
Sprzęt AGD i przybory kuchenne
- piekarnik;
- talerz;
- wagi kuchenne;
- zlewka;
- forma na muffinki z papierowymi wkładkami;
- rondel;
- śmigać;
- deska do krojenia;
- nóż;
- 2 głębokie miski;
- podawać danie;
- sito;
- łyżka stołowa i łyżeczka;
- gorące uchwyty na garnki.
Składniki
- czarna czekolada – 100 g
- mąka pszenna – 220 g
- kakao – 10 g
- cukier waniliowy – 10 g
- proszek do pieczenia ciasta – 2 łyżeczki
- cukier – 190 g
- masło – 150 g
- jajko kurze – 2 szt.
- mleko – 170 ml
- sól – 1/3 łyżeczki
Gotowanie krok po kroku
Na początek za pomocą noża na desce do krojenia posiekaj 100 g gorzkiej czekolady. Możesz użyć dowolnej czekolady.
Przesiej 220 g mąki pszennej do głębokiej miski za pomocą sita. Następnie do mąki dodaj 10 g kakao i 2 łyżeczki. proszek do pieczenia.
Dodaj 1/3 łyżeczki do miski. sól, 190 g cukru i 10 g cukru waniliowego. Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszaj łyżką, aby równomiernie się rozłożyły.
W rondelku na kuchence rozpuść 150 g masła, a następnie schłódź w temperaturze pokojowej. W osobnej głębokiej misce ubij 2 duże jajka kurze i ubij je trzepaczką, aż będą gładkie.
Do miski z jajkami dodaj 170 g mleka i schłodzone roztopione masło. Następnie dobrze wymieszaj płynne składniki trzepaczką.
Płynną masę wlewaj stopniowo do miski z suchymi składnikami, mieszając trzepaczką. Do ciasta dodać posiekaną czekoladę i wszystko wymieszać trzepaczką. Nie mieszaj ciasta przez długi czas, powinno być z małymi grudkami.
Umieść papierowe wkładki w foremkach na muffinki. Jeśli używasz metalowych form, nasmaruj je wstępnie olejem roślinnym. Napełnij każdą formę ciastem czekoladowym na 2/3 objętości.
Rozgrzej piekarnik do 190 ºС, a następnie wyślij babeczki do pieczenia przez 20 minut. Gotowość produktów można sprawdzić drewnianą wykałaczką, po przebiciu powinna być sucha. Po zakończeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw w temperaturze pokojowej na 10 minut. Następnie przełóż babeczki do naczynia do serwowania i ciesz się niesamowitymi wypiekami.
Przepis
Możesz zobaczyć w szczegółach, jak zrobić delikatne ciasto czekoladowe, a następnie upiec puszyste babeczki na rodzinną herbatę.
Pachnące muffinki z kawałkami czekolady i delikatną wilgotną konsystencją to niesamowita uczta zarówno dla dorosłych, jak i małych słodkich ząbków. Pieczenie według tego przepisu jest dość proste, ale okazuje się niesamowicie smaczne. Aby udekorować deser i uczynić go jeszcze słodszym, babeczki można posypać cukrem pudrem lub pudrem cukierniczym. Można je również posmarować kremem proteinowym lub polewą. Czekoladowy przysmak można podawać z pachnącą herbatą lub kawą, a przez cały dzień będziesz w dobrym nastroju. Apetyczne domowe babeczki można przygotować nie tylko w dni powszednie, ale także na specjalne święta. Gotuj z przyjemnością, a powiedz nam w komentarzach, czy spodobał Ci się przepis na te delikatne babeczki z czekoladą. Podziel się swoimi sekretami pysznego wypieku.