Pyszne babeczki czekoladowe według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Przepis na pyszne czekoladowe babeczki

Sprzęt AGD i przybory kuchenne

  • piekarnik;
  • talerz;
  • wagi kuchenne;
  • zlewka;
  • forma na muffinki z papierowymi wkładkami;
  • rondel;
  • śmigać;
  • deska do krojenia;
  • nóż;
  • 2 głębokie miski;
  • podawać danie;
  • sito;
  • łyżka stołowa i łyżeczka;
  • gorące uchwyty na garnki.

Składniki

  • czarna czekolada – 100 g
  • mąka pszenna – 220 g
  • kakao – 10 g
  • cukier waniliowy – 10 g
  • proszek do pieczenia ciasta – 2 łyżeczki
  • cukier – 190 g
  • masło – 150 g
  • jajko kurze – 2 szt.
  • mleko – 170 ml
  • sól – 1/3 łyżeczki

Gotowanie krok po kroku

  • Na początek za pomocą noża na desce do krojenia posiekaj 100 g gorzkiej czekolady. Możesz użyć dowolnej czekolady.
    pokrój czekoladę na małe kawałki
  • Przesiej 220 g mąki pszennej do głębokiej miski za pomocą sita. Następnie do mąki dodaj 10 g kakao i 2 łyżeczki. proszek do pieczenia.
    wymieszać mąkę i kakao
  • Dodaj 1/3 łyżeczki do miski. sól, 190 g cukru i 10 g cukru waniliowego. Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszaj łyżką, aby równomiernie się rozłożyły.
    wsyp cukier kakaowy
  • W rondelku na kuchence rozpuść 150 g masła, a następnie schłódź w temperaturze pokojowej. W osobnej głębokiej misce ubij 2 duże jajka kurze i ubij je trzepaczką, aż będą gładkie.
    wymieszać jajka w rondelku
  • Do miski z jajkami dodaj 170 g mleka i schłodzone roztopione masło. Następnie dobrze wymieszaj płynne składniki trzepaczką.
    wlać mleko do jajek
  • Płynną masę wlewaj stopniowo do miski z suchymi składnikami, mieszając trzepaczką. Do ciasta dodać posiekaną czekoladę i wszystko wymieszać trzepaczką. Nie mieszaj ciasta przez długi czas, powinno być z małymi grudkami.
    wlej czekoladę do miski
  • Umieść papierowe wkładki w foremkach na muffinki. Jeśli używasz metalowych form, nasmaruj je wstępnie olejem roślinnym. Napełnij każdą formę ciastem czekoladowym na 2/3 objętości.
    włożyć ciasto do foremek
  • Rozgrzej piekarnik do 190 ºС, a następnie wyślij babeczki do pieczenia przez 20 minut. Gotowość produktów można sprawdzić drewnianą wykałaczką, po przebiciu powinna być sucha. Po zakończeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw w temperaturze pokojowej na 10 minut. Następnie przełóż babeczki do naczynia do serwowania i ciesz się niesamowitymi wypiekami.
    przepis na babeczki czekoladowe
  • Przepis

    Możesz zobaczyć w szczegółach, jak zrobić delikatne ciasto czekoladowe, a następnie upiec puszyste babeczki na rodzinną herbatę.

    Pachnące muffinki z kawałkami czekolady i delikatną wilgotną konsystencją to niesamowita uczta zarówno dla dorosłych, jak i małych słodkich ząbków. Pieczenie według tego przepisu jest dość proste, ale okazuje się niesamowicie smaczne. Aby udekorować deser i uczynić go jeszcze słodszym, babeczki można posypać cukrem pudrem lub pudrem cukierniczym. Można je również posmarować kremem proteinowym lub polewą. Czekoladowy przysmak można podawać z pachnącą herbatą lub kawą, a przez cały dzień będziesz w dobrym nastroju. Apetyczne domowe babeczki można przygotować nie tylko w dni powszednie, ale także na specjalne święta. Gotuj z przyjemnością, a powiedz nam w komentarzach, czy spodobał Ci się przepis na te delikatne babeczki z czekoladą. Podziel się swoimi sekretami pysznego wypieku.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author