaj 200 gramów kwaśnej śmietany do jajek z cukrem. Zamieszać.

    Aby zrobić ciasto w powolnej kuchence, dodaj śmietanę

  • Przesiej przez sito na masę 2 szklanek mąki.

    Aby zrobić ciasto w powolnym naczyniu, przesiej mąkę

  • Dodaj 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i skórkę z cytryny. Zagnieść ciasto, aż będzie gładkie. Pamiętaj, że do wyrabiania takiego ciasta nie możesz użyć metalowej łyżki – dzięki temu pęcherzyki powietrza są niszczone, a ciasto nie wyrośnie. Do wyrabiania ciasta idealnie nadaje się drewniana lub silikonowa szpatułka lub łyżka.

    Aby zrobić ciasto w powolnej kuchence, dodaj skórkę

  • Nasmaruj miskę multicooker masłem. Umieść w nim ciasto. Piec w trybie „pieczenia” przez 1 godzinę. Gotowość sprawdź za pomocą drewnianego szpikulca lub wykałaczki – jeśli pozostanie na nim surowe ciasto, należy na chwilę zostawić ciasto do pieczenia w powolnej kuchence.

    Pyszna babeczka w powolnej kuchence według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Pozostaw gotowe ciasto w misce multicooker, aż całkowicie ostygnie. Wyjmij, udekoruj lub podawaj prosto na stół. Smacznego!

    ciasto gotowane w powolnej kuchence

  • Czy wiedziałeś? Aby dodać koloru i urozmaicenia smakowi babeczki, użyj jakiegoś nadzienia. Wariacje na ten temat mogą być nieskończone, wszystko zależy od twoich preferencji smakowych. Do babeczki dodaj suszone owoce, orzechy, mak lub kawałki czekolady. Jeśli chcesz, możesz przeciąć ciasto na pół i użyć go jako warstwy ciasta, smarując kremem.

    Opcje dekorowania i serwowania

    Udekoruj ciasto posypując je cukrem pudrem. Inną popularną opcją dekorowania tego rodzaju wypieków jest lukier cukrowy lub czekoladowy.

    Dodaj dekorację w postaci świeżych jagód do babeczki – okaże się bardzo piękna i smaczna. Ciasto można również posypać płatkami kokosowymi, posiekanymi orzechami lub czekoladą.

    Ponadto czekoladę można roztopić w kuchence mikrofalowej (lub w kąpieli wodnej) i polać babeczką – miłośnicy tego deseru będą bardzo zadowoleni.

    Przepis

    Możesz zapoznać się z wizualnym i szczegółowym przepisem na ciasto na śmietanie w powolnej kuchence, patrząc. Potem przygotowanie tak wspaniałej i smacznej babeczki nie będzie trudne.

    Pieczenie w powolnej kuchence to niezwykle prosta i wygodna opcja dla tych, którzy nie lubią pieczenia w piekarniku. Jak widać, to ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia. Czy wcześniej piekłeś w powolnej kuchence? Być może wypróbowałeś już ten przepis? Podziel się swoją opinią na ten temat i możliwymi dodatkami poniżej w komentarzach.

    Inne przepisy na babeczki

    Babeczka z wiśniami

    Babeczki z rodzynkami

    Babeczka na kefirze

    Babeczka z orzechami

    Czekoladowa babeczka

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author