Pyszne lecho na zimę według przepisu krok po kroku 🌶przepis ze zdjęciem

Lecho na zimę – przepis sprawdzony przez lata 🌶

Sprzęt i przybory kuchenne:  kuchenka, nóż, deska do krojenia, 2 miski, miska, miska z pokrywką, drewniana szpatułka, rondel, ruszt, słoiki z przykręcanymi pokrywkami.

Składniki

Bułgarska papryka słodka 3 kg
Pomidory (dojrzałe) 2 kg
Olej roślinny (bezwonny) 200 ml
Cukier 180 gramów
Sól 2 łyżki stołowe. l.
Ocet stołowy 9% 2 łyżki stołowe. l.

Gotowanie krok po kroku

  • Najpierw przygotujmy paprykę. Przede wszystkim umyj 3 kg słodkiej papryki. Usuń łodygę i nasiona.

    Przygotowanie lecho na zimę

  • Paprykę pokroić na kawałki i pokroić w paski 5-8 mm i włożyć do miski. Lub, według własnego gustu, możesz go pokroić w dowolny sposób.

    Aby przygotować lecho na zimę, posiekaj paprykę

  • Moje pomidory (2 kg), spuść wodę i pokrój na kawałki, wycinając po drodze cały nadmiar.

    Aby przygotować Lecho, pokrój pomidory

  • Przekręcamy je w maszynce do mięsa do miski. Pomidory można również zmiksować za pomocą blendera lub robota kuchennego. Aby puree były bardziej jednorodne, zaleca się najpierw usunąć skórkę z pomidorów. Aby to zrobić, kroimy umyte, ale nie kroimy pomidory nożem w poprzek. W międzyczasie zagotuj wodę w czajniku lub rondlu i zalej pomidory. Pozostaw pomidory we wrzącej wodzie na około minutę. Następnie przenosimy je do miski z bardzo zimną wodą (można dodać do niej kawałki lodu). Po takich wahaniach temperatury skórę można łatwo usunąć, lekko podważając ją nożem.

    Aby przygotować lecho, przekręć pomidory

  • Rozwałkowane pomidory wlewamy do miski lub patelni, w której będziemy gotować lecho, wlewamy tu 200 ml rafinowanego oleju słonecznikowego, dodajemy 180 g cukru pudru i 2 łyżki. l. (bez slajdu). Sól należy przyjmować nie jodowaną i nie dodatkową. Stawiamy umywalkę na piecu na małym ogniu. Po ugotowaniu gotuj przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

    Aby przygotować Lecho, wypełnij

  • Po tym czasie dodaj do miski pieprz. Ponownie wymieszaj. Przykryj miskę pokrywką i gotuj przez 20 minut od momentu zagotowania, od czasu do czasu mieszając.

    Aby przygotować Lecho, połącz składniki

  • 3 minuty przed gotowością dodaj do miski z lecho 9% octu (2 łyżki). Lecho ponownie wymieszaj i poczekaj, aż się zagotuje. Gotowe Lecho wlej do sterylnych słoików. W tym samym czasie pozostała w miednicy lecho powinna się lekko zagotować. Papryki przykryć sokiem pomidorowym.

    Aby przygotować lecho, przygotuj słoiki

  • Zaraz po aplikacji zamykamy słoiki z lecho hermetycznie wysterylizowanymi pokrywkami, odwracamy do góry nogami i zawijamy na 12 godzin. Ze wskazanej ilości składników uzyskuje się 7 puszek o pojemności 720 ml i jedną puszkę o pojemności 390 ml. Lecho to można przechowywać w domu w temperaturze pokojowej.

    gotowy na zimę

  • Jak sterylizować słoiki

    • Przygotuj słoiki i pokrywki do zwijania. Słoiki należy wysterylizować, a pokrywki ugotować. Przed sterylizacją należy sprawdzić szyjki słoików, czy są nienaruszone, nie wyszczerbione, a wieczka nie są wygięte. Następnie trzeba umyć słoiki z dodatkiem sody i dobrze spłukać. Istnieje kilka metod sterylizacji słoików. Możesz więc wybrać ten, który najbardziej Ci odpowiada.
    • Pierwsza metoda to sterylizacja parowa. Aby to zrobić, wlej wodę do rondla, zagotuj i połóż słoik do góry nogami na ruszcie. Lepiej wziąć większą patelnię i ruszt z piekarnika. Następnie możesz sterylizować kilka słoików na raz. W międzyczasie pokrywki można gotować w rondlu. Gdy w słoiku pojawią się duże krople, można je usunąć. Przed położeniem w nim lecho musi wyschnąć.
    • Drugi sposób to sterylizacja w piekarniku. Jest to bardzo wygodne, ponieważ można sterylizować wiele puszek na raz. W tym celu mokre po umyciu słoiki wkłada się do zimnego piekarnika do góry nogami. W pobliżu znajdują się okładki. Temperatura piekarnika jest ustawiona na 120 stopni. Po 15 minutach wyłącz piekarnik.
    • Trzeci sposób to sterylizacja w kuchence mikrofalowej. Przy tej metodzie wodę należy wlać do słoików 1,5 cm od dna, w przeciwnym razie słoiki mogą pęknąć. Moc jest ustawiona na 800-900 watów. Po 3 minutach puszki można wyjąć.

    Przepis

    To pokazuje, jak zrobić preparat na zimę – pyszne lecho.

    W tym artykule dowiedziałeś się, jak zrobić pyszne lecho z zaledwie dwóch składników: słodkiej papryki i dojrzałych pomidorów. A jakie przetwory z papryki i pomidorów robisz? Może masz własny przepis na lecho? Podziel się swoimi przepisami i wskazówkami w komentarzach.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author