Quiche z kurczakiem i pieczarkami według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Quiche Laurentian z kurczakiem i grzybami - piękne, niedrogie i smaczne

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • piekarnik;
  • patelnia;
  • rondel z pokrywką o pojemności 2 litrów;
  • deska do krojenia;
  • nóż kuchenny;
  • tarka;
  • łopatka do gotowania;
  • pergamin.

Składniki

Nazwa  Ilość
Filet z kurczaka 500 gramów
Pieczarki 400 gramów
Twardy ser 150 gramów
Masło 50g
jajka kurze 3 szt.
Cebula (średnia 1 szt.
Śmietanka o zawartości tłuszczu 20% lub więcej 200 ml
Olej roślinny 30-40 ml
Mąka pszenna premium 200 gramów
Woda jest zimna 1060 ml
Zmielony czarny pieprz smak
Sól smak
Cukier granulowany szczypać
ziarnka pieprzu 3-4 szt.
Liść laurowy 1 szt.

Gotowanie krok po kroku

Otwarte quiche to tradycyjne słone ciasto francuskie. Tradycyjnie ciasto podawane jest na ciepło jako danie główne, z sałatką warzywną. Poniższy przepis opisuje jedną z opcji przygotowania tego słonego ciasta.

Przygotowanie ciasta

  • Do mąki włożyć masło (30 g), które odstawiało się na 15 minut na zewnątrz lodówki.

    Zmiękczone masło włóż do głębokiej miski.

  • Ubij jajko kurze (1 szt.).

    Ubij jedno jajko.

  • Dodaj 60 ml zimnej wody.

    Masę lekko zagnieść widelcem, dodać wodę.

  • Przesiej mąkę pszenną (200 g) do miski. Dodaj szczyptę cukru, sól (0,5 łyżeczki).

    Przesiej mąkę i dodaj sól.

  • Zagnieść ciasto widelcem. Mieszaj ręcznie.

    Zagniatamy ciasto.

  • Zawiń ciasto w folię spożywczą, wstaw do lodówki.

    Gotowe ciasto wysyłamy do lodówki.

  • Przygotowanie do napełniania

  • Dobrze umyj mięso z kurczaka (500 g). Postaw garnek z wodą (1 l) na ogniu. Posolić wodę, dodać ziarna pieprzu (3-4 szt.), Liść laurowy na patelnię. Filet z kurczaka wrzucić do wody, przykryć pokrywką.

    Wysyłamy pierś z kurczaka do ugotowania.

  • Gotuj do miękkości na średnim ogniu (około 20-25 minut).

    Gotuj kurczaka, aż będzie gotowy.

  • Ugotowane mięso schłodzić, pokroić na małe kawałki. Włóż posiekane mięso z kurczaka do głębokiej miski.

    Schłodzone mięso z kurczaka pokroić w kostkę.

  • Cebulę obrać (1 szt.), pokroić w drobną kostkę.

    Cebulę siekamy.

  • Z pieczarek zdjąć skórkę (400 g), umyć, pokroić w plastry o grubości ok. 3-4 mm.

    Pieczarki pokroić w cienkie plasterki.

  • Rozgrzej patelnię olejem roślinnym (30-40 ml).

    Rozgrzej patelnię olejem roślinnym.

  • Podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta.

    Podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta.

  • Na patelnię wrzucamy pokrojone pieczarki, smażymy z cebulą, mieszając przez 10 minut, do miękkości.

    Do cebuli dodajemy pieczarki i smażymy do miękkości.

  • Schłodzone grzyby przełóż do miski z mięsem z kurczaka (lub zdejmij patelnię z ognia i dodaj do niej mięso z kurczaka).

    Gotowe pieczarki łączymy z mięsem z kurczaka.

  • Przygotowanie do napełniania

  • Ubij jajka (2 szt.) W głębokiej misce.

    Wbij dwa jajka do miski.

  • Ubij jajka widelcem.

    Lekko ubij jajka.

  • Śmietanę (200 ml) wlej do miski, wymieszaj.

    Dodaj śmietanę do masy jajecznej.

  • Zetrzyj ser (150 g) na drobnej tarce.

    Ser zetrzyj na drobnej tarce.

  • Wlej ser do miski z mieszanką jajek i śmietany.

    Rozłóż starty ser do nadzienia.

  • Sól, pieprz z mielonym czarnym pieprzem (do smaku), dobrze wymieszaj nadzienie.

    Do nadzienia dodaj sól i pieprz, wymieszaj.

  • Wylać nadzienie na mieszankę mięsno-grzybową.

    Dodaj nadzienie do nadzienia, wymieszaj.

  • Dobrze wymieszać.

    Nadzienie gotowe.

  • Składanie ciasta

  • Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

    Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.

  • Wyjmij ciasto z lodówki. Ciasto rozwałkować do wielkości formy, dodając wysokość boków ciasta (około 3 cm do promienia).

    Ciasto rozwałkować cienko w zależności od wielkości formy.

  • Rozwałkowane ciasto przekładamy do formy, boki układamy rękoma.

    Ciasto układamy w formie, robimy boki.

  • Rozłóż nadzienie na cieście. Wygładź powierzchnię ciasta szpachelką.

    Połóż nadzienie na cieście, wypoziomuj je.

  • Pieczemy w piekarniku w 180°C przez około 35-40 minut.

    Quiche z kurczakiem i pieczarkami piecze się około 40 minut.

  • Gotowe ciasto quiche schłodzić (do rozgrzania), pokroić.

    Gotowy placek należy pozostawić do całkowitego ostygnięcia i można go pokroić na porcje.

  • W razie potrzeby posyp otwarte ciasto drobno posiekanymi ziołami (nie wskazane w przepisie). Zgodnie z klasyczną recepturą quiche lauren przyrządza się z boczkiem. Istnieje wiele odmian ciasta, które wykorzystują mięso, warzywa, ryby, grzyby i inne produkty spożywcze.

    Przepis

    Jak łatwo, szybko i z duszą ugotować słynne francuskie wypieki, film pokazuje:

    Teraz wiesz, jak ugotować słynne francuskie quiche lauren z kurczakiem i grzybami. Dla oszczędnych gospodyń domowych to słone ciasto otwiera perspektywę wykorzystania pozostałej wczoraj kiełbasy lub mięsa, które można umieścić w nadzieniu. A jakie znasz opcje napełniania otwartego solonego ciasta? Zostaw swoje wskazówki w poniższych zaleceniach.

    Inne przepisy na drób

    Chakhokhbili z kurczaka

    Pieczony kurczak

    Stroganow z indyka wołowego

    Filet z kurczaka w cieście

    Tarty Z Kurczakiem

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author