
Sprzęt i przybory kuchenne:
- talerz;
- 2 patelnie;
- deska do krojenia;
- nóż;
- łyżka;
- tarka do placków ziemniaczanych lub podobna przystawka do robota kuchennego;
- sito;
- zestaw naczyń o różnych rozmiarach;
- Łopatka.
Składniki
Produkt | Ilość |
Ziemniak | 4 rzeczy. |
Salo | 100 gramów |
Cebula | 1 szt. |
Mąka | 1 łyżeczka |
Olej roślinny | 2-3 łyżki. l. |
Sól | smak |
Zmielony czarny pieprz | smak |
Gotowanie krok po kroku
Umyj i obierz 4 średnie ziemniaki i pół cebuli. Nacieramy je na specjalnej tarce ręcznie lub za pomocą malaksera. Możesz też użyć sokowirówki: wylej sok, a ciasto użyj do placków ziemniaczanych. 
Masę ziemniaczano-cebulową kładziemy na sicie i dokładnie wyciskamy pozostały sok, tak aby ciasto było jak najbardziej suche. Więc placki ziemniaczane nie rozsmarują się na patelni. 
Dodaj 1 łyżeczkę do tej masy. mąkę dla lepszego związania, posolić do smaku i dodać zmielony czarny pieprz i inne przyprawy (np. gotową mieszankę na ziemniaki). Wszystko mieszamy do uzyskania jednorodnej masy. 
Na 100 g tłuszczu zdjąć skórki i pokroić na małe kawałki. Wlej 1 łyżkę do jednej z patelni. l. olej roślinny, połóż go na wolnym ogniu i wyślij skwarki do smażenia przez 5-7 minut. 
Pozostałą połowę cebuli kroimy w drobną kostkę i po 5-7 minutach wysyłamy do przyszłych skwarków. Naszym celem jest doprowadzenie zarówno smalcu, jak i cebuli do złotego koloru. Salo smaży się dłużej, więc od tego trzeba zacząć. 
Wlej 1-2 łyżki na drugą patelnię. l. olej roślinny, włącz maksymalny ogień i pozwól olejowi się rozgrzać. Z masy ziemniaczanej rzeźbimy porcje placków ziemniaczanych, nadając im wygląd cienkiego ciasta. Smaż je z każdej strony przez 2-3 minuty, obracając łopatką. Draniki powinny być smażone, złociste, bez śladów przypalenia. 
Nadmiar oleju usuwamy z patelni za pomocą gotowych placków ziemniaczanych. Przekładamy tu gotowe tłuste skwarki z cebulą z pierwszej patelni. Danie gotowe, można je podawać do stołu. Draniki należy podawać na gorąco, gdyż po ostygnięciu tracą smak, aromat i przestają chrupać. Placki ziemniaczane można udekorować, oprócz skwarków, kwaśną śmietaną i posiekanymi ziołami. 
Czy wiedziałeś? Pomimo tego, że draniki znane są z kuchni białoruskiej, placki ziemniaczane są popularne we wszystkich krajach Europy i Ameryki. W USA wariant tego dania nazywa się hash brown, aw różnych kulturach występują nazwy kakorki, kremzlik, gramboraki i raggmunk (mnich z włosia).
Przepis
Aby uzyskać informacje o tym, jak zrobić odpowiednie ciasto na draniki, ile je usmażyć, jak gotować pachnące skwarki i wiele więcej, zobacz wersję przepisu dania. Jej autor, szef kuchni, podzieli się z Wami także kilkoma sekretami najlepszych placków ziemniaczanych.
Więc teraz wiesz, jak gotować w domu prawdziwe białoruskie placki ziemniaczane ze skwarkami. Jak widać, przepis nie jest bardzo skomplikowany i zajmuje bardzo mało czasu, najważniejsze jest poznanie prawidłowej techniki gotowania. Czy próbowałeś już robić naleśniki? Jaki przepis został na to użyty? Czy dodałeś do ciasta mięso mielone lub warzywa? Opowiedz nam o tym w komentarzach, uzupełnij przepis, odwołując się do swoich doświadczeń. Dziękuję za uwagę, powodzenia w gotowaniu!
Inne przepisy na naleśniki
Draniki z mięsem mielonym
Draniki z Feta
Klasyczne placki ziemniaczane
Draniki bez jajek
Draniki z szynką
Miłego czytania!