Pyszne ciasto francuskie krok po kroku przepis ze zdjęciem

Ptyś z gotowanym skondensowanym mlekiem z gotowego ciasta drożdżowego francuskiego

Sprzęt i przybory kuchenne: piekarnik lub piekarnik, wałek do ciasta, łyżka stołowa, łyżeczka, widelec, nóż, blacha do pieczenia, szczotka do tłuszczu, papier do pieczenia, talerz do serwowania.

Składniki

Ciasto francuskie drożdżowe 500 gramów
Mleko skondensowane 1 bank
jajko 1 szt.
Olej roślinny (do smarowania patelni) 1 – 2 łyżki. l.
Mąka pszenna (do posypania) 2 garście
Cukier puder 2 łyżki stołowe. l.

Gotowanie krok po kroku

  • Możesz kupić gotowe gotowane mleko skondensowane. Ale możesz też sam go ugotować. Aby to zrobić, włóż puszkę skondensowanego mleka do rondla i napełnij wodą tak, aby przykryła puszkę o 2 cm i gotuj przez dwie godziny. Po ugotowaniu skondensowanego mleka słoik należy schłodzić dodając zimną wodę. Nie otwieraj, gdy jest gorąco! Wyjmij ciasto z opakowania i pozostaw na kilka minut w temperaturze pokojowej. Następnie rozpakuj go i poczekaj około półtorej godziny, aż całkowicie się rozmrozi.

    Jak przygotować ciasto francuskie

  • Przekrój ciasto na pół. Posyp lekko mąką blat i połóż na nim połowę ciasta. Lekko posyp mąką. Lekko rozwałkuj ciasto. Zrób to w jednym kierunku.

    Aby przygotować ciasto francuskie, przygotuj składniki

  • Powstały prostokąt jest cięty na 8 części. Aby ciasto lepiej się kroiło, należy zamoczyć w mące nóż figurowy lub zwykły.

    Aby przygotować ciasto francuskie, pokrój ciasto

  • Każdy wynikowy kawałek jest wizualnie podzielony na dwie połówki. Na jednym posmarować łyżeczką skondensowanego mleka.

    Aby przygotować ciasto francuskie, na ciasto wyłożyć farsz

  • Na drugiej połowie ciasta wykonujemy trzy małe nacięcia. Są niezbędne, aby ptysie nie pękały podczas pieczenia. Mleko skondensowane przykrywamy wolną połową ciasta i ostrożnie zaciskamy brzegi. Delikatnie przejedź widelcem wzdłuż krawędzi ciasta francuskiego, aby lepiej docisnąć ciasto. Udekoruje również trochę gotowy produkt.

    Aby zrobić ciasto francuskie, pokrój ciasto

  • Lekko posmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym. Połóż na nim ptysie.

    Do przygotowania ciasta francuskiego przygotuj blachę do pieczenia

  • Ubij żółtko i posmaruj powstałą masą ptysie, aby uzyskać złotą skórkę. Odczekaj 30 minut, aby zaciągnięcia się jędrne.

    Rozgrzej piekarnik, aby zrobić ciasto francuskie

  • Po 15 minutach od rozpoczęcia garowania włącz piekarnik. Powinien rozgrzać się do 200 stopni. Gdy ptysie się podniosą, obniżamy temperaturę w piekarniku do 180 stopni i tam wysyłamy nasze ptysie. Nie zaleca się otwierania drzwi piekarnika przez pierwsze 10 minut. Piecz ptysie na złoty kolor. Zajmie to 15-20 minut. Niech ptysie ostygną na blasze do pieczenia, a następnie możesz podawać. Wcześniej można je udekorować cukrem pudrem.

    ciasto francuskie gotowe

  • Smacznego!

    opcje gotowania

    Aby przygotować te ptysie ze skondensowanym mlekiem, do nadzienia można dodać prażone orzechy włoskie. W razie potrzeby możesz eksperymentować z dodawaniem przypraw połączonych ze skondensowanym mlekiem.

    Przepis

    W tym filmie Oksana Valerievna wyjaśnia i pokazuje krok po kroku, jak upiec ciasto francuskie ze skondensowanym mlekiem. Zobaczysz, że nie jest to wcale trudne i zobaczysz, co się w rezultacie stanie.

    Drodzy czytelnicy, czy używacie gotowego ciasta francuskiego do słodkich wypieków? Mamy nadzieję, że wykorzystacie przepis na robienie ptysie ze skondensowanym mlekiem, który został opisany w tym artykule. Napisz proszę, co dodałbyś do składu składników. Czekamy na Twoje sugestie i rekomendacje.

    Inne przepisy na ciasto francuskie

    Ślimaki z rodzynkami

    Uszy z ciasta francuskiego

    Ciasta z twarogiem

    Ciasto kremowe

    Koperty z Kurczaka

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author