Pyszna babeczka z mlekiem: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Pyszna babeczka "Krowa mleczna" z mlekiem

Sprzęt i przybory kuchenne: miska głęboka, łyżka, foremki do babeczek, piekarnik.

Składniki

Produkt Ilość
Mąka 1 stos
Cukier 1 stos
Masło 100 gramów
Jajka 2 szt.
mleko 0,5 stosu.
Proszek do pieczenia 10 gramów
Cukierki Korovka 2 szt.

Gotowanie krok po kroku

  • Najpierw rozpuść 100 g masła. Aby to zrobić, włóż go do naczynia żaroodpornego i wyślij do kuchenki mikrofalowej na 15-20 sekund. Jeśli nie masz kuchenki mikrofalowej, postaw garnek z wodą na ogniu, połóż pojemnik z masłem na wierzchu lub bezpośrednio do wody, poczekaj, aż się roztopi, i pozwól mu lekko ostygnąć.

    Najpierw musisz stopić masło.

  • Wbijamy dwa jajka kurze do głębokiej miski, dodajemy jedną szklankę cukru, mieszamy do uzyskania gładkości.

    Dodaj cukier do jajek i wymieszaj.

  • Dodaj pół szklanki (125 ml) mleka, wymieszaj. Mleko można lekko podgrzać przed użyciem, aby cukier szybciej się rozpuścił.

    Dodajemy również mleko.

  • Dodaj schłodzone masło.

    Następnie do tej masy wprowadzamy roztopione masło.

  • Pokrój dwa cukierki „Korovka” na małe kostki i dodaj do mieszanki. Możesz zrobić babeczki bez tych słodyczy, ale to dzięki nim gotowe ciasto będzie smakować jak mleko skondensowane.

    Dodaj cukierki krowie pokrojone na małe kawałki.

  • Masę wymieszać, pozostawić na kilka minut, aby słodycze się rozpuściły. Następnie ponownie wymieszaj. Musimy uzyskać jednorodną masę bez grudek.

    Wymieszaj masę, aby cukierek się rozpuścił.

  • W osobnej misce przesiej 1,5 szklanki mąki, dodaj 10 g proszku do pieczenia, wymieszaj. Mąkę wysyłamy do płynnej masy, wszystkie składniki mieszamy do uzyskania gładkości. Ilość mąki może być inna dla każdego, plus lub minus dwie łyżki mąki. Jego ilość zależy od wilgotności mąki, wielkości użytych jaj.

    Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

  • Konsystencja gotowego ciasta będzie nieco gęstsza niż w przypadku naleśników. Dozwolone są małe grudki, mogą to być nierozpuszczone kawałki słodyczy.

    Ciasto mieszamy do uzyskania jednorodnej konsystencji.

  • Wypełnij foremki do babeczek do połowy miksturą. Z tej kwoty otrzymaliśmy 12 babeczek. Formy mogą być używane z silikonu lub metalu. Jeśli masz silikon, wystarczy zwilżyć je wodą. Formy metalowe w środku należy nasmarować olejem roślinnym i posypać mąką lub kaszą manną.

    Wypełnij foremki na babeczki ciastem.

  • Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 20-25 minut. Gotowe babeczki wyrosną, staną się różowe. Pozwól im trochę ostygnąć, wyjmij je z foremki, połóż na półmisku i podawaj do stołu.

    taka babeczka z mlekiem może być duża.

  • Istnieje wiele różnych opcji dekorowania i napełniania tych babeczek. Możesz je po prostu posypać cukrem pudrem. Zrób dołek w samym środku i umieść tam wiśnie, maliny, truskawki, porzeczki lub dowolną inną jagodę. Możesz zrobić polewę czekoladową lub mleczną i polać nią babeczki. Dzięki swojej wyobraźni możesz wymyślić autorską dekorację i opowiedzieć o niej naszym czytelnikom w komentarzach.

    Przepis

    Proponujemy Państwu obejrzenie, które bardzo szczegółowo pokazuje cały proces tworzenia muffinek mlecznych. Zobaczysz, jak mielić słodycze, jaką konsystencję powinno mieć gotowe ciasto.

    Drodzy czytelnicy, mamy nadzieję, że powyższy przepis wam się spodobał, a pachnące babeczki z mlekiem już pieczą się w waszej kuchni. Napisz w komentarzach, czy wszystko ci się udało, czy ty i twoja rodzina lubiliście gotowe desery?

    Inne przepisy na babeczki

    Babeczka w piekarniku

    babeczki mleczne

    Babeczka z kandyzowanymi owocami

    Babeczka na śmietanie

    ciastko mandarynkowe

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author