Pyszne ciasta z kapustą w piekarniku według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Pyszne ciasta z kapustą - zapiekaj w piekarniku

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • głęboki pojemnik;
  • deska do krojenia;
  • nóż;
  • tarka;
  • łyżka;
  • pędzel kulinarny;
  • głęboka patelnia z pokrywką;
  • talerz;
  • Papier do pieczenia;
  • papier do pieczenia;
  • piekarnik.

Składniki

Produkt Ilość
Ciasto drożdżowe 1 kg
Kapusta 1 szt.
Cebula 1 szt.
Marchewka 1 szt.
Zieleń 1 pęczek
Olej roślinny 1-2 łyżki. l.
Sos pomidorowy lub makaron 3-4 ul. l.
jajko 1 szt.
Sól smak
Zmielony czarny pieprz smak
Przyprawy smak

Gotowanie krok po kroku

Pożywny

  • 1 cebulę obrać z łuski i pokroić w drobną kostkę.

    Drobno posiekaj cebulę.

  • Wlej 1-2 łyżki na patelnię. l. olej roślinny, włóż na średnim ogniu i wyślij cebulę do smażenia.

    Cebulę podsmażyć na patelni.

  • W tym czasie obierz marchewki i natrzyj na grubej tarce. Gdy cebula będzie smażona, aż będzie lekko przezroczysta, na patelnię wrzucić startą marchewkę, wymieszać i dalej gotować.

    Do cebuli dodać startą marchewkę.

  • Kapustę myjemy i usuwamy nieodpowiednie górne liście. Kroimy go najpierw na średniej wielkości słomki, jak na barszczu, a następnie dzielimy na kilka części w poprzek, tak aby kawałki miały długość 3-4 cm.

    Kroimy kapustę.

  • Kapustę wkładamy do głębokiego pojemnika, solimy do smaku i wyciskamy tak, aby sok się wyróżniał.

    Zagniatamy kapustę rękami, dodając trochę soli.

  • Gdy marchewki zmiękną, włożyć kapustę na patelnię, ponownie posolić, dodać czarny pieprz i inne przyprawy według uznania. Smak kapusty doskonale uzupełniają liście laurowe, kolendra, majeranek, kminek, granulowany czosnek, koperek, choć można dodać wszystko.

    Rozprowadzamy kapustę na patelni z marchewką i cebulą.

  • Dodaj również 3-4 łyżki. l. sos pomidorowy lub makaron. Wszystko dokładnie wymieszaj, dodaj około 100 ml wody, przykryj patelnię pokrywką i gotuj warzywa na małym ogniu przez 15-20 minut. Gotowe nadzienie powinno być miękkie, pachnące, czerwonawe z powodu sosu pomidorowego.

    Dodać przyprawy do smaku, koncentrat pomidorowy i trochę wody, dusić do miękkości.

  • Paszteciki

  • Bierzemy 1 kg ciasta drożdżowego. Można go przygotować w domu, a także w sklepie czy supermarkecie. Zagniatamy go w podłużną „kiełbasę”. Całe ciasto podzielić na małe porcje. Z tego tomu otrzymasz około 12-15 sztuk.

    Ciasto dzielimy na porcje.

  • Każdy kawałek ciasta zagniatamy rękami lub wałkiem do ciasta o grubości 3-5 mm. Aby ciasto nie przywierało, posyp powierzchnię roboczą mąką lub zwilż ręce olejem roślinnym.

    Kawałki ciasta zagniatamy na ciasta.

  • Na środku każdego półfabrykatu kładziemy 1 łyżkę. l. nadzienia i ostrożnie połącz brzegi ciasta, aby nie rozsypywał się podczas pieczenia.

    Na każde ciasto nakładamy nadzienie z kapusty i ściskamy brzegi.

  • Blachę do pieczenia przykrywamy papierem do pieczenia, kładziemy na nią ciasta szwem do dołu. Lekko wymieszaj jajko kurze do jednorodnej konsystencji i posmaruj nim ciasta za pomocą pędzla kulinarnego.

    Uformowane placki rozkładamy na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem i smarujemy ubitym jajkiem.

  • Rozgrzewamy piekarnik do 180-190ºС i wysyłamy do niego ciasta na 15-20 minut. Stopień ich przygotowania sprawdzamy za pomocą rumianego smażonego blatu.

    Takie ciasta z kapustą w piekarniku piecze się szybko.

  • Wyjmij placki z piekarnika i pozwól im ostygnąć. Podawać ze świeżymi ziołami, sosami pomidorowymi, białymi i innymi sosami, solą. Takie ciasta będą wyglądać bardzo smacznie z kubkiem bulionu z kurczaka, ale możesz wziąć herbatę, kawę, mleko, sok i inne napoje.

    Ciasta są bardzo smaczne i pachnące.

  • Przepis

    Można również zobaczyć proces robienia placków z kapusty zapiekanej. W nim zobaczysz, jakie produkty są potrzebne do nadzienia i jak prawidłowo je ugotować na patelni; co należy zrobić z ciastem drożdżowym, ile ciast jest pieczonych w piekarniku.

    Więc teraz wiesz, jak szybko i łatwo gotować placki z kapustą za pomocą prostych składników. Jeśli nie chcesz zawracać sobie głowy ciastem, możesz spokojnie kupić je w sklepie i nie stracić nic w smaku gotowych ciast. Które ciasta lubisz bardziej: pieczone czy smażone? Jakich dodatków używasz najczęściej? Podziel się swoimi historiami w komentarzach, krytykuj i uzupełniaj przepis, jeśli uznasz to za stosowne. Dziękuję za uwagę, aby wszystkie Twoje potrawy odniosły sukces!

    Inne przepisy na ciasto

    smażone ciasta

    Ciasta z jabłkami

    ciasto francuskie

    Ciasta w piekarniku

    Ciasta z cebulą i jajkiem

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author