Pyszne wypieki z jabłkami: przepisy na Charlotte, herbatniki i strudel

3 przepisy na pyszne wypieki z jabłkami

Prosty placek ozdobiony jabłkiem

Charlotte

Alfa i omega każdej gospodyni i najpopularniejszy przysmak od sierpnia do listopada.

Będziesz potrzebować:

  • cukier – 1 szklanka;
  • jajko kurze – 5 szt .;
  • mąka pszenna – 1 szklanka;
  • jabłko – 7 szt .;
  • olej roślinny – 1 łyżka. l.;
  • soda – ½ łyżeczki.

Jak gotować

  • Gdy piekarnik się nagrzewa, oddziel białka od żółtek. Białka ubić, stopniowo dodając cukier, aż powstanie gęsta piana.
  • Następnie dodaj jedno żółtko, sodę gaszoną i dodaj mąkę. Ciasto powinno być gładkie i niezbyt grube.
  • Nasmaruj formę olejem roślinnym i wlej połowę ciasta. Rozłóż pokrojone jabłka i wypełnij je pozostałym ciastem.
  • Wstaw Charlotte do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na kilka minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz 20-25 minut.
  • Apetyczny placek z plastrami owoców

    Galette z jabłkami

    Ten przepis jest nieco bardziej skomplikowany i zajmuje więcej czasu, ale jak wygląda ciastko na Instagramie!

    Będziesz potrzebować:

    • masło – 100 g;
    • mąka pszenna – 170 g;
    • cukier – 6,5 łyżki. l.;
    • sól – ¼ łyżeczki;
    • jabłko – 3 szt .;
    • migdały – 2 łyżki. l.;
    • roztopione masło – 50 g.

    Jak gotować

  • Najpierw trzeba przygotować ciasto: posyp 140 g mąki na blacie i wyłożyć 30 g bardzo zimnego masła – drobno posiekać. Następnie dodaj sól i kolejne 60 g masła, posiekaj, może nie tak drobno. Przenieś tę mieszankę do filiżanki.
  • Teraz do ciasta mieszaj łyżki zimnej wody. W rezultacie powinieneś dostać „bułkę”, musisz owinąć ją w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Masło w cieście powinno zamarznąć.
  • Czas na nadzienie: jabłka należy obrać i pokroić w plasterki. Wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na grubość 3-5 mm, średnica koła powinna być o 3 cm większa od Twojego kształtu. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć do niej ciasto. Teraz wymieszaj 1 łyżkę mąki z migdałami i 3,5 łyżki cukru – posyp tą mieszanką równomiernie biszkopt. Ułożyć plasterki jabłka w kółko i zawinąć na brzegach ciasta.
  • Rozpuść 10 g masła i posmaruj brzegi herbatników, a na wierzchu posyp jabłka cukrem. Biszkopt wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ciasto przez około 15 minut, następnie obniżamy temperaturę do 18 stopni i zostawiamy biszkopty na kolejne 30-45 minut, aż brzegi nabiorą złotego koloru. Pięć minut przed gotowością możesz ponownie posypać ciastko cukrem.
  • Kawałek austriackiej bułki jabłkowej

    Strudel

    Nie musisz jechać do Wiednia, aby zdobyć idealny strudel, spróbuj zrobić go sam.

    Będziesz potrzebować:

    • biały chleb – 100 g;
    • mąka pszenna – 250 g;
    • masło – 150 g;
    • jajko kurze – 2 szt .;
    • cytryny – 1 szt .;
    • jabłko – 5 szt .;
    • migdały – 75 g;
    • rodzynki – 100 g;
    • cynamon – 1 łyżeczka;
    • cukier – 100 g;
    • sól – szczypta;
    • śmietana – 125 g;
    • cukier puder – 2 łyżki. l.

    Jak gotować

  • Przygotuj ciasto: wymieszaj mąkę, 2 łyżki roztopionego masła, żółtka i 125 ml wody, sól. Ciasto powinno uformować się w ciasną kulkę – posmarować olejem roślinnym, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na godzinę.
  • Drobno pokrusz chleb i usmaż okruchy na patelni. Jabłka obrać, drobno posiekać, wymieszać z pokruszonymi migdałami i polać sokiem z cytryny.
  • Ciasto rozwałkować (cienkie!), posmarować masłem i kwaśną śmietaną, posypać bułką tartą, cukrem i cynamonem, równomiernie rozłożyć nadzienie. Teraz ostrożnie rozwałkuj ciasto w bułkę, posmaruj olejem i ułóż na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem blasze do pieczenia.
  • Pieczemy 45 minut w temperaturze 200 stopni, posyp gotowy strudel cukrem pudrem. Podawać z lodami!
  • Inne przepisy na wypieki

    jabłkowy marshmallow

    Naleśniki z wątroby

    Placki Wątrobowe

    Pastylka śliwkowa

    Serniki w piekarniku

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author