
Sprzęt i przybory kuchenne:
- talerz;
- piekarnik;
- patelnia;
- głęboka miska;
- forma do pieczenia;
- wałek do ciasta;
- kilka płaskich talerzy;
- talerz zupy;
- tarka;
- deska do krojenia;
- nóż;
- sito;
- widelec;
- łyżka;
- miska;
- film spożywczy;
- danie ciasto.
Składniki
Produkt | Ilość |
mąka pszenna | 200 gramów |
masło (zimne) | 100 gramów |
kurze jajo | 3 szt. |
Sól | smak |
śmietana 20% lub śmietana 30-35% | 250g |
ser półtwardy (mozzarella) | 100 gramów |
stek z łososia | 300g |
brokuły (mrożone) | 200 gramów |
woda | 0,5 litra |
cytrynowy | 1 kromka |
Zamiast czerwonej ryby możesz wziąć białe ryby morskie lub zmieszać kilka rodzajów, a zamiast brokułów możesz użyć szpinaku lub innych odpowiednich warzyw.
Gotowanie krok po kroku
Ciasto
Przed rozpoczęciem przygotowania ciasta musisz zagnieść ciasto. W tym celu przesiej 200 g mąki premium do głębokiej miski. 100 g zimnego masła pokroić na małe kawałki i dodać do mąki. 
Widelcem zmiażdżyć masło z mąką, a następnie zmielić rękami na drobne okruchy mąki. 
Dodaj około łyżeczki soli do miski i dobrze wymieszaj. 
Jedno jajko dzielimy na żółtko i białko. Dodaj żółtko do mąki i dobrze wymieszaj widelcem. 
Wlej do miski około 2 łyżki. l. zimną wodę i dalej mielić ciasto, zbierając je w jedną grudkę. Do wyrobienia jednorodnego, gęstego ciasta może być potrzebna większa lub mniejsza ilość wody. 
Gotowe ciasto podzielić na dwie nierówne części: dużą na spód ciasta i mniejszą na boki. Oddzielnie zawinąć ciasto w torebki lub folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30-40 minut. 
Pożywny
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Pokrój stek z łososia na dwie części, oddziel skórę i usuń kości. Następnie pokrój rybę na małe kawałki. 
Sól do smaku i skrop sokiem z cytryny. Rybę wymieszać i pozostawić do zamarynowania. 
Zagotuj wodę na brokuły w rondlu. Brokuły bez rozmrażania zanurzamy we wrzącej wodzie i gotujemy ok. 5-6 minut. 
Następnie połóż na talerzu i ostudź. 
Zetrzyj około 100 g sera mozzarella na grubej tarce. Opcjonalnie możesz wziąć dowolny inny ser półtwardy. 
Na głębokim talerzu ubij widelcem 2 jajka, następnie dodaj do nich 250 g śmietany i dobrze wymieszaj, aż będą gładkie. W razie potrzeby możesz dodać szczyptę soli, ale nie zapominaj, że ryba i ser są słone. 
Kształtowanie ciasta
Posyp blat mąką, wyjmij większość ciasta z lodówki i uformuj okrągłą warstwę zgodnie z rozmiarem formy. Następnie przełożyć ciasto do formy i spłaszczyć wzdłuż dna, a nadmiar odciąć. 
Nakłuć całą podstawę widelcem. 
Formę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 200 ºС. Następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia. 
Weź mniejszą porcję ciasta i wymieszaj ją ze skrawkami spodu. Z ciasta zrób kiełbasę tak, aby pasowała do kształtu koła. 
Następnie połóż go na krawędzi podstawy ciasta i dociśnij do ścian formy, aby uzyskać boki wysokości 3-4 cm. 
Teraz musisz wypełnić ciasto nadzieniem. Połowę ryby i połowę brokułów rozłóż równomiernie na spód, posyp połową startego sera. 
Następnie ułóż pozostałą rybę i brokuły w drugiej warstwie. 
Całość polać nadzieniem śmietanowym, a na wierzch posypać pozostałym serem. Jeśli ryba lub brokuły za bardzo wystają spod nadzienia, należy je lekko utopić widelcem. 
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 ºС przez 35-40 minut. Na ostatnie 10 minut tego czasu umieść patelnię nieco wyżej w piekarniku, aby przyrumienić wierzch. 
Gotowe ciasto wyjąć i lekko ostudzić. Z ciepłego ciasta zdejmij boki i przełóż do naczynia. Możesz ozdobić quiche kilkoma gałązkami zieleni. 
Przepis
Jak przygotować ciasto na ciasto i odpowiednio rozłożyć je w kształcie, a także jak ułożyć nadzienie, możesz na to spojrzeć.
To pachnące i obfite ciasto nadaje się na każdą porę posiłku i bez wątpienia stanie się atrakcją Twojego świątecznego stołu. Nie szukaj powodów do smacznych i zdrowych wypieków – wkrótce ugotuj pasztecik rybny według tego przepisu, a efekt przekroczy wszelkie Twoje oczekiwania. Zostaw przepis w komentarzach, powiedz nam, jakiego rodzaju ryby używasz do takiego dania.
Inne przepisy rybne
Jak posolić kawior z pstrąga Lavash roll
z łososiem Cały
karp zapiekany w piekarniku
Pstrąg lekko solony
Sterlet w piekarniku z ziemniakami
Smacznego!