Pyszne kotlety gryczane według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Pyszne kotlety gryczane – przepis prosty jak łuskanie

Sprzęt i przybory kuchenne: szklanka, łyżeczka i łyżka stołowa, rondel, miska, łopatka, kuchenka, patelnia, ręczniki papierowe.

Składniki

Gryka 0,5 stosu.
Woda 1,5 stosu.
Sól 0,5 łyżeczki
Kefir 3 art. l.
jajko 2 szt.
Mąka 2 łyżki stołowe. l. ze zjeżdżalnią
Olej roślinny do smażenia

Gotowanie krok po kroku

  • Myjemy 0,5 szklanki kaszy gryczanej. Do rondla wsypać kaszę gryczaną, zalać 1,5 szklanki wody.

    Gotowanie kotletów gryczanych według prostego przepisu

  • Sól – wystarczy 0,5 łyżeczki. Sól. Gotuj płatki, aż będą ugotowane na małym ogniu.

    Aby przygotować danie, przygotuj składniki

  • Po lekkim schłodzeniu włóż kaszę gryczaną do miski, dodaj 2 jajka.

    Aby przygotować danie, wymieszaj składniki

  • Dodajemy 3 łyżki. l. kefir.

    Połącz składniki, aby przygotować danie

  • Posyp 2 łyżki. l. ze szkiełkiem mąki, dokładnie wymieszaj. Powstała masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.

    Dodaj mąkę do ugotowania

  • Na rozgrzaną patelnię wlej trochę oleju roślinnego.

    Rozgrzej patelnię do gotowania.

  • Ciasto wrzucić łyżką do wrzącego oleju. I usmaż kotlety z obu stron na złoty kolor.

    Aby przygotować danie, usmaż mięso mielone

  • Gotowe kotlety układamy na ręcznikach papierowych, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Kotlety te można podawać z kwaśną śmietaną, ketchupem, majonezem lub innym sosem.

    Pyszne kotlety gryczane według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Pomocne wskazówki

    • Do takich kotletów można dodać ziemniaki (2-3 szt.) i/lub marchewki (1 szt.), rozcierając na drobnej tarce i wyciskając nadmiar soku.
    • Cebula, drobno posiekana i dodana do mielonego mięsa, doda również kotletom szczególnej pikanterii.
    • Gotując kaszę gryczaną można dodać do wody kostkę bulionową.
    • Przyda się również kilka ząbków czosnku, które należy najpierw przepuścić przez maszynę do czosnku lub drobno posiekać.
    • Aby uzyskać piękną złotą skórkę, każdy kotlet można przed smażeniem obtoczyć w bułce tartej.
    • Kolejnym możliwym smacznym dodatkiem są grzyby. Powinny być drobno posiekane i włożone do mięsa mielonego. W razie potrzeby można je trochę wstępnie podsmażyć.
    • Oryginalny pomysł dla mam – spróbuj zrobić słodkie kotlety gryczane dla swoich pociech i podawaj z dżemem lub dżemem.
    • Miłośnicy eksperymentów mogą dostosować przepis, dodając do mięsa mielonego ser lub twarożek.
    • Spróbuj użyć kaszy manny zamiast mąki.

    Przepis

    Autor pokazuje, jak ze zwykłej kaszy gryczanej można ugotować bardzo smaczne i bardzo zdrowe kotlety.

    Czy drodzy czytelnicy lubicie eksperymentować? Powiedz nam, jak Twoim zdaniem musisz gotować kotlety gryczane, aby były bardzo smaczne.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author