Quiche z łososiem według przepisu krok po kroku z zdjęcie

Quiche z łososiem - prosty przepis na pyszne ciasto

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • talerz;
  • piekarnik;
  • patelnia;
  • głęboka miska;
  • forma do pieczenia;
  • wałek do ciasta;
  • kilka płaskich talerzy;
  • talerz zupy;
  • tarka;
  • deska do krojenia;
  • nóż;
  • sito;
  • widelec;
  • łyżka;
  • miska;
  • film spożywczy;
  • danie ciasto.

Składniki

Produkt Ilość
mąka pszenna 200 gramów
masło (zimne) 100 gramów
kurze jajo 3 szt.
Sól smak
śmietana 20% lub śmietana 30-35% 250g
ser półtwardy (mozzarella) 100 gramów
stek z łososia 300g
brokuły (mrożone) 200 gramów
woda 0,5 litra
cytrynowy 1 kromka

Zamiast czerwonej ryby możesz wziąć białe ryby morskie lub zmieszać kilka rodzajów, a zamiast brokułów możesz użyć szpinaku lub innych odpowiednich warzyw.

Gotowanie krok po kroku

Ciasto

  • Przed rozpoczęciem przygotowania ciasta musisz zagnieść ciasto. W tym celu przesiej 200 g mąki premium do głębokiej miski. 100 g zimnego masła pokroić na małe kawałki i dodać do mąki.

    Do mąki dodaj zimne masło.

  • Widelcem zmiażdżyć masło z mąką, a następnie zmielić rękami na drobne okruchy mąki.

    Masło zmielić z mąką na okruchy.

  • Dodaj około łyżeczki soli do miski i dobrze wymieszaj.

    Dodać sól.

  • Jedno jajko dzielimy na żółtko i białko. Dodaj żółtko do mąki i dobrze wymieszaj widelcem.

    Dodaj żółtko i wymieszaj masę.

  • Wlej do miski około 2 łyżki. l. zimną wodę i dalej mielić ciasto, zbierając je w jedną grudkę. Do wyrobienia jednorodnego, gęstego ciasta może być potrzebna większa lub mniejsza ilość wody.

    Stopniowo dolewając wodę, zagnieść ciasto.

  • Gotowe ciasto podzielić na dwie nierówne części: dużą na spód ciasta i mniejszą na boki. Oddzielnie zawinąć ciasto w torebki lub folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30-40 minut.

    Gotowe ciasto dzielimy na większe i mniejsze części i wysyłamy do lodówki.

  • Pożywny

  • W międzyczasie przygotuj nadzienie. Pokrój stek z łososia na dwie części, oddziel skórę i usuń kości. Następnie pokrój rybę na małe kawałki.

    Na nadzienie pokrój łososia na kawałki.

  • Sól do smaku i skrop sokiem z cytryny. Rybę wymieszać i pozostawić do zamarynowania.

    Posolić rybę i dodać sok z cytryny, wymieszać.

  • Zagotuj wodę na brokuły w rondlu. Brokuły bez rozmrażania zanurzamy we wrzącej wodzie i gotujemy ok. 5-6 minut.

    Zamrożone brokuły włożyć do wrzącej wody.

  • Następnie połóż na talerzu i ostudź.

    Niech ugotowane brokuły ostygną.

  • Zetrzyj około 100 g sera mozzarella na grubej tarce. Opcjonalnie możesz wziąć dowolny inny ser półtwardy.

    Zetrzyj mozzarellę.

  • Na głębokim talerzu ubij widelcem 2 jajka, następnie dodaj do nich 250 g śmietany i dobrze wymieszaj, aż będą gładkie. W razie potrzeby możesz dodać szczyptę soli, ale nie zapominaj, że ryba i ser są słone.

    Ubij jajka i dodaj do nich śmietanę.

  • Kształtowanie ciasta

  • Posyp blat mąką, wyjmij większość ciasta z lodówki i uformuj okrągłą warstwę zgodnie z rozmiarem formy. Następnie przełożyć ciasto do formy i spłaszczyć wzdłuż dna, a nadmiar odciąć.

    Z większego kawałka ciasta formujemy podeszwę na ciasto.

  • Nakłuć całą podstawę widelcem.

    Nakłuj spód ciasta widelcem.

  • Formę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 200 ºС. Następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

    Piec spód ciasta w piekarniku przez 15 minut, ostudzić.

  • Weź mniejszą porcję ciasta i wymieszaj ją ze skrawkami spodu. Z ciasta zrób kiełbasę tak, aby pasowała do kształtu koła.

    Z reszty ciasta robimy długą opaskę uciskową

  • Następnie połóż go na krawędzi podstawy ciasta i dociśnij do ścian formy, aby uzyskać boki wysokości 3-4 cm.

    Boki przyszłego quiche robimy z wici.

  • Teraz musisz wypełnić ciasto nadzieniem. Połowę ryby i połowę brokułów rozłóż równomiernie na spód, posyp połową startego sera.

    Rozłóż połowę ryby i brokuły na cieście, posyp serem.

  • Następnie ułóż pozostałą rybę i brokuły w drugiej warstwie.

    Rozłóż resztę nadzienia.

  • Całość polać nadzieniem śmietanowym, a na wierzch posypać pozostałym serem. Jeśli ryba lub brokuły za bardzo wystają spod nadzienia, należy je lekko utopić widelcem.

    Napełnij ciasto nadzieniem z kwaśnej śmietany, posyp serem.

  • Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 ºС przez 35-40 minut. Na ostatnie 10 minut tego czasu umieść patelnię nieco wyżej w piekarniku, aby przyrumienić wierzch.

    Taki quiche z łososiem piecze się przez 40 minut.

  • Gotowe ciasto wyjąć i lekko ostudzić. Z ciepłego ciasta zdejmij boki i przełóż do naczynia. Możesz ozdobić quiche kilkoma gałązkami zieleni.

    Gotowe ciasto można ozdobić gałązkami świeżych ziół.

  • Przepis

    Jak przygotować ciasto na ciasto i odpowiednio rozłożyć je w kształcie, a także jak ułożyć nadzienie, możesz na to spojrzeć.

    To pachnące i obfite ciasto nadaje się na każdą porę posiłku i bez wątpienia stanie się atrakcją Twojego świątecznego stołu. Nie szukaj powodów do smacznych i zdrowych wypieków – wkrótce ugotuj pasztecik rybny według tego przepisu, a efekt przekroczy wszelkie Twoje oczekiwania. Zostaw przepis w komentarzach, powiedz nam, jakiego rodzaju ryby używasz do takiego dania.

    Inne przepisy rybne

    Jak posolić kawior z pstrąga Lavash roll
    z łososiem Cały
    karp zapiekany w piekarniku
    Pstrąg lekko solony
    Sterlet w piekarniku z ziemniakami

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author