Contents
Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka, nóż, deska do krojenia, 2 miski, miska, miska z pokrywką, drewniana szpatułka, rondel, ruszt, słoiki z przykręcanymi pokrywkami.
Składniki
Bułgarska papryka słodka | 3 kg |
Pomidory (dojrzałe) | 2 kg |
Olej roślinny (bezwonny) | 200 ml |
Cukier | 180 gramów |
Sól | 2 łyżki stołowe. l. |
Ocet stołowy 9% | 2 łyżki stołowe. l. |
Gotowanie krok po kroku
Jak sterylizować słoiki
- Przygotuj słoiki i pokrywki do zwijania. Słoiki należy wysterylizować, a pokrywki ugotować. Przed sterylizacją należy sprawdzić szyjki słoików, czy są nienaruszone, nie wyszczerbione, a wieczka nie są wygięte. Następnie trzeba umyć słoiki z dodatkiem sody i dobrze spłukać. Istnieje kilka metod sterylizacji słoików. Możesz więc wybrać ten, który najbardziej Ci odpowiada.
- Pierwsza metoda to sterylizacja parowa. Aby to zrobić, wlej wodę do rondla, zagotuj i połóż słoik do góry nogami na ruszcie. Lepiej wziąć większą patelnię i ruszt z piekarnika. Następnie możesz sterylizować kilka słoików na raz. W międzyczasie pokrywki można gotować w rondlu. Gdy w słoiku pojawią się duże krople, można je usunąć. Przed położeniem w nim lecho musi wyschnąć.
- Drugi sposób to sterylizacja w piekarniku. Jest to bardzo wygodne, ponieważ można sterylizować wiele puszek na raz. W tym celu mokre po umyciu słoiki wkłada się do zimnego piekarnika do góry nogami. W pobliżu znajdują się okładki. Temperatura piekarnika jest ustawiona na 120 stopni. Po 15 minutach wyłącz piekarnik.
- Trzeci sposób to sterylizacja w kuchence mikrofalowej. Przy tej metodzie wodę należy wlać do słoików 1,5 cm od dna, w przeciwnym razie słoiki mogą pęknąć. Moc jest ustawiona na 800-900 watów. Po 3 minutach puszki można wyjąć.
Przepis
To pokazuje, jak zrobić preparat na zimę – pyszne lecho.
W tym artykule dowiedziałeś się, jak zrobić pyszne lecho z zaledwie dwóch składników: słodkiej papryki i dojrzałych pomidorów. A jakie przetwory z papryki i pomidorów robisz? Może masz własny przepis na lecho? Podziel się swoimi przepisami i wskazówkami w komentarzach.