Quiche z kurczakiem według przepisu krok po kroku z 🍗zdjęciem

Quiche z kurczakiem i serem - otwarte, pyszne francuskie ciasto kruche

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • sito;
  • miski średniej wielkości;
  • widelec;
  • wałek do ciasta;
  • naczynie do pieczenia o średnicy 22 cm;
  • pergamin;
  • plastikowa torba;
  • piekarnik;
  • patelnia;
  • Łopatka;
  • talerz;
  • lodówka;
  • podawać danie;
  • nóż.

Składniki

Składniki Ilość
Mąka pszenna 170 gramów
Lodowata woda 3 art. l.
Masło 170 gramów
Krem 200 ml
Filet z kurczaka 2 szt.
Jaja kurze 2 szt.
twardy ser 150 gramów
Cebula 1 szt.
świeży koper 7-10 oddziałów
Sól smak
Zmielony czarny pieprz smak

Gotowanie krok po kroku

Przygotowanie podłoża do quiche (ciasto kruche)

  • Przesiej mąkę pszenną (170 gramów) do średniej wielkości miski. Do mąki dodaj schłodzone masło (150 gramów) i lodowatą wodę (3 łyżki stołowe).

    Do przesianej mąki dodaj zimne masło i lodowatą wodę.

  • Za pomocą widelca zamień ciasto na okruchy.

    Zmiel masę na okruchy.

  • Następnie ubij ciasto dłonią i uformuj kulę, zawiń w torebkę lub folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

    Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki.

  • Farsz do gotowania

  • Ugotowany filet z kurczaka (2 sztuki) pokrój w dużą kostkę i przełóż do osobnej miski.

    Ugotowany filet z kurczaka pokrój na kawałki.

  • Obierz i drobno posiekaj główkę cebuli.

    Cebulę siekamy.

  • Postaw patelnię na ogniu i dodaj do niej masło (20 gramów). Podsmaż cebulę w kostkę na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając łopatką.

    Cebulę rozsmarowujemy na maśle.

  • Przełóż usmażoną cebulę do miski z posiekanym filetem.

    Przełóż smażoną cebulę na kurczaka.

  • Spłucz i posiekaj świeży koperek (7-10 gałązek). Dodaj go do miski.

    Dodaj posiekany koperek do nadzienia.

  • Zetrzyj twardy ser (150 gramów) na grubej tarce i dodaj go również do miski z filetem z kurczaka, cebulą i zieleniną.

    Dodaj również starty ser.

  • Jaja kurze (2 sztuki) ubić ze składnikami i wlać śmietanę (200 ml). Dobrze wymieszać.

    Do nadzienia dodać jajko i śmietanę.

  • Posolić i dodać do smaku czarny mielony pieprz. Zamieszaj ponownie. Nadzienie gotowe.

    Sól, pieprz i wymieszaj nadzienie quiche.

  • Zbieranie quiche do pieczenia

  • Blat posyp mąką i rozwałkuj ciasto wałkiem w koło. Jego rozmiar powinien odpowiadać dokładnie formie z małymi bokami.

    Ciasto rozwałkować.

  • Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i rozwałkować ciasto wałkiem. Ostrożnie rozłóż ciasto na formie i dociśnij boki.

    Ciasto przekładamy do formy pokrytej pergaminem i robimy boki.

  • Rozłóż równomiernie całe nadzienie na spodzie ciasta.

    Nadzienie przekładamy na spód ciasta.

  • Wyślij ciasto do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

    Wysyłamy ciasto do piekarnika.

  • Po upływie czasu wyjmij ciasto z piekarnika.

    Pachnące quiche z kurczakiem gotowe.

  • Opcje dekorowania i serwowania

    Quiche to popularne danie we francuskich kawiarniach i restauracjach. Tam podawany jest z sałatką jako przystawka przed daniem głównym na obiad lub jako danie na brunch (drugie śniadanie lub wczesny obiad). Quiche powinno być zawsze ciepłe lub w temperaturze pokojowej, aż ciasto będzie lekko chrupiące.

    Jeśli chcesz nadać swojemu quiche francuski wygląd, podawaj go w glazurowanym ceramicznym naczyniu o średnicy 20-25 cm W przeciwieństwie do Francuzów, Amerykanie jedzą quiche o każdej porze. Możesz również podać to obfite i pyszne ciasto na śniadanie, lunch lub kolację na ciepło lub na ciepło. Wystarczy zdjąć zdejmowaną formę, przełożyć quiche na duże naczynie i pokroić na porcje.

    Przepis

    Jak zagnieść ciasto na bazę quiche i przygotować soczyste nadzienie, patrz.

    Poznałeś przepis na quiche z kurczaka. Ciasto można ugotować ściśle według przepisu lub zmienić skład nadzienia, dodając do niego grzyby, mrożone lub świeże, szparagi, brokuły lub inne ulubione warzywa. Gotuj i udostępniaj swoje wyniki w komentarzach, a także pisz własne opcje robienia quiche.

    Inne przepisy na drób

    Potrawka z kurczaka

    Makaron z kurczakiem

    udko z kurczaka

    Kurczak w sosie sojowym

    Carpaccio z kurczaka

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author