Contents
Sprzęt i przybory kuchenne: szklanka, łyżeczka i łyżka stołowa, rondel, miska, łopatka, kuchenka, patelnia, ręczniki papierowe.
Składniki
Gryka | 0,5 stosu. |
Woda | 1,5 stosu. |
Sól | 0,5 łyżeczki |
Kefir | 3 art. l. |
jajko | 2 szt. |
Mąka | 2 łyżki stołowe. l. ze zjeżdżalnią |
Olej roślinny | do smażenia |
Gotowanie krok po kroku
Pomocne wskazówki
- Do takich kotletów można dodać ziemniaki (2-3 szt.) i/lub marchewki (1 szt.), rozcierając na drobnej tarce i wyciskając nadmiar soku.
- Cebula, drobno posiekana i dodana do mielonego mięsa, doda również kotletom szczególnej pikanterii.
- Gotując kaszę gryczaną można dodać do wody kostkę bulionową.
- Przyda się również kilka ząbków czosnku, które należy najpierw przepuścić przez maszynę do czosnku lub drobno posiekać.
- Aby uzyskać piękną złotą skórkę, każdy kotlet można przed smażeniem obtoczyć w bułce tartej.
- Kolejnym możliwym smacznym dodatkiem są grzyby. Powinny być drobno posiekane i włożone do mięsa mielonego. W razie potrzeby można je trochę wstępnie podsmażyć.
- Oryginalny pomysł dla mam – spróbuj zrobić słodkie kotlety gryczane dla swoich pociech i podawaj z dżemem lub dżemem.
- Miłośnicy eksperymentów mogą dostosować przepis, dodając do mięsa mielonego ser lub twarożek.
- Spróbuj użyć kaszy manny zamiast mąki.
Przepis
Autor pokazuje, jak ze zwykłej kaszy gryczanej można ugotować bardzo smaczne i bardzo zdrowe kotlety.
Czy drodzy czytelnicy lubicie eksperymentować? Powiedz nam, jak Twoim zdaniem musisz gotować kotlety gryczane, aby były bardzo smaczne.